– Vi hadde fortsatt litt mer å gå på, men det var på tide å komme seg hjem, sier Anders Aukland til NRK på telefon fra Nordmarka.
Der har Aukland, broren Jørgen og lagkompis Joar Thele tatt den siste tidens rekordjakt i langrennsmiljøet til nye høyder de siste 31 timene.
På den tiden har trioen unnagjort utrolige 516 kilometer. Det er over fem mil lengre enn den korteste veien mellom Oslo og Bergen.
Aldri har noen gått lengre på én og samme skitur enn det.
– Vi gjorde det mye for opplevelsen. Det var ganske rått, men det er langt, altså. Målet var å gå den lengste skituren som er gjort, sier Aukland.
– Vi lå ikke på bakken da vi var ferdig, men vi ville ta rekorden. Vi var fornøyde på slutten, da vi hadde gått så lenge og stått i skidressen i 31 timer, forteller Aukland om den utrolige turen.
Rekordholderne har gått en runde på cirka seks kilometer ved vannet Gjerdingen i Nordmarka siden klokken 13.00 lørdag.
– Det er helt sykt. De var overraskende pigge etter å ha gått så langt, sier Ole Kristian Bøen, som er servicemann i Team Ragde Eiendom, til NRK.
Med seg på forsøket hadde trioen to hjelpere, et smørebord og forsyninger til en 30 timer lang tur.
HARDHAUS: Anders Aukland, her under langrennsåpningen på Beitostølen i 2019.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix– Det er Anders Aukland i et nøtteskall. Broren er jo likedan, men han var litt skeptisk for han har ikke helt det fysiske grunnlaget som før, men han har det mentale på plass. Joar er jo samme typen og elsker det når det er langt og hardt, sier Bøen.
Kilometerkrigen
Turen er den siste i rekken av ekstremt lange turer av både verdenscup- og langløpere.
Det hele startet med Hans Christer Holund, Johan Tjelle og Sjur Obrestad Gabrielsen forrige helg som gikk over 200 kilometer på 11 timer. Siden har en rekke andre store navn fulgt etter.
FØRST: Hans Christer Holund og Johan Tjelle satte i gang kilometerkrigen forrige lørdag da de gikk over 200 kilometer.
Foto: PrivatMandag denne uka kom det mange trodde var en endelig rekord for vinteren. Joar Thele og Anders Aukland brukte i underkant av 18 timer på å gå 320 kilometer på ski og avslørte kilometerkrigen mellom langrennsløperne.
Men Eirik Asdøl var ikke skremt. Lørdag kveld gikk han i gang med en 24 timer lang tur for å slå verdensrekorden i antall kilometer gått på én og samme tur. Etter nesten 19 timer og 376 kilometer bak seg sa kroppen stopp og 27-åringen måtte gi seg, men kunne smykke seg med en uoffisiell norsk rekord.
UTSLITT: Eirik Asdøl gikk til han nesten mistet synet når han prøvde seg på verdensrekorden i antall kilometer gått på én og samme tur.
Foto: Ola KvisleMen i all hemmelighet hadde langløpsspesialistene Anders Aukland og Joar Thele også lagt ut på en lengre tur lørdag.
Inspirert av Asdøls verdensrekordforsøk og Bjørn Løkkens rekord på 500 kilometer fra 1983 la trioen i vei rundt vannet Gjerdingen i Nordmarka. Målet var å sette en rekord som blir stående minst like lenge.
Thea Krokan Murud fra samme lag som Aukland-brødrene og Thele, Ragde Eiendom, gikk denne helgen 347 kilometer på 24 timer.
SYNLIG BEVIS: Pulsklokken viser at Thea Krokan Murud i helgen tilbakela 347 kilometer på 24 timer.
Foto: Privat– Galskap satt i system
Langløpssesongen og verdenscupsesongen ble kraftig amputert av koronaviruset. En rekke renn ble avlyst, som Birken, Reistadløpet, Skarverennet og verdenscupavslutningen i Canada og USA.
Derfor har løperne lett etter nye mål for å holde motivasjonen oppe. NRKs langrennskommentator, Jann Post, er imponert over innsatsen som har blitt lagt ned den siste uka.
– Det er tydelig at dette er måten å konkurrere på nå om dagen. Det viser hvor ekstremt godt disse trener ellers. Nå gjør de det tidobbelte av hva de er vant til. Det viser litt om hva som er mulig. Men det er ekstremt. Det er like mye en kamp i mental styrke, det å klare å innta næring over tid, som det handler som den fysiske kapasiteten.
GALSKAP: NRKs langrennskommentator, Jann Post, er imponert over innsatsen som legges ned, men mener det hele er et tegn på litt galskap.
– Men det er galskap satt i system. Så får vi håpe de kan inspirere folk til å holde seg i aktivitet, uten at folk ellers trenger å være så ekstreme, sier NRKs friidretts- og langrennskommentator, Jann Post.