Verdens beste skiskytter skulle legge opp – koronaen forlenger karrieren

Dorothea Wierer (30) fikk drømmen oppfylt med VM-gull på hjemmebane i vinter, og hadde planlagt å legge børsa på hylla. Koronapandemien fikk henne til å ombestemme seg.

dskn1c5kidg

MERITTERT: Dorothea Wierer med medaljene fra VM i Anterselva i februar.

Foto: LEONHARD FOEGER

Ved flere anledninger har italienske Dorothea Wierer hintet om at hun legger opp som skiskytter. Og da hun attpåtil ble VM-dronning på hjemmebane i Anterselva i februar, med to gullmedaljer og to sølvmedaljer, var det mange som fryktet at Wierer ville sette punktum.

Det var hun innstilt på selv også, men så kom koronapandemien.

– I april tenkte jeg mye og slappet av mye. Jeg bestemte meg for å prøve igjen, og så må jeg selvsagt lytte til kroppen og motivasjonen, men nå er motivasjonen min veldig god, sier hun til NRK.

– Man blir nesten som en maskin

Wierer har vært blant de desidert største profilene i skiskyting de siste årene. Hun har tatt tolv mesterskapsmedaljer og vunnet verdenscupen sammenlagt to ganger. Hun har også vært blant skiskytterne som intervjues mest og som stiller opp på flest sponsoroppdrag og utenomsportslige aktiviteter.

Nettopp dét har kostet krefter, og sist vår følte hun seg helt utladet av alle oppdragene hun følte seg forpliktet til å stille opp på.

– På våren er jeg alltid sliten etter sesong. Hele april i fjor gikk ut på at jeg dro fra én avtale til en annen, jeg rakk ikke spise ordentlig engang og måtte spise maten i bilen min på vei til og fra avtaler, forklarer hun.

uJuG_Qqrmxw

VM-DRONNINGER: Dorothea Wierer sanket fire medaljer i skiskytter-VM i februar, men norske Marte Olsbu Røiseland var noen hakk hvassere med sine syv VM-medaljer.

Foto: Matthias Schrader / AP

Hun husker blant annet at hun var på treningsleir og måtte gjøre et intervju i Milano, og at hun ikke var tilbake før klokken tre på natten. Neste morgen var det trening klokken åtte med laget.

– Det var veldig hardt, sier hun og fortsetter:

– Sportsgruppen vår har mange avtaler, forbundet har avtaler, jeg er på sponsoroppdrag, stiller til intervjuer og fotoshooter. Legger man sammen alt blir det veldig mye, og i tillegg til å trene så mye ... Man blir nesten som en maskin, du har aldri tid til å slappe av.

Tror OL blir siste mål

Men med koronapandemien, som traff Italia spesielt hardt, har våren vært veldig annerledes enn den vanligvis er. Etter VM var hun forberedt på et enda større trøkk enn tidligere, men plutselig fikk Wierer tid til å slappe av og hun fant overskudd til å trene.

– Dette året er helt annerledes, og jeg kunne ikke forestille meg at våren skulle bli slik. I mai følte jeg meg virkelig bra.

– Kan koronaen ha forlenget karrieren din?

– Ja, jeg fikk mye tid til å tenke meg om, sier hun.

Hun vet ennå ikke om hun kommer til å fortsette frem til OL i Beijing i 2022, men det virker mye mer sannsynlig nå enn i vinter.

– Jeg håper, men du vet aldri. Det kan bli et veldig spesielt år, så vi vet ikke hvordan det blir med renn og alt mulig. Men ja, jeg tror det siste målet blir OL, men det er fortsatt to år igjen.

Rw4x5mWLf48

VERDENSCUPVINNER: Dorothea Wierer vant både verdenscupen sammenlagt og fellesstart-kula.

Foto: JUSSI NUKARI

Vil lytte mer til kroppen

Med «fri» fra det meste utenomsportslige har skiskytteren brukt mye tid på løping og sykling etter at portforbudet i Italia ble gradvis opphevet i april. Nå nyter hun tiden hjemme.

– Jeg har ikke vært så mye hjemme, så det er veldig avslappende. Jeg håper vi kan være på treningsleir i juni/juli, men jeg vil ikke bare ha tunnelsyn.

For selv om alt tyder på at hun vil fortsette karrieren som skiskytter, vil hun trolig endre noen av rutinene sine.

– Jeg vil følge treningsprogrammet, men jeg vil lytte mer til kroppen og gjøre mer av det jeg vil, sier hun.

Siste nytt

 • Gullpucken til Lesund

  Gullpucken er den eldste og mest prestisjefylte individuelle utmerkelsen en spiller i norsk ishockey kan motta. I år går den høythengende prisen til Erlend Lesund.

  Selv om sesongen hjemme også her ble avlyst tidlig i januar mener NIHF at tildelingskriteriene for Gullpucken Menn er innfridd. Det skyldes i hovedsak at man her fikk gjennomført VM.

  I begrunnelsen fra Norges Ishockeyforbund står det blant annet: «Erlend Lesund har utviklet spillet sitt sesong for sesong, der han denne sesongen var en av de viktigste spillerne til Rögle i svensk eliteserie. Under årets VM tok han enda ett steg på den internasjonale arenaen, gjennom å videreføre utviklingen fra klubblaget. Dette gjorde han til en av lagets absolutt nyttigste spillere.»

  2021 IIHF Ice Hockey World Championship, Day 3, Norway - Italy. Erlend Lesund
  Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
 • Uefa svarer på kritikken

  Det siste døgnet har Uefa fått mye kritikk for å avslå bruken regnbuefarger på Allianz Arena i München. Nå svarer de på kritikken.

  – Noen har tolket det slik at Uefas beslutning om å avslå Münchens forespørsel om å opplyse arenaen i regnbuefarger er politisk. Men på den andre siden, så var forespørselen i seg selv politisk, og den var koblet til Ungarns fotballandslags tilstedeværelse på kveldens kamp i Tyskland, skriver Uefa på Twitter.

  De understreker at de støtter bruken av regnbuefarger.

  – For Uefa, så er ikke regnbuen et politisk symbol, men et tegn på støtte til mer likeverd og inkludering i samfunnet, skriver organiasjonen.

  I Twitter-meldingen bruker de et bilde av Uefa-logoen med regnbuefarger. Det er også Uefas nye profilbilde.

  Hungary Orban's Message
  Foto: Tobias Hase / AP
 • Nytt smittetilfelle i OL-tropp

  Et nytt medlem i den ugandiske OL-delegasjonen til Tokyo har testet positivt for korona, opplyser en tjenestemann i byen Izumisano der laget er bosatt.

  Den ikke navngitte kilden opplyser om smittetilfellet til nyhetsbyrået AFP. Det er i så fall det andre tilfellet i den ugandiske delegasjonen.

  Etter ankomst på Narita-flyplassen i Tokyo testet den første personen i det ugandiske laget positivt og ble værende igjen i hovedstaden, mens resten reiste videre med buss til byen Izumisano for å trene.

  OL-laget består av utøvere som skal delta i boksing, vektløfting og svømming.

  Uganda OL
  Foto: Sadayuki Goto / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal