Hopp til innhold

NRK-ekspert med tirade etter VAR-annullering: – Oppsummerer alt som er galt med VAR

Etter en 20 år lang trofétørke, ble det cupgull til Rosenborg-kvinnene. Men det var først etter noen høydramatiske overtidsminutter.

LANGET UT: Aleksander Schau var klar i talen etter kampslutt.

Fire og et halvt minutt på overtid trodde Vålerenga de hadde utlignet etter et herlig langskudd fra Thea Bjelde.

Men etter en tre minutter lang VAR-sjekk ble målet annullert for en offside på Karina Sævik i forkant.

Det gjorde at Aleksander Schau hisset seg opp i NRK-studioet.

– Det oppsummerer alt som er galt med VAR. Det suger kraften ut av enhver fotballkamp. Ingen klager på det målet. Ingen klager på målet. Og så må vi stå og vente, og så blir det annullert, sier Schau i en tirade etter kampslutt.

– Ideen bak VAR er god. Utførelsen er mildest talt elendig og konsekvensene er ikke verdt det. Det tar gleden ut av det. Det fjerner følelser, det fjerner alt. Det kan godt hende at det var riktig, men ingen hadde klaget om dette målet hadde stått, mener Schau.

Bjelde selv feiret ellevilt etter drømmetreffet, men altså til ingen nytte.

– Det er ikke like gøy å se at det ikke blir mål likevel. Det var spenning i kampen og synd at det ikke ble mål, sier hun til NRK.

Finalen i NM i fotball 2023: Rosenborg - Vålerenga

FIKK SCORING ANNULLERT: Thea Bjelde (venstre) trodde hun hadde utlignet på overtid, men gleden ble kortvarig.

Foto: Annika Byrde / NTB

– Det er første gang jeg har hatt VAR, så jeg må ærlig innrømme at det ikke ga meg mersmak i hvert fall, sier lagvenninnen Elise Thorsnes, og fortsetter:

– Når vi får så mange situasjoner mot oss, så blir det slik at man blir litt farget av det. Spør du Rosenborg, så er de sikkert skikkelig glad for VAR i dag.

NRK har kontaktet dommersjef Terje Hauge angående Schaus uttalelser, men har foreløpig ikke fått svar.

Hyller Rosenborg-profilens fotballhode

I en sjansefattig kamp, kom kampens eneste scoring et kvarter før slutt. Cesilie Andreassen fikk sjansen fra straffemerket, men sendte den rett i stolpen.

– Jeg vet at jeg pleier å score på straffe. Kanskje blir jeg tatt av stunden og setter den i stanga. Da var jeg bare veldig på at jeg ikke måtte ta min egen retur, for det er ikke lov, sier Andreassen til NRK.

– Du rakk å tenke det?

– Ja, jeg holdt meg ganske rolig, sier hun.

Rosenborg

BEHOLDT ROEN: Cesilie Andreassen satt straffesparket i stolpen, men lot lagvenninnen være først på returen.

Foto: Skjermdump: NRK

På returen kom lagveninnene Emilie Nautnes først og la den til rette for Andreassen. På andre forsøk fra rundt elleve meter, fikk Andreassen ballen i mål.

Ettersom straffetakeren ikke kan ha to berøringer på rad på et straffespark, ville målet blitt annullert om Andreassen selv hadde vært først på ballen etter stolpetreffet.

– Hun er veldig alert på ballen. Hun skjønner at «jeg kan ikke ta neste touch - tar jeg neste touch, blir det ikke mål». At hun rekker å tenke det i den situasjonen, sier noe om det fotballhodet hennes. Det er et eminent fotballhode, sier NRKs fotballekspert Aleksander Schau.

Finalen i NM i fotball 2023: Rosenborg - Vålerenga

Omdiskutert straffe

Rosenborg-spiller Emilie Nautnes gikk i bakken i duell med Vålerenga-keeper Guro Pettersen og dommer Karoline Marie Jensen pekte umiddelbart på straffemerket.

Reprisene viste at det var en liten kontakt mellom de to spillerne, samtidig som TV-bildene viste en glisende Nautnes liggende på bakken.

– Basert på de bildene vi har sett hittil, så synes jeg det er tydelig at det er ikke den kontakten man forventer at skal gi straffe, sa NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

Finalen i NM i fotball 2023: Rosenborg - Vålerenga

STRAFFE: Guro Pettersen var tydelig på at hun mente at det ikke var straffe, men straffe ble det.

Foto: Annika Byrde / NTB

Pettersen bedyret sin uskyld, men VAR grep ikke inn og etter hvert endte det med kampens eneste scoring.

– Jeg har ikke fått sett den på nytt, men jeg føler hun legger seg før jeg eventuelt kanskje berører henne bitte, bitte litt. Der og da så oppfatter jeg ikke at jeg var borti henne, sier Pettersen etter kampslutt.

Første Rosenborg-trofé på 20 år

Vålerenga hadde et par minutter til å jakte utligning på ny etter VAR-annulleringen, men det kom aldri noen scoring. Dermed ble det cupgull til Rosenborg.

– Det er helt fantastisk. Det var så nervepirrende på slutten med VAR og laget har jobbet så hardt for å ta dette gullet. Jeg er så jævla stolt. Fy faen, sier en tårevåt Nautnes til NRK etter kampen.

– Jeg unner denne gjengen å vinne noe og nå klarte vi det endelig. Fy faen, sier hun.

Cupgullet er det første gullet til kvinnelaget til Rosenborg, tidligere Trondheims-Ørn, siden de vant Toppserien i 2003.

Löfwenius sendt til sykehus: – Skrik som er helt forferdelig

Rett før pause var Vålerengas Mimmi Löfwenius i en duell med Rosenborgs Anna Jøsendal. Da hun skulle snu seg, fikk hun tilsynelatende en vridning.

Hun gikk rett i bakken og skrek ut i smerte. Spillerne rundt henne, blant andre motspiller Jøsendal, varslet umiddelbart støtteapparatene og ba om medisinsk hjelp.

– Jeg ser ikke hva som skjer, jeg hører bare at hun skriker. Det er et skrik som er helt forferdelig å høre på en fotballbane. Det er helt forferdelig. Jeg håper det er bedre enn hva det ser ut som, sa Vålerenga-keeper Guro Pettersen til NRK i pausen.

Kort tid etter skaden, kom støttepersonell inn på banen med båre. Löfwenius ble fraktet ut på båre til applaus fra de frammøtte på Ullevaal – fortsatt på stillingen 0–0.

I en SMS til NRK skriver Fredrik Berglo, medieansvarlig i Vålerenga, lørdag kveld at legene mistenker at Löfwenius har pådratt seg en alvorlig kneskade.

– Hun er hjemme nå og skal ta MR på mandag eller tirsdag. Teamet har ivaretatt henne på en utmerket måte og vi venter på svar fra videre undersøkelser, skriver Berglo.

Finalen i NM i fotball 2023: Rosenborg - Vålerenga

SKADE: Mimmi Löfwenius tok seg umiddelbart til kneet etter situasjonen helt mot slutten av den første omgangen.

Foto: Annika Byrde / NTB

Löfwenius ble klar for Vålerenga i juli og var sentral i det som ble en gullsesong i Toppserien. I høst debuterte hun også for det norske landslaget, etter at hun fikk norsk statsborgerskap i 2022.

Löfwenius er også tatt ut i troppen til landskampene i starten av desember, men det er nå usikkert om hun vil kunne spille der.

– Det sølvet betyr ingenting nå som vi ikke vet hva som skjer med Mimmi og hun kanskje har fått en skikkelig smell. Det er utrolig trist. Det er bare kjipt, sier lagvenninnen Olaug Tvedten etter kampen.

Fikk revansje etter seriesølvet

Vålerenga ble kronet seriemestere etter seier over Stabæk 11. november, da Rosenborg kun klarte 1–1 borte mot LSK Kvinner.

Dermed ble siste serierunde, forrige helg, mellom de to lagene en slags generalprøve. Den gikk Rosenborg seirende ut av med 3–0.

Regjerende cupmester før søndagens kamp var Brann, som vant fjorårets cupfinale mot Stabæk 3–1.

Vålerenga vant sist cupen i 2021. Rosenborg hadde ikke vunnet siden 2002 – den gangen het de Trondheims-Ørn.

Mimmi Löfwenius og Vålerenga er klare for lørdagens cupfinale, men fortsatt er det en feiring fra 2012 som hjemsøker den norsk/svenske stjernespissen.

Mimmi Löfwenius og Vålerenga er klare for lørdagens cupfinale, men fortsatt er det en feiring fra 2012 som hjemsøker den norsk/svenske stjernespissen.

Siste nytt

 • Deila og Vetlesen tapte norsk duell i cupen

  Ronny Deilas Club Brugge, med Hugo Vetlesen på benken fra start, møtte Union St. Gilloise i den belgiske cupen.

  Tidligere Brann-spiller Mathias Rasmussen fikk gode 70 minutter for Union St. Gilloise hjemme mot Brugge.

  Vertene vant til slutt 2–0. Hugo Vetlesen ble byttet inn seint i andre omgang, mens Antonio Nusa ikke var i troppen til Deilas lag.

  KiEIss5r4kI
  Foto: AFP
 • Klopps unggutter seiret igjen – nå venter rivalen

  Liverpool stilte med nok et ungt lag hjemme mot Southampton i kvartfinalen i FA-cupen.

  Og ungguttene leverte til gagns. 18 år gamle Lewis Koumas sendte Anfield til himmels da han scoret sitt første mål for klubben, i debuten hans for klubben. Akademispilleren sendte Liverpool i ledelsen.

  I andre omgang ble en annen 18-åring, Jayden Danns, byttet inn på topp. Spissen la først på til 2–0 og senere 3–0. Det var ungguttens første mål for klubben.

  Sluttresultatet ble 3-0 og Liverpool er videre til kvartfinale i FA-cupen. Der møter Jürgen Klopps menn Manchester United på Old Trafford.

  boWD1fyC7YM
  Foto: AP
 • Chelsea videre i FA-cupen

  Ett minutt før kamslutt sendte Chelseas midtbanespiller Conor Gallagher de blåkledde fra London videre til kvartifinale hjemme mot Leeds.

  Gjestene scoret kampens første mål, men etter to raske mål fra Chelsea var de i ledelsen. Leeds utlignet midtveis i andre omgang. Fram til Gallaghers sene scoring luktet det av ekstraomganger på Stamford Bridge.

  I kvartfinalen skal Chelsea møte Leicester.

  4OlEMnEturc
  Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal