Aukland satte «uslåelig rekord» etter å ha gått i nesten halvannet døgn: – Hadde litt mer å gå på

Søndag trodde Eirik Asdøl han hadde satt norsk rekord i antall kilometer gått på én og samme tur, men i «hemmelighet» hadde brødrene Aukland og Joar Thele lagt ut på langtur. På 31 og en halv time gikk de 516 kilometer.

Joar Thele (t.v.), Anders Aukland og Jørgen Aukland etter målgang
Foto: Privat

– Vi hadde fortsatt litt mer å gå på, men det var på tide å komme seg hjem, sier Anders Aukland til NRK på telefon fra Nordmarka.

Der har Aukland, broren Jørgen og lagkompis Joar Thele tatt den siste tidens rekordjakt i langrennsmiljøet til nye høyder de siste 31 timene.

På den tiden har trioen unnagjort utrolige 516 kilometer. Det er over fem mil lengre enn den korteste veien mellom Oslo og Bergen.

Aldri har noen gått lengre på én og samme skitur enn det.

– Vi gjorde det mye for opplevelsen. Det var ganske rått, men det er langt, altså. Målet var å gå den lengste skituren som er gjort, sier Aukland.

– Vi lå ikke på bakken da vi var ferdig, men vi ville ta rekorden. Vi var fornøyde på slutten, da vi hadde gått så lenge og stått i skidressen i 31 timer, forteller Aukland om den utrolige turen.

Rekordholderne har gått en runde på cirka seks kilometer ved vannet Gjerdingen i Nordmarka siden klokken 13.00 lørdag.

– Det er helt sykt. De var overraskende pigge etter å ha gått så langt, sier Ole Kristian Bøen, som er servicemann i Team Ragde Eiendom, til NRK.

Med seg på forsøket hadde trioen to hjelpere, et smørebord og forsyninger til en 30 timer lang tur.

Anders Aukland under langrennsåpningen på Beitostølen i 2019

HARDHAUS: Anders Aukland, her under langrennsåpningen på Beitostølen i 2019.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er Anders Aukland i et nøtteskall. Broren er jo likedan, men han var litt skeptisk for han har ikke helt det fysiske grunnlaget som før, men han har det mentale på plass. Joar er jo samme typen og elsker det når det er langt og hardt, sier Bøen.

Kilometerkrigen

Turen er den siste i rekken av ekstremt lange turer av både verdenscup- og langløpere.

Det hele startet med Hans Christer Holund, Johan Tjelle og Sjur Obrestad Gabrielsen forrige helg som gikk over 200 kilometer på 11 timer. Siden har en rekke andre store navn fulgt etter.

Holund

FØRST: Hans Christer Holund og Johan Tjelle satte i gang kilometerkrigen forrige lørdag da de gikk over 200 kilometer.

Foto: Privat

Mandag denne uka kom det mange trodde var en endelig rekord for vinteren. Joar Thele og Anders Aukland brukte i underkant av 18 timer på å gå 320 kilometer på ski og avslørte kilometerkrigen mellom langrennsløperne.

Men Eirik Asdøl var ikke skremt. Lørdag kveld gikk han i gang med en 24 timer lang tur for å slå verdensrekorden i antall kilometer gått på én og samme tur. Etter nesten 19 timer og 376 kilometer bak seg sa kroppen stopp og 27-åringen måtte gi seg, men kunne smykke seg med en uoffisiell norsk rekord.

Asdøl

UTSLITT: Eirik Asdøl gikk til han nesten mistet synet når han prøvde seg på verdensrekorden i antall kilometer gått på én og samme tur.

Foto: Ola Kvisle

Men i all hemmelighet hadde langløpsspesialistene Anders Aukland og Joar Thele også lagt ut på en lengre tur lørdag.

Inspirert av Asdøls verdensrekordforsøk og Bjørn Løkkens rekord på 500 kilometer fra 1983 la trioen i vei rundt vannet Gjerdingen i Nordmarka. Målet var å sette en rekord som blir stående minst like lenge.

Thea Krokan Murud fra samme lag som Aukland-brødrene og Thele, Ragde Eiendom, gikk denne helgen 347 kilometer på 24 timer.

Thea Krokan Murud tilbakela denne helgen 347 kilometer på 24 timer

SYNLIG BEVIS: Pulsklokken viser at Thea Krokan Murud i helgen tilbakela 347 kilometer på 24 timer.

Foto: Privat

– Galskap satt i system

Langløpssesongen og verdenscupsesongen ble kraftig amputert av koronaviruset. En rekke renn ble avlyst, som Birken, Reistadløpet, Skarverennet og verdenscupavslutningen i Canada og USA.

Derfor har løperne lett etter nye mål for å holde motivasjonen oppe. NRKs langrennskommentator, Jann Post, er imponert over innsatsen som har blitt lagt ned den siste uka.

– Det er tydelig at dette er måten å konkurrere på nå om dagen. Det viser hvor ekstremt godt disse trener ellers. Nå gjør de det tidobbelte av hva de er vant til. Det viser litt om hva som er mulig. Men det er ekstremt. Det er like mye en kamp i mental styrke, det å klare å innta næring over tid, som det handler som den fysiske kapasiteten.

Jann Post

GALSKAP: NRKs langrennskommentator, Jann Post, er imponert over innsatsen som legges ned, men mener det hele er et tegn på litt galskap.

– Men det er galskap satt i system. Så får vi håpe de kan inspirere folk til å holde seg i aktivitet, uten at folk ellers trenger å være så ekstreme, sier NRKs friidretts- og langrennskommentator, Jann Post.

Siste nytt

 • Forstår at det stilles spørsmål

  Barcelona-sjef Ronald Koeman regner med at hans framtid i klubben vil bli tatt opp etter 3-3 mot Levante tirsdag.

  – Trenerne er alltid i søkelyset, men etter en andre omgang som det kan jeg forstår at det blir reist spørsmål om meg, sa Koeman ifølge Reuters.

  Barcelona ledet både 2-0 og 3-2, men klarte ikke å ta alle de tre poengene. Etter uavgjort-kampen er sjansen for å ta ligatittelen betraktelig mindre.

  Med to kamper igjen å spille er Barcelona ett poeng bak Atlético Madrid og ett foran Real Madrid. Begge hovedstadslagene har tre kamper igjen og kan skaffe seg en luke. Koeman har i utgangspunktet ett år igjen av kontrakten i Barcelona.

  Spain Soccer La Liga. Ronald Koeman.
  Foto: Alberto Saiz / AP
 • Pep: – Den vanskeligste tittelen

  Pep Guardiola tok tirsdag sin tredje Premier League-tittel med Manchester City, og kaller denne sesongen ekstra spesiell.

  – Dette har vært en sesong som ikke ligner på noen annen. Dette var den vanskeligste, sa Guardiola etter å ha ledet laget til sitt sjuende seriegull.

  Tittelen ble sikret etter at Ole Gunnar Solskjær og et b-preget Manchester United tapte mot Leicester tirsdag kveld.

  Neste uke vil koronarestriksjonene lettes på, og det kan gjøre plass til 10.000 fans på plass når City spiller sin siste hjemmekamp mot Everton 23. mai. Da kan det bli en feiring som ligner på slik man er vant å se det.

  Britain Soccer Champion Man City
  Foto: Peter Byrne / AP
 • Mestere for første gang på 19 år

  Den portugisiske klubben Sporting Lisboa slo Boavista 1-0 tirsdag kveld og med det ble det klart at de er portugisiske seriemester. Det er klubbens 19. seriegull, og det første på 19 år.

  Porto var tittelforsvarer. De siste 18 sesongene har tittelen gått til enten Porto (11 ganger) eller Benfica (7 ganger). Sporting Lisboa triumferte forrige gang i 2002.

  Sporting Lisboa har blant annet hatt navn som Cristiano Ronaldo på laget, og portugiseren er en av de som har gratulert klubben i sosiale medier.

  Portugal Soccer
  Foto: Pedro Rocha / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal