Hopp til innhold

Ut mot ledelsen etter Ski Tour-vraking: – Det er forbanna kjipt

Sammen med Didrik Tønseth er Sindre Bjørnestad Skar vraket til årets andre store langrennshøydepunkt. Det reagerer han sterkt på – mens landslagsledelsen nekter å oppgi vurderingene som ligger bak.

Skar og Tønseth

FÅR IKKE GÅ SKI TOUR: Sindre Bjørnestad Skar (venstre) og Didrik Tønseth (høyre), må se den kommende Ski Touren gjennom TV-skjermen.

Foto: NTB Scanpix

– En skuffende beskjed å få. Jeg skjønte det var tett om de siste plassene. Men jeg trodde jeg skulle være inne, sier Skar innledningsvis til NRK.

Mandag formiddag kom uttaket til Ski Tour 2020. Et stort høydepunkt for flere av løperne. Kanskje enda større enn Tour de Ski. Touren starter i Östersund i Sverige førstkommende helg, men det hele avsluttes med en jaktstart i Trondheim 23. februar.

Det er ventet flere tusen tilskuere i Granåsen den avsluttende helgen for å heie Norges løpere i mål.

Fylte opp resten av plassene

Landslagsledelsen hadde fra før av tatt ut seks av de sterkeste norske kortene. Emil Iversen, Johannes Høsflot Klæbo, Hans Christer Holund, Simen Hegstad Krüger, Sjur Røthe og Pål Golberg var inne på laget før mandag.

Men i dag ble Martin Johnsrud Sundby, Martin Løwstrøm Nyenget, Erik Valnes og Finn-Hågen Krogh også tatt ut. Store profiler som Didrik Tønseth og Sindre Bjørnestad Skar må se Ski Tour 2020 gjennom TV-skjermen.

– Forbanna kjipt

Tønseth ønsker ikke å kommentere uttaket overfor NRK. Men allroundtrener Eirik Myhr Nossum har snakket med 28-åringen.

– Han er selvsagt veldig skuffet. Det har han all rett til å være. Vi har mange gode skiløpere som hadde kunnet gått og sikkert gjort det bra i touren også, men vi har ikke større tropp enn vi har, dessverre. Da må vi ta et valg og alle valg er vanskelige.

Skar ønsker i utgangspunktet ikke å sammenligne seg med lagkompisene. Han mener at alle som er tatt ut fortjener å få muligheten.

– Men det er bare forbanna kjipt at de ikke fant plass til meg. De måtte ta noen valg, jeg vet det ikke var lett, og det har jeg fått beskjed om. Jeg havnet utenfor. Det er kjedelig og skuffende, fordi jeg mener jeg skulle vært en av de ti.

– Du mener ledelsen har gjort feil?

– Jeg mener jeg burde vært i en ti mann stor tropp til en tour. Der er jeg uenig med dem som har tatt ut laget. Samtidig så er det så tett mellom de siste plassene at man like gjerne kunne slått kron eller mynt om hvem som skal gå, sier Skar.

jKq1BEUU1oY

Sindre Bjørnestad Skar tok sprint-bronse under NM på Konnerud. Her sammen med Håvard Solås Taugbøl og Ansgar Evensen.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Leverte etter jul

Han har selv finaleplass i tre av fem sprintrenn i verdenscupen denne sesongen. Han var som en av få sprintere tatt ut til Tour de Ski, men måtte melde forfall på grunn av sykdom. Etter jul har han likevel klart å levere resultater.

Blant annet pallplass i tyske Dresden, en bronsemedalje under NM-sprinten og syvendeplass på en knalltøff NM-tremil.

QWYpW-vKgGw

FORMOPPSVING: For Finn-Hågen Krogh, som i Falun gikk sitt første verdenscuprenn siden desember.

Foto: Annika Byrde / NTB scan

Krogh har gått ett klassiskrenn - i november

En som derimot har klart å slå seg inn på laget – nærmest ut av ingenting – er Finn-Hågen Krogh. 29-åringen vant NM-gull for en drøy uke siden på 15 kilometer i fri teknikk, men der de fleste forhåndsuttatte Ski Tour-kanonene uttalte at de gikk på treningsski.

Krogh fulgte imidlertid opp med en solid syvendeplass under samme distanse i fellesstart i Falun sist helg.

Men mannen fra Tverrelvdalen har ingen spesielle resultater å vise til i verdenscupen utover det – og har omtrent ikke gått ett eneste rent klassiskrenn denne sesongen. Det eneste han har gått er sprinten under langrennsåpningen på Beitostølen.

gP0EJHSJ4oc

TOK TØFFE VALG: Landslagstrenerne Arild Monsen og Eirik Myhr Nossum.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Ordknapp ledelse

I den norske landslagsledelsen er man svært ordknappe. Verken Arild Monsen eller Eirik Myhr Nossum ønsker si så mye rundt Skars utspill eller gi vurderinger for at enkelte utøvere er tatt ut, mens andre er vraket.

– Jeg går ikke inn på enkeltutøvere. Alle uttak er vanskelig. Det er en helhetsvurdering, med tanke på hvem som kan vinne hele touren og enkeltetapper, sier Nossum.

Heller ikke Monsen vil røpe noen detaljer.

– Det er dette vi landet på. Det var et vanskelig uttak. Det har vi trenerne og Espen Bjervig gjort sammen.

– Kan du gi en begrunnelse for hva som avgjorde at Krogh kom med?

– Nei, jeg ønsker ikke det.

Sportsnyheter

gLcod8jQhBs

Sendte rørende hilsen til sin avdøde datter: – Det ble en spesiell dag

27. november er en dato Luis Enrique aldri glemmer. Søndagens kamp mot Spania fikk derfor en svært spesiell ramme for Spania-treneren.

Siste nytt

 • Poengløs Zuccarello i Wilds 4-3-seier over Coyotes

  Det ble ingen målpoeng for Mats Zuccarello da Minnesota Wild vant 4-3 over Arizona Coyotes på hjemmeis i NHL søndag kveld.

  Dermed slo Wild tilbake etter fredagens forsmedelige 3-4-tap for Toronto Maple Leafs. Da både scoret og assisterte Zuccarello til ingen nytte.

  Nordmannen står med 20 målpoeng på 21 kamper denne sesongen.

  Kirill Kaprizov sendte vertene i ledelsen åtte minutter inn i første periode etter pasning fra Joel Eriksson. Sam Steel doblet Wilds ledelse i andre periode, før Nick Schmaltz reduserte for Coyotes.

  36 sekunder inn i tredje periode økte Jared Spurgeon Wilds ledelse, før Matthew Boldy la på til 4-1 etter pasning fra Kaprizov.

  Lawson Crouse reduserte til 4-2, tre minutter før full tid, før Janis Jerome Moser virkelig gjorde det spennende da han satte inn 4-3-målet. Men det ble med det for gjestene som til slutt måtte se seg slått. «Zucca» fikk 19.22 minutter på isen.

  Søndagens kamp var Wilds femte kamp på rad hjemme De skal spille ytterligere to på hjemmeis før neste bortetur. Edmonton Oilers venter i neste kamp 2. desember. (NTB)

  Coyotes Wild Hockey
  Foto: Stacy Bengs / AP
 • Skaanes mister også verdenscuphelgen på Lillehammer

  Langrennsløper Marte Skaanes sier at kommende helgs verdenscuprenn på Lillehammer utgår for hennes del, melder Adresseavisen.

  – Jeg har hatt en litt seig feber og hodepine etter at jeg ble smittet, men nå begynner jeg å bli bedre, sier Skaanes til Adresseavisen.

  Skaanes fikk korona etter sesongåpningen på Beitostølen og gikk glipp av verdenscupåpningen i Finland. Nå ryker nok en helg.

  – Det kommer for tidlig, sier landslagsløperen om Lillehammer-helgen.

  Ettersom Skaanes vant skandinavisk cup sist sesong, har hun friplass i verdenscupen før jul.

  – Vi holder de andre helgene før jul åpne foreløpig, sier hun.

  Det er verdenscuprenn på Beitostølen og i sveitsiske Davos før jul. (NTB)

  10km friteknikk kvinner
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Kilde nære ny seier i Canada

  Alexander Aamodt Kilde jaktet sin andre seier på to dager, men kjørte inn til andreplass og 37 hundredeler bak seirende Marco Odermatt under super-G-rennet i Lake Louise søndag.

  – Det var noen porter jeg ble litt utålmodig. Samtidig følte jeg at momentet her nede dabbet litt av. Det var ikke samme følelsen som i går, og det ble ingen dobbel, så da ryker barten dessverre, sa Kilde til Viaplay.

  Mauro Caviezel var uheldig under super-G-rennet og falt stygt inn i nettingen i Canada.

  – Det er forferdelige bilder. Det ser ut som han mistet litt fokus der, også plutselig klappet skiene sammen, sa Viaplays ekspert Kjetil Jansrud.

  Sveitseren kom seg omsider på beina, men hadde tydelige skader i ansiktet. Han ble fraktet i helikopter for videre sjekk.

  Adrian Smiseth Sejersted gikk aggressivt ut fra start og var bare 51 hundredeler bak Odermatt ved andre sektor, men ble litt for ivrig og kjørte ut. Det samme gjorde Markus Nordgård Fossland, mens Henrik Røa endte på en 48. plass. Østerrikske Maythias Mayer ble nummer tre.

  Kilde startet sesongen på best mulig vis lørdag, da han briljerte i sesongåpningen og gikk til topps i utforrennet i Lake Louise. Kilde hadde aldri vært på pallen tidligere i den canadiske byen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Derfor er Qatar-VM omdiskutert 02:43
Neste