Hopp til innhold

Verdenscupleder dopingtatt

Russiske Jekaterina Jourijeva som leder verdenscupen i skiskyting skal være blant de tre som har testet positivt på doping.

Jekaterina Jourijeva
Foto: ALEXANDRA BEIER / REUTERS

Jourijeva skal sammen med Albina Akhatova og Dimitrij Jarotsjenko ha levert en positiv A-prøve.


Albina Akatova

Albina Akatova

Foto: MLADEN ANTONOV / AFP
Dimitri Jarosjenko

Dimitri Jarosjenko

Foto: Darko Bandic / AP

Det russiske skiskyttermiljøet er i sjokk etter avsløringene som komme bare vel en uke før verdensmesterskapet i skiskyting starter i Sør-Korea.

Dopingavsløringene som i disse dager blir kjent kan være blant de mest alvorlige som har rammet internasjonal skiidrett siden skandalen rundt Lahti-VM i 2001.

Jekatarina Jurijeva er en av verdens mest kjente kvinnelige skiskyttere og ble blant annet verdensmester i Østersund i fjor.

I følge den russiske avisen Komsomolskaja Pravda er hun sammen med kjente skiskytternavn som Albina Akhatova og Dimitij Jarotsjenko dem som nå har avlagt positiv dopingprøve etter et verdenscuprenn i Sverige før jul.

CERA

Alle skal ha brukt det som spesialister kaller CERA som er en tredje generasjon av det prestasjonsfremmede stoffet EPO . Dette er det samme dopingmiddelet som en rekke syklister ble tatt for under sykkelrittet Frankrike rundt i fjor. Etter det NRK kjenner til er dette et stoff som taes om kvelden og er ute av kroppen i løpet av natten.

I følge lederen for det internasjonale skiskytterforbundet Anders Besseberg er det som har skjedd et gjennombrudd i antidopingarbeidet fordi det har vært svært vanskelig å avsløre bruk av CERA tidligere. Disse dosene blir tatt om kvelden og er ute av kroppen i løpet av natta.

Les: - Ein siger for antidopingarbeidet

Utøveren som nå har testet positivt har mulighet til å få analysert en B-prøve, og resultatet av den vil trolig først være klar i neste uke, samtidig som VM- i skiskyting starter i Sør Korea.

Akhatova ligger nå på en sjetteplass i verdenscupsammendraget, mens Jarotsjenko er på en 21.plass i verdenscupen.

Les: - Tre skiskyttere tatt i doping

Les: - Kritikarane er kunnskapslause

NRK har også fått bekreftet de samme navnene via det russiske støtteapparatet.

Ole Einar Bjørndalen sier til NRK at han har hørt ryktene og merket seg navnene, men vil ikke kommentere saken ytterligere før B-prøvene er analysert.

Nett-TV: Russisk dopingskandale

Video nsps_upload_2009_2_4_11_9_24_995.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Sportsnyheter

Danske Axel Vang Christiansen hektet i et hinder og falt stygt på 3000 meter hinder i EM. Andorras Nahuel Carabana ofret egne finalemuligheter for å hjelpe dansken av banen.

Her ofrer konkurrenten egne sjanser for å hjelpe supertalentet

Axel Vang Christensen hektet i et hinder og falt stygt på 3000 meter hinder i EM. Da ofret Andorras Nahuel Carabana egne finalemuligheter for å hjelpe dansken av banen.

Siste nytt

 • Núñez beklager etter utvisningen

  Liverpools spissjuvel Darwin Núñez sier at han forstår kritikken som har kommet hans vei etter at han ble utvist etter en stygg nedskalling på Joachim Andersen.

  Núñez lot seg tydelig frustrere av Crystal Palace-stopperen Andersen gjennom hele kampen og etter 57 minutter kokte det over. Etter en konfrontasjon skallet Núñez til Andersen og dansken gikk i bakken. Núñez ble umiddelbart vist det røde kortet og vil trolig miste tre kamper for hans nye klubb.

  I løpet av tirsdag har ikke reaksjonene latt vente på seg, og han har blitt slaktet i britisk presse. På Twitter går 23-åringen ut med en beklagelse.

  «Jeg er klar over at det jeg gjorde ikke var greit. Jeg er her for å lære av mine feil, og det vil ikke skje igjen», skriver han.

  Premier League - Liverpool v Crystal Palace
  Foto: PETER POWELL / Reuters
 • Straus og Bayern slo Barcelona tross Graham Hansen-scoring

  Caroline Graham Hansen scoret et flott mål, men hun og Barcelona måtte se Alexander Straus' Bayern München vinne treningskampen 2-1.

  Den norske vingen mottok ballen utenfor 16-meteren og banket den oppe i hjørnet etter en snau times spill. Hun og Ingrid Syrstad Engen ble byttet ut for spanjolene like etter scoringen.

  Målet var likevel ikke nok til å unngå tap mot den ferske Bayern-treneren Straus. Han tok nylig over storklubben etter flere år med suksess i Brann. Giulia Gwinn og Emelyne Laurent scoret målene som sikret tysk jubel.

  Treningskamp: Rosenborg - Barcelona (0-3).
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Christiansen nummer sju på 1500 meter fri

  Henrik Christiansen greide ikke å finne toppfarten og havnet på 7.-plass i finalen på 1500 meter fri under langbane-EM i svømming i Roma.

  Christiansen ble i sommer norgesmester på distansen, men internasjonalt henger han bak de beste. Tiden 15.07,98 holdt til en 7.-plass blant de åtte som deltok i finalen.

  Han havnet tidlig bakpå og lå et stykke bak medaljeplassene etter 400 meter. Ukrainske Mikhailo Romantsjuk vant på tiden 14.36,10 og tok med det sitt tredje strake gull på distansen i langbane-EM. Italieneren Gregorio Paltrinieri tok sølv på hjemmebane, mens Damien Joly fra Frankrike tok bronsen.

  Norges Henrik Christiansen svømmer 1500 meter fri under VM i svømming i Abu Dhabi,
  Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste