NRK Meny
Normal

Utenlandske trenere tror ikke på Norges hardtrening

VAL DI FIEMME/OSLO (NRK): Skiforbundet har holdt foredrag for utenlandske trenere om Norges trening. Men flere av de som har fått presentert suksessoppskriften tror ikke på den.

Utenlandske løpere Tour de Ski

STATISTER: Norge vant ikke Tour de Ski før i 2014. Nå er konkurrentene nærmest blitt statister i etappeløpet.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Jeg har hørt i etterkant at ikke alle tror på det vi sier, men det får være opp til dem, sier landslagstrener Egil Kristiansen til NRK.

Egil Kristiansen og andre ledere i Norges Skiforbundet har invitert ledere fra andre nasjoner til foredrag for å vise hva Norge driver med for å bli best. I høst foregikk trenerseminaret i Trondheim. Blant annet har Northug og Bjørgen lagt frem treningen sin.

– Jeg tror de er litt overrasket hvor mye jobb som legges ned i både trening og andre ting for å bli best, sier Kristiansen.

Flere av løperne trente opp mot 90 timer i desember før touren startet.

90 timer i desember

Martin Johnsrud Sundby

OVERLEGEN: Martin Johnsrud Sundby tar i mot andremann Finn Hågen Krogh. Sundbys forteller om treningsmengder over 1100 timer i året.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Flere trenere har dratt hjem fra trenerseminar uten å tro på at dette er oppskriften som gjør de norske så overlegne.

– De tror kanskje ikke det går an å trene så mye, men det går an, sier Kristiansen.

Norge tok tredobbelt for damene og på herresiden var i går sju av de ti beste i Tour de Ski-sammendraget norske.

På lagledermøtet i Val di Fiemme møter NRK Marcus Cramer som tidligere har vært juniortrener i Tyskland og landslagstrener i Sveits. Nå er han landslagstrener i Russland. Han nevner ikke navn eller nasjoner, men han bekrefter at det er stor mistro blant utenlandske trenere til den norske treningen.

Markus Cramer

FORTELLER OM MISTRO: Markus Cramer er nå russisk landslagstrener. Han forteller at flere trenere ikke tror det de får fortalt av norske trenere om treningen. Foto: FIS

Ja, de mener det ikke er til å tro. Skepsisen er spesielt stor mot treningsmengden til de utøverne som deltar her i Tour de Ski. Jeg tror faktisk de trener så mye. Men andre trenere skjønner ikke hvordan de skal få sine egne utøvere til å gjøre det, sier Cramer.

– Det sier vel mer om dem enn det gjør om oss egentlig. De få tro på det de vil, sier Petter Northug.

– Det høres veldig spesielt ut, sier Sjur Røthe.

- Et problem

Landslagstrener Egil Kristiansen mener det blir et problem dersom de utenlandske trenerne ikke tror på deres oppskrift.

– Da blir det litt vanskelig dersom de ikke tror på det de som er best i verden gjør. Lista må ligge der og da må man tro på det, sier Kristiansen.

Cramer tror tvilerne bare må innse at ting må endres.

– Det er helt klart et problem. De tror ikke på det og da er det vanskelig å prestere godt. Men kanskje nå etter Tour de Ski ser de at de må endre opplegget i den retningen, sier Cramer.

Siste nytt

 • Fire nye utøvere OL-utestengt

  IOC har utestengt ytterligere fire russiske utøvere fra OL på livstid. Den russiske vinneren i skeleton, Alexander Tretjakov, mister også sitt gull fra Sotsji. De tre andre er også skeletonutøvere, Jelena Nikitina, Maria Orlova og Olga Potylitsina.

  OLYMPICS-SKELETON/ Russia's Alexander Tretiakov poses with his national flag after winning the men's skeleton event at the 2014 Sochi Winter Olympics
  Foto: MURAD SEZER / Reuters
 • Svindal starter i Lake Louise

  11 menn og åtte kvinner er tatt ut på alpinlaget som kjører verdenscup i Canada og USA førstkommende helg. I Lake Louise er både Aksel Lund Svindal, Aleksander Aamodt Kilde og Adrian Smiseth Sejersted tilbake etter skade.

  Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal og Aleksander Aamodt Kilde feirer trippelseieren i Val Gardena
  Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters
 • "Lord Bendtner" fekk stemma

  Biletet av denne stemmesetelen går Danmark rundt:

  Jonas Pedersen fann ingen namn han likte på nokon av listene ved lokalvalet. Så han tok pennen i eigne he nder og gav si stemme til Rosenborgs "Lord Bendtner".

  – Hans fanesaker ville ha blitt fotballtrening for alle, og eit eige målakademi, seier Pedersen til Ekstrabladet.

  Laster Instagram-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal