Tyskland til finalen

Akkurat da Sør-Korea så ut til å ta over kampen, fikk Michael Ballack hull på byllen og gav Tyskland 1-0 og plass i finalen.

Ballack scorer og Tyskland jubler.(Bildegalleri)

Sør-Korea deppet både på banen og tribunen etter kampen(Bildegalleri)

Hjemmepublikums "røde djevler" og søte piker preger tribunen.(Bildegalleri)

Se situasjonene fra kampen(Bildegalleri)

Tyskland - Sør-Korea: 1-0

Matchvinner Michael Ballack får gult kort av dommer Urs Meier og mister dermed finalen (Foto: Michael Dalder/Reuters).

Matchvinner Ballack må se finalen fra tribunen etter å ha pådratt seg sitt andre gule kort i cuprunden, og Tyskland må dermed klare seg uten en av sine beste spillere. Det gule kortet var høyst fortjent, Ballack felte Lee bakfra i farlig posisjon på 18 meter.

Også i kvartfinalen mot USA var det Ballack som sendte tyskerne videre.

Tyskland viste seg nok en gang verdig merkelappen "mesterskapslag" og tok fortjent plass i sin sjuende VM-finale. Sør-Korea greide aldri å ta frem den imponerende gnisten fra de tidligere kampene i VM.

Sør-Korea kunne tatt ledelsen på en kjempesjanse alt etter åtte minutter, men nok en gang var keeper Kahn redningen for Tyskland, som etterhvert produserte de fleste sjansene.

Ballen er i mål og Michael Ballack jubler (Foto: Allsport).

Utover i 1.omgang festet tyskerne grepet om kampen, og angrepene fortsatte etter pause. Da Sør-Korea etterhvert så ut til å ta over, lyktes endelig tyskerne, og Ballack satte inn 1-0 etter sløvt koreansk forsvarsspill.

Det var alt annet enn typisk for Tysklands angrepsspill at scoringen kom fra Ballacks føtter; gjennom hele kampen løftet de høye baller inn i feltet, der de håpet at lagets sterke hodespillerne skulle stige høyere enn sine gjennomsnittlig lavere motstandere.

Med Tysklands 50. seier i en VM-kamp er mesterskapet kommet inn i et mindre overraskende spor enn det har gått i hittil. Den sørkoreanske drømmen er over, og med Tyskland i finalen er alt som før.

NRK.no fulgte kampen:

Oliver Kahn gjør en kjemperedning etter skudd fra Lee Chun-soo. Foto: REUTERS/Shaun Best

90+4: SLUTT

90+4 min: Sør-Korea på vei gjennom, men vinkes av for offside, tvilsom avgjørelse, men Kahn var uansett våkent ute.

90+1 min: Park får en skuddmulighet, men setter skuddet langt til side for mål. Da har allerede en kjempesjanse blitt skuslet bort av spilleren som la inn. Hans dårlige mottak ødela en gyllen mulighet til å gå rett på mål alene og utlikne.

89 min: Sør-Korea forsøker å angripe, men stanger i det tyske forsvaret.

85 min: Neuville filmer seg til gult kort når han kaster seg etter å ha passert den sørkoreanske keeperen, som helt klart ikke var nær tyskeren. Heldigvis for Tyskland er kortet fra forrige kamp strøket, og han kan spille finalen.

84 min: En overivrig og kanskje litt frustrert Lee røsker og river i sin tyske motspiller helt til han går over ende.

79 min: Bode skyter knallhardt på frispark fra 22 meter, keeper får slått til corner. Frings skyter langt over når ballen sendes ut i returrommet.

MÅL! 75 min: 1-0, Tyskland scorer! De koreanske forsvarerne lar en upresset Ballack midt i feltet sette inn returen fra sitt eget skudd.

Carsten Ramelow og Dietmar Hamann er oppgitt etter å ha misset en målsjanse. Foto: REUTERS/Oleg Popov

72 min: Frisparket i muren og høyt over fra Lee.

71 min: Lee felles bakfra av Ballack, som får gult kort og dermed mister en eventuell finale. Frispark i farlig posisjon.

70 min: Klose tas av banen, har ikke hatt hellet med seg på avslutningene i dag. Bierhoff kommer inn og sørger for fortsatt sterk hodestyrke i det tyske angrepet.

69 min: Sør-Korea avslutter et par minutter i angrep med et gjennomspill som går helt inn til Kahn. Tyskland tar over.

68 min: Sør-Korea har corner, Kahn bokser ballen langt vekk, helt til innkast.

65 min: Nydelig fremspill fra Ramelow, Klose treffer helt feil og sleiver ballen langt til side for mål på sin mislykkede volley fra ti meter. Stor sjanse!

64 min: Ahn måker ballen opp på tribunen og avslutter dermed et godt koreansk angrep.

63 min: Klose treffer et fint innlegg med hodet, men avslutningen er løs og keeper plukker ballen uten problemer.

57 min: Nok et høyt innlegg fra Tyskland, nok en klarering fra Sør-Korea, som har holdt brukbart unna for de sterke hodespillerne til Tyskland.

55 min: Yndlingen Ahn kommer inn for hjemmelaget.

54 min: Frings får tid og rom på 20 meter, men skuddet likner mest et tilbakespill til keeper.

52 min: Sør-Korea nesten gjennom, men Frings når gjennomspillet like foran Cha.

51 min: Frisparket etter nedsparkingen av Ballack lempes inn i feltet til Sør-Korea, som igjen greier å klarerer.

50 min: Ballack med tydelige smerter etter å ha fått et spark bak på ankelen i en duell. Får behandling og kommer seg på beina etter nesten et minutt.

49 min: Bode når ballen med hodet på et frispark, men kommer ikke over den og bommer på mål.

49 min: Tyskland ser ut til å fortsette i samme spor, med raskt, direkte angrepsspill.

46 min: Tyskland tar avspark.

45+3 min: PAUSE

Ji Sung Park passer forbi Dietmar Hamann. Foto: Allsport.

45+1 min: Mølje på Sør-Koreas femmeter, minst to spillere får ballen i hånden før den sparkes vekk av en forsvarer.

45 min: De høye innleggene inn i feltet fortsetter å komme, men igjen klarerer det gode forsvaret til Sør-Korea.

44 min: Enda en ball inn i feltet, tyskerne ser ut til å være bevisste sin styrke i lufta. Ballack forsøker et brassespark, men bommer på ballen. Klose holdes klart når innlegget slås.

42 min: Tyskland lemper et frispark inn i feltet, Sør-Korea klarerer på femmeteren.

40 min: Klose krangler seg unna tre forsvarere på 16-meterstreken og får skutt, men treffer enda en forsvarer.

35 min: Corner til Sør-Korea etter at hjemmelaget presser frem en avslutning i et angrep med flere trekk rett foran feltet.

33 min: Tysk frispark etter at den koreanske spilleren rekker en arm i været i en hodeduell og bokser vekk ballen.

Carsten Ramelow takler Sør-Koreas kaptein Myung Bo Hong. Foto: Allsport

29 min: Tysk kontring, Neuville inn i feltet med ballen, glimrende forsvarsspill presser ham ut, og koreanerne tar over ballen.

28 min: Frispark slås inn i feltet, Klose header tilbake foran mål, men Neuvilles skudd kommer fra altfor spiss vinkel og treffer nettveggen.

27 min: Tyskland snapper ballen to ganger på et minutt, setter Sør-Korea i ubalanse, men når ikke helt frem til avslutning.

24 min: Klose overende i feltet, TV-bildene viser at han kaster seg. Tyskerne protesterer da heller ikke.

22 min: Metzelder prøver seg på kanten, men høyrebacken til Sør-Korea henger på og presser ballen ut over linja. Utspark fra mål.

19 min: Hamann kommer rundt på kanten, men innlegget er for dårlig og stanses av høyrebacken.

17 min: Tyskland svarer med en kontring, Neuville skyter på volley, men keeper er ute og gjør målet mindre og får ballen i fanget.

17 min: Park avslutter et fint koreansk angrep, men skuddet er for svakt.

16 min: Bode legger fint inn fro Tyskland, men Neuville når ikke helt opp. Godt angrep.

15 min: Song har muligheten til å legge inn, men sender ballen rett i det tyske midtforsvaret.

8 min: Kahn redder Tyskland! Innlegg ut i feltet til Lee, skuddet fra 15 meter har retning mot Kahns lengste hjørne, men den tyske keeperen får en hånd på ballen.

7 min: Jevn og fartsfylt start på kampen.

5 min: Hwang ned langs høyresiden, men innlegget stoppes.

2 min: Ramelow skyter rett på keeper fra 10 meter. Kampens første mulighet.

1 min: Sør-Korea tar avspark.

Før kampen

Tyskland er kommet til sin første semifinale siden laget ble verdensmestere i 1990 uten å imponere spillemessig. I kvartfinalen mot USA lå laget under i spill, men VMs beste keeper Oliver Kahn reddet avansement etter at Michael Ballack hadde headet inn 1-0.

Nettopp headinger har vært Tysklands styrke i dette VM og turneringens delte toppscorer Miroslav Klose har gjort alle sine fem mål på hodestøt.

Sør-Korea har imponert gjennom teknisk og innsatsfylt spill gjennom turneringen, men har også vært heldige med dommeravgjørelser.

Både mot Italia i åttendedelsfinalen og mot Spania i kvartfinalen scoret motstanderen i ekstraomgangene, men dommeren annulerte feilaktig scoringene.

Dommer: Urs Meier (Sveits)

Assistentdommere: Frederic Arnault (Frankrike), Evzen Amler (Tsjekkia)

Lenker

• Vellykket operasjon for van Aert

Sykkelstjernen Wout van Aert var torsdag gjennom en vellykket operasjon etter at han ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen.

Det skriver belgierens lag, Visma Lease a Bike, i egne mediekanaler.

– Det er uklart når Wout vil være tilbake på sykkelsetet igjen. Han går glipp av vårens klassikere, og deltakelsen i Giro d'Italia er fortsatt usikker. På vegne av Wout takker vi for all støtte, heter det i meldingen.

Skaden gjør at prestisjerittene Flandern rundt, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege går uten belgieren.

Med om lag sju mil igjen av onsdagens ritt veltet flere store profiler, blant dem van Aert. TV-bildene viste en svært forslått og preget belgier der han satt i veikanten før han ble hentet av sykebilen. (NTB)

Wout van Aert
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
  • KFUM henter angrepsspiller fra Åsane

Mame Mor Ndiaye (26) forlater Bergen og Åsane til fordel for nyopprykkede KFUM Oslo, melder BA. Sist sesong gjorde han ni mål i 1. divisjon.

Ndiaye bekrefter selv til Bergensavisen at overgangen er i boks.

– Det er vondt å dra fra klubben nå, men det er dette jeg har jobbet for å få til. Ønsket mitt har hele tiden vært å få sjansen i eliteserien, forteller 26-åringen til BA.