Varslet i dopingskandalen: – Selvfølgelig er jeg bekymret

Idrettsagent Andrej Baranov var en av de aller første til å si ifra om de skandaløse forholdene i russisk friidrett. Etter at dopingrapporten ble lagt frem, har han selv følt seg utpresset.

Liliya Shobukhova

Andrej Baranov representerte Lilija Sjobukhova, som ble forsøkt utpresset av russiske tjenestemenn.

Foto: PAUL HACKETT / Reuters

Allerede før den tyske dopingdokumentaren ble vist varslet Andrej Baranov Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) om bestikkelser og utpressing av utøvere på høyt nivå.

Nå er Baranov bekymret for hvilke konsekvenser det kan ha å snakke ut.

– Selvfølgelig er jeg bekymret, men hva kan man gjøre. Det måtte gjøres for fremtiden, sier han til The Guardian.

– Det var som utpressing

Da Dick Pound presenterte den avslørende rapporten mandag berømmet han varslerne som hadde turt å i ifra om dopingen og korrupsjonen.

Kenyanske utøvere

Arkivfoto av utøvere i Kenya. Bildet er fra 2011.

Foto: TONY KARUMBA / Afp

– Etterpå hørte jeg fra noen trenere at Alexei Melnikov (en av trenerne som nevnes i rapporten) hadde bedt trenerne av løperne jeg representerte om å forlate meg. Det var som utpressing, forteller han.

Andrej Baranov skrev til til IAAFs etiske kommisjon i 2014 der han avslørte at to tjenestemenn fra det russiske friidrettsforbundet hadde utpresset 450 000 euro fra hans klient Lilija Sjobukhova, som nå er utestengt på grunn av doping.

Til tross for uregelmessigheter i hennes biologiske pass, fikk Sjobukhova lov til å konkurrere i London-OL i 2012 etter angivelig å ha betalt penger til russiske tjenestemenn.

Hun har i ettertid samarbeidet med Det internasjonale dopingbyrået WADA og IAAF.

– Testes svært sjeldent

Nå, etter at den WADA-bestilte rapporten er lagt frem, mener han det er urettferdig at alt fokuset rettes mot Russland.

– Det bør også gjennomføres en lignende undersøkelse i land som Kenya og Etiopia. Deres toppidrettsutøvere tjener langt mer enn russerne. Likevel testes de svært sjeldent, sier han i intervjuet med The Guardian.

Baranov mener det også hersker en dobbeltmoral blant enkelte personer som på den ene siden ønsker å straffe Russland strengt, men som ikke er like opptatt av å straffe IAAF.

– Lamine Diack, den tidligere presidenten i IAAF, blir etterforsket av politiet, sier han.

I det norske friidrettsmiljøet er de rystet, men likevel ikke overrasket over at Russland skal ha bedrevet systematisk doping.

Siste nytt

 • Begge lag fortsatt uten seier

  Det aller meste skjedde før pause i 1-1-kampen mellom Newcastle og Leeds i Premier League fredag kveld.

  13 minutter var spilt da Raphinha ga Leeds ledelsen på Newcastles hjemmebane St. James' Park.

  To minutter før pause kom utligningen i det som var en morsom, sjanserik og underholdende 1. omgang. Banens beste i de første 45 minuttene, Allan Saint-Maximin, sto bak scoringen.

  Newcastle tok dermed sitt andre poeng på to kamper og ligger under streken. Leeds har heller ikke vunnet noen kamper ennå og står med tre poeng etter tre uavgjorte på fem kamper.

  Premier League - Newcastle United v Leeds United
  Foto: Scott Heppell / Reuters
 • ESPN: Pelé tilbake på sykehuset

  Fotballegenden Pelé er tilbake på intensivavdelingen på sykehuset bare tre dager etter at han ble skrevet ut. Det melder ESPN Brasil fredag. Han skal være innlagt på São Paulo’s Albert Einstein Hospital.

  80-åringen fikk nylig fjernet en svulst på tykktarmen, men helsetilstanden skal tilsynelatende ha forverret seg etter at han ble utskrevet.

  Opplysningene er ikke bekreftet av sykehuset.

  Mange regner Pelé for å være tidenes beste fotballspiller. Han vant VM tre ganger med Brasil i 1958, 1962 og 1970.

  Pele, Edson Arantes do Nascimento, Pelé
  Foto: Matt Rourke / AP
 • Ruud vant første kampen i Davis Cup

  Casper Ruud sørget for at Norge fikk en best mulig start på Davis Cup-kampen mot Usbekistan da han slo Khumogun Sultanov 2-0 i sett (6-3, 6-3).

  Lagene spiller på nivå 1.

  Casper Ruud er ranket som nummer ti i verden og var naturlig nok stor favoritt mot Sultanov som er ranket som nummer 418 i verden.

  Ruud tok det første settet nokså enkelt etter 29 minutters spill. I det andre settet trengte Ruud litt ekstra tid på å avgjøre. Usbekeren brøt Ruuds serve på stillingen 5-2 til nordmannen. Ruud brøt direkte tilbake og tok settet 6-3. Dermed var seieren sikret til 1-0-ledelse for Norge.

  Viktor Durasovic fulgte opp med 6-4,6-4 over Dennis Istomin og sørget for at Norge har en 2-0-ledelse på nivå 1 foran lørdagens kamper.

  Casper Ruud
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal