Vålerengas supertalent har fastet i en måned: – Blir sterkere for hver dag

Å faste kan være en stor påkjenning – kanskje spesielt for en toppidrettsutøver. Men for Vålerenga-spiller Osame Sahraoui har ramadan vært styrkende.

Eliteserien i fotball 2020: VÂlerenga - Str¯msgodset

DISIPLINERT: Sahraoui mener fastemåneden har gitt han enda bedre viljestyrke.

Foto: Annika Byrde / NTB scanpix

– Man merker det på kroppen, men det har blitt en vane nå.

Ved solnedgang 12. april begynte den islamske fastemåneden ramadan, og siden det har Osame Sahraoui fastet mellom soloppgang og solnedgang. I Norge på denne tiden av året er det cirka 17 timer uten mat og drikke.

– Det er den første uka som er hardest egentlig. Når kroppen får en rutine så blir kroppen vant til det, men jeg vil ikke si at jeg er hundre prosent, selv om den har fått en rutine, sier Sahraoui til NRK.

Football, Norway U21, portraits

TALENT: Sahraoui har blitt tatt ut på U21-landslaget og har kontrakt med Vålerenga til 2023.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

– Det er en måned hvor du skal få ut det beste i deg selv og vise hva du står for og tror på.

19-åringen regnes for å være et stort fotballtalent. Han signerte proffkontrakt med Vålerenga da han var 17 år og ble for alvor lagt merke til i fjorårets eliteseriesesong.

Støttes av Fagermo

Selv om kroppen kjenner på mangelen av energi, sier Sahraoui at det ikke står på den mentale styrken og selvdisiplinen han får av å faste.

– Ramadan gir deg viljestyrke. Jeg føler at når jeg er ferdig og har spist og drukket så føler jeg at jeg kan yte enda mer, for jeg vet hvordan det føles når du ikke har spist eller drukket, sier han.

Så kroppen er ikke et hinder for hodet?

– Det er jo selvfølgelig det, men du blir jo sterkere etter hver dag som går.

Men det er også viktig med støtte utenfra. Heidi Holmlund, ernæringsfysiolog ved Olympiatoppen, understreker hvor viktig det er med god tilrettelegging for at utøverne skal klare å gjennomføre det de ønsker på trening.

– Vi er veldig opptatt av å prøve og hjelpe til og tilrettelegge for at de utøverne som ønsker å gjennomføre ramadan skal få til det. Og vi går i dialog med utøverne, familien og andre rundt for at det skal bli så forsvarlig gjennomføring som mulig, sier Holmlund til NRK.

Football, Eliteserien, Vålerenga - Brann. Dag-Eilev Fagermo og Osame Sahraoui.

FÅR STØTTE: Sahraoui sier han får god støtte av trener Dag-Eilev Fagermo.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

For Sahraoui har støtten fra klubben og trener Dag-Eilev Fagermo vært viktig.

– Dag-Eilev har vært veldig god med meg, han respekterer det hundre prosent, sier Sahraoui.

– Man utsetter selvfølgelig seg selv og laget litt for fare, med tanke på at man kan bli skadet og ikke klarer å prestere på høyeste nivå hele tiden. Så det kan være litt dårlig for laget, men de respekterer meg og det er det viktigste.

Stoppet Premier League-kamp

Det kan være ekstra krevende uten mat og drikke når det er kampdag. Men det finnes løsninger hvis kampen spilles sent på kvelden.

I en Premier League-kamp mellom Leicester og Crystal Palace i slutten av april ble spillet stoppet etter en halvtime, etter avtale med dommeren, slik at Wesley Fofana og Cheikhou Kouyaté kunne bryte fasten. «Det er dette som gjør fotballen så fantastisk» skrev Fofana på Twitter etter kampen:

Laster Twitter-innhold

Visstnok er dette første gang dette har skjedd i den øverste engelske ligaen. Det er motiverende å høre slike historier, forteller Sahraoui.

– At vi har kommet så langt at vi respekterer hverandre så mye at kampen stoppes helt, for at én mann skal bryte fasten, det er veldig inspirerende. Ikke bare for fotballen, men også for verden generelt. At vi står opp for hverandre på den måten, sier 19-åringen.

– Ytterste konsekvens er besvimelse og kollaps

Holmlund forteller at de aller fleste toppidrettsutøvere som faster klarer seg helt fint gjennom ramadan. Kroppen tåler mye, men i noen tilfeller kan få konsekvenser.

– Men vi ser spesielt at unge utøvere og utøvere som ønsker å trene mye, der kan vi se ytterste konsekvens som er besvimelse eller kollaps spesielt på grunn av for lite væske, sier ernæringsfysiologen.

Eliteserien 2020: Vålerenga - Molde 2 - 1

TALENT: Sahraoui er en lovende spiller.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Derfor følger de ekstra nøye med på noen utøvere.

– Det blir mer og mer krevende utover i måneden. De fleste får det til bra, men vi må være ekstra oppmerksomme på de unge utøverne denne måneden.

For det unge Vålerenga-talentet har det gått fint.

– Det er bare én måned, det er ikke lenge. Jeg gjør selvfølgelig alt hva jeg kan selv om jeg faster. Om det ikke holder eller om det holder, det merker man på de situasjonene man får på banen, sier Sahraoui.

Sportsnyheter

Lukaku gret og var redd for korleis det gjekk med lagkameraten: – Be strong, I love you

Romelu Lukaku scora. Så sprang han bort til TV-kameraet for å helse til klubbkamerat Christian Eriksen, som kollapsa i sin kamp tidlegare i kveld.

Siste nytt

 • Sikret seg finaleplass

  Barcelona til finalen i håndballens mesterliga, da de vant 31–26 over Nantes i semifinalen.

  Etter en god åpning på kampen av Barcelona, ble det en tung kamp frem til 50. minutt, etter at de økte ledelsen fra 20–18 til 27–21, var kampen avgjort og sikret seg sin 13. finaleplass i mesterligaen.

  Barcelona møter Aalborg i finalen som spilles søndag.

  Germany Handball Champions League
  Foto: Marius Becker / AP
 • Klarte ikke OL-kravet

  Narve Gilje Nordås ble nummer sju på 5000-meteren i lørdagens OL-kvalifiseringsstevne i franske Nice på13.22,15. Dermed klarte han ikke OL-kravet på 13.13,50.

  Det var det faktisk heller ingen av de andre startende som gjorde. Nordås har forsatt mulighet til å komme til OL, enten ved å klare kravet eller ved å styrke sin posisjon på verdensrankingen. I øyeblikket ligger han helt på vippen på rankingen. 42 får delta på distansen i OL.

  Per Svela ble nummer 14 i løpet på 13.57,05. Svela har ikke vist en form i det siste som gjorde det sannsynlig at han skulle klare OL-kravet.

  Jacob Boutera ble nummer sju på 3000 meter hinder i stevnet på 8.26,60, som er ny personlig rekord. OL-kravet er på 8,22. Boutera er med andre ord svært nær.

  AcvDxWPxxnM
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Koronatrøbbel for Venezuela

  12 personar knytt til Venezuelas tropp i Copa America har blitt ramma av koronaviruset like før det søramerikanske meisterskapet.

  Lokale helsemyndigheter i Brasilia, der Venezuela skal møte vertsnasjonen Brasil på søndag, seier dei fekk besjed om smitteutbrotet fredag kveld, like før Venezuelas tropp kom.

  – Vi fekk beskjed frå det søramerikanske fotballforbundet om at 12 medlem av delegasjonen frå Venezuela, deriblant spelarar og medlem av trenarstaben, har testa positivt på koronaviruset, står det i ein uttaling til nyheitsbyrået AFP.

  (©NTB)

  SsBK6cltz24
  Foto: Aizar Raldes / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal