NRK Meny
Normal

Utenlandske trenere tror ikke på Norges hardtrening

VAL DI FIEMME/OSLO (NRK): Skiforbundet har holdt foredrag for utenlandske trenere om Norges trening. Men flere av de som har fått presentert suksessoppskriften tror ikke på den.

Utenlandske løpere Tour de Ski

STATISTER: Norge vant ikke Tour de Ski før i 2014. Nå er konkurrentene nærmest blitt statister i etappeløpet.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Jeg har hørt i etterkant at ikke alle tror på det vi sier, men det får være opp til dem, sier landslagstrener Egil Kristiansen til NRK.

Egil Kristiansen og andre ledere i Norges Skiforbundet har invitert ledere fra andre nasjoner til foredrag for å vise hva Norge driver med for å bli best. I høst foregikk trenerseminaret i Trondheim. Blant annet har Northug og Bjørgen lagt frem treningen sin.

– Jeg tror de er litt overrasket hvor mye jobb som legges ned i både trening og andre ting for å bli best, sier Kristiansen.

Flere av løperne trente opp mot 90 timer i desember før touren startet.

90 timer i desember

Martin Johnsrud Sundby

OVERLEGEN: Martin Johnsrud Sundby tar i mot andremann Finn Hågen Krogh. Sundbys forteller om treningsmengder over 1100 timer i året.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Flere trenere har dratt hjem fra trenerseminar uten å tro på at dette er oppskriften som gjør de norske så overlegne.

– De tror kanskje ikke det går an å trene så mye, men det går an, sier Kristiansen.

Norge tok tredobbelt for damene og på herresiden var i går sju av de ti beste i Tour de Ski-sammendraget norske.

På lagledermøtet i Val di Fiemme møter NRK Marcus Cramer som tidligere har vært juniortrener i Tyskland og landslagstrener i Sveits. Nå er han landslagstrener i Russland. Han nevner ikke navn eller nasjoner, men han bekrefter at det er stor mistro blant utenlandske trenere til den norske treningen.

Markus Cramer

FORTELLER OM MISTRO: Markus Cramer er nå russisk landslagstrener. Han forteller at flere trenere ikke tror det de får fortalt av norske trenere om treningen. Foto: FIS

Ja, de mener det ikke er til å tro. Skepsisen er spesielt stor mot treningsmengden til de utøverne som deltar her i Tour de Ski. Jeg tror faktisk de trener så mye. Men andre trenere skjønner ikke hvordan de skal få sine egne utøvere til å gjøre det, sier Cramer.

– Det sier vel mer om dem enn det gjør om oss egentlig. De få tro på det de vil, sier Petter Northug.

– Det høres veldig spesielt ut, sier Sjur Røthe.

- Et problem

Landslagstrener Egil Kristiansen mener det blir et problem dersom de utenlandske trenerne ikke tror på deres oppskrift.

– Da blir det litt vanskelig dersom de ikke tror på det de som er best i verden gjør. Lista må ligge der og da må man tro på det, sier Kristiansen.

Cramer tror tvilerne bare må innse at ting må endres.

– Det er helt klart et problem. De tror ikke på det og da er det vanskelig å prestere godt. Men kanskje nå etter Tour de Ski ser de at de må endre opplegget i den retningen, sier Cramer.

Siste nytt

 • Ringerike rykker opp

  Drømmen om eliteserien brast for Arctic Eagles som ble knust av Ringrike i kveldens kvalifiseringskamp. Nordlendingene måtte ha minimum uavgjort, men Ringerike vant hele 7-2 og tar steget opp til øverste nivå neste sesong.

  Ishockey: Kvalifisering til Get-ligaen
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Graham Hansen briljerte

  Caroline Graham Hansen storspilte da Wolfsburg knuste Slavia Praha i mesterligaens kvartfinale. 23-åringen leverte både scoring og målgivende pasning i 5-0-seieren. Dermed har det tyske storlaget et meget bra utgangspunkt før returoppgjøret i Tjekkia.

  FBL-C1-WOMEN-PARIS-WOLFSBURG
  Foto: FRANCK FIFE / Afp
 • Berg Edseth til topps

  Marte Berg Edseth vant superkombombieni NM etter en strålende slalåmomgang. Edseth lå på annenplass etter utfordelen, 0,84 sekunder bak Hannah Sæthereng, som måtte ta til takke med sølvet. Maren Skjøld endte på tredjeplass.

  NM Alpint på Hafjell
  Foto: Norges Skiforbund/Alpin-NM Hafjell/ / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal