Hopp til innhold

Trosset kritikken og slo Auklands «uslåelige» rekord - gikk over 520 km på ski

Når man trodde Anders Aukland hadde satt skapet på plass i «kilometerkrigen», bestemte 45-åringen Henrik Sollie seg for å slå rekorden. På 32 timer gikk Sollie over 520 km på ski. 45-åringen mener han hadde kontroll på kroppen hele veien.

TUNGT: Her er det nesten tomt for både krefter og snø for Henrik Sollie. 45-åringen har her forlatt Søndre Heggelivatnet og avslutter rekordløpet i en snøfattig løype ned til parkeringsplassen ved Skansebakken utenfor Oslo. Til slutt endte han på minst 520 kilometer. (Foto: Privat)

– Nå er jeg veldig lykkelig, sier 45 år gamle Henrik Sollie til NRK, få minutter etter at han har kommet seg inn i bilen etter det som er ny norsk rekord i antall kilometer gått på én og samme skitur.

Fra klokken åtte tirsdag morgen og frem til onsdag ettermiddag gikk Sollie 520 kilometer - minst. På 32 timer. Det hele krøllet seg til på slutten da GPS-klokka, som måler kilometerne, gikk tom for strøm.

– Klokka stoppa da jeg hadde to og en halv runde igjen. Derfor gikk jeg en runde ekstra for å være helt sikker, sier Sollie.

Runden var på 5,5 kilometer.

Henrik Solli

Henrik Sollie og noen av hjelperne hans natt til onsdag.

Foto: Privat

Heldigvis hadde han med seg andre de siste 27 milene, så ved å gå gjennom deres målinger vil de finne det nøyaktige antall kilometer.

– Det ble et sted mellom 520 og 540 kilometer, sier Sollie.

 • To dager etter turen kontaktet NRK Sollie igjen. Da hevdet 45-åringen at de på torsdag fant ut hvor langt han faktisk gikk. – Vi konkluderte med at skituren var 530 km, sier han.

Aukland: – Bare moro at han tar rekorden

Han er sistemann ut i det som er døpt «kilometerkrigen» i marka. Konkurransen der det handler om å gå så langt som mulig sammenhengende på ski.

Den forrige rekorden ble satt for bare tre dager siden av langløpslegenden Anders Aukland og lagkamerat Joar Thele og var på 516 kilometer.

– Jeg synes det bare er kjempemoro at han tar rekorden. Jeg har hatt kontakt med ham underveis og fått tilsendt filmer fra turen, sier Anders Aukland til NRK.

De to kjenner hverandre fra langrennsmiljøet og har holdt skikurs sammen.

Henrik Sollies rekordløp skjedde på Søndre Heggelivatnet i Krokskogen i Ringerike kommune, der han i altså 32 timer gikk en runde på om lag 5,5 kilometer. Tirsdag kveld og natt til onsdag var det så mye overvann at han også gikk frem og tilbake på en 1,4 km lang strekning i utkanten av vannet.

Henrik Solli

Henrik Sollie etter rekorden. Sliten, glad og lettet. Sollie fyller 45 år onsdag. Rekordforsøket var bursdagsgaven fra kona. – Det var det jeg ønsket meg, så jeg fikk disp av kona. Jeg har gått rotløs rundt hjemme, sier han.

Foto: Kenneth Gavoll-Hansen

Aukland: – Mulig å gå 800 km


Den såkalte «kilometerkrigen» i marka har pågått siden landslagsprofil Hans Christer Holund tilbakela over 200 km på 11 timer for halvannen uke siden.

Etter at koronaviruset satte en tidlig stopper for årets konkurransesesong har flere løpere lagt ut på lange turer og etter hvert ble det en konkurranse om å gå lengst. Det toppet seg med Auklands rekord i helgen.

Men det stoppet altså ikke der.

Og Aukland tror det er mulig å slå Sollies rekord - kraftig.

– Jeg tror en godt trent skiløper kan gå 75 til 80 mil sammenhengende på riktig føre, sier Aukland, men forsikrer om at han ikke kommer til å prøve på verken det eller å ta tilbake rekorden - denne sesongen.

Joar Thele (t.v.), Anders Aukland og Jørgen Aukland etter målgang

Anders Aukland (midten) etter sitt rekordløp i helgen.

Foto: Privat

Rekordmannen: – Dette er innafor

Men i en tid der det norske helsesystemet er under press som følge av koronaviruset, har det kommet kritikk mot «kilometerkrigen». Kombinertutøver Jørgen Graabak sa blant annet dette på mandag etter rekorden til Aukland:

– Nå gir vi oss, la mannen få ha den rekorden ei stund. Meget flaut om tilsvarende forsøk ender med unødvendig bruk av helsressurser.

Graabak la til at det «ikke er uten risiko å gå over 50 mil på ski». Landslagstrener i langrenn, Eirik Myhr Nossum, sa at han ikke håper juniorløpere prøver å gå 24 timer i strekk, og fikk støtte av NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

Men Sollie trosset altså kritikken og la ut på tur dagen etter Graabaks uttalelser.

45-åringen mener man ikke skal gå så lange turer uten erfaring, men sier selv han hadde kontroll hele veien.

– Jeg har gjort sånne type ting før og ville uansett ikke ha utsatt meg for noen helserisiko med tanke på familien. Man må bremse før det skjer. Så lenge man gjør ting i tråd med hva helsemyndighetene sier så tenker jeg at dette er helt innafor, men det finnes sikkert mange meninger om det, sier Sollie til NRK.

Henrik Solli

Henrik Sollie på tur over isen på Søndre Heggelivatnet mens han drikker.

Foto: Privat
Henrik Solli

Sollie måtte ta flere tissepauser ute på Søndre Heggelivatnet i løpet av den 32 timer lange turen på over 520 km.

Foto: Privat

Han kaller seg selv mosjonist, men har en 18. plass i Vasaloppet fra 2007 som sitt beste resultat. Han har gått flere lange løp, og blant annet tilbakelagt turen fra Trondheim til Oslo på rulleski tre ganger.

– Hvordan gjør det det mer forsvarlig at du har erfaring?

– Det gjør at du kjenner kroppen din. Du vet hva det vil si å være sliten. Du går ikke og er dehydrert og du følger med på puls.

Aukland vil ikke ha fokus på rekorden

Anders Aukland støtter Sollie.

– Hver og en må finne sine grenser og det begrenser seg fort, men det er ikke farlig å bli sliten. Jeg har ikke opplevd så mange om har helsemessige problemer for at de har gått langt på ski. Jeg ser heller at det inspirerer til å gå langt på ski, problemet er vel heller at man i dag er for lite aktiv, sier Aukland.

Selv mener den tidligere landslagsløperen han var veldig langt unna å være i en sone som ikke var forsvarlig under sitt rekordforsøk.

– Jeg er ikke bekymret for det vi har gjort, det var veldig sunt. Det å komme litt ut av komfortsonen, å sette fokus på det, det er noe det moderne mennesket kjenner veldig sjeldent på, sier Aukland og legger til:

– Jeg synes ikke fokuset skal være på rekorden, men mer på at hver og en skal finne sine utfordringer og ha kontroll på det man driver med. Kroppen tåler mye mer enn man tror. Jeg liker trenden om å gå langt på ski. Det er å ta langrenn litt tilbake til det det egentlig handler om.

Henrik Solli

Henrik Sollie ved depotet langs vannet.

Foto: Kenneth Gavoll-Hansen

– Du må vite når du skal gi deg

Henrik Sollie gikk de første drøyt 20 milene alene, men hadde med seg hjelpere hele tiden i siste halvdel.

– De siste 27 milene hadde jeg folk som gikk sammen med meg hele veien. Du må hele tiden føle og kjenne på kroppen og jeg er helt enig i at det ikke er for noen som ikke har gjort slike ting før. Hvis du ikke vet når du skal stå av, da er det en risiko, sier Sollie som forteller at han er sliten, men at han ikke har noe annet enn kjente symptomer.

Han har også bursdag onsdag og fyller 45 år. Rekordforsøket var bursdagsgaven fra kona.

– Det var det jeg ønsket meg, så jeg fikk disp av kona. Jeg har gått rotløs rundt hjemme, sier han.

Her er en oversikt over rekordene som er satt siden Holund startet «kilometerkrigen» i marka:

Siste nytt

 • Lewandowski og co spilleklare for Barcelona

  Flere av Barcelonas nysigneringer er klarert for seriestarten. Det gjelder også Robert Lewandowski som fikk ja fredag kveld.

  Den gjeldstyngede klubben jobbet hardt med å få registrert Lewandowski og andre nysigneringer i Barcelona-troppen foran den første seriekampen mot Rayo Vallecano lørdag kveld. Saken er stort sett løst melder spanske medier, blant annet avisen AS.

  Barcelona har gjennom sommeren solgt viktige deler av sine framtidige inntektskilder, der iblant TV-rettigheter, for å oppfylle de økonomiske retningslinjene spanske klubber er forpliktet til å følge.

  Fredag opplyste Barcelona at klubben har solgt ytterligere 24,5 prosent av produksjonsselskapet «Barca Studios» til Orpheus Media for 980 millioner kroner.

  De midlene kan være det siste som skal til for å få registrert spillerne som er hentet i sommervinduet. I hvert fall er håpet at noen av spillerne skal kunne bli registrert. (NTB)

  Spain Soccer Gamper Trophy
  Foto: Joan Monfort / AP
 • Ruud til ATP-semifinale

  Casper Ruud spilte hjemmehåpet Felix Auger-Aliassime av banen i kvartfinalen i ATP-turneringen i tennis i Canada. Nordmannen vant 2-0 i sett.

  Det betyr at det venter semifinale mot Hubert Hurkacz (Polen) lørdag. Hurkacz slo australske Kyrgios 2-1 i sett i sin kvartfinale. Det siste gikk fort unna og endte med 6-1.

  Ruud vant sitt førstesett med samme sifrer, og det tok ikke lang tid. Auger-Aliassime var helt uten sjanse i åpningen av kampen på centercourten.

  Ruud holdt så sitt første servegame i andre sett og gikk opp til 1-0. Så brøt Ruud canadierens serve og sikret seg 2-0 før det etter ytterligere et par minutter sto 3-0 i norsk favør. Settet endte 6-2.

  Hurkacz er seedet som åttendemann mens Ruud ligger fire hakk høyere i Masters 1000-turneringen i Montreal. (NTB)

  National Bank Open Montréal - Day 7
  Foto: Minas Panagiotakis / AFP
 • Glimt vann 4-1: - Ein svært sterk prestasjon

  Bodø/Glimt var klart mest effektiv og vann 4-1 i Sarpsborg fredag. Hugo Vetlesen og Amahl Pellegrino scora før pause.

  Lars-Jørgen Salvesen scora sitt første etter overgangen til Glimt, før Tobias Heintz reduserte. Pellegrino scora Glimts fjerde etter ein gigatappe i Sarpsborgs forsvar like før slutt.

  Pellegrino scora sitt seriemål nummer 16 og 17, og er suveren toppscorar.

  Glimt klatra til andreplass på tabellen etter sin sjette strake siger.

  - Vi er på veg tilbake. Denne kampen var tung for oss. Vi må i kjellaren, kanskje heilt i blindkjellaren for å hente det som skal til i dag, sa Glimt-trenar Kjetil Knutsen til Discovery.

  - Dette var ein svært sterk prestasjon av oss. Dette Sarpsborg-laget er ikkje enkelt å spele mot.

  Han skal leie laget sitt til den utruleg viktige meisterliga-kvalifiseringskampen mot Dinamo Zagreb i neste veke. Der gler Knutsen seg over å ha forsterka spelargruppa.

  - Vi har fått sterkre konkurranse på fleire plassar. Vi kan starte med Lars-Jørgen (Salvesen), og ha Runar (Espejord) i bakhånd, seier Knutsen.

  Lars-Jørgen Salvesen
  Foto: Christoffer Andersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste