Hopp til innhold

Iversen kaller VM-løypene det verste han har vært borti – men Sundby ler av klagende sprintere

OBERSTDORF (NRK): Allerede på den andre treningsdagen etter ankomst VM-byen, har gradestokken og snøforholdene blitt et kjempestort tema i den norske sprintleiren. Emil Iversen sier han aldri har opplevd dårligere.

Iversen og Sundby

UENIGE: Emil Iversen og Martin Johnsrud Sundby, her etter endt økt i Oberstdorf mandag.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– For min del så tar jeg nå bort fokuset med å gå for medalje. Jeg går for å bli brun. Og jo flere heat jeg går, jo brunere blir jeg, sier Iversen og smiler godt der han står, etter endt treningsøkt i det som må ha vært nær 20 grader i solsteiken i 14:00-tiden i VM-byen mandag.

Valnes: Bedre med avlysning

Det er bare tre dager til VMs åpningsdag der sprint står på programmet. Derfor kjørte de norske sprintherrene en kontrollert hardøkt på langrennsstadion under nøye oppsyn av landslagstrener Arild Monsen.

Mellom dragene, der de først gikk to ganger seks minutter, med påfølgende tre runder i sprintløypa, kom flere utøvere frustrerte bort til Monsen. Håvard Solås Taugbøl lurte på om det var mulig å få slike forhold godkjent. Erik Valnes sa at «det var bedre med avlysning, enn at det blir noe av dette».

– Åh, herregud, sa Valnes videre.

– Vi går ikke renn på de forholdene her, nei, sa Iversen.

Full Iversen-slakt av løypene

Iversen

SLUKKET TØRSTEN: Det var viktig for Emil Iversen i varmen i Oberstdorf.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Det var såkalt sukkerføre i Oberstdorf i dag. Snøen lå dyp. Utøverne var enige om at det var ekstraordinært seigt, og ekstraordinært tungt å gå motbakker.

– Vet du hva, det er noe av de dårligste forholdene jeg har gått i hele mitt liv. Det blir et annerledes skirenn om vi skal konkurrere om å være den raskeste skiløperen om man skal gå i en meter sukkersnø, sier Iversen.

– Det er forferdelige forhold. Det er ikke vits å gå rundt og lyve for seg selv, sier trønderen, og legger til at han skal gjøre det han kan for å ikke la seg påvirke de neste dagene.

Tviler på salting av løypene

De norske sprintherrene håpet for øvrig at det kom til å bli saltet i løypene slik at snøen setter seg og dermed sørger for hardere og raskere forhold. Akkurat det er overhodet ikke sikkert, opplyser smøresjef Stein Olav Snesrud til NRK.

– Jeg er i tvil og veldig usikker på om de klarer å få til å salte der de må få jevne forhold i hele løypen. Det er heldigvis ikke jeg som skal avgjøre, sier han, og fortsetter:

– Det er mange eksempler på at hvis du skal salte dag etter dag, så stiller det ekstreme krav til måten det gjøres på. Blir det ikke gjort bra, så tror jeg det heller kan bli bunnløst enn fast.

Renndirektør i FIS (Det internasjonale skiforbundet), Pierre Mignerey, skriver i en SMS til NRK at de naturligvis er klar over situasjonen og vil gjøre alt i deres makt for å forbede forholdene.

Sundby

KLAR TALE: Fra Martin Johnsrud Sundby, her etter treningsøkten i Oberstdorf.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Sundby smilte og lo over klaging

Martin Johnsrud Sundby var også ute og trente på langrennsstadion mandag. Han slo fast som alle andre at det kom til å bli krevende forhold. Han la til at det kunne bli mannefall, men påpeker som sant er: Det er tross alt en utendørsidrett.

Men når han hører sprintherrenes reaksjoner på forholdene, begynner han både å smile og le.

– Det er jeg ikke enig i. Det er spesielle forhold. Men det er ikke sånn at det ikke går an å gå på ski. Men det er fullt mulig å gå skirenn. Det er utfordrende for smørerne. Ski kommer til å ha mye å si.

– Men det må jeg si. Dette er gutter som har kvalifisert seg til VM, så er de gira på at det skal bli avlyst. Jeg er ikke enig med noen av dem i uttalelsene. Men det er svintungt og noe annet enn vi er vant til, sier Sundby.

Monsen

VIL IKKE HA ENERGILEKKASJER: Sprintlandslagstrener Arild Monsen (venstre), her sammen med trenerkollega Eirik Myhr Nossum.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Kan ikke la det bli en stor energilekkasje

Sprintlandslagstrener Arild Monsen kunne melde at mandagens økt var fin, men var også klar over alle samtalene om forholdene som ifølge han var både mykt, godt og varmt.

– Nå er det noen dager igjen. Været får vi ikke gjort noe med. Når det blir konkurranse, så blir det bedre enn dette her. Gir været samme fuktighet og temperatur, antar jeg at man salter.

– Men vi kan ikke la det bli en stor energilekkasje. Arrangøren vil nok gjøre sitt beste.

Sportsnyheter

Qatarsk TV hånte Tysklands VM-smell: – Ser ikkje ut som dei bryr seg

Ein seanse frå eit qatarsk VM-program viser fleire personar som morar seg på kostnad av Tysklands VM-exit. Det får ekspertar til å riste på hovudet.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group H - Ghana v Uruguay

Stormet mot dommeren etter VM-exiten: – Totalt uakseptabelt

Sør-Koreas bragd over Portugal sendte Uruguay ut av VM. Da trillet tårene – og raseriet tok overhånd.

Siste nytt

 • Carlsen-advokater slår knallhardt tilbake mot Niemann

  I slutten av oktober ble det kjent at amerikanske Hans Niemann krever én milliard kroner av Magnus Carlsen etter jukseskandalen. Nå har Carlsens amerikanske advokater svart på Niemanns søksmål.

  I rettsdokumentene, som har blitt omtalt av The Wall Street Journal, går advokatene knallhardt ut mot Niemann og kaller søksmålet et «PR-stunt».

  – Etter flere år med forsøk på å skape et rykte som sjakkens «badboy», ønsker saksøker Hans Niemann å tjene penger ved å gi andre skylden for konsekvensene av hans egen erkjennende uredelighet, skriver advokatene.

  De skriver videre at retten må avvise alle Niemanns krav mot den norske sjakkstjernen.

  Carlsen og Niemann har i flere måneder stått i sentrum av en betent sjakkonflikt etter at etter at førstnevnte anklaget tenåringen for omfattende juks under partier.

  Niemann har i ettertid innrømmet at han jukset som 12- og 16-åring på Chess.com. Han avviser imidlertid at han brukte ulovlige midler mot Carlsen.

  Carlsen Niemann
  Foto: NTB
 • Slik spilles åttedelsfinalene

  Gruppespillet i Qatar-VM er ferdig, og allerede lørdag starter utslagsrundene. Nå er det vinn eller forsvinn.

  Den aller første åttedelsfinalen spilles lørdag klokken 16.00 mellom Nederland og USA. Den kampen sender TV 2.

  Klokken 20.00 samme dag kan du følge Lionel Messi og Argentina når de møter overraskelseslaget Australia. Den kampen sendes på NRK.

  Her er alle åttedelsfinalene:

  Lørdag 3. desember: Nederland - USA

  Lørdag 3. desember: Argentina - Australia

  Søndag 4. desember: Frankrike - Polen

  Søndag 4. desember: England - Senegal

  Mandag 5. desember: Japan - Kroatia

  Mandag 5. desember: Brasil - Sør-Korea

  Tirsdag 6. desember: Marokko - Spania

  Tirsdag 6. desember: Portugal - Sveits

  Utslagsrunder
  Foto: NRK
 • Sveits videre i VM etter amper målfest

  Serbia var avhengig av å vinne for å ha en mulighet til å gå videre fra gruppespillet, og kampen mot Sveits ble en thriller med høy temperatur.

  Sveits tok ledelsen med Xherdan Shaqiri i kampens 20. minutt, men Serbia slo raskt tilbake. Spisstjernene Aleksandar Mitrovic og Dushan Vlahovic scoret to raske mål og sendte Serbia ledelsen. Like før pause utlignet imidlertid Breel Embolo til 2-2.

  I den andre omgangen var det igjen Sveits som startet best, og allerede etter tre minutter avsluttet Remo Freuler et sveitsisk drømmeangrep. 3-2, og dermed måtte igjen Serbia snu kampen for å holde liv i VM-håpet.

  Det klarte de ikke, og dermed er Serbia ute, og på slutten var det flere tilløp til slåsskamp ute på banen. I den andre kampen i gruppa vant Kamerun 1-0 mot Brasil etter en overtidsscoring av Vincent Aboubakar. men det var ikke nok til å gå videre fra gruppespillet. Sveits møter Portugal i åttedelsfinalen, mens Brasil møter Sør-Korea.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste