Svendsen om IBU-anklagene: – Det slo ned som lyn fra klar himmel

Anklagene mot IBU og Anders Besseberg kom overraksende på Emil Hegle Svendsen. Han er redd idrettens omdømme allerede kan være skadet.

Emil Hegle Svendsen

OVERRASKET: Emil Hegle Svendsen liker dårlig det han leser om IBU-etterforskningen.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Veldig overraskende og sjokkerende. Skepsisen brer seg. Det er det ikke tvil om. Det slo ned som lyn fra klar himmel, sier Svendsen til NRK.

Det var i et intervju med NRK at dopingvarsleren Gregorij Rodtsjenkov kom med harde beskyldninger mot det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), som han mener var med på å «manipulere og sabotere» russiske skiskytteres blodpass før OL i Sotsji.

Østerriksk politi bekreftet torsdag at de etterforsker både doping, bedrageri og korrupsjon i IBU. Den nå avgåtte IBU-presidenten Anders Besseberg stiller seg uforstående til anklagene.

Etter selv å ha sett NRKs intervju med Rodtsjenkov er Svendsen i tvil om anklagene er sanne eller ikke.

– Det høres ut som han vet hva han snakker om. Så da gjenstår det å se hva de finner i etterforskningen. Det er jo det som er det store spørsmålet.

– Men hva hvis anklagene viser seg å være sanne?

– Da er det en enorm skandale. Jeg håper virkelig ikke at det stemmer egentlig.

Mener skaden har skjedd

– Det er klart det er alvorlig når slike beskyldninger kommer, sier Svendsen.

Han mener omdømmet til internasjonal skiskyting allerede er skadet som en følge av situasjonen.

– Det er jo sånn at når slike ting havner i media, så er mye av skaden skjedd. Det gir negativt omdømme, sponsorene får det med seg og det blir mye negativt snakk. Det er jo noe som kan vise seg å bli veldig alvorlig, sier Svendsen.

– Vi får bare håpe at det blir ryddet opp og at det ikke påvirker det sportslige, og at internasjonal skiskyting ikke får seg en så stor knekk at det påvirker det fine miljøet og det fine produktet som skiskyting er på TV, som millioner av mennesker nyter godt av.

Anders Besseberg svarer på anklagene angående korrupsjonsanklagene.

– Svindel av verste sort

Johannes Thingnes Bø mener anklagene mot IBU og Besseberg er svært uheldige og skriver følgende på SMS til NRK:

– IBU har gjennom de siste 20 årene gjort en kjempejobb med å få skiskyting populært i alle land i Europa. Vi får virkelig håpe at det er på grunn av hard og målrettet jobbing, og ikke på grunn av korrupsjon mellom ledelsen i IBU og landene som er medlemmer.

– Det har vært mange kjedelige saker de siste årene, og dette er en av de. Jeg krysser fingrene for at det som har kommet ut til media er feil, og at anklagene er uriktige. Men dette blir nok fulgt opp av både politi, IBU og alle skiskytterforbund, så her vil vi komme til bunns, skriver 24-åringen.

– Er du overrasket?

– Jeg er ekstremt overrasket. Anklagene om å ta imot penger for å skjule antatt dopede utøvere er hinsides. Svindel av verste sort. Vi må vel kunne stole på at konkurrentene våre er rene, men dersom vi nå må stille spørsmål ved IBU sin troverdighet, så blir det vanskelig.

Thingnes Bø mener skiskytingen står sterkt og at dette forhåpentligvis ikke vil gå utover idretten på lang sikt. Men han mener dette er et klart slag i trynet mot ledelsen i IBU.

Johannes Thingnes Bø

EKSTREMT OVERRASKET: Johannes Thingnes Bø ble like overrasket over anklagene mot IBU som Emil Hegle Svendsen.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Skiskytterveteran Ole Einar Bjørndalen skrev følgende i en SMS til NRK onsdag:

– Det er viktig at politiet får gjøre jobben sin, og at saken blir opplyst. Det er nødvendig med sikker informasjon før jeg eventuelt kommenterer dette. Så lenge saken er under etterforskning blir det feil å mene noe eller konkludere.

Visepresident i WADA, Linda Hofstad Helleland, vil ikke uttale seg om saken nå da den er under etterforskning. Etter det NRK kjenner til leverte hun i forrige uke et forslag til WADA der hun ber om full gjennomgang av alt som har skjedd rundt alle dopingsaker de siste årene.

Siste nytt

 • Fall på lagsprinten ødela for Norge

  Ingenting stemte for Norge i verdenscupåpningen i Minsk. Både individuelt og lagmessig var det få lyspunkter.

  På lagsprinten ødela fallet til Henrik Fagerli Rukke sjansene til Norge. De fullførte ikke lagsprinten som Nederland vant foran Kina og Canada.

  Heller ikke på 5000 meteren fikk nordmennene det til å stemme. Sverre Lunde Pedersen ble nummer 14 av 16 på 5000 meteren med 6.30.00. (NTB)

  Pyeongchang 2018 Winter Olympics
  Foto: DAMIR SAGOLJ / Reuters
 • Finland til EM for første gang

  For aller første gang skal Finland delta i et fotballsluttspill i fotball etter at Liechtenstein ble slått 3–0 fredag kveld. For selv om Italia allerede før fredagens kamper hadde vunnet gruppe J, er det nå ingen tvil: Finland blir nummer to og kvalifiserer seg dermed til Europamesterskapet i fotball i 2020.

  IenRMr-P4fk
  Foto: Martti Kainulainen
 • Haaland skadet – mister landskamp

  Erling Braut Haaland måtte melde forfall etter oppvarmingen til kampen mot Færøyene, og Alexander Sørloth rykket inn i laget. Den brennhete Salzburg-spilleren skulle danne spisspar med Joshua King i Norges siste hjemmekamp i kvalifiseringen, men etter oppvarmingen måtte Norge endre i lagoppstillingen. Inn kom Trabonspor-spissen Sørloth. – Erling fikk en liten smell i kneet på trening fredag. Den fikk han føling med under oppvarmingen fredag, sier Svein Graff i Norges Fotballforbund til NTB.

  Fotball landslaget menn Ullevaal stadion
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal