Hopp til innhold

Aukland satte «uslåelig rekord» etter å ha gått i nesten halvannet døgn: – Hadde litt mer å gå på

Søndag trodde Eirik Asdøl han hadde satt norsk rekord i antall kilometer gått på én og samme tur, men i «hemmelighet» hadde brødrene Aukland og Joar Thele lagt ut på langtur. På 31 og en halv time gikk de 516 kilometer.

Joar Thele (t.v.), Anders Aukland og Jørgen Aukland etter målgang
Foto: Privat

– Vi hadde fortsatt litt mer å gå på, men det var på tide å komme seg hjem, sier Anders Aukland til NRK på telefon fra Nordmarka.

Der har Aukland, broren Jørgen og lagkompis Joar Thele tatt den siste tidens rekordjakt i langrennsmiljøet til nye høyder de siste 31 timene.

På den tiden har trioen unnagjort utrolige 516 kilometer. Det er over fem mil lengre enn den korteste veien mellom Oslo og Bergen.

Aldri har noen gått lengre på én og samme skitur enn det.

– Vi gjorde det mye for opplevelsen. Det var ganske rått, men det er langt, altså. Målet var å gå den lengste skituren som er gjort, sier Aukland.

– Vi lå ikke på bakken da vi var ferdig, men vi ville ta rekorden. Vi var fornøyde på slutten, da vi hadde gått så lenge og stått i skidressen i 31 timer, forteller Aukland om den utrolige turen.

Rekordholderne har gått en runde på cirka seks kilometer ved vannet Gjerdingen i Nordmarka siden klokken 13.00 lørdag.

– Det er helt sykt. De var overraskende pigge etter å ha gått så langt, sier Ole Kristian Bøen, som er servicemann i Team Ragde Eiendom, til NRK.

Med seg på forsøket hadde trioen to hjelpere, et smørebord og forsyninger til en 30 timer lang tur.

Anders Aukland under langrennsåpningen på Beitostølen i 2019

HARDHAUS: Anders Aukland, her under langrennsåpningen på Beitostølen i 2019.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er Anders Aukland i et nøtteskall. Broren er jo likedan, men han var litt skeptisk for han har ikke helt det fysiske grunnlaget som før, men han har det mentale på plass. Joar er jo samme typen og elsker det når det er langt og hardt, sier Bøen.

Kilometerkrigen

Turen er den siste i rekken av ekstremt lange turer av både verdenscup- og langløpere.

Det hele startet med Hans Christer Holund, Johan Tjelle og Sjur Obrestad Gabrielsen forrige helg som gikk over 200 kilometer på 11 timer. Siden har en rekke andre store navn fulgt etter.

Holund

FØRST: Hans Christer Holund og Johan Tjelle satte i gang kilometerkrigen forrige lørdag da de gikk over 200 kilometer.

Foto: Privat

Mandag denne uka kom det mange trodde var en endelig rekord for vinteren. Joar Thele og Anders Aukland brukte i underkant av 18 timer på å gå 320 kilometer på ski og avslørte kilometerkrigen mellom langrennsløperne.

Men Eirik Asdøl var ikke skremt. Lørdag kveld gikk han i gang med en 24 timer lang tur for å slå verdensrekorden i antall kilometer gått på én og samme tur. Etter nesten 19 timer og 376 kilometer bak seg sa kroppen stopp og 27-åringen måtte gi seg, men kunne smykke seg med en uoffisiell norsk rekord.

Asdøl

UTSLITT: Eirik Asdøl gikk til han nesten mistet synet når han prøvde seg på verdensrekorden i antall kilometer gått på én og samme tur.

Foto: Ola Kvisle

Men i all hemmelighet hadde langløpsspesialistene Anders Aukland og Joar Thele også lagt ut på en lengre tur lørdag.

Inspirert av Asdøls verdensrekordforsøk og Bjørn Løkkens rekord på 500 kilometer fra 1983 la trioen i vei rundt vannet Gjerdingen i Nordmarka. Målet var å sette en rekord som blir stående minst like lenge.

Thea Krokan Murud fra samme lag som Aukland-brødrene og Thele, Ragde Eiendom, gikk denne helgen 347 kilometer på 24 timer.

Thea Krokan Murud tilbakela denne helgen 347 kilometer på 24 timer

SYNLIG BEVIS: Pulsklokken viser at Thea Krokan Murud i helgen tilbakela 347 kilometer på 24 timer.

Foto: Privat

– Galskap satt i system

Langløpssesongen og verdenscupsesongen ble kraftig amputert av koronaviruset. En rekke renn ble avlyst, som Birken, Reistadløpet, Skarverennet og verdenscupavslutningen i Canada og USA.

Derfor har løperne lett etter nye mål for å holde motivasjonen oppe. NRKs langrennskommentator, Jann Post, er imponert over innsatsen som har blitt lagt ned den siste uka.

– Det er tydelig at dette er måten å konkurrere på nå om dagen. Det viser hvor ekstremt godt disse trener ellers. Nå gjør de det tidobbelte av hva de er vant til. Det viser litt om hva som er mulig. Men det er ekstremt. Det er like mye en kamp i mental styrke, det å klare å innta næring over tid, som det handler som den fysiske kapasiteten.

Jann Post

GALSKAP: NRKs langrennskommentator, Jann Post, er imponert over innsatsen som legges ned, men mener det hele er et tegn på litt galskap.

– Men det er galskap satt i system. Så får vi håpe de kan inspirere folk til å holde seg i aktivitet, uten at folk ellers trenger å være så ekstreme, sier NRKs friidretts- og langrennskommentator, Jann Post.

Siste nytt

  • Chelsea-stjerner kranglet heftig om straffespark: – Voks opp!

    Cole Palmer scoret fire mål da Chelsea knuste Everton på hjemmebane. Likevel var det scenene i forkant av straffesparket til 5–0 som ble snakkisen etter kampen.

    Noni Madueke grep bestemt tak om ballen etter at dommeren pekte på straffemerket. Deretter prøvde lagkompis Nicolas Jackson å melde seg på i kampen om å få ta straffesparket.

    Palmer har vært Chelseas faste straffetaker denne sesongen, og i lang tid ble stjernene stående ved 11-metersmerket å krangle om hvem som skulle ta den.

    – Jeg har aldri sett noe lignende. Voks opp! sa tidligere Arsenal-spiller Alan Smith hos Sky Sports.

    – Det er bare dumt å se på. Ordentlig dumt. Når du leder 5-0, har spilt sesongens kanskje beste kamp og har en spiller som har scoret hattrick. Da klapper du bare igjen brødsaksa og lar han ta straffesparket. Dette er pinlig, sa Viaplays ekspert Lars Tjærnås.

    Til slutt grep Conor Gallagher inn og ga ballen til Palmer, som en siste gang dyttet Madueke bort.

    Oppstyret til tross, Palmer satte sikkert inn sitt fjerde mål for kvelden og 20. sesongen. Dermed tangerer han Erling Braut Haaland på toppen av toppscorerlisten i Premier League.

    Jackson og Alfie Gilchrist scoret Chelseas to andre mål i 6-0-seieren over Everton, som bare et to poeng over nedrykksplass. Chelsea er tre poeng bak en plass som gir spill i Serieligaen kommende sesong.

    Premier League - Chelsea v Everton
    Foto: Andrew Couldridge / Reuters
  • Vraket Vålerenga-spiller ledet an da Storhamar vant overlegent

    Tidligere Vålerenga-spiller Villiam Strøm slo an tonen mot gamle lagkamerater da Storhamar vant den første sluttspillfinalen i ishockey solide 5–1 mandag.

    Strøm fikk ikke fortsette i Vålerenga etter forrige sesong, men ble hentet til Storhamar. Mandag sa han takk for sist ved å sende mjøsklubben opp i 1–0 i den første finalekampen på egen is.

    Scoringen kom etter ti minutters spill i første periode.

    – Det var deilig. Jeg har bare spilt finale en gang før. Da scoret jeg også, så jeg vet at jeg pleier å gjøre det. Jeg tenkte det var på tide med et mål mot Vålerenga, smilte Strøm til TV 2 om målet.

    Kun minuttet etter 1-0-scoringen kom kalddusj nummer to for gjestene fra Oslo. Og Storhamar ga seg ikke før det sto 5–1 på måltavlen.

    Det neste finaleoppgjøret spilles i Oslo onsdag.

    (NTB)

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Stygg smell for Start-keeper – sendt til sykehus

    Start kunne mandag juble for sitt første poeng denne sesongen etter 1–1 mot Mjøndalen. Det var imidlertid noe helt annet som stjal fokuset.

    Etter 20 drøye minutter smalt det da Start-keeper Jasper Silva Torkildsen skulle avverge et angrep, men ble meid ned av Mjøndalens Mathias Bringaker.

    Keeperen reiste seg først opp og sjanglet bortover, før han måtte sette deg ned igjen med ansiktet dekket av blod. Thorkildsen ville fortsette, men ble til slutt byttet ut med Mats Viken.

    – Han er helt fortumlet, helt sprellemann, fastslo TV 2-kommentator Petter Bø Tosterud.

    Underveis i annen omgang kom Start med en skadeoppdatering på keeperen:

    – Han er ved bevissthet og får medisinsk behandling. Nå er han på vei til sykehuset for videre undersøkelser, skrev klubben på X.

    (NTB)

    1. divisjon fotball 2024: Start - Aalesund
    Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal