Hopp til innhold

Advarer mot å la straffedømt jobbe med barn

Mannen i 30-årene har brukt minst fem forskjellige identiteter for å få innpass som dommer og trener i mer enn 50 idrettslag. Nå går idrettsforbundet ut og advarer mot mannen.

Video NIF advarer

NIF advarer

Morten Johnsen har på vegne av Norges idrettsforbund sendt ut brev til alle idrettskretsene der han advarer idrettslag mot mannen.

Foto: NRK

- Her har vi å gjøre med en person som har operert over stort sett hele landet. Han har tilbudt sine tjenester til alle disse klubbene, sier juridisk rådgiver Morten Johnsen i Norges idrettsforbund til NRK.

Denne uken gikk Norges idrettsforbund til det uvanlige skrittet å sende et brev til alle idrettskretsene i landet som driver med barne- og ungdomsidrett. Der advarer de mot en navngitt person i 30-årene.

Bakgrunnen for advarselen er at mannen i løpet av de siste fem årene skal ha oppsøkt mer enn 50 idrettsklubber som dommer eller trener. I flere av klubbene har det kommet klager på mannens oppførsel, blant annet på sjikane og drapstrusler.

Allerede i januar ble han av Norges idrettsforbund utestengt fra å involvere seg i idrettsarbeid i fem år. Likevel har mannen fortsatt å operere blant barn og unge under flere ulike identiteter. Derfor ser idrettsforbundet det som nødvendig å gå ut med advarselen.

Har du opplevd ubehagligheter med denne personen? Kontakt NRKs reportere her!

Dømt og utestengt

Mannen har flere ganger operert under falskt navn for å få jobbe med barn, og han er tidligere dømt for trusler, skadeverk og hærverk.

Han ble i 2007 dømt for seksuell omgang med en mindreårig gutt, men i lagmannsretten ble han senere frikjent. Han er imidlertid dømt forgjentatte tilfeller av trakassering av gutten og hans familie.

Mannen har tidligere jobbet ved rundt 15 skoler på Østlandet.

Ifølge idrettsforbundet har han operert fra Trondheim i nord til Kristiansand i sør.

- Vi vet ikke hvor mange klubber det kan være, men det er mer enn 50 klubber som vi er kjent med. Slik det er nå, så kan han dukke opp i en eller annen sammenheng i et nytt idrettslag, sier Johnsen.

Bekymret idrettsleder

Aref Anderson

Daglig leder Aref Anderson i Haslum IL opplevde så sent som for en uke siden at mannen idrettsforbundet advarer mot var satt opp som dommer i en jentekamp.

Foto: NRK

En av klubbene som har opplevd å ufrivillig bli involvert i mannen, er Haslum IL i Oslo. Daglig leder i klubben, Aref Andersen, sier han synes det er ubehagelig at mannen kan fortsette og oppsøke idrettslag tross flere advarsler og ubehagelige situasjoner.

- Det er synd og tragisk at vi skal oppleve dette i fotballen og at vi ikke kan felle ham på bevis og få ham ut av systemet. Det skaper frykt både for foreldre og unger, sier Andersen.

Senest for en uke siden opplevde klubben at mannen sto oppsatt som dommer i en fotballkamp for unge tenåringsjenter.

- En av mine trenere observerte en veldig merkelig person som dommer. I forkant av kampen hadde det gått en del epost-korrespndanse om at det var en del aktivitet av denne typen. Heldigvis klarte trenere gjennom observasjonen å finne ut at her var det noe rart, sier Andersen til NRK.

Han mener det beste klubbene kan gjøre, er å være ekstra nøye med å sjekke vandelsattesten til folk som skal ha omgang med de unge.

NRK har i kveld forsøkt å komme i kontakt med mannen. Mannens advokat gjennom flere rettsrunder ønsker ikke å uttale seg om saken dersom ikke hans klient ber om det.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal