Hopp til innhold

Verdens beste skiskytter skulle legge opp – koronaen forlenger karrieren

Dorothea Wierer (30) fikk drømmen oppfylt med VM-gull på hjemmebane i vinter, og hadde planlagt å legge børsa på hylla. Koronapandemien fikk henne til å ombestemme seg.

dskn1c5kidg

MERITTERT: Dorothea Wierer med medaljene fra VM i Anterselva i februar.

Foto: LEONHARD FOEGER

Ved flere anledninger har italienske Dorothea Wierer hintet om at hun legger opp som skiskytter. Og da hun attpåtil ble VM-dronning på hjemmebane i Anterselva i februar, med to gullmedaljer og to sølvmedaljer, var det mange som fryktet at Wierer ville sette punktum.

Det var hun innstilt på selv også, men så kom koronapandemien.

– I april tenkte jeg mye og slappet av mye. Jeg bestemte meg for å prøve igjen, og så må jeg selvsagt lytte til kroppen og motivasjonen, men nå er motivasjonen min veldig god, sier hun til NRK.

– Man blir nesten som en maskin

Wierer har vært blant de desidert største profilene i skiskyting de siste årene. Hun har tatt tolv mesterskapsmedaljer og vunnet verdenscupen sammenlagt to ganger. Hun har også vært blant skiskytterne som intervjues mest og som stiller opp på flest sponsoroppdrag og utenomsportslige aktiviteter.

Nettopp dét har kostet krefter, og sist vår følte hun seg helt utladet av alle oppdragene hun følte seg forpliktet til å stille opp på.

– På våren er jeg alltid sliten etter sesong. Hele april i fjor gikk ut på at jeg dro fra én avtale til en annen, jeg rakk ikke spise ordentlig engang og måtte spise maten i bilen min på vei til og fra avtaler, forklarer hun.

uJuG_Qqrmxw

VM-DRONNINGER: Dorothea Wierer sanket fire medaljer i skiskytter-VM i februar, men norske Marte Olsbu Røiseland var noen hakk hvassere med sine syv VM-medaljer.

Foto: Matthias Schrader / AP

Hun husker blant annet at hun var på treningsleir og måtte gjøre et intervju i Milano, og at hun ikke var tilbake før klokken tre på natten. Neste morgen var det trening klokken åtte med laget.

– Det var veldig hardt, sier hun og fortsetter:

– Sportsgruppen vår har mange avtaler, forbundet har avtaler, jeg er på sponsoroppdrag, stiller til intervjuer og fotoshooter. Legger man sammen alt blir det veldig mye, og i tillegg til å trene så mye ... Man blir nesten som en maskin, du har aldri tid til å slappe av.

Tror OL blir siste mål

Men med koronapandemien, som traff Italia spesielt hardt, har våren vært veldig annerledes enn den vanligvis er. Etter VM var hun forberedt på et enda større trøkk enn tidligere, men plutselig fikk Wierer tid til å slappe av og hun fant overskudd til å trene.

– Dette året er helt annerledes, og jeg kunne ikke forestille meg at våren skulle bli slik. I mai følte jeg meg virkelig bra.

– Kan koronaen ha forlenget karrieren din?

– Ja, jeg fikk mye tid til å tenke meg om, sier hun.

Hun vet ennå ikke om hun kommer til å fortsette frem til OL i Beijing i 2022, men det virker mye mer sannsynlig nå enn i vinter.

– Jeg håper, men du vet aldri. Det kan bli et veldig spesielt år, så vi vet ikke hvordan det blir med renn og alt mulig. Men ja, jeg tror det siste målet blir OL, men det er fortsatt to år igjen.

Rw4x5mWLf48

VERDENSCUPVINNER: Dorothea Wierer vant både verdenscupen sammenlagt og fellesstart-kula.

Foto: JUSSI NUKARI

Vil lytte mer til kroppen

Med «fri» fra det meste utenomsportslige har skiskytteren brukt mye tid på løping og sykling etter at portforbudet i Italia ble gradvis opphevet i april. Nå nyter hun tiden hjemme.

– Jeg har ikke vært så mye hjemme, så det er veldig avslappende. Jeg håper vi kan være på treningsleir i juni/juli, men jeg vil ikke bare ha tunnelsyn.

For selv om alt tyder på at hun vil fortsette karrieren som skiskytter, vil hun trolig endre noen av rutinene sine.

– Jeg vil følge treningsprogrammet, men jeg vil lytte mer til kroppen og gjøre mer av det jeg vil, sier hun.

Siste nytt

 • Ødegaard og Arsenal skal ha ventet fem timer på flyplassen

  Først sent mandag kveld kom Martin Ødegaard og resten av Arsenal-leiren seg av gårde til Frankrike. Dårlig vær forsinket avreisen kraftig.

  Opprinnelig skulle Premier League-lagets fly ha tatt av klokken 16.15 britisk tid, men det tok fem timer før det faktisk skjedde. Det melder Arsenal-kjenneren Kaya Kaynak i Football.London.

  Ettermiddagen og kvelden ble tilbrakt på flyplassen i Luton. Forsinkelsen førte til at Arsenals obligatoriske pressekonferanse dagen før mesterligakampen mot franske Lens måtte avlyses.

  Heldigvis for Arsenal-leiren skulle de ikke ut på en langtur. Selve flyreisen til Lille ble gjort unna på under tre kvarter.

  Arsenal fikk en pangåpning på Champions League-comebacket etter over seks år utenfor turneringen. PSV Eindhoven ble knust 4-0 i den første puljekampen. Lens og Sevilla er de to andre lagene i gruppen.

  Martin Ødegaard
  Foto: HENRY NICHOLLS / AFP
 • FIS øker premiepotten for langrenn

  Det skal lønne seg å delta i flest mulig verdenscuprenn. Pengepremiene for de beste sammenlagt i langrenn økes.

  – Potten til de beste i sammendraget går opp. De får mer penger. Dette gjøres for å stimulere til best mulig deltakelse gjennom vinteren, sier Ulf Morten Aune til NTB.

  Han er medlem av verdenscupkomiteen i langrenn i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

  Pengespørsmålet var et tema under møtene til både verdenscupkomiteen og langrennskomiteen i FIS i Zürich fredag.

  I langrennskomiteen er Espen Bjervig Norges representant.

  Pengepremiene i hvert enkelt verdenscuprenn økes også. Her er det derimot beløpet for dem mellom seks og 20 på resultatlisten som heves. For de fem beste beholdes summen fra sist sesong.

  – Dette gjøres etter ønske fra løperne, sier Aune.

  Heretter blir det også delt ut premiepenger til de ti beste lagene i lagøvelser. Her var det bare belønning til de seks beste fra før. (NTB)

  Verdenscup langrenn, sprint prolog og finaler i World Cup Drammen
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Annullert mål og tverrliggertreff for Strand Larsen

  Jørgen Strand Larsen var uhyre nær scoring da Celta Vigo røk 1-2 i bunnkampen mot Las Palmas i spansk fotball mandag. Kampen ble avgjort langt på overtid.

  Scoringen til grekeren Anastasios Douvikas midt i annen omgang så en stund ut til å ha avgjort kampen i Celtas favør. Seks minutter før full tid utlignet imidlertid Jonathan Vieira for vertene.

  Sju minutter på overtid var snuoperasjonen så et faktum for vertene. Vieira gjorde forarbeidet da Marc Cardona avgjorde kampen.

  Før scoringene kunne Jørgen Strand Larsen ha scoret både én og to ganger.

  Etter en drøy halvtimes spill i første omgang rundet østfoldingen Las Palmas-keeper Alvaro Valles og satte ballen i tomt mål. Scoringen ble imidlertid annullert etter VAR-sjekk.

  Videodommerne fant en situasjon i forkant av målet som etter gjentatte repriser ble vurdert til å kvalifisere til et frispark for hjemmelaget.

  Strand Larsen hamret også ballen i tverrliggeren før pause da han fikk sjansen til å avslutte fra god posisjon. (NTB)

  F8GWKNM8BDs
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste