Jakter på gull for Jamaica

Veronica Campbell-Brown jakter på OL-gull nummer fem og seks i Beijing. Hun hadde håpet å kjempe om et syvende.

Veronica Campbell-Brown
Foto: Stephen Chernin / AP

Når det koker rundt starten foran en internasjonal sprintfinale, er det godt å ha nødvendig rutine, masser av selvtillit og en indre ro.

Akkurat de egenskapene lyser normalt ut av Veronica Campbell-Brown fra Jamaica.

Mangler gull på 100 meter

I fjor - 2007 - vant Veronica VM-historiens jevneste sprintfinale i Osaka i Japan foran tittelforsvarer Lauryn Williams, USA. Avgjørelsen kom først etter juryens nitidige studier av målfoto og nervepirrende minutters venting nede på banen.

Men i medaljesamlingen til den rutinerte sprintstjernen mangler OL-gullet på 100m - en distanse der sprintnasjonen Jamaica aldri har vunnet gull for kvinner.

På forsommeren i år var hun ubeskjeden og ubeseiret – og av ekspertene allerede regnet som gullfavoritt nr. 1.

Ble slått på målstreken

Men i det jamaikanske mesterskapet den 28. juni fikk hun smake sin egen medisin: Knepent slått på målstreken av tre av sine lagvenninner, Kerron Stewart, Shelley-Ann Fraser og Sherone Simpson – og i utgangspunktet ikke kvalifisert for formel-1-distansen i Beijing. 10,88 i godkjent vind holdt ikke!

Karrieren startet for alvor i 2000 med de olympiske sommerleker i Sydney, der 18-åringen løp 2. etappe for Jamaica. Det ble OL-sølv bak Bahamas, men foran USA. Samme høst bekreftet hun sitt talent ved å vinne både 100m og 200m i junior-VM i Chile. Akkurat det hadde ingen kvinnelig sprinter gjort før henne.

Triumferte i Athen

Allikevel måtte hun vente fire år på det store gjennombruddet, nemlig de olympiske leker i Athen 2004, der atletiske Veronica Campbell slo til med tre medaljer: Stafettgull på stafett og gull på 200m – for øvrig foran ei ung, talentfull California-jente, Allyson Felix – i tillegg til 3. plass og bronse på 100m.

I tiden mellom de olympiske lekene i Sydney og Athen hadde skadeperiodene stått i kø for energiske Veronica, og hun måtte avstå fra VM-deltakelse både 2001 (Edmonton) og 2003 (Paris.)

Etter high school i hjemlige omgivelser på Jamaica utmerket hun seg som fremragende idrettsstudent på college i Kansas, USA og etter hvert ved University of Arkansas et studiested som normalt tiltrekker seg flere langdistanseløpere enn sprintere.

Nygift

I fjor høst giftet Veronica seg med den lovende 400m løperen Omar Brown fra Jamaica, men begge er fremdeles tilknyttet universitet i Arkansas. Tross missen på målstreken på 100m i det jamaicanske mesterskapet, er ambisjonene for nygifte Veronica Campbell-Brown er skyhøye foran sommerens olympiske leker.

Fokus nå er i første rekke å forsvare de to gullmedaljene fra Athen-04, 200m og stafett. Det vil i så fall bli kunne bli OL-medalje nr. 5 og 6.

Så får heller en eventuell start på 100m i Beijing bli en kjærkommen bonus. Akkurat det ville ha vært litt av en utfordring for Veronica Campbell-Brown.

Les flere OL-profiler her

Siste nytt

 • «The Joker» tar ny storkamp

  MMA-utøver Jack Hermansson kommer tilbake med kamp mot tidligere UFC-mester Chris Weidman, melder SVT. Kampen går i Oklahoma 2. mai. – Det blir kult å møte Weidman, som er en legende i sporten, sier Hermansson til SVT.

  Jack Hermansson
  Foto: Michael Reaves / AFP
 • Målfest i Deila-debuten

  Ronny Deilas New York City sørget for målfest i nordmannens første tellende kamp som trener. New York-klubben sesongåpnet med 5-3 seier borte mot costaricanske San Carlos i den nord- og mellomamerikanske mesterligaen.

  – Først og fremst er jeg stolt av gutta, jeg synes de gjorde en kjempejobb i dag. Den første viktige kampen vi spiller. Du kan se hva vi ønsker å oppnå med laget og hvordan vi ønsker å spille, sa Deila på pressekonferansen etter kamp.

  Eliteserien fotball 2019 : Tromsø-Vålerenga (0-0)
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
 • Thelin både helt og syndebukk

  Isaac Kiese Thelin scoret for begge lag da Malmø tapte 2-1 borte mot Wolfsburg i europaligaens 16-delsfinale torsdag. I andreomgang scoret svenskenes innleide spiss på straffe og sendte de lyseblå i føringen. Men etter en knapp time skulle han selv avslutte Wolfsburgs snuoperasjon. Thelin skulle bare klarere et hjørnespark, men endte i stedet opp som matchvinner, for tyskerne.

  Germany Soccer Europa League
  Foto: Michael Sohn / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal