Ut mot ledelsen etter Ski Tour-vraking: – Det er forbanna kjipt

Sammen med Didrik Tønseth er Sindre Bjørnestad Skar vraket til årets andre store langrennshøydepunkt. Det reagerer han sterkt på – mens landslagsledelsen nekter å oppgi vurderingene som ligger bak.

Skar og Tønseth

FÅR IKKE GÅ SKI TOUR: Sindre Bjørnestad Skar (venstre) og Didrik Tønseth (høyre), må se den kommende Ski Touren gjennom TV-skjermen.

Foto: NTB Scanpix

– En skuffende beskjed å få. Jeg skjønte det var tett om de siste plassene. Men jeg trodde jeg skulle være inne, sier Skar innledningsvis til NRK.

Mandag formiddag kom uttaket til Ski Tour 2020. Et stort høydepunkt for flere av løperne. Kanskje enda større enn Tour de Ski. Touren starter i Östersund i Sverige førstkommende helg, men det hele avsluttes med en jaktstart i Trondheim 23. februar.

Det er ventet flere tusen tilskuere i Granåsen den avsluttende helgen for å heie Norges løpere i mål.

Fylte opp resten av plassene

Landslagsledelsen hadde fra før av tatt ut seks av de sterkeste norske kortene. Emil Iversen, Johannes Høsflot Klæbo, Hans Christer Holund, Simen Hegstad Krüger, Sjur Røthe og Pål Golberg var inne på laget før mandag.

Men i dag ble Martin Johnsrud Sundby, Martin Løwstrøm Nyenget, Erik Valnes og Finn-Hågen Krogh også tatt ut. Store profiler som Didrik Tønseth og Sindre Bjørnestad Skar må se Ski Tour 2020 gjennom TV-skjermen.

– Forbanna kjipt

Tønseth ønsker ikke å kommentere uttaket overfor NRK. Men allroundtrener Eirik Myhr Nossum har snakket med 28-åringen.

– Han er selvsagt veldig skuffet. Det har han all rett til å være. Vi har mange gode skiløpere som hadde kunnet gått og sikkert gjort det bra i touren også, men vi har ikke større tropp enn vi har, dessverre. Da må vi ta et valg og alle valg er vanskelige.

Skar ønsker i utgangspunktet ikke å sammenligne seg med lagkompisene. Han mener at alle som er tatt ut fortjener å få muligheten.

– Men det er bare forbanna kjipt at de ikke fant plass til meg. De måtte ta noen valg, jeg vet det ikke var lett, og det har jeg fått beskjed om. Jeg havnet utenfor. Det er kjedelig og skuffende, fordi jeg mener jeg skulle vært en av de ti.

– Du mener ledelsen har gjort feil?

– Jeg mener jeg burde vært i en ti mann stor tropp til en tour. Der er jeg uenig med dem som har tatt ut laget. Samtidig så er det så tett mellom de siste plassene at man like gjerne kunne slått kron eller mynt om hvem som skal gå, sier Skar.

jKq1BEUU1oY

Sindre Bjørnestad Skar tok sprint-bronse under NM på Konnerud. Her sammen med Håvard Solås Taugbøl og Ansgar Evensen.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Leverte etter jul

Han har selv finaleplass i tre av fem sprintrenn i verdenscupen denne sesongen. Han var som en av få sprintere tatt ut til Tour de Ski, men måtte melde forfall på grunn av sykdom. Etter jul har han likevel klart å levere resultater.

Blant annet pallplass i tyske Dresden, en bronsemedalje under NM-sprinten og syvendeplass på en knalltøff NM-tremil.

QWYpW-vKgGw

FORMOPPSVING: For Finn-Hågen Krogh, som i Falun gikk sitt første verdenscuprenn siden desember.

Foto: Annika Byrde / NTB scan

Krogh har gått ett klassiskrenn - i november

En som derimot har klart å slå seg inn på laget – nærmest ut av ingenting – er Finn-Hågen Krogh. 29-åringen vant NM-gull for en drøy uke siden på 15 kilometer i fri teknikk, men der de fleste forhåndsuttatte Ski Tour-kanonene uttalte at de gikk på treningsski.

Krogh fulgte imidlertid opp med en solid syvendeplass under samme distanse i fellesstart i Falun sist helg.

Men mannen fra Tverrelvdalen har ingen spesielle resultater å vise til i verdenscupen utover det – og har omtrent ikke gått ett eneste rent klassiskrenn denne sesongen. Det eneste han har gått er sprinten under langrennsåpningen på Beitostølen.

gP0EJHSJ4oc

TOK TØFFE VALG: Landslagstrenerne Arild Monsen og Eirik Myhr Nossum.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Ordknapp ledelse

I den norske landslagsledelsen er man svært ordknappe. Verken Arild Monsen eller Eirik Myhr Nossum ønsker si så mye rundt Skars utspill eller gi vurderinger for at enkelte utøvere er tatt ut, mens andre er vraket.

– Jeg går ikke inn på enkeltutøvere. Alle uttak er vanskelig. Det er en helhetsvurdering, med tanke på hvem som kan vinne hele touren og enkeltetapper, sier Nossum.

Heller ikke Monsen vil røpe noen detaljer.

– Det er dette vi landet på. Det var et vanskelig uttak. Det har vi trenerne og Espen Bjervig gjort sammen.

– Kan du gi en begrunnelse for hva som avgjorde at Krogh kom med?

– Nei, jeg ønsker ikke det.

Siste nytt

 • Granerud tilbake i verdscupen

  Halvor Egner Granerud har hatt ein blytung sesong, men i Rasnov får Asker-hopparen sjansen i verdscupen for første gong i vinter. I tillegg drar Johann Forfang, Anders Håre, Marius Lindvik, Robin Pedersen og Daniel-André Tande til Romania kommande helg. Robert Johansson står over rennet.

  Hopplandslagets take off
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • Reiten matchvinnar

  Guro Reiten scora vinnarmålet då Chelsea slo Liverpool 1–0 i den engelske FA-cupen måndag. Reiten og Maren Mjelde opererte på kvar sin kant av Chelsea sin midtbanefirar. Sigeren betyr at Chelsea spelar borte mot Everton i kvartfinalen.

  Guro Reiten
  Foto: Marit Sofie Strand / NRK
 • – Ny dopingsak i Sverige

  Den svenske avisen Dagens Nyheter skriver at nok en svensk idrettsutøver har testet positivt for doping. Dette blir bekreftet av det svenske friidrettsforbundet. Fra før har også den svenske bryteren Jenny Fransson og løperen Robel Fsiha testet postivt for doping. Avisen nevner ikke navnet på utøveren, men det skal være en friidrettsutøver med medalje fra det nasjonale svenske mesterskapet. Utøveren er ikke svensk statsborger, men skal være medlem av en svensk klubb. Vedkommende testet positivt på en prøve 17. desember.

Sendeplan

Kl. Program Kanal