Hopp til innhold

Golberg opprørt av finsk frekkis: – Nå må det statueres et eksempel

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Tyskernes protest mot den finske gullvinneren Sami Jauhojärvis sporskifte under lagsprinten ble kontant avfeid. Den norske landslagssprinteren Pål Golberg mener det er på tide å revurdere reglene.

Sochi Olympics Cross Country Sprint

Her kjører Sami Jauhojärvi over skiene til Tim Tscharnke etter at de begge prøvde å komme seg inn i det samme sporet. Like etter mistet Tscharnke balansen og falt ut av medaljekampen.

Pål Golberg

Den norske sprinteren Pål Golberg forstår godt at tyskerne protesterte mot Sami Jauhojärvi sporskifte.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Sochi Olympics Cross Country Sprint

Tscharnke holdt på å ta med seg russiske Nikita Kriukov da han falt, men russeren holdt seg så vidt på beina.

– Nå må det statueres et eksempel snart. Denne var stygg. Foran eller ikke - sånn gjør man det bare ikke, skrev den norske landslagsløperen Pål Golberg på sin Twitter-konto like etter finalen i lagsprint.

Samtidig kokte det på arenaen i Sotsji. Mens finnene jublet for gull styrtet den tyske troppen rett til langrennsjuryens lokaler på stedet.

Kjørte over skiene

De tyske trenerne var opprørte over en situasjon på oppløpet da gullvinneren Sami Jauhojärvi og tyske Tim Tscharnke kjempet om det samme sporet.

Det endte med at finnen kjørte over skiene til tyskeren slik at han falt og rev med seg russiske Nikita Kriukov, som så vidt unngikk fall. Like etterpå suste Jauhojärvi inn til suverent gull.

  • Se hele resultatlisten i bunnen av artikkelen!

Tyskerne la inn protest, selv om finnen var klart først til å ta sporet. I møtet ble protesten kontant avfeid av juryen.

Avgjørelsen falt ikke i god jord i den tyske langrennsleiren.

– Finnen kuttet linjen rett foran meg. Han skulle ikke gjort det sånn. Vi mistet en klar medalje, sier Tscharnke til NRK.

Golberg: – Kanskje greit å endre reglene

Også Golberg mener den finske manøveren burde fått konsekvenser. Overfor NRK utdyper han Twitter-meldingen sin slik:

Jeg mener dette først og fremst for følgene det får. Hvorfor går finnen ut til høyre på den måten når han uansett skal til venstre? Han ser han er foran, men å kjøre over skia? Det skjer for ofte, og derfor bør det gjøres noe med dette, sier han, og legger til:

– En gang må man si fra, og da mener jeg for senere. Disker du bare de som blir nummer 15 og 20, og aldri medaljevinnerne, så blir det ikke noe. Det er for mange gråsoner.

Golberg oppfatter reglene som at man må være foran motstanderens skitupper når man bytter spor. Han synes likevel det er altfor mange eksempler på slike situasjoner i feltet, og synes det er synd.

– Det skjer veldig mye i feltet uten at det får konsekvenser for resultatet. Kanskje er det greit å endre reglene så de blir enda klarere. Det var kjipt for resultatet i dag. Tyskland tapte kanskje gullet på det som skjedde.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Finland's Sami Jauhojaervi wins gold followed by silver medalist Russia's Nikita Kriukov in the Men's Cross-Country Skiing Team Sprint Classic Final at the Laura Cross-Country Ski and Biathlon Center during the Sochi Winter Olympics on February 19, 2014 in Rosa Khutor near Sochi. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI

Sami Jauhojärvi gikk inn til suverent finsk gull på lagsprinten. Russiske Nikita Kriukov var involvert i fallet, og mistet rytmen før innspurten.

– Var ikke redd gullet skulle ryke

Russiske Kriukov klarte å spurte inn til sølvmedalje for Russland etter situasjonen på oppløpet, mens Sverige kunne nærmest seile inn til bronsemedalje.

Petter Northug og Ola Vigen Hattestad endte på fjerdeplass. Tyskerne ble til slutt nummer syv.

Finlands trener, norske Magnar Dalen, sier til NRK.no at han aldri var bekymret for at gullmedaljen skulle ryke.

– Jeg ser på det sånn at både på bilveien og andre steder har man folk som bestemmer rammene for hva man kan drive med. Vi forholder oss bare til hva juryen sier i denne saken, sier han.

– Vi ville respektert juryens avgjørelse uansett, legger han til.

Bjørn: – Kanskje var det gullet som røk for Russland

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn mener manøveren ble helt avgjørende for utfallet i finalen.

– Finnen var klart først i sporet, og jeg er ikke overrasket over at juryen mener tyskeren måtte takke seg selv for at han falt. Verre var det at han rev med seg russeren, som var i god posisjon til å kunne ta gull. Etter fallet mistet han imidlertid helt rytmen. Kanskje var det gullet som røk, sier Bjørn.

Golberg gikk lagsprint for Norge i forrige VM, men denne gang satt han hjemme og så rennet. Sprintløypen i Sotsji regnes som svært tøff, og derfor stilte flere nasjoner med sine beste allroundløpere både på herresprinten og i lagsprinten.

Golberg mener det er tydelig at løypen er laget for å favoriserer allrounderne fremfor sprinterne.

– Denne konkurranseformen er egentlig ikke til å bli klok på. Det var litt kjipt at vi ikke klarte å følge, sier han.

Petter Northug og Ola Vigen Hattestad hadde ingen god dag på lagsprinten og gikk inn til fjerdeplass.

SE VIDEO: Reaksjoner etter lagsprinten.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Resultater, teamstafett finale for menn» i nytt vindu

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal