Hopp til innhold

Löw lyttet ikke til legendenes krav – svarte med festfotball

Eksperter og tidligere spillere ba Joachim Löw om å bytte formasjonen etter tapet i åpningskampen mot Frankrike. Men Tyskland-sjefen sto på sitt, stilte med samme lagoppstilling og knuste de regjerende europamesterne.

Joachim Löw fikk hard kritikk etter å ha stilt med tre mann i forsvarsleddet mot Frankrike. I den München-baserte lokalavisen TZ var syv tidligere EM- og VM-vinnere for Tyskland ute og ønsket endring.

– Tyskland er under press nå. Når du har så mange Bayern München-spillere med så mye kvalitet, så kan du også spille med et system som Bayern München bruker, sa Matthäus til avisen.

Ifølge Bild hadde også de tyske spillerne diskutert og ønsket en formasjonsendring seg imellom.

Vingbackene avgjørende

Men Löw sto sterkt i stormen og stilte uendret mot de regjerende europamesterne og viste hvorfor han sitter på avgjørelsene for tyskerne.

Löw

SVARTE: Joachim Löw sto på sitt og kjørte samme laget som mot Frankrike.

Foto: Matthias Schrader / AFP

– Vi har snakket om noen ting de siste dagene. Vi søkte etter mer balanse etter Frankrike-kampen, og vi visste at vi måtte gire opp for å skape flere sjanser. I dag viste vi god moral og hadde flere gode angrep mot en god motstander, sier Löw etter kampen.

NRK-ekspert Carl Erik Torp var imponert over hvordan tyskerne hadde stilt om etter Frankrike-tapet og at Löw sto på sitt.

– Det var helt klart en taktisk triumf av Löw. Jeg stusser litt over inngangen til Portugal her og, men Tyskland fikk det akkurat som de ville, sier Torp.

Han forklarer at noe av forskjellen på Frankrike-kampen og seieren i dag, var at de tyske vingbackene kom mer til sin rett.

– Det ble avgjørende i dag, og flere av måla ble scoret etter at vingbackene kom seg rundt på kanten. Jeg er litt mer skeptisk til at de får like mye rom senere i mesterskapet.

Ronaldo åpnet ballet

Portugal åpnet best, men etter at Cristiano Ronaldo hadde sendt de regjerende europamesterne i ledelsen, dreide det meste seg om det tyske maskineriet.

To selvmål i første omgang, samt to aldeles utmerkede angrep etter pause gjorde at hjemmepublikummet i München hadde mye å juble for.

Diogo Jota laget noe spenning da han reduserte til 4-2, men totalt sett var Tyskland det klart beste laget.

Germany Portugal Euro 2020 Soccer. Havertz

HERJET: Kai Havertz scoret ett av målene i 4-2-seieren mot Portugal.

Foto: Philipp Guelland / AP

Den tyske forestillingen fikk flere til å dra sammenligner tilbake til 2014, da Joachim Löws mannskap blant annet feide over Brasil på veien mot VM-gull.

– Kan ikke huske å ha sett dem spille så bra siden 2014. Det er som en vulkan som har våknet til live, sa Eivind Bisgaard Sundet i NRK-studioet allerede i pausen.

Selvmålenes EM

En av kampens spillere, Kai Havertz, sier etter kampen at spillerne var enige om at de ikke leverte noe dårlig kamp mot Frankrike da de tapte 1-0, men at de fikk mer lønn for strevet mot Portugal.

– I dag fikk vi flere sjanser og spilte bedre offensivt. Alt i alt kan vi være fornøyde med måten vi spilte på i dag. Om fem dager er det en ny stor kamp for oss, vi må vinne neste kamp også

Det var i det hele tatt mye å ta tak ifra lørdagens kamp, som av mange blir omtalt som EMs beste kamp så langt i EM.

Cristiano Ronaldo forbedret sin rekord i antall mål i EM-sammenheng, mens Portugals to selvmål i første omgang også var historiske.

Det er nemlig første gang i EM-historien at det har blitt scoret to selvmål i en og samme kamp. I tillegg er rekorden i antall selvmål i et og samme mesterskap allerede slått. Rekorden var tre selvmål fra 2016-EM, mens det i år allerede har blitt laget fem selvmål.

Siste nytt

 • Spørsmålstegn rundt Saka før Haaland-duell

  Det er høyst usikkert om Arsenals Bukayo Saka kommer i spill i søndagens storkamp i Premier League mot Manchester City.

  Han pådro seg en skade og ble byttet ut i 1.-omgangen mot Lens i Champions League tirsdag. Der tapte Arsenal 1-2 borte.

  – Det er uklart om han kan spille mot Manchester City. Jeg har ikke peiling, sa Arteta ifølge football.london.

  – Han prøvde et hælspark og kjente noe. Det er noe muskulært. Vi måtte bytte ham ut, la Arteta til.

  Saka fullførte heller ikke den siste seriekampen for Arsenal.

  Arsenal kan gå forbi Manchester City på tabellen hvis London-laget vinner søndag. Det skiller ett poeng mellom de to klubbene etter sju serierunder.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
 • Italia og Tyrkia vil dele på fotball-EM i 2032 – ingen andre søkere

  Tyrkia og Italia har slått seg sammen og søker om å arrangere fotball-EM for menn i 2032. Det opplyste Det europeiske fotballforbundet (Uefa) onsdag.

  De to nasjonene søkte tidligere hver for seg, men nå er planene slått sammen. Ingen andre søkere har meldt sin interesse for sluttspillet om snaut ni år.

  Russlands søknad om å få 2032-EM ble kjent ugyldig av Uefa tidligere i år.

  Det er ventet at Uefa tildeler EM-sluttspillene i 2028 og 2032 tirsdag neste uke. En fellessøknad fra England, Wales, Skottland, Nord-Irland og Irland er eneste som ligger inne for 2028-mesterskapet.

  Italia-Norge
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
 • Ber om to års utestengelse for basketspiller med positiv dopingprøve

  Antidoping Norges påtalenemd har sendt en begjæring om påtale til Norges Idrettsforbunds domsutvalg mot en basketballutøver for brudd på antidopingregelverket. Det melder Antidoping Norge i en pressemelding.

  «Prøven, som ble tatt i konkurranse i februar 2023, inneholdt ifølge analyserapport fra Norges laboratorium for dopinganalyse tilstedeværelse av tetrahydrocannabinol (THC eller hasj).», skriver ADNO.

  I påtalenemdens begjæring ber ADNO om en utestengelse på to år. Både fra å delta i konkurranser og organisert trening, samt tillitsverv. Vedtaket ble fattet 5. september.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste