NRK Meny
Normal

Vil at dommere leverer politiattest

Flere idrettsklubber krever nå påbud om politiattest for dommere etter at en straffedømt mann dømte en fotballkamp for unge tenåringsjenter.

Den pedofilifrikjente mannen

Norges idrettsforbund (NIF) advarer mot denne mannen som er dømt for gjentatte tilfeller av trakassering.

Foto: Politiet

– Jeg vil ha en ordning der dommere må vise politiattest for å få lov til å dømme, sier Aref Anderson daglig leder i Haslum IL til NRK.

I forrige uke opplevde klubben hans at en straffedømt mann dømte en fotballkamp for unge tenåringsjenter.

Aref Anderson

Daglig leder i Haslum IL Aref Anderson vil at dommere leverer politiattest for å få lov til å dømme.

Foto: NRK

Norges idrettsforbund (NIF) innførte for to år siden en ordning som krever at personer med hovedansvar for barn, som regel trenere, viser politiattest til klubben.

Assistenter, dommere og andre som per definisjon ikke har hovedansvar for barn trenger ikke levere attest.

– Dommere jobber aldri alene med barn og har ikke den samme muligheten til å opparbeide seg tillitsfohold til barn som trenere har. Vi mener det derfor er vanskeligere for dommere å utføre overgrep enn hva tilfellet er for trenere, sier kommunikasjonsrådgiver i NIF Martin Hafsahl til NRK.

Advarer

Norges idrettsforbund gikk denne uken ut og advarte mot den straffedømte mannen som endrer identitet for å få innpass som dommer og trener i ulike idrettslag. I 2007 ble han dømt for seksuell omgang med en mindreårig gutt, men i lagmannsretten ble han senere frikjent.

Han er imidlertid dømt for gjentatte tilfeller av trakassering av gutten og hans familie.

– Svært uheldig

NRK har snakket med flere klubber der medlemmer har blitt drapstruet, sjikanert eller fornærmet på andre måter av mannen. Alle klubbene mener et krav om politiattest også for dommere vil kunne hindre typer som denne mannen innpass i idrettsmiljøer.

– Det er svært uheldig at vedkommende har fått mulighet til å dømme kamper, det er en svikt i systemet. Jeg mener det bør vær lik policy for dommere og trenere med tanke på politiattester, sier Ole Magnus Skisland, daglig leder for fotballgruppa i Nordstrand Idrettsforening.

I fjor sommer sendte den straffedømte mannen flere sjikanerende brev til klubbmedlemmer i Nordstrand etter at han ble bortvist fra klubbens fotballbane.

Vil offentliggjøre bilder

Senest denne uken skal en annen Oslo-klubb, Ullern Fotball, ha opplevd at mannen i 30-årene drapstruet en lagleder og en trener i klubben via sms. Dette skal ha skjedd etter at mannen dømte to kamper for to av klubbens guttelag, og på den måten fikk telefonnummeret til treneren og laglederen.

– Dommere burde helt klart vise politiattest, men i dette konkrete tilfellet tror jeg ikke det er nok. Jeg vil at det offentliggjøres bilder av mannen slik at vi kan henge det opp på idrettsannlegg til skremsel for mannen og opplysning for trenere og foreldre, sier Magne Aarvik sportslig leder i Ullern Fotball, men legger til at han forstår det kan være problematisk med hensyn til personvernet.

Ingen oversikt

Siden påbudet med politiattest for trenere bare er to år gammelt vet ikke idrettsforbundet hvor flinke klubbene er på følge opp ordningen, men ifølge Hafsahl kartlegger nå idrettskretsene arbeidet som gjøres i landets klubber.

– Målet er at klubbene en gang i året skal rapportere inn til forbundet hvem som har ansvar for politiattest-ordningen. På denne måten vil vi få en bedre oversikt over hvor vellyket ordningen er, sier Hafsahl.

Idrettskretsenes kartlegging skal være ferdig i løpet av 2010.

Her er noen av NRKs saker om den straffedømte mannen:

Siste nytt

 • Italia vinner i Norges gruppe

  Italia slo Finland 1–0 i Norges gruppe i G19-EM. Det norske u-landslaget i fotball, tapte 1–3 tidligere i dag mot Portugal. Dermed blir kampen mellom de to nordiske lagene helt avgjørende for begge. Finland-Norge spilles på søndag.

 • Irans kvinner får se fotball

  Irans president Hassan Rouhani har fjernet forbudet som nekter kvinner å gå på fotballkamper i landet, melder nyhetsbyrået ISNA.

  Forbudet har vart siden den islamske revolusjonen i 1979.

  Vokterrådet har tidligere avslått forslag om fjerningen av forbudet.

  Iranske kvinner ser fotball
  Foto: STRINGER / AFP
 • FCK opna med tap

  Ståle Solbakkens FC København tapte 1-2 for Horsens heime i Parken i den danske serieopninga. Horsens leia 2-0 før Rasmus Falk reduserte fem minutt før slutt.

  Det er Horsens' første bortesiger over FCK i serien, etter 11 tap og ein uavgjort tidlegare.

  Ståle Solbakken
  Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix Denmark / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal