Hopp til innhold

Ukjent 18-åring rystet stjernene: – Hele Norge, her er han

Det ble en ordentlig kamp fra start til slutt mellom Henrik Kristoffersen og Lucas Braathen, som det har vært i hele år. Men så blandet en unggutt seg inn i miksen.

Oscar Andreas Sandvik (18) overrasket verdensstjernene

OVERRASKET: Oscar Andreas Sandvik mottok mye skryt av Braathen og Kristoffersen, som er verdens beste slalåmkjørere for øyeblikket.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

Braathen var raskest av samtlige i første omgang av herrenes slalåm i Trysil, og tok et overlegent NM-gull med 72 hundredeler ned til Henrik Kristoffersen etter andre omgang.

– Det er veldig, veldig kult. For et NM det var i år med Henrik, som jeg har måtte kjempe mot i hele år, helt til siste omgang i NM og, sier Lucas Braathen til NRK.

Bronsen ble derimot av det overraskende slaget.

Den kapret Oscar Andreas Sandvik (18), som nærmest «ingen» har hørt om. Lucas Braathen hadde aldri møtt karen før, og måtte dermed hilse på ham før start.

Han er forbauset over at Sandvik havnet på pallen.

– Han burde ikke være her, han burde heller holdt på langt nede på Fis-lista, sier Braathen.

Han mener det er en enorm leveranse av unggutten.

– Det er skikkelig prestisje av han å stå her i en av de tøffeste NM-startfelta vi har hatt på lenge. Jeg måtte bli kjent med han på start. Hele Norge, her er han. Sjekk han ut, sier Braathen.

Kom med stikk

Selv er Sandvik ekstra stolt over at han slo Kristoffersen i første omgang med et dårligere startnummer, og kunne ikke dy seg da han møtte Rælingen-løperen etter rennet.

– Det var ekstremt kult å kjempe mot gutta, og slå Henrik med et dårligere startnummer, sier Sandvik til NRK.

Da brøt Kristoffersen og Braathen ut i latter, og førstnevnte klarte så vidt å finne ord.

– Det var helt rettferdig det. Kult, veldig bra kjørt. Jeg har ikke noe annet å si, sier Kristoffersen og ler.

– Synes du vi ikke oppfører oss, sier Braathen.

– Dere oppfører dere bra, dere. Dere er veldig flinke gutter, ikke noe problem. Men jeg er ikke så gammel jeg heller, tross alt, sier Kristoffersen.

Se kjøringa til Sandvik her.

Starttrøbbel

Braathen og Alexander Steen Olsen hadde derimot litt problemer før rennet lørdag. Plutselig stod de på start uten startnummer, og hadde ingen anelse om hvor det var.

– Vanligvis så har jeg noen som tar vare på skiene mine, noen som forteller hva jeg skal gjøre i løypa, og så har jeg noen som tar på meg startnummer og støvler, og alt annet av utstyr. Jeg gjør ingenting selv. Her var det ingen som gjorde noe for meg. Nå måtte jeg plutselig passe på meg selv. Det var veldig rart, sier 22-åringen til NRK.

– Så sa jeg: «hvem er det som har startnummeret mitt», så var det ingen som sa noen ting. Her er det ingen som har tatt med startnummer til meg, forteller han.

Lucas Braathen med vrengt startnummer i NM i Trysil.

HVIT SINGLET?: Braathen måtte kjøre en litt annen variant på startnummeret.

Dermed måtte han ta grep raskt, og det endte med at han tok startnummeret til lagkamerat Alexander Steen Olsen, og vrengte den for at tallet ikke skulle synes.

– Når Alexander kommer, så kjører han også med vrengt nummer. Det er mitt nummer. Det er de største tullingene på tur, som viser egenskapene våre på NM også, sier Braathen.

22-åringen leder NM-slalåmen før andre omgang.

– Lov å melde litt

Henrik Kristoffersen, som lå som nummer tre etter første omgang, måtte trekke på smilebåndet av lagkameratenes forvirring.

– Noen er jo litt yngre og surrer litt mer en andre. Ene kom på start, og har glemt startnummer. Og den andre kommer og spør hvorfor det ikke er der, sier Kristoffersen til NRK.

Det er lov å melde litt. Spesielt de to som hadde glemt det prater jo en del, så da er det greit å gi dem litt tyn.

Kristoffersen kjørte med riktig startnummer riktig vei og ligger som nummer tre bak Braathen før andre omgang. Oscar Andreas Sandvik er nummer to, tre tideler bak Braathen.

NM i alpint

SOLID: Kristoffersen var tredje best etter den første omgangen.

Foto: Claes-Tommy Herland/Norges Skiforbund / NTB

Under halvparten av kvinnene kom i mål

Etter tre dager med avlysninger fikk alpinistene endelig kjørt NM-renn i Trysil, og det startet med kvinnenes slalåmrenn. Men drømmeforhold er ikke akkurat det mest beskrivende ordet for hvordan forholdene var i bakken.

Det kjentes ut som flaks at jeg kom ned, sier Frida Sund, én av de 24 som fullførte.

Frida Sund

HELDIG?: Frida Sund fra Narvik Slalomklubb mente hun hadde flaks som ble en av de 33 som kom i mål.

Foto: NRK

33 fullførte 1. omgang, men tre av dem ble disket. Av de 30 som startet 2. omgang kom 24 til mål.

Thea Louise Stjernesund vant NM-gullet, Andrine Mårstøl tok sølv og Bianca Bakke Westhoff tok bronse.

– Det var en kamp. Jeg er glad vi har vært på gymmet så mye som vi har vært. Det var en lang lengde på den, sier gullvinner Stjernesund til NRK.

Hun fortsetter:

– Det var røft, men kudos til Trysil. Det er ikke enkelt når det snør og er varmt, sier gullvinner Stjernesund til NRK.

Thea Stjernesund, NM-vinner i Trysil.

KRIGET: Stjernesund måtte virkelig kjempe om NM-gullet og kongepokalen.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

– God læring

Mye nysnø og mildvær skapte nemlig store utfordringer for både utøvere og bakkemannskap i Trysilfjellet.

Gjennom uken har de gjort sitt for å få bakken klar til renn.

– Det er krevende forhold. Det blir oppkjørt og gropete, og det er noe av de vanskeligste å kjøre på, sier Claus Ryste til NRK.

Utøverne med tidlig startnummer hadde en stor fordel mot resten. For utøverne lenger ned på lista ble det vanskelig å komme seg over en tidvis humpete slalåmtrasé.

– Løypa er lang. Det blir mer og mer spor, og nivået blir dårligere og dårligere. Det er en dårlig kombinasjon. Men sånn er det, sier Erik Skaslien, som er trener ved Oppdal skigymnas.

NM Trysil

Arrangører har jobbet siden klokken 04 lørdag morgen for å prøve å redde løypene som ble satt fredag. Her vanner en mann med vannslange.

NM Trysil

Det er tett snøføyk og sikten er krevende.

NM Trysil

De siste to dagene har det kommet store mengder snø.

alpin-NM i Trysil

Bare 24 av 72 kom i mål.

Stjernesund var en av dem som hadde tidlig startnummer i første omgang, og det tenkte hun at hun måtte utnytte maksimalt.

Hun forteller om to helt forskjellige løyper i første og andre omgang.

– Første omgang var veldig svingete, og jeg kom nesten ikke rundt noen steder. Farten var lav. I andre omgang var det gøy at det var en helt annen løype med tempo og helt annen sving. Det var to ulike verdener, sier Stjernesund.

Hun mener at forholdene ikke kunne vært så mye røffere enn de var.

– Det var en lang løype, over ett minutt. Det er ikke ofte man ser i verdenscupen, i alle fall ikke på kvinnesiden. Når man skal kjøre over 70 svinger, og med denne snøen, må man bruke mye krefter, sier hun, og fortsetter:

– Det er en vanesak, å stå i at det er ubehagelig og vanskelig. Slik sett er det et kult NM sånn læringsmessig, sier hun.

– Det er en kamp

Bakkemannskapene og en haug av frivillige har jobbet både dag og natt for å få til gode forhold i Trysil.

– Det er jo et høydepunkt for året, å se hvor nært man kan komme de beste. Det er litt synd, og de hadde vært mye nærmere med likere forhold, sier Ryste

– Begge løypene var satt i går for å få sklidd i dag. Mye folk var her fra fire i dag for å hjelpe til. Det kom mye snø. Vi må bare kjøre på det vi har, sier han videre.

NRKs alpinekspert Lars Elton Myhre sier han har kjørt i sånne «elendige» forhold i verdenscupen også.

– Det ble mye utkjøringer. Men det er hverdagen. Det er en kamp. Under NM kjører du for plassering. Det er mange som ikke har realistiske sjanser. De har lyst til å «gutse» sier Myhre.

Les også Stenmark sende video til forbausa Shiffrin: – Det er det kulaste

Mikaela Shiffrin

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal