Hopp til innhold

Antidoping Norge anmelder Tysse

Påtalenemnden i Antidoping Norge anmelder kappgjenger Erik Tysse til Domsutvalget i NIF for brudd på dopingbestemmelsene i NIFs lov.

Video Erik Tysse anmeldes

Erik Tysse vil kjempe for sin frifinnelse

-Jeg synes det er veldig skuffende. Vi hadde håpet at de skulle gi oss den muntlige høringen som jeg har krav på før anmeldelse men tydeligvis bryr de seg ikke om regler, sier en skuffet Tysse til NRK.

Tysse er anmeldt for brudd på dopingbestemmelsene til Norges Idrettsforbund. Kappgjengeren legger ikke skjul på at det var en tung beskjed å få.

- Jeg kommer til å jobbe knallhardt videre. Siden de anmelder meg så føler vel de at jeg har gjort noe. Jeg har et hundre prosent ren samvittighet. At de vil dømme en uskydlig utøver får de ta på sin kappe, sier en oppgitt Tysse.

- Ikke vanskelig

Anstein Gjengedal, lederen av påtalenemnda i Norges Idrettsforbund (NIF), sier at det ikke er grunn til å tvile på det positive resultatet som foreligger i Tysse-saken.
Derfor har nemnda, som består av professorene Kåre Birkeland og Rigmor Solberg foruten Gjengedal, bestemt seg for å sende Erik Tysses dopingsak videre til domsutvalget i NIF.

- Dette har egentlig ikke vært noen vanskelig sak, for det foreligger positiv både A- og B-prøve. Det har vært reist spørsmål om forskjell i spesifikk vekt på prøvene, men påtalenemnda har vurdert dette og ikke funnet grunn til å tvile på at det kan være Tysses prøve som er testet, sier Gjengedal.

- Vi har brukt den tiden som har vært nødvendig, og vi har gjennomført en samvittighetsfull prøvelse av alle de faktiske forhold, dokumenter og innsigelser som foreligger i saken, sa han videre på et pressemøte på Ullevaal stadion tirsdag.

Ute to år?

Det betyr at Tysse-saken nå blir lagt over i domsutvalgets hender, og den kommer til å bli behandlet som alle andre dopingsaker. Påstanden fra påtalenemnda kommer etter all sannsynlighet til å bli på to års utestengelse, men det er opp til domsutvalget å vurdere om det er hold i den påstanden Gjengedal og co. har fremført.

Les også: Tysse-forklaring og spørsmål

Les også: Ukjente blodprøver gir Tysse nytt håp

Les også: Kappgangmiljøet tror ikke på Tysse

Avla positiv prøve i juli

Erik Tysse

Erik Tysse har helt siden i sommer da han avla positiv dopingprøve dedyret sin uskyld.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

20. juli i år, seks dager før årets friidretts-EM i Barcelona, gikk Tysse og hans advokat Gunnar Martin Kjenner ut og sa at osingen hadde avlagt en positiv dopingprøve etter et løp i Italia i mai. Både A- og B-prøven var positiv for CERA, som er et tredjegenerasjons bloddopingspreparat.

CERA er et syntetisk stoff som kroppen ikke kan produsere selv. Det må altså tilføres kroppen. Tysse har likevel vært klar på at han aldri har jukset, og han jobber for å bli frikjent.

Feil utslag

Tysse og Kjenner lanserte allerede dagen da nyheten kom ut en teori om at injisering av jern i forbindelse med høydetrening kan ha ført til feil utslag av kappgjengerens EPO-nivå.

- Jeg er skuffet og overrasket, sa Tysses advokat etter dagens anmeldelse.

Kjenner er likevel overbevist om at Tysse har sitt på det rene, og han er klar til å svare på anmeldelsen når den kommer.

- Når vi mottar anmeldelsen, har vi tre uker på oss til å svare på den Det er vi beredt til.

NRK kunne i sommer avsløre at blodprøver fra Tysse tatt tett opp mot 1. mai, da han avla den positive prøven, ikke viste noen tegn til doping.

Se video:

Video Tysse reaksjoner


Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal