Hopp til innhold

Ut mot ledelsen etter Ski Tour-vraking: – Det er forbanna kjipt

Sammen med Didrik Tønseth er Sindre Bjørnestad Skar vraket til årets andre store langrennshøydepunkt. Det reagerer han sterkt på – mens landslagsledelsen nekter å oppgi vurderingene som ligger bak.

Skar og Tønseth

FÅR IKKE GÅ SKI TOUR: Sindre Bjørnestad Skar (venstre) og Didrik Tønseth (høyre), må se den kommende Ski Touren gjennom TV-skjermen.

Foto: NTB Scanpix

– En skuffende beskjed å få. Jeg skjønte det var tett om de siste plassene. Men jeg trodde jeg skulle være inne, sier Skar innledningsvis til NRK.

Mandag formiddag kom uttaket til Ski Tour 2020. Et stort høydepunkt for flere av løperne. Kanskje enda større enn Tour de Ski. Touren starter i Östersund i Sverige førstkommende helg, men det hele avsluttes med en jaktstart i Trondheim 23. februar.

Det er ventet flere tusen tilskuere i Granåsen den avsluttende helgen for å heie Norges løpere i mål.

Fylte opp resten av plassene

Landslagsledelsen hadde fra før av tatt ut seks av de sterkeste norske kortene. Emil Iversen, Johannes Høsflot Klæbo, Hans Christer Holund, Simen Hegstad Krüger, Sjur Røthe og Pål Golberg var inne på laget før mandag.

Men i dag ble Martin Johnsrud Sundby, Martin Løwstrøm Nyenget, Erik Valnes og Finn-Hågen Krogh også tatt ut. Store profiler som Didrik Tønseth og Sindre Bjørnestad Skar må se Ski Tour 2020 gjennom TV-skjermen.

– Forbanna kjipt

Tønseth ønsker ikke å kommentere uttaket overfor NRK. Men allroundtrener Eirik Myhr Nossum har snakket med 28-åringen.

– Han er selvsagt veldig skuffet. Det har han all rett til å være. Vi har mange gode skiløpere som hadde kunnet gått og sikkert gjort det bra i touren også, men vi har ikke større tropp enn vi har, dessverre. Da må vi ta et valg og alle valg er vanskelige.

Skar ønsker i utgangspunktet ikke å sammenligne seg med lagkompisene. Han mener at alle som er tatt ut fortjener å få muligheten.

– Men det er bare forbanna kjipt at de ikke fant plass til meg. De måtte ta noen valg, jeg vet det ikke var lett, og det har jeg fått beskjed om. Jeg havnet utenfor. Det er kjedelig og skuffende, fordi jeg mener jeg skulle vært en av de ti.

– Du mener ledelsen har gjort feil?

– Jeg mener jeg burde vært i en ti mann stor tropp til en tour. Der er jeg uenig med dem som har tatt ut laget. Samtidig så er det så tett mellom de siste plassene at man like gjerne kunne slått kron eller mynt om hvem som skal gå, sier Skar.

jKq1BEUU1oY

Sindre Bjørnestad Skar tok sprint-bronse under NM på Konnerud. Her sammen med Håvard Solås Taugbøl og Ansgar Evensen.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Leverte etter jul

Han har selv finaleplass i tre av fem sprintrenn i verdenscupen denne sesongen. Han var som en av få sprintere tatt ut til Tour de Ski, men måtte melde forfall på grunn av sykdom. Etter jul har han likevel klart å levere resultater.

Blant annet pallplass i tyske Dresden, en bronsemedalje under NM-sprinten og syvendeplass på en knalltøff NM-tremil.

QWYpW-vKgGw

FORMOPPSVING: For Finn-Hågen Krogh, som i Falun gikk sitt første verdenscuprenn siden desember.

Foto: Annika Byrde / NTB scan

Krogh har gått ett klassiskrenn - i november

En som derimot har klart å slå seg inn på laget – nærmest ut av ingenting – er Finn-Hågen Krogh. 29-åringen vant NM-gull for en drøy uke siden på 15 kilometer i fri teknikk, men der de fleste forhåndsuttatte Ski Tour-kanonene uttalte at de gikk på treningsski.

Krogh fulgte imidlertid opp med en solid syvendeplass under samme distanse i fellesstart i Falun sist helg.

Men mannen fra Tverrelvdalen har ingen spesielle resultater å vise til i verdenscupen utover det – og har omtrent ikke gått ett eneste rent klassiskrenn denne sesongen. Det eneste han har gått er sprinten under langrennsåpningen på Beitostølen.

gP0EJHSJ4oc

TOK TØFFE VALG: Landslagstrenerne Arild Monsen og Eirik Myhr Nossum.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Ordknapp ledelse

I den norske landslagsledelsen er man svært ordknappe. Verken Arild Monsen eller Eirik Myhr Nossum ønsker si så mye rundt Skars utspill eller gi vurderinger for at enkelte utøvere er tatt ut, mens andre er vraket.

– Jeg går ikke inn på enkeltutøvere. Alle uttak er vanskelig. Det er en helhetsvurdering, med tanke på hvem som kan vinne hele touren og enkeltetapper, sier Nossum.

Heller ikke Monsen vil røpe noen detaljer.

– Det er dette vi landet på. Det var et vanskelig uttak. Det har vi trenerne og Espen Bjervig gjort sammen.

– Kan du gi en begrunnelse for hva som avgjorde at Krogh kom med?

– Nei, jeg ønsker ikke det.

Siste nytt

  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal