Hopp til innhold

Golberg opprørt av finsk frekkis: – Nå må det statueres et eksempel

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Tyskernes protest mot den finske gullvinneren Sami Jauhojärvis sporskifte under lagsprinten ble kontant avfeid. Den norske landslagssprinteren Pål Golberg mener det er på tide å revurdere reglene.

Sochi Olympics Cross Country Sprint

Her kjører Sami Jauhojärvi over skiene til Tim Tscharnke etter at de begge prøvde å komme seg inn i det samme sporet. Like etter mistet Tscharnke balansen og falt ut av medaljekampen.

Pål Golberg

Den norske sprinteren Pål Golberg forstår godt at tyskerne protesterte mot Sami Jauhojärvi sporskifte.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Sochi Olympics Cross Country Sprint

Tscharnke holdt på å ta med seg russiske Nikita Kriukov da han falt, men russeren holdt seg så vidt på beina.

– Nå må det statueres et eksempel snart. Denne var stygg. Foran eller ikke - sånn gjør man det bare ikke, skrev den norske landslagsløperen Pål Golberg på sin Twitter-konto like etter finalen i lagsprint.

Samtidig kokte det på arenaen i Sotsji. Mens finnene jublet for gull styrtet den tyske troppen rett til langrennsjuryens lokaler på stedet.

Kjørte over skiene

De tyske trenerne var opprørte over en situasjon på oppløpet da gullvinneren Sami Jauhojärvi og tyske Tim Tscharnke kjempet om det samme sporet.

Det endte med at finnen kjørte over skiene til tyskeren slik at han falt og rev med seg russiske Nikita Kriukov, som så vidt unngikk fall. Like etterpå suste Jauhojärvi inn til suverent gull.

 • Se hele resultatlisten i bunnen av artikkelen!

Tyskerne la inn protest, selv om finnen var klart først til å ta sporet. I møtet ble protesten kontant avfeid av juryen.

Avgjørelsen falt ikke i god jord i den tyske langrennsleiren.

– Finnen kuttet linjen rett foran meg. Han skulle ikke gjort det sånn. Vi mistet en klar medalje, sier Tscharnke til NRK.

Golberg: – Kanskje greit å endre reglene

Også Golberg mener den finske manøveren burde fått konsekvenser. Overfor NRK utdyper han Twitter-meldingen sin slik:

Jeg mener dette først og fremst for følgene det får. Hvorfor går finnen ut til høyre på den måten når han uansett skal til venstre? Han ser han er foran, men å kjøre over skia? Det skjer for ofte, og derfor bør det gjøres noe med dette, sier han, og legger til:

– En gang må man si fra, og da mener jeg for senere. Disker du bare de som blir nummer 15 og 20, og aldri medaljevinnerne, så blir det ikke noe. Det er for mange gråsoner.

Golberg oppfatter reglene som at man må være foran motstanderens skitupper når man bytter spor. Han synes likevel det er altfor mange eksempler på slike situasjoner i feltet, og synes det er synd.

– Det skjer veldig mye i feltet uten at det får konsekvenser for resultatet. Kanskje er det greit å endre reglene så de blir enda klarere. Det var kjipt for resultatet i dag. Tyskland tapte kanskje gullet på det som skjedde.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Finland's Sami Jauhojaervi wins gold followed by silver medalist Russia's Nikita Kriukov in the Men's Cross-Country Skiing Team Sprint Classic Final at the Laura Cross-Country Ski and Biathlon Center during the Sochi Winter Olympics on February 19, 2014 in Rosa Khutor near Sochi. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI

Sami Jauhojärvi gikk inn til suverent finsk gull på lagsprinten. Russiske Nikita Kriukov var involvert i fallet, og mistet rytmen før innspurten.

– Var ikke redd gullet skulle ryke

Russiske Kriukov klarte å spurte inn til sølvmedalje for Russland etter situasjonen på oppløpet, mens Sverige kunne nærmest seile inn til bronsemedalje.

Petter Northug og Ola Vigen Hattestad endte på fjerdeplass. Tyskerne ble til slutt nummer syv.

Finlands trener, norske Magnar Dalen, sier til NRK.no at han aldri var bekymret for at gullmedaljen skulle ryke.

– Jeg ser på det sånn at både på bilveien og andre steder har man folk som bestemmer rammene for hva man kan drive med. Vi forholder oss bare til hva juryen sier i denne saken, sier han.

– Vi ville respektert juryens avgjørelse uansett, legger han til.

Bjørn: – Kanskje var det gullet som røk for Russland

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn mener manøveren ble helt avgjørende for utfallet i finalen.

– Finnen var klart først i sporet, og jeg er ikke overrasket over at juryen mener tyskeren måtte takke seg selv for at han falt. Verre var det at han rev med seg russeren, som var i god posisjon til å kunne ta gull. Etter fallet mistet han imidlertid helt rytmen. Kanskje var det gullet som røk, sier Bjørn.

Golberg gikk lagsprint for Norge i forrige VM, men denne gang satt han hjemme og så rennet. Sprintløypen i Sotsji regnes som svært tøff, og derfor stilte flere nasjoner med sine beste allroundløpere både på herresprinten og i lagsprinten.

Golberg mener det er tydelig at løypen er laget for å favoriserer allrounderne fremfor sprinterne.

– Denne konkurranseformen er egentlig ikke til å bli klok på. Det var litt kjipt at vi ikke klarte å følge, sier han.

Petter Northug og Ola Vigen Hattestad hadde ingen god dag på lagsprinten og gikk inn til fjerdeplass.

SE VIDEO: Reaksjoner etter lagsprinten.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Resultater, teamstafett finale for menn» i nytt vindu

Sportsnyheter

Robert Lewandowski

Unge for alltid

De fleste EM-stjernene kan snart spille til de er 40 år, tror eksperter. Hva kan vi lære av utøverne som aldri blir gamle?

Landslagspadlerne og brødrene Amund og Eivind Vold har begge blitt diagnostisert med kreft.

Lillebroren overlevde blodkreft: Fem år senere fikk han selv kreftbeskjeden

Eivind og Amund Vold er brødre og landslagsutøvere i padling. Først ble Amund (26) rammet av blodkreft, og få år senere merket Eivind (31) at noe var galt også med ham.

Mbappe

Knallhardt ut mot blodig Mbappé: – Mangler respekt for motstanderen

En blodig Kylian Mbappé fikk flere til å reagere. Han brakk nesa og skal få laget en maske.

Siste nytt

 • Stavhopper Lene Retzius mislyktes med å klare OL-kravet i Finland

  Den norske friidrettsprofilen Lene Retzius klarte ikke å ta OL-kravet i stavsprang på 4,73 meter under et stevne i finske Åbo tirsdag.

  Retzius tok seg enkelt over både 4,41 og 4,51, før hun trengte to forsøk på 4,61. Da hun skulle prøve seg på 4,73, rev hun samtlige ganger.

  28-åringen har en personlig bestenotering på 4,70, satt i Genève for drøye to år siden. Det er samtidig norsk rekord i øvelsen.

  Retzius tok seg til EM-finale i 2022, der hun ble nummer tolv. I 2021 klarte hun ikke å ta seg til finale i Tokyo-OL. Hun tok seg heller ikke videre fra kvalifiseringen i friidretts-EM i Roma tidligere denne måneden.

  Fristen for å kvalifisere seg til sommerlekene i Paris er 30. juni, men hun blir trolig klar uansett som følge av ranking.

  (NTB)

  Ym3gU56szKc
  Foto: NTB
 • Serbisk stjernespiller reiser hjem fra EM

  Serbiske Filip Kostic er ferdigspilt i EM etter kneskaden han pådro seg mot England søndag. Juventus-spilleren er blant nasjonens viktigste spillere.

  Det melder nyhetsbyrået Reuters.

  Juventus-spilleren, som fungerte som vingback mot England, måtte av banen like før pause i søndagens kamp. Nå er det klart at også resten av mesterskapet går uten 31-åringen.

  Det er dårlig nytt for et serbisk lag som trenger poeng i de to neste kampene for å avansere fra gruppe C.

  Torsdag møter de Slovenia, før de avslutter gruppespillet med oppgjøret mot Danmark tirsdag neste uke.

  England leder gruppen med tre poeng, mens Danmark og Slovenia har ett hver. Serbia står uten poeng.

  (NTB)

  NfwgXrZLxzk
  Foto: AP
 • Opprørspoliti brøt inn etter tribunebråk

  En drøy time før kampstart mellom Tyrkia og Georgia ble det hektisk inne på Westfalenstadion i Dortmund. I den ene svingen, som skilte georgiske og tyrkiske tilhengere, måtte opprørspolitiet inn.

  Ifølge New York Times-journalist Tariq Panja hadde det i minuttene før brutt ut en slåsskamp mellom de to ulike gruppene av fans. Videoer fra tribunen viser hvordan flere gjenstander ble kastet mellom de to tribuneområdene, og at det også var fysisk håndgemeng mellom noen av tilskuerne.

  Etter at politiet tok seg inn hos de georgiske supporterne, meldte Panja noen minutter senere at det hele hadde roet seg ned.

  I forkant av kampen har også et voldsomt uvær fått mye oppmerksomhet. Kampen starter 18.00 og sendes på NRK1.

  Tribunebråk
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal