NRK Meny
Normal

Varslet i dopingskandalen: – Selvfølgelig er jeg bekymret

Idrettsagent Andrej Baranov var en av de aller første til å si ifra om de skandaløse forholdene i russisk friidrett. Etter at dopingrapporten ble lagt frem, har han selv følt seg utpresset.

Liliya Shobukhova

Andrej Baranov representerte Lilija Sjobukhova, som ble forsøkt utpresset av russiske tjenestemenn.

Foto: PAUL HACKETT / Reuters

Allerede før den tyske dopingdokumentaren ble vist varslet Andrej Baranov Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) om bestikkelser og utpressing av utøvere på høyt nivå.

Nå er Baranov bekymret for hvilke konsekvenser det kan ha å snakke ut.

– Selvfølgelig er jeg bekymret, men hva kan man gjøre. Det måtte gjøres for fremtiden, sier han til The Guardian.

– Det var som utpressing

Da Dick Pound presenterte den avslørende rapporten mandag berømmet han varslerne som hadde turt å i ifra om dopingen og korrupsjonen.

Kenyanske utøvere

Arkivfoto av utøvere i Kenya. Bildet er fra 2011.

Foto: TONY KARUMBA / Afp

– Etterpå hørte jeg fra noen trenere at Alexei Melnikov (en av trenerne som nevnes i rapporten) hadde bedt trenerne av løperne jeg representerte om å forlate meg. Det var som utpressing, forteller han.

Andrej Baranov skrev til til IAAFs etiske kommisjon i 2014 der han avslørte at to tjenestemenn fra det russiske friidrettsforbundet hadde utpresset 450 000 euro fra hans klient Lilija Sjobukhova, som nå er utestengt på grunn av doping.

Til tross for uregelmessigheter i hennes biologiske pass, fikk Sjobukhova lov til å konkurrere i London-OL i 2012 etter angivelig å ha betalt penger til russiske tjenestemenn.

Hun har i ettertid samarbeidet med Det internasjonale dopingbyrået WADA og IAAF.

– Testes svært sjeldent

Nå, etter at den WADA-bestilte rapporten er lagt frem, mener han det er urettferdig at alt fokuset rettes mot Russland.

– Det bør også gjennomføres en lignende undersøkelse i land som Kenya og Etiopia. Deres toppidrettsutøvere tjener langt mer enn russerne. Likevel testes de svært sjeldent, sier han i intervjuet med The Guardian.

Baranov mener det også hersker en dobbeltmoral blant enkelte personer som på den ene siden ønsker å straffe Russland strengt, men som ikke er like opptatt av å straffe IAAF.

– Lamine Diack, den tidligere presidenten i IAAF, blir etterforsket av politiet, sier han.

I det norske friidrettsmiljøet er de rystet, men likevel ikke overrasket over at Russland skal ha bedrevet systematisk doping.

Siste nytt

 • Bare uavgjort for Atlético Madrid

  Atlético Madrid spilte uavgjort mot Tarik Elyounoussis Qarabag i dagens gruppespillskamp i Mesterligaen.

  Dermed står Atlético, som har nådd finalen i to av de tre siste sesongene, med bare to poeng etter tre kamper. Chelsea leder gruppen foran Roma.

  Azerbaijan Soccer Champions League Kevin Gameiro, Maksim Medvedev
  Foto: Aziz Karimov / AP
 • OL-sjef siktet for korrupsjon

  Carlos Nuzman, sjefen for fjorårets OL i Rio de Janeiro, er formelt siktet for korrupsjon, hvitvasking, skatteunndragelse og kriminell virksomhetsledelse. Nuzman er fra før suspendert fra sine verv i Den internasjonale olympiske komité (IOC).

  Brazil Nuzman Arrested
  Foto: Silvia Izquierdo / AP
 • Fem kamper for Ylven

  Vålerengas Martin Laumann Ylven er utestengt i fem kamper for den røffe taklingen mot Alexander Wall i søndagens kamp mot Frisk Asker. Vålerenga har akseptert straffen.

  GET-Ligaen i hockey: Storhamar - Vålerenga
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal