Hopp til innhold

Vålerengas supertalent har fastet i en måned: – Blir sterkere for hver dag

Å faste kan være en stor påkjenning – kanskje spesielt for en toppidrettsutøver. Men for Vålerenga-spiller Osame Sahraoui har ramadan vært styrkende.

Eliteserien i fotball 2020: VÂlerenga - Str¯msgodset

DISIPLINERT: Sahraoui mener fastemåneden har gitt han enda bedre viljestyrke.

Foto: Annika Byrde / NTB scanpix

– Man merker det på kroppen, men det har blitt en vane nå.

Ved solnedgang 12. april begynte den islamske fastemåneden ramadan, og siden det har Osame Sahraoui fastet mellom soloppgang og solnedgang. I Norge på denne tiden av året er det cirka 17 timer uten mat og drikke.

– Det er den første uka som er hardest egentlig. Når kroppen får en rutine så blir kroppen vant til det, men jeg vil ikke si at jeg er hundre prosent, selv om den har fått en rutine, sier Sahraoui til NRK.

Football, Norway U21, portraits

TALENT: Sahraoui har blitt tatt ut på U21-landslaget og har kontrakt med Vålerenga til 2023.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

– Det er en måned hvor du skal få ut det beste i deg selv og vise hva du står for og tror på.

19-åringen regnes for å være et stort fotballtalent. Han signerte proffkontrakt med Vålerenga da han var 17 år og ble for alvor lagt merke til i fjorårets eliteseriesesong.

Støttes av Fagermo

Selv om kroppen kjenner på mangelen av energi, sier Sahraoui at det ikke står på den mentale styrken og selvdisiplinen han får av å faste.

– Ramadan gir deg viljestyrke. Jeg føler at når jeg er ferdig og har spist og drukket så føler jeg at jeg kan yte enda mer, for jeg vet hvordan det føles når du ikke har spist eller drukket, sier han.

Så kroppen er ikke et hinder for hodet?

– Det er jo selvfølgelig det, men du blir jo sterkere etter hver dag som går.

Men det er også viktig med støtte utenfra. Heidi Holmlund, ernæringsfysiolog ved Olympiatoppen, understreker hvor viktig det er med god tilrettelegging for at utøverne skal klare å gjennomføre det de ønsker på trening.

– Vi er veldig opptatt av å prøve og hjelpe til og tilrettelegge for at de utøverne som ønsker å gjennomføre ramadan skal få til det. Og vi går i dialog med utøverne, familien og andre rundt for at det skal bli så forsvarlig gjennomføring som mulig, sier Holmlund til NRK.

Football, Eliteserien, Vålerenga - Brann. Dag-Eilev Fagermo og Osame Sahraoui.

FÅR STØTTE: Sahraoui sier han får god støtte av trener Dag-Eilev Fagermo.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

For Sahraoui har støtten fra klubben og trener Dag-Eilev Fagermo vært viktig.

– Dag-Eilev har vært veldig god med meg, han respekterer det hundre prosent, sier Sahraoui.

– Man utsetter selvfølgelig seg selv og laget litt for fare, med tanke på at man kan bli skadet og ikke klarer å prestere på høyeste nivå hele tiden. Så det kan være litt dårlig for laget, men de respekterer meg og det er det viktigste.

Stoppet Premier League-kamp

Det kan være ekstra krevende uten mat og drikke når det er kampdag. Men det finnes løsninger hvis kampen spilles sent på kvelden.

I en Premier League-kamp mellom Leicester og Crystal Palace i slutten av april ble spillet stoppet etter en halvtime, etter avtale med dommeren, slik at Wesley Fofana og Cheikhou Kouyaté kunne bryte fasten. «Det er dette som gjør fotballen så fantastisk» skrev Fofana på Twitter etter kampen:

Laster Twitter-innhold

Visstnok er dette første gang dette har skjedd i den øverste engelske ligaen. Det er motiverende å høre slike historier, forteller Sahraoui.

– At vi har kommet så langt at vi respekterer hverandre så mye at kampen stoppes helt, for at én mann skal bryte fasten, det er veldig inspirerende. Ikke bare for fotballen, men også for verden generelt. At vi står opp for hverandre på den måten, sier 19-åringen.

– Ytterste konsekvens er besvimelse og kollaps

Holmlund forteller at de aller fleste toppidrettsutøvere som faster klarer seg helt fint gjennom ramadan. Kroppen tåler mye, men i noen tilfeller kan få konsekvenser.

– Men vi ser spesielt at unge utøvere og utøvere som ønsker å trene mye, der kan vi se ytterste konsekvens som er besvimelse eller kollaps spesielt på grunn av for lite væske, sier ernæringsfysiologen.

Eliteserien 2020: Vålerenga - Molde 2 - 1

TALENT: Sahraoui er en lovende spiller.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Derfor følger de ekstra nøye med på noen utøvere.

– Det blir mer og mer krevende utover i måneden. De fleste får det til bra, men vi må være ekstra oppmerksomme på de unge utøverne denne måneden.

For det unge Vålerenga-talentet har det gått fint.

– Det er bare én måned, det er ikke lenge. Jeg gjør selvfølgelig alt hva jeg kan selv om jeg faster. Om det ikke holder eller om det holder, det merker man på de situasjonene man får på banen, sier Sahraoui.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal