Hopp til innhold

VG: Hoppsjef Bråthen åpner for å bryte alle økonomiske bånd med skiforbundet

Skihoppernes sportssjef Clas Brede Bråthen foreslår i et internt dokument at norsk hoppsport i framtiden kan operere økonomisk løsrevet fra skiforbundet.

Det er VG som har fått til gang til det aktuelle dokumentet som ble sendt til styret i Norges Skiforbund og generalsekretær Arne Baumann i forrige måned.

Avisen hevder videre å ha tilgang til en tekstmelding Bråthen fredag skal ha sendt til en gruppe hoppvenner. Der beklager han angivelig at det interne dokumentet har lekket ut til mediene, men understreker at han står inne for innholdet.

I dokumentet skriver Bråthen, ifølge VG, at skiforbundet organisatorisk sett er «bygget for en annen tid og i hovedsak tilpasset majoritetsinteressen, som er langrenn».

«Situasjonen er dramatisk, og det er trolig kun et autonomt NSF Hopp som egen juridisk person, som kan sikre Norges hoppfremtid som verdens viktigste hoppnasjon», fortsetter han.

Skipresident Tove Moe Dyrhaug bekrefter at hun er kjent med notatet. Hun henviser til at det ikke er skistyret som skal behandle dette i første instans.

Der skriver Bråthen videre at hoppsporten over lengre tid har «opplevd manglende engasjement og støtte fra NSFs sentrale ledelse, inkludert skistyret».

Han lanserer også tre mulige veier videre. Den ene er at hoppleiren bryter med skiforbundet økonomisk. De formelle båndene skal samtidig bestå.

«Det er bedre at Hopp får drive videre i egen regi, fremfor at skistyret i praksis desimerer Hopp til å spille en ubetydelig rolle blant verdens hoppnasjoner. Ved en slik løsning slipper NSF å ta ansvar for Hopps drift. Hopp er selv ansvarlig både for sine inntekter og utgifter, samtidig som fellesadministrasjonen og skistyret slipper det de selv definerer som «problemet» med Hopp» skriver Bråthen.

Det er kjent at hopperne har slitt tungt på sponsormarkedet de siste årene.

(NTB)

Skihoppernes sportssjef Clas Brede Bråthen.
Foto: NTB

Siste nytt

 • Kombinert: Norsk seier på lagsprinten i Lahti

  Kombinertprofilene Jens Lurås Oftebro og Jørgen Graabak gikk et gnistrende langrenn og sikret 1.-plass i lagsprintkonkurransen i finske Lahti lørdag.

  Det norske førstelaget startet 37 sekunder bak Tyskland, men allerede på den første runden hadde Oftebro halvert avstanden. Graabak fortsatte arbeidet med å tette luken til lagene foran, og etter kun tre etapper var nordmennene helt framme i teten.

  I den tunge snøen i den finske skimetropolen sto seieren mellom Norge og Østerrike, og Graabak kunne til slutt seile inn til norsk triumf.

  Hoppdelen av lørdagens konkurranse ble ved flere anledninger avbrutt på grunn av mye vind i hoppanlegget.

  – Du er nødt til å treffe her, så jeg håper de norske klarer det også, sa kombinertsjef Ivar Stuan i et intervju med Viaplay.

  1aLJL5q4UgY
  Foto: AP
 • Klæbo knuste konkurrentene

  Johannes Høsflot Klæbo vant verdenscuprennet over 20 kilometer klassisk i Lahti.

  Han vant 24 sekunder foran finske Iivo Niskanen i rennet, som gikk i enkeltstart.

  – Han har løst dette på ypperlig måte, sier NRKs ekspert Fredrik Aukland og fortsatte:

  – For et løp av Johannes Høsflot Klæbo.

  De norske løperne fikk sekunderinger mot en rå åpning av Niskanen i starten av rennet.

  Men halvveis hadde Klæbo opparbeidet seg en ledelse på åtte sekunder på Niskanen. Dette forspranget økte deretter i siste halvdel av rennet.

  – Jeg hadde en kjempedag, sier Klæbo til NRK.

  Han forteller at det var tøffe forhold i Finland. Men at dette var et av hans bedre renn i karrieren.

  – Det var utrolig det han gjorde i løypene i dag. Jeg må være fornøyd med min 2. plass, sier Niskanen om Klæbos løp.

  Niskanen mente at Klæbo kunne slått ham med langt mer om trønderen hadde villet.

  Martin Løwstrøm Nyenget ble nummer tre. Han lot seg også imponere av styrkedemonstrasjonen til Klæbo.

  – Jeg skal ikke vurdere han opp mot største legendene som har vært. Men han er en vanvittig god skiløper, sier Nyenget til NRK.

  Flere av de finske løperne som har slitt før i sesongen har prestert sterkt i helgen. Henrik Dønnestad så at finske Niskanen hadde truffet godt med skiene.

  – Han går helt nydelig på ski. Det går lekende lett, sa Dønnestad om Niskanen, som han selv lå i rygg på en kort periode av rennet.

  Johannes Høsflot Klæbu under 20-kilometeren i Lahti lørdag.
  Foto: Jussi Nukari/Lehtikuva / NTB
 • Nedtur for Hauger: Nummer åtte i Bahrain

  Dennis Hauger så ut til å kunne kjempe om pallen, men endte på 8. plass i sesongens første Grand Prix i Formel 2.

  Men nordmannen plukket med seg sesongens første poeng, og sanket i tillegg noen ekstrapoeng ettersom han hadde raskeste rundetid.

  – Det er lov å være litt skuffet over den løpsutviklingen det ble på Dennis til slutt, sier Viaplay-kommentator Henning Isdal etter løpet.

  Med ti runder igjen av løpet var Hauger på fjerdeplass, men han klarte ikke å forsvare plasseringen. Zane Maloney vant løpet overlegent.

  Flere trøblet under sesongens første Grand Prix i Formel 2. Hele seks biler måtte gi seg underveis i løpet. Bare 16 av 22 førere fullførte løpet.

  Neste helg flytter Hauger og resten av Formel 2-sirkuset seg til Jeddah i Saudi-Arabia.

  Dennis Hauger
  Foto: Torbjørn Brovold / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal