Hopp til innhold

Verdens beste skiskytter skulle legge opp – koronaen forlenger karrieren

Dorothea Wierer (30) fikk drømmen oppfylt med VM-gull på hjemmebane i vinter, og hadde planlagt å legge børsa på hylla. Koronapandemien fikk henne til å ombestemme seg.

dskn1c5kidg

MERITTERT: Dorothea Wierer med medaljene fra VM i Anterselva i februar.

Foto: LEONHARD FOEGER

Ved flere anledninger har italienske Dorothea Wierer hintet om at hun legger opp som skiskytter. Og da hun attpåtil ble VM-dronning på hjemmebane i Anterselva i februar, med to gullmedaljer og to sølvmedaljer, var det mange som fryktet at Wierer ville sette punktum.

Det var hun innstilt på selv også, men så kom koronapandemien.

– I april tenkte jeg mye og slappet av mye. Jeg bestemte meg for å prøve igjen, og så må jeg selvsagt lytte til kroppen og motivasjonen, men nå er motivasjonen min veldig god, sier hun til NRK.

– Man blir nesten som en maskin

Wierer har vært blant de desidert største profilene i skiskyting de siste årene. Hun har tatt tolv mesterskapsmedaljer og vunnet verdenscupen sammenlagt to ganger. Hun har også vært blant skiskytterne som intervjues mest og som stiller opp på flest sponsoroppdrag og utenomsportslige aktiviteter.

Nettopp dét har kostet krefter, og sist vår følte hun seg helt utladet av alle oppdragene hun følte seg forpliktet til å stille opp på.

– På våren er jeg alltid sliten etter sesong. Hele april i fjor gikk ut på at jeg dro fra én avtale til en annen, jeg rakk ikke spise ordentlig engang og måtte spise maten i bilen min på vei til og fra avtaler, forklarer hun.

uJuG_Qqrmxw

VM-DRONNINGER: Dorothea Wierer sanket fire medaljer i skiskytter-VM i februar, men norske Marte Olsbu Røiseland var noen hakk hvassere med sine syv VM-medaljer.

Foto: Matthias Schrader / AP

Hun husker blant annet at hun var på treningsleir og måtte gjøre et intervju i Milano, og at hun ikke var tilbake før klokken tre på natten. Neste morgen var det trening klokken åtte med laget.

– Det var veldig hardt, sier hun og fortsetter:

– Sportsgruppen vår har mange avtaler, forbundet har avtaler, jeg er på sponsoroppdrag, stiller til intervjuer og fotoshooter. Legger man sammen alt blir det veldig mye, og i tillegg til å trene så mye ... Man blir nesten som en maskin, du har aldri tid til å slappe av.

Tror OL blir siste mål

Men med koronapandemien, som traff Italia spesielt hardt, har våren vært veldig annerledes enn den vanligvis er. Etter VM var hun forberedt på et enda større trøkk enn tidligere, men plutselig fikk Wierer tid til å slappe av og hun fant overskudd til å trene.

– Dette året er helt annerledes, og jeg kunne ikke forestille meg at våren skulle bli slik. I mai følte jeg meg virkelig bra.

– Kan koronaen ha forlenget karrieren din?

– Ja, jeg fikk mye tid til å tenke meg om, sier hun.

Hun vet ennå ikke om hun kommer til å fortsette frem til OL i Beijing i 2022, men det virker mye mer sannsynlig nå enn i vinter.

– Jeg håper, men du vet aldri. Det kan bli et veldig spesielt år, så vi vet ikke hvordan det blir med renn og alt mulig. Men ja, jeg tror det siste målet blir OL, men det er fortsatt to år igjen.

Rw4x5mWLf48

VERDENSCUPVINNER: Dorothea Wierer vant både verdenscupen sammenlagt og fellesstart-kula.

Foto: JUSSI NUKARI

Vil lytte mer til kroppen

Med «fri» fra det meste utenomsportslige har skiskytteren brukt mye tid på løping og sykling etter at portforbudet i Italia ble gradvis opphevet i april. Nå nyter hun tiden hjemme.

– Jeg har ikke vært så mye hjemme, så det er veldig avslappende. Jeg håper vi kan være på treningsleir i juni/juli, men jeg vil ikke bare ha tunnelsyn.

For selv om alt tyder på at hun vil fortsette karrieren som skiskytter, vil hun trolig endre noen av rutinene sine.

– Jeg vil følge treningsprogrammet, men jeg vil lytte mer til kroppen og gjøre mer av det jeg vil, sier hun.

Siste nytt

  • Alexander Bonsaksen med sjokkovergang til Vålerenga

    Den tidligere Frisk Asker-spilleren Alexander Bonsaksen (37) har meldt overgang til rivalen Vålerenga på en ettårskontrakt. Overgangen kommer etter to år i Asker.

    – Jeg merket etter hvert at uansett hvor bra tilbudet eller opplegget var i Asker, så var det hit jeg ønsket meg innerst inne, sier Bonsaksen til NRK.

    Bonsaksen har tidligere vunnet sluttspillet tre ganger med Vålerenga. Overgangen kommer to år etter at han valgte bort Vålerenga ved forrige hjemkomst fra et utenlandsopphold på syv år. Han står med to gull i den finske ligaen.

    – Akkurat nå føles det jævlig bra, men det er ikke et lett valg. Jeg hadde det jo bra der jeg var. Det var to fine år, sier Bonsaksen.

    37-åringen er forberedt på reaksjoner som måtte komme når han har valgt å gå over til Frisk Asker-rivalen.

    – Reaksjonene blir helt sikkert blandet. Det får man bare tåle, sier Bonsaksen.

    Dette er Vålerengas tredje nysignering på én uke. Tidligere har Stian Kaltrud Nystuen og Mikkel Christiansen blitt presentert for sølvvinneren i årets sluttspill.

    vK6Xw-Zn8JI
    Foto: Rodrigo Freitas / NTB
  • Idrettsforbundet reagerer på nytt lovforslag: – Det er en del utfordringer

    Norges idrettsforbund har konkludert med at et nytt lovforslag knyttet til kampen mot trakassering og seksuelle overgrep mot barn ikke «fullt ut dekker idrettens behov».

    Lovforslaget, som konkret omhandler idrettens mulighet til å oppbevare og dele personopplysninger om personer som bryter norsk lov, ble sendt på høring i februar. Fristen for å komme med innspill er 1. juni.

    Styret i Norges idrettsforbund behandlet saken på sitt møte denne uken og berømmer Kulturdepartementet for å se og imøtekomme behovet idretten har for en lovregulering.

    – Like fullt er det en del utfordringer med det som nå ligger på bordet. Lovforslaget har et virkeområde som ikke fullt ut dekker idretten behov, sier generalsekretær Nils Einar Aas.

    Han kommenterte forbundets arbeid med saken på et pressemøte onsdag. NIF peker blant annet på at lovforslaget burde hatt et enda videre virkeområde.

    – For eksempel er ikke økonomiske misligheter tatt med, og det er avgrensninger knyttet til tilskuere på idrettsarrangementer. Vi mener lovforslaget er veldig komplisert i sin oppbygning, og dette er ting vi vil spille inn i høringen, sa Aas.

    (NTB)

    L2bHzx6h56Q
    Foto: NTB
  • Bessebergs advokat reagerer kraftig på NIF-vedtak

    Anders Besseberg får ikke beholde æresmedlemskapet i Norges idrettsforbund som følge av korrupsjonsdommen i Buskerud tingrett, det opplyser Norges idrettsforbund.

    – På bakgrunn av erkjente kritikkverdige forhold som fremkommer i tingrettens dom av 12. april 2024 mot Anders Besseberg anser idrettsstyret at han har skadet idrettens anseelse, konkluderer de.

    Besseberg fratas æresmedlemskapet i NIF med umiddelbar virkning.

    78-åringens advokat Mikkel Toft Gimse reagerer sterkt på beskjeden om at Besseberg ikke får beholde hedersbevisningen sin.

    – Anders Besseberg er ikke kjent med dette. Vi reagerer på at han ikke ble kontaktet av NIF i forkant, men får vite om dette fra media, skriver Toft Gimse til NRK og utdyper:

    – Besseberg understreker at dommen mot ham ikke er rettskraftig og ser dette som en del av forhåndsdømmingen mot seg.

    Besseberg ble tildelt æresmedlemskapet i NIF allerede i 2013.

    Besseberg ble nylig felt på nesten alle tiltalepunkter og dømt til tre år og en måneds fengsel for grov korrupsjon fra tiden som president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

    Han har anket straffen.

    (NTB/NRK)

    ga8x3mpGGZk
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal