Hopp til innhold

Utenlandske trenere tror ikke på Norges hardtrening

VAL DI FIEMME/OSLO (NRK): Skiforbundet har holdt foredrag for utenlandske trenere om Norges trening. Men flere av de som har fått presentert suksessoppskriften tror ikke på den.

Utenlandske løpere Tour de Ski

STATISTER: Norge vant ikke Tour de Ski før i 2014. Nå er konkurrentene nærmest blitt statister i etappeløpet.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Jeg har hørt i etterkant at ikke alle tror på det vi sier, men det får være opp til dem, sier landslagstrener Egil Kristiansen til NRK.

Egil Kristiansen og andre ledere i Norges Skiforbundet har invitert ledere fra andre nasjoner til foredrag for å vise hva Norge driver med for å bli best. I høst foregikk trenerseminaret i Trondheim. Blant annet har Northug og Bjørgen lagt frem treningen sin.

– Jeg tror de er litt overrasket hvor mye jobb som legges ned i både trening og andre ting for å bli best, sier Kristiansen.

Flere av løperne trente opp mot 90 timer i desember før touren startet.

90 timer i desember

Martin Johnsrud Sundby

OVERLEGEN: Martin Johnsrud Sundby tar i mot andremann Finn Hågen Krogh. Sundbys forteller om treningsmengder over 1100 timer i året.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Flere trenere har dratt hjem fra trenerseminar uten å tro på at dette er oppskriften som gjør de norske så overlegne.

– De tror kanskje ikke det går an å trene så mye, men det går an, sier Kristiansen.

Norge tok tredobbelt for damene og på herresiden var i går sju av de ti beste i Tour de Ski-sammendraget norske.

På lagledermøtet i Val di Fiemme møter NRK Marcus Cramer som tidligere har vært juniortrener i Tyskland og landslagstrener i Sveits. Nå er han landslagstrener i Russland. Han nevner ikke navn eller nasjoner, men han bekrefter at det er stor mistro blant utenlandske trenere til den norske treningen.

Markus Cramer

FORTELLER OM MISTRO: Markus Cramer er nå russisk landslagstrener. Han forteller at flere trenere ikke tror det de får fortalt av norske trenere om treningen. Foto: FIS

Ja, de mener det ikke er til å tro. Skepsisen er spesielt stor mot treningsmengden til de utøverne som deltar her i Tour de Ski. Jeg tror faktisk de trener så mye. Men andre trenere skjønner ikke hvordan de skal få sine egne utøvere til å gjøre det, sier Cramer.

– Det sier vel mer om dem enn det gjør om oss egentlig. De få tro på det de vil, sier Petter Northug.

– Det høres veldig spesielt ut, sier Sjur Røthe.

- Et problem

Landslagstrener Egil Kristiansen mener det blir et problem dersom de utenlandske trenerne ikke tror på deres oppskrift.

– Da blir det litt vanskelig dersom de ikke tror på det de som er best i verden gjør. Lista må ligge der og da må man tro på det, sier Kristiansen.

Cramer tror tvilerne bare må innse at ting må endres.

– Det er helt klart et problem. De tror ikke på det og da er det vanskelig å prestere godt. Men kanskje nå etter Tour de Ski ser de at de må endre opplegget i den retningen, sier Cramer.

Siste nytt

  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal