Hopp til innhold

Verdens beste skiskytter skulle legge opp – koronaen forlenger karrieren

Dorothea Wierer (30) fikk drømmen oppfylt med VM-gull på hjemmebane i vinter, og hadde planlagt å legge børsa på hylla. Koronapandemien fikk henne til å ombestemme seg.

dskn1c5kidg

MERITTERT: Dorothea Wierer med medaljene fra VM i Anterselva i februar.

Foto: LEONHARD FOEGER

Ved flere anledninger har italienske Dorothea Wierer hintet om at hun legger opp som skiskytter. Og da hun attpåtil ble VM-dronning på hjemmebane i Anterselva i februar, med to gullmedaljer og to sølvmedaljer, var det mange som fryktet at Wierer ville sette punktum.

Det var hun innstilt på selv også, men så kom koronapandemien.

– I april tenkte jeg mye og slappet av mye. Jeg bestemte meg for å prøve igjen, og så må jeg selvsagt lytte til kroppen og motivasjonen, men nå er motivasjonen min veldig god, sier hun til NRK.

– Man blir nesten som en maskin

Wierer har vært blant de desidert største profilene i skiskyting de siste årene. Hun har tatt tolv mesterskapsmedaljer og vunnet verdenscupen sammenlagt to ganger. Hun har også vært blant skiskytterne som intervjues mest og som stiller opp på flest sponsoroppdrag og utenomsportslige aktiviteter.

Nettopp dét har kostet krefter, og sist vår følte hun seg helt utladet av alle oppdragene hun følte seg forpliktet til å stille opp på.

– På våren er jeg alltid sliten etter sesong. Hele april i fjor gikk ut på at jeg dro fra én avtale til en annen, jeg rakk ikke spise ordentlig engang og måtte spise maten i bilen min på vei til og fra avtaler, forklarer hun.

uJuG_Qqrmxw

VM-DRONNINGER: Dorothea Wierer sanket fire medaljer i skiskytter-VM i februar, men norske Marte Olsbu Røiseland var noen hakk hvassere med sine syv VM-medaljer.

Foto: Matthias Schrader / AP

Hun husker blant annet at hun var på treningsleir og måtte gjøre et intervju i Milano, og at hun ikke var tilbake før klokken tre på natten. Neste morgen var det trening klokken åtte med laget.

– Det var veldig hardt, sier hun og fortsetter:

– Sportsgruppen vår har mange avtaler, forbundet har avtaler, jeg er på sponsoroppdrag, stiller til intervjuer og fotoshooter. Legger man sammen alt blir det veldig mye, og i tillegg til å trene så mye ... Man blir nesten som en maskin, du har aldri tid til å slappe av.

Tror OL blir siste mål

Men med koronapandemien, som traff Italia spesielt hardt, har våren vært veldig annerledes enn den vanligvis er. Etter VM var hun forberedt på et enda større trøkk enn tidligere, men plutselig fikk Wierer tid til å slappe av og hun fant overskudd til å trene.

– Dette året er helt annerledes, og jeg kunne ikke forestille meg at våren skulle bli slik. I mai følte jeg meg virkelig bra.

– Kan koronaen ha forlenget karrieren din?

– Ja, jeg fikk mye tid til å tenke meg om, sier hun.

Hun vet ennå ikke om hun kommer til å fortsette frem til OL i Beijing i 2022, men det virker mye mer sannsynlig nå enn i vinter.

– Jeg håper, men du vet aldri. Det kan bli et veldig spesielt år, så vi vet ikke hvordan det blir med renn og alt mulig. Men ja, jeg tror det siste målet blir OL, men det er fortsatt to år igjen.

Rw4x5mWLf48

VERDENSCUPVINNER: Dorothea Wierer vant både verdenscupen sammenlagt og fellesstart-kula.

Foto: JUSSI NUKARI

Vil lytte mer til kroppen

Med «fri» fra det meste utenomsportslige har skiskytteren brukt mye tid på løping og sykling etter at portforbudet i Italia ble gradvis opphevet i april. Nå nyter hun tiden hjemme.

– Jeg har ikke vært så mye hjemme, så det er veldig avslappende. Jeg håper vi kan være på treningsleir i juni/juli, men jeg vil ikke bare ha tunnelsyn.

For selv om alt tyder på at hun vil fortsette karrieren som skiskytter, vil hun trolig endre noen av rutinene sine.

– Jeg vil følge treningsprogrammet, men jeg vil lytte mer til kroppen og gjøre mer av det jeg vil, sier hun.

Siste nytt

 • Norge til EM-semifinale etter drømmescoring

  – For en drømmescoring på et drømmetidspunkt, ropte NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith da Oda Johansen klinket til og sendte ballen i krysset i skjebnekampen mot Sverige.

  Da gjensto det i underkant av et kvarter av oppgjøret, og Hege Riises utvalgte holdt unna helt inn.

  Samtidig vant Tyskland 3-0 over England, og dermed føk Norge opp til toppen av gruppa i J19-EM i Tsjekkia.

  Nå venter semifinale for de norske jentene.

 • Oliver Solberg disket fra EM-triumf i rallycross

  Oliver Solberg (20) trodde han hadde kjørt inn til rundeseier i rallycross-EM på den kjente Höljes-banen i Sverige. Noen timere senere ble han diskvalifisert.

  Det ble en tårefull søndagskveld for Solberg. Først gråt han av glede over å ha blitt kåret til vinner av det klassiske Höljes-løpet. Det er en bedrift pappa Petter Solberg aldri greide som aktiv fører.

  Men senere kom kontrabeskjeden. En teknisk etterkontroll avdekket 3 kilo overvekt på bilens bunnplate i aluminium. Dermed ble Solberg disket fra finalen, og Anton Marklund rykket opp som løpsvinner.

  Oliver Solberg kjører egentlig rally og har fabrikkontrakt med Hyundai, men gjorde i helgen en sjelden gjesteopptreden i rallycross.

  Oliver Solberg
  Foto: VALERY HACHE / AFP
 • Basketball: Norge tapte nøkkelkamp – likevel videre i EM-kvaliken

  De norske basketballherrene røk 62-64 for Danmark i Jordal Amfi, men kunne noen timer senere feire avansement til neste runde i EM-kvalifiseringen.

  Norge endte på andreplass bak Danmark i sin gruppe, men slår følge med nabolandet til andre runde i kvalifiseringen som nest beste gruppetoer. Det ble klart noen timer etter tapet i Jordal Amfi.

  Albania kunne ha rappet avansementet fra Norge, men da måtte det bli seier hjemme mot Romania. I stedet ble det tap 62-76.

  Kvalikkampene i andre runde er delt opp i tre bolker fordelt på 2022 og 2023. De er lagt til august, november og februar. En tredje runde spilles i august neste år.

  EM-sluttspillet avvikles i september 2025. (NTB)

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste