Ut mot ledelsen etter Ski Tour-vraking: – Det er forbanna kjipt

Sammen med Didrik Tønseth er Sindre Bjørnestad Skar vraket til årets andre store langrennshøydepunkt. Det reagerer han sterkt på – mens landslagsledelsen nekter å oppgi vurderingene som ligger bak.

Skar og Tønseth

FÅR IKKE GÅ SKI TOUR: Sindre Bjørnestad Skar (venstre) og Didrik Tønseth (høyre), må se den kommende Ski Touren gjennom TV-skjermen.

Foto: NTB Scanpix

– En skuffende beskjed å få. Jeg skjønte det var tett om de siste plassene. Men jeg trodde jeg skulle være inne, sier Skar innledningsvis til NRK.

Mandag formiddag kom uttaket til Ski Tour 2020. Et stort høydepunkt for flere av løperne. Kanskje enda større enn Tour de Ski. Touren starter i Östersund i Sverige førstkommende helg, men det hele avsluttes med en jaktstart i Trondheim 23. februar.

Det er ventet flere tusen tilskuere i Granåsen den avsluttende helgen for å heie Norges løpere i mål.

Fylte opp resten av plassene

Landslagsledelsen hadde fra før av tatt ut seks av de sterkeste norske kortene. Emil Iversen, Johannes Høsflot Klæbo, Hans Christer Holund, Simen Hegstad Krüger, Sjur Røthe og Pål Golberg var inne på laget før mandag.

Men i dag ble Martin Johnsrud Sundby, Martin Løwstrøm Nyenget, Erik Valnes og Finn-Hågen Krogh også tatt ut. Store profiler som Didrik Tønseth og Sindre Bjørnestad Skar må se Ski Tour 2020 gjennom TV-skjermen.

– Forbanna kjipt

Tønseth ønsker ikke å kommentere uttaket overfor NRK. Men allroundtrener Eirik Myhr Nossum har snakket med 28-åringen.

– Han er selvsagt veldig skuffet. Det har han all rett til å være. Vi har mange gode skiløpere som hadde kunnet gått og sikkert gjort det bra i touren også, men vi har ikke større tropp enn vi har, dessverre. Da må vi ta et valg og alle valg er vanskelige.

Skar ønsker i utgangspunktet ikke å sammenligne seg med lagkompisene. Han mener at alle som er tatt ut fortjener å få muligheten.

– Men det er bare forbanna kjipt at de ikke fant plass til meg. De måtte ta noen valg, jeg vet det ikke var lett, og det har jeg fått beskjed om. Jeg havnet utenfor. Det er kjedelig og skuffende, fordi jeg mener jeg skulle vært en av de ti.

– Du mener ledelsen har gjort feil?

– Jeg mener jeg burde vært i en ti mann stor tropp til en tour. Der er jeg uenig med dem som har tatt ut laget. Samtidig så er det så tett mellom de siste plassene at man like gjerne kunne slått kron eller mynt om hvem som skal gå, sier Skar.

jKq1BEUU1oY

Sindre Bjørnestad Skar tok sprint-bronse under NM på Konnerud. Her sammen med Håvard Solås Taugbøl og Ansgar Evensen.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Leverte etter jul

Han har selv finaleplass i tre av fem sprintrenn i verdenscupen denne sesongen. Han var som en av få sprintere tatt ut til Tour de Ski, men måtte melde forfall på grunn av sykdom. Etter jul har han likevel klart å levere resultater.

Blant annet pallplass i tyske Dresden, en bronsemedalje under NM-sprinten og syvendeplass på en knalltøff NM-tremil.

QWYpW-vKgGw

FORMOPPSVING: For Finn-Hågen Krogh, som i Falun gikk sitt første verdenscuprenn siden desember.

Foto: Annika Byrde / NTB scan

Krogh har gått ett klassiskrenn - i november

En som derimot har klart å slå seg inn på laget – nærmest ut av ingenting – er Finn-Hågen Krogh. 29-åringen vant NM-gull for en drøy uke siden på 15 kilometer i fri teknikk, men der de fleste forhåndsuttatte Ski Tour-kanonene uttalte at de gikk på treningsski.

Krogh fulgte imidlertid opp med en solid syvendeplass under samme distanse i fellesstart i Falun sist helg.

Men mannen fra Tverrelvdalen har ingen spesielle resultater å vise til i verdenscupen utover det – og har omtrent ikke gått ett eneste rent klassiskrenn denne sesongen. Det eneste han har gått er sprinten under langrennsåpningen på Beitostølen.

gP0EJHSJ4oc

TOK TØFFE VALG: Landslagstrenerne Arild Monsen og Eirik Myhr Nossum.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Ordknapp ledelse

I den norske landslagsledelsen er man svært ordknappe. Verken Arild Monsen eller Eirik Myhr Nossum ønsker si så mye rundt Skars utspill eller gi vurderinger for at enkelte utøvere er tatt ut, mens andre er vraket.

– Jeg går ikke inn på enkeltutøvere. Alle uttak er vanskelig. Det er en helhetsvurdering, med tanke på hvem som kan vinne hele touren og enkeltetapper, sier Nossum.

Heller ikke Monsen vil røpe noen detaljer.

– Det er dette vi landet på. Det var et vanskelig uttak. Det har vi trenerne og Espen Bjervig gjort sammen.

– Kan du gi en begrunnelse for hva som avgjorde at Krogh kom med?

– Nei, jeg ønsker ikke det.

Siste nytt

 • Gilmour testet positivt for COVID

  Skottlands Billy Gilmour har testet positivt for koronaviruset. Det melder landslaget på sin Twitter.

  Han må derfor sitte ti dager i isolasjon, og mister dermed kampen mot Kroatia torsdag. Skottene må vinne for å kunne ta seg til åttedelsfinale.

  Unggutten ble fredag kåret til kampens beste spiller i 0-0-møtet med England på Wembley.

  Billy Gilmour
  Foto: Facundo Arrizabalaga / AFP
 • Setter grense på 10.000 tilskuere

  Det blir publikummere på tribunene i OL i Tokyo. Arrangøren bekrefter at det blir satt et tak på 10.000 japanske tilskuere.

  Det er i tråd med hva japanske myndigheter åpnet for i forrige uke.

  Skulle det framover bli økt smitte i Tokyo og andre deler av Japan der OL holder konkurranser, vil det bli aktuelt å la lekene gå bak lukkede dører.

  De koronautsatte lekene varer fra 23. juli til 8. august. En avgjørelse om hvor mange tilskuere som slipper inn på øvelser i Paralympics, er utsatt til 16. juli.

  En gruppe medisinske eksperter anbefalte sist fredag japanske myndigheter å ha et tilskuerfritt OL.

  «Vi mener det mest ideelle er ikke å ha publikum på arenaene. Det vil gi lavest risiko for virusspredning», sto det i rapporten som ble overlevert den lokale arrangøren og regjeringen.

  I forrige uke kom det klare retningslinjer rundt smittevern i OL. Utøvere risikerer å bli kastet ut av lekene om de bryter reglene om bruk av munnbind og daglig testing. (NTB)

  Foto: Rodrigo Reyes Marin / AFP
 • Hovland faller på rankingen

  Den norske golfproffen Viktor Hovland falt fra 13.- til 14.-plass på siste PGA-ranking.

  Nordmannen måtte fredag trekke seg fra US Open etter å ha fått sand i øyet. Han slet med synet som følge av det. Neste planlagte turnering for Hovland er på europatouren i München. Den starter torsdag.

  Listen toppes av den ferske US Open-vinneren, spanske Jon Rahm, som tok seg forbi Dustin Johnston på PGA-listen.

  PGA: U.S. Open - Second Round
  Foto: Michael Madrid / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal