Verdens beste skiskytter skulle legge opp – koronaen forlenger karrieren

Dorothea Wierer (30) fikk drømmen oppfylt med VM-gull på hjemmebane i vinter, og hadde planlagt å legge børsa på hylla. Koronapandemien fikk henne til å ombestemme seg.

dskn1c5kidg

MERITTERT: Dorothea Wierer med medaljene fra VM i Anterselva i februar.

Foto: LEONHARD FOEGER

Ved flere anledninger har italienske Dorothea Wierer hintet om at hun legger opp som skiskytter. Og da hun attpåtil ble VM-dronning på hjemmebane i Anterselva i februar, med to gullmedaljer og to sølvmedaljer, var det mange som fryktet at Wierer ville sette punktum.

Det var hun innstilt på selv også, men så kom koronapandemien.

– I april tenkte jeg mye og slappet av mye. Jeg bestemte meg for å prøve igjen, og så må jeg selvsagt lytte til kroppen og motivasjonen, men nå er motivasjonen min veldig god, sier hun til NRK.

– Man blir nesten som en maskin

Wierer har vært blant de desidert største profilene i skiskyting de siste årene. Hun har tatt tolv mesterskapsmedaljer og vunnet verdenscupen sammenlagt to ganger. Hun har også vært blant skiskytterne som intervjues mest og som stiller opp på flest sponsoroppdrag og utenomsportslige aktiviteter.

Nettopp dét har kostet krefter, og sist vår følte hun seg helt utladet av alle oppdragene hun følte seg forpliktet til å stille opp på.

– På våren er jeg alltid sliten etter sesong. Hele april i fjor gikk ut på at jeg dro fra én avtale til en annen, jeg rakk ikke spise ordentlig engang og måtte spise maten i bilen min på vei til og fra avtaler, forklarer hun.

uJuG_Qqrmxw

VM-DRONNINGER: Dorothea Wierer sanket fire medaljer i skiskytter-VM i februar, men norske Marte Olsbu Røiseland var noen hakk hvassere med sine syv VM-medaljer.

Foto: Matthias Schrader / AP

Hun husker blant annet at hun var på treningsleir og måtte gjøre et intervju i Milano, og at hun ikke var tilbake før klokken tre på natten. Neste morgen var det trening klokken åtte med laget.

– Det var veldig hardt, sier hun og fortsetter:

– Sportsgruppen vår har mange avtaler, forbundet har avtaler, jeg er på sponsoroppdrag, stiller til intervjuer og fotoshooter. Legger man sammen alt blir det veldig mye, og i tillegg til å trene så mye ... Man blir nesten som en maskin, du har aldri tid til å slappe av.

Tror OL blir siste mål

Men med koronapandemien, som traff Italia spesielt hardt, har våren vært veldig annerledes enn den vanligvis er. Etter VM var hun forberedt på et enda større trøkk enn tidligere, men plutselig fikk Wierer tid til å slappe av og hun fant overskudd til å trene.

– Dette året er helt annerledes, og jeg kunne ikke forestille meg at våren skulle bli slik. I mai følte jeg meg virkelig bra.

– Kan koronaen ha forlenget karrieren din?

– Ja, jeg fikk mye tid til å tenke meg om, sier hun.

Hun vet ennå ikke om hun kommer til å fortsette frem til OL i Beijing i 2022, men det virker mye mer sannsynlig nå enn i vinter.

– Jeg håper, men du vet aldri. Det kan bli et veldig spesielt år, så vi vet ikke hvordan det blir med renn og alt mulig. Men ja, jeg tror det siste målet blir OL, men det er fortsatt to år igjen.

Rw4x5mWLf48

VERDENSCUPVINNER: Dorothea Wierer vant både verdenscupen sammenlagt og fellesstart-kula.

Foto: JUSSI NUKARI

Vil lytte mer til kroppen

Med «fri» fra det meste utenomsportslige har skiskytteren brukt mye tid på løping og sykling etter at portforbudet i Italia ble gradvis opphevet i april. Nå nyter hun tiden hjemme.

– Jeg har ikke vært så mye hjemme, så det er veldig avslappende. Jeg håper vi kan være på treningsleir i juni/juli, men jeg vil ikke bare ha tunnelsyn.

For selv om alt tyder på at hun vil fortsette karrieren som skiskytter, vil hun trolig endre noen av rutinene sine.

– Jeg vil følge treningsprogrammet, men jeg vil lytte mer til kroppen og gjøre mer av det jeg vil, sier hun.

Siste nytt

 • Salah-dobbel for Liverpool

  Liverpool fikk en drømmestart på PL-oppgjøret mot Brighton. Bortelaget scoret to ganger på tre minutter før det var spilt åtte minutter, etter scoringer av Mohamed Salah og Jordan Henderson.

  I en fartsfylt kamp, hvor begge lag var bedre offensivt enn defensivt, reduserte Brighton rett før pause etter en flott scoring av Leandro Trossard.

  Mohamed Salah sikret seieren for Liverpool med sin andre scoring for kvelden, denne gang på en sjelden heading.

  Mohamed Salah
  Foto: Paul Childs / Paul Childs
 • Fem målscorere i City-seier

  Manchester City fyrte på alle sylindere da Newcastle kom på besøk. Første scoring kom etter ti minutter, og da kampen var ferdigspilt hadde hele fem City-spillere fått navnet sitt på scoringslisten.

  Oppgjøret endte 5-0.

  Manchester City
  Foto: OLI SCARFF
 • Seier for Berge og Sheffield

  Sander Berge stilte fra start på eget gress da Sheffield United tok imot Wolverhampton i kveld.

  Oppgjøret så lenge ut til å ende målløst, men på overtid stanget midtstopper John Egan inn kampens eneste mål. Tre viktige poeng til Sheffield United.

  Sander Berge
  Foto: RUI VIEIRA

Sendeplan

Kl. Program Kanal