Hopp til innhold

Vålerengas supertalent har fastet i en måned: – Blir sterkere for hver dag

Å faste kan være en stor påkjenning – kanskje spesielt for en toppidrettsutøver. Men for Vålerenga-spiller Osame Sahraoui har ramadan vært styrkende.

Eliteserien i fotball 2020: VÂlerenga - Str¯msgodset

DISIPLINERT: Sahraoui mener fastemåneden har gitt han enda bedre viljestyrke.

Foto: Annika Byrde / NTB scanpix

– Man merker det på kroppen, men det har blitt en vane nå.

Ved solnedgang 12. april begynte den islamske fastemåneden ramadan, og siden det har Osame Sahraoui fastet mellom soloppgang og solnedgang. I Norge på denne tiden av året er det cirka 17 timer uten mat og drikke.

– Det er den første uka som er hardest egentlig. Når kroppen får en rutine så blir kroppen vant til det, men jeg vil ikke si at jeg er hundre prosent, selv om den har fått en rutine, sier Sahraoui til NRK.

Football, Norway U21, portraits

TALENT: Sahraoui har blitt tatt ut på U21-landslaget og har kontrakt med Vålerenga til 2023.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

– Det er en måned hvor du skal få ut det beste i deg selv og vise hva du står for og tror på.

19-åringen regnes for å være et stort fotballtalent. Han signerte proffkontrakt med Vålerenga da han var 17 år og ble for alvor lagt merke til i fjorårets eliteseriesesong.

Støttes av Fagermo

Selv om kroppen kjenner på mangelen av energi, sier Sahraoui at det ikke står på den mentale styrken og selvdisiplinen han får av å faste.

– Ramadan gir deg viljestyrke. Jeg føler at når jeg er ferdig og har spist og drukket så føler jeg at jeg kan yte enda mer, for jeg vet hvordan det føles når du ikke har spist eller drukket, sier han.

Så kroppen er ikke et hinder for hodet?

– Det er jo selvfølgelig det, men du blir jo sterkere etter hver dag som går.

Men det er også viktig med støtte utenfra. Heidi Holmlund, ernæringsfysiolog ved Olympiatoppen, understreker hvor viktig det er med god tilrettelegging for at utøverne skal klare å gjennomføre det de ønsker på trening.

– Vi er veldig opptatt av å prøve og hjelpe til og tilrettelegge for at de utøverne som ønsker å gjennomføre ramadan skal få til det. Og vi går i dialog med utøverne, familien og andre rundt for at det skal bli så forsvarlig gjennomføring som mulig, sier Holmlund til NRK.

Football, Eliteserien, Vålerenga - Brann. Dag-Eilev Fagermo og Osame Sahraoui.

FÅR STØTTE: Sahraoui sier han får god støtte av trener Dag-Eilev Fagermo.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

For Sahraoui har støtten fra klubben og trener Dag-Eilev Fagermo vært viktig.

– Dag-Eilev har vært veldig god med meg, han respekterer det hundre prosent, sier Sahraoui.

– Man utsetter selvfølgelig seg selv og laget litt for fare, med tanke på at man kan bli skadet og ikke klarer å prestere på høyeste nivå hele tiden. Så det kan være litt dårlig for laget, men de respekterer meg og det er det viktigste.

Stoppet Premier League-kamp

Det kan være ekstra krevende uten mat og drikke når det er kampdag. Men det finnes løsninger hvis kampen spilles sent på kvelden.

I en Premier League-kamp mellom Leicester og Crystal Palace i slutten av april ble spillet stoppet etter en halvtime, etter avtale med dommeren, slik at Wesley Fofana og Cheikhou Kouyaté kunne bryte fasten. «Det er dette som gjør fotballen så fantastisk» skrev Fofana på Twitter etter kampen:

Laster Twitter-innhold

Visstnok er dette første gang dette har skjedd i den øverste engelske ligaen. Det er motiverende å høre slike historier, forteller Sahraoui.

– At vi har kommet så langt at vi respekterer hverandre så mye at kampen stoppes helt, for at én mann skal bryte fasten, det er veldig inspirerende. Ikke bare for fotballen, men også for verden generelt. At vi står opp for hverandre på den måten, sier 19-åringen.

– Ytterste konsekvens er besvimelse og kollaps

Holmlund forteller at de aller fleste toppidrettsutøvere som faster klarer seg helt fint gjennom ramadan. Kroppen tåler mye, men i noen tilfeller kan få konsekvenser.

– Men vi ser spesielt at unge utøvere og utøvere som ønsker å trene mye, der kan vi se ytterste konsekvens som er besvimelse eller kollaps spesielt på grunn av for lite væske, sier ernæringsfysiologen.

Eliteserien 2020: Vålerenga - Molde 2 - 1

TALENT: Sahraoui er en lovende spiller.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Derfor følger de ekstra nøye med på noen utøvere.

– Det blir mer og mer krevende utover i måneden. De fleste får det til bra, men vi må være ekstra oppmerksomme på de unge utøverne denne måneden.

For det unge Vålerenga-talentet har det gått fint.

– Det er bare én måned, det er ikke lenge. Jeg gjør selvfølgelig alt hva jeg kan selv om jeg faster. Om det ikke holder eller om det holder, det merker man på de situasjonene man får på banen, sier Sahraoui.

Siste nytt

 • Mendy sa seg ikke skyldig i voldtekt

  Fotballstjernen Benjamin Mendy er tiltalt for en rekke voldtekter og overgrep mot kvinner. Onsdag sa han seg ikke skyldig på ti punkter foran rettssaken.

  Franskmannen er anklaget for åtte punkter for voldtekt, ett for forsøk på voldtekt og ett for seksuelt overgrep, skriver Sky Sports.

  De angivelige lovbruddene skal ha skjedd fra oktober 2018 til august 2021.

  Mendy har hele tiden benektet alle anklager og skal stilles for retten denne uken. Onsdag sa han seg ikke skyldig i en høring foran rettssaken. Juryutvelgelsen skulle skje senere onsdag.

  Mendy, som de siste årene har spilt for Manchester City, ble suspendert fra klubben da han ble siktet av politiet. Han har vært ute på kausjon foran rettssaken.

  Mendy er anklaget sammen med en annen mann. Han har sagt seg ikke skyldig på åtte punkter for voldtekt og fire punkter for overgrep mot åtte unge kvinner. (NTB)

  Manchester City's Benjamin Mendy arrives at Chester Crown Court for his trial following allegations of rape and sexual assault
  Foto: PETER POWELL / Reuters
 • Svensk ishockeylegende rammet av ALS

  Den tidligere svenske ishockeyprofilen Börje Salming har fått konstatert nervesykdommen ALS. han har spilt over 1000 kamper i toppligaen NHL.

  Til Expressen tidligere i år åpnet 71-åringen opp om problemer med å prate og at han skulle gjennom en utredning for å finne ut av problemet. Overfor nyhetsbyrået TT bekrefter han at han har fått en ALS-diagnose.

  – Jeg har fått en beskjed som har forstyrret livet for meg og familien. De tegnene jeg hadde, viste seg å være ALS. På et øyeblikk ble alt forandret, sier han.

  – Jeg vet ikke hvordan dagene fremover kommer til å bli, men jeg forstår at det vil bli de største utfordringene jeg har hatt hittil i livet, fortsetter Salming.

  ALS er en svært alvorlig sykdom som angriper nervene helt til man er fullstendig lam. Det finnes ingen livreddende medisin for sykdommen, men det finnes medisin som gjør at man kan leve lengre.

  Salming er en av Sveriges største ishockeyspillere gjennom tidene og slo gjennom i starten av 1970-tallet. (NTB)

  SALMING
  Foto: Lars Pehrsson / NTB
 • Giggs' ekskjæreste i kryssforhør: – Jeg var en slave

  Ryan Giggs' ekskjæreste, Kate Greville, ble plassert i vitneboksen i rettssalen i Manchester onsdag. Der sa hun at følte seg som en slave i forholdet.

  Giggs er anklaget for vold og kontrollerende oppførsel mot Greville under deres forhold, og onsdag er annen dag Greville forklarer seg i retten. Tirsdag åpnet hun opp om trusler, sjalusi og vold.

  Den tidligere fotballstjernen Giggs har hele tiden nektet for alle anklager mot ham.

  Onsdag ble Greville plassert i vitneboksen og forhørt av Giggs' advokater. Der forklarte hun om hvordan Giggs brukte henne da hun var i en sårbar posisjon, og sa videre at hun følte seg som en slave.

  – Han fikk meg til å føle at jeg måtte gjøre alt han sa ellers ville det bli konsekvenser. Jeg var en slave for hvert behov og krav, sa Greville under utspørringen.

  Videre sa hun at hun følte seg «lurt inn» i forholdet med Giggs, og anklaget ham for å spille et «psykologisk spill».

  – Jeg la merke til ting om som definitivt lurte meg inn i forholdet, sa Greville.

  Giggs' advokat tilbakeviste i etterkant anklagene mot klienten og sa at Greville «fant på» anklagene om psykologiske triks. (NTB)

  Ryan Giggs
  Foto: LINDSEY PARNABY / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste