Vangstad tok sensasjonsseier i Tour of Norway

Norske Andreas Vangstad (23) utklasset deler av verdenseliten og tok en overraskende seier i den siste etappen av Tour of Norway.

Andreas Vangstad

OVERRASKENDE SEIER: Andreas Vangstad vant siste etappe av Tour of Norway.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Den femte etappen var over 174 kilometer og gikk fra Flå til Eggemoen.

Vangstad vant den siste etappen etter en meget sterk avslutning. Drøyt to kilometer før mål satte 23-åringen inn et rykk og holdt ledelsen helt til mål.

Alexander Kristoff, Tour of Norway

POENGTRØYA: Alexander Kristoff sikret seg den grønne trøya.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Han slo landsmannen Fredrik Strand Galta fra Coop-ØsterHus, som sto for en like stor overraskelse, med 11 sekunder. Alexander Kristoff endte på tredjeplass.

– Helt fantastisk. Jeg trodde ikke at det skulle holde inn. Jeg våget ikke å snu meg før på oppløpet, jeg kjørte bare det jeg hadde, sier den unge rytteren til TV 2.

Vangstad er en del av Thor Hushovds lag Team Sparebanken Sør og er et relativt ubeskrevet blad for de aller fleste.

Atle Kvålsvoll, som tidligere var Hushovds personlige trener, er treneren til 23-åringen.

Les også: Vert hylla etter sjokksigeren

– Måtte vise at jeg er god på flatene

Det er bare tre år siden den tidligere orienteringsløperen byttet idrett til sykling.

Jesper Hansen

SAMMENLAGTVINNER: Jesper Hansen (i midten). Her på seierspallen sammen med Edvald Boasson Hagen og David Lopez Garcia som endte på 2.- og 3.-plass.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Søndag tok han sin største seier så langt i karrieren da han utklasset både Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff på den siste etappen i det norske rittet.

– Jeg har vist at jeg kan sykle bra oppover. Nå måtte jeg vise at jeg er god på flatene også, sier Vangstad til TV 2, og viste til lørdagens klatreetappe da han endte på 5. plass.

Dansk sammenlagtseier

Kristoff sikret seg den grønne poengtrøyen etter søndagens tredjeplass.

Dansken Jesper Hansen beholdt ledelsen i sammendraget og vant totalt, selv om Tinkoff-Saxo-rytteren ikke var helt i teten på den siste etappen. Edvald Boasson Hagen ble nummer to sammenlagt, mens David Lopez Garcia ble nummer tre.

Vangstad og Galta tok fjerde- og femteplassen i sammendraget.

– Det Vangstad presterte i dag var nesten utrolig. Jeg har jo sett at han har vært sterk, men han har ikke fått det til skikkelig før nå, sa lagkamerat Vegard Robinson Bugge, som selv sikret seg klatretrøya i rittet.

VIDEO: Se intervjuer med Vangstad og Alexander Kristoff her:

Norske Andreas Vangstad (23) utklasset deler av verdenseliten og tok en overraskende seier i den siste etappen av Tour of Norway. Reporter: Morten Stenberg, foto: Vegard B. Lien.
Alexander Kristoff ble imponert av dagens vinner i Tour of Norway, Andreas Vangstad, selv ser han frem mot den gule trøya i Tour de France. Reporter: Morten Stenberg, foto: Vegard B. Lien.

Siste nytt

 • Kombinertlaget fast i heisen

  Halve kombinertlandslaget sit fast i ein stolheis på andre timen i 3200 meter over havet i Val Senales i Italia.

  – Det er tåke, tidvis sterk vind og kaldt, skriv Jørgen Graabak på twitter.

  – Men hjelp er heldigvis på veg, legg han til.

  Laster Twitter-innhold
 • Joshua King avbrøt trening

  Angriper Joshua King avbrøt dagens landslagstrening på Ullevaal stadion etter omlag 15 minutter. Han var med på deler av oppvarmingen før han tok en kjapp prat med sportssjef Nils Johan Semb. – Men han er klar til kamp i morgen, sa landslagssjef Lars Lagerbäck etter treninga. Norge møter Bulgaria i nasjonsligaen tirsdag kveld.

  EM-KVALIFISERING FOTBALL
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Heidi Løke returnerer til Larvik

  Heidi Løke forlater Storhamar etter denne sesongen, og vender tilbake til gamleklubben Larvik.– Larvik betyr utrolig mye for meg. Dette blir den tredje perioden min i klubben. Jeg ønsker å avslutte karrieren her, sier Løke til Østlandsposten.

  Heidi Løke
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag