NRK Meny
Normal

Truer med streik – kan skape kaos under London-OL

Endeløse køer og fortvilede turister er fagforeningsleder Len McCluskeys trumfkort i kampen mot de britiske myndighetene.

Len McCluskey truer med mulig streik i London

Millioner ble berørt da Londons undergrunnsansatte streiket i 2010. En tilsvarende protest under OL til sommeren er et mareritt for myndighetene.

Foto: AP/AFP

– Tanken på at verden skal komme til London og gjennomføre disse fantastiske olympiske lekene som om alt var i sin skjønneste orden, er utenkelig, sier Unite-sjef McCluskey til The Guardian.

Han står i spissen for halvannen million fagorganiserte briter og irer, og er rasende på myndighetene. Striden står om kutt i pensjoner og offentlige tjenester. McCluskey er klar for å kjempe – med alle midler.

– Fagforeningene og samfunnet har all rett til å vise sin misnøye. Hvis OL gir oss muligheten til det, er det absolutt noe vi bør vurdere, sier han, og oppfordrer samtidig til sivil ulydighet.

– Dersom et blir en protestaksjon, er målet at så mange mennesker som mulig skal bli oppmerksomme på vårt budskap.

– En skrekkelig trussel

Øivind Bratberg

Storbritannia-ekspert Øivind Bratberg tviler på at trusselen om streik er reell.

Foto: UIO

Nøyaktig hva slags aksjoner fagforeningen planlegger, er ikke kjent. Men Unite har blant annet 28.000 medlemmer i bussbransjen. Disse er allerede i en separat OL-konflikt med myndighetene, om ekstrabetaling under sommerlekene.

– De vil utforske hvilke pressmidler vi har tilgjengelig, og OL vil så klart være en faktor, sier McCluskey.

Undergrunnsarbeiderne har også raslet med sablene før sommerens store sportsbegivenhet. Over halvparten av dem kan legge ned arbeidet, dersom de ikke får mer penger i lønningsposen.

Storbritannia-ekspert Øivind Bratberg ved Universitetet i Oslo (UiO) mener en eventuell transportstans under London-mesterskapet vil få dramatiske følger.

– Dette ville hatt voldsomme konsekvenser en vanlig hverdag. Streik i OL-ukene kan skape fullstendig kaos. Det er en skrekkelig trussel, som jeg tror de vil nøle med å gjennomføre fordi det vil skape så mye vondvilje, sier han.

Fordømmes

Boris Johnson

Boris Johnsons drøm om et knirkefritt OL kan knuses av fagforeningene.

Foto: Reuters

Londons ordfører, Boris Johnson, har bedt Labour-lederen Ed Miliband gripe inn for å hindre streiketrusselen. En slik aksjon vil være skadelig for London og dens omdømme, mener den konservative politikeren.

– Alle som skylder sin støtte til folk som Len McCluskey, må nå ta klar avstand fra dette. Det inkluderer Ed Miliband og Ken Livingstone, sier Johnson i et intervju med radiostasjonen LBC.

Han får støtte fra både statsminister David Cameron og visestatsminister Nick Clegg.

– Fullstendig uakseptabelt og upatriotisk, sier en talsperson for Downing Street.

Saken fortsetter under bildet ...

Olympic Park

Det er lagt mye penger og stor prestisje i lekene i London. Her Olympic Park i solnedgang.

Foto: Reuters

Clegg appellerer også til opposisjonslederen.

– Jeg tror folk er forbauset og forferdet over at noen ber om sivil ulydighet akkurat i det vi endelig er i ferd med å arrangere en av de største begivenhetene i verden. Jeg vet at McCluskey er en slags velgjører for Labour-partiet, men jeg håper Ed Miliband vil tøyle ham, sier Clegg til The Telegraph.

– Dårlig PR

Ed Miliband

Partileder Ed Miliband har måttet ta avstand fra utspillet til sin egen støttespiller.

Foto: Reuters

Storebror Miliband har selv brukt Twitter for å kommentere McCluskeys utspill.

«Enhver trussel mot de olympiske lekene er totalt uakseptabel og feilslått. Dette er en fest for hele landet, og må ikke bli forstyrret», kvitrer han.

Øyvind Bratsberg ved UiO mener at McCluskey har satt Labour-lederen i en kinkig situasjon.

– Fagforeningene spilte en viktig rolle da han ble partileder. Han må bedrive fryktelig vanskelig balansekunst, i motsetning til Cameron og Clegg, som kan kritisere som de vil, mener han.

Storbritannia-eksperten er imidlertid ganske sikker på at Unite ikke vil gjøre alvor av streiketruslene – for sin egen del.

– Det vil være forferdelig dårlig PR for en aktør som allerede har store problemer med å vinne popularitet, gjennomslag og innflytelse. De har så lite «goodwill» at de må velge sine slag med omhu, og dette er et dårlig slag å satse på.

Siste nytt

 • L'Abée-Lund er blitt matforgiftet

  Skiskytter Henrik L'Abée-Lund er blitt matforgiftet i Frankrike og går ikke fredagens sprint i Annecy-Le Grand-Bornand. Det bekrefter skiskytterforbundet overfor NRK. L'Abée-Lund ble nummer fem på sprinten i Hochfilzen forrige uke.

  Verdenscup skiskyting i Holmenkollen 2017.
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Uendret på kvinnenes FIFA-ranking

  Norge avslutter året på 14.-plass på FIFA-rankingen i fotball for kvinner. Det er uendret fra september. Norge deler plasseringen med Sør-Korea. Verdensmester USA topper rankingen foran Tyskland og England.

  Sjögren
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Hvas med norsk rekord

  17 år gamle Tomoe Zenimoto Hvas svømte inn til tredje beste tid i forsøkene på 200 meter medley fredag. Han satte norsk rekord med tiden 1.54,08 - halvannet sekund bedre enn hans forrige rekord på 1.55.52.

   Tomoe Zenimoto Hvas
  Foto: SVT

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM svømming
VM håndball kvinner: Oppvarming til semifinale
VM håndball kvinner: Semifinale Nederland - Norge
VM håndball kvinner: Semifinale Nederland - Norge
OL-profiler: Johannes Høsflot Klæbo
EM svømming
VM håndball kvinner: Semifinale Nederland - Norge
VM håndball kvinner: Semifinale Nederland - Norge