Hopp til innhold

Aukland satte «uslåelig rekord» etter å ha gått i nesten halvannet døgn: – Hadde litt mer å gå på

Søndag trodde Eirik Asdøl han hadde satt norsk rekord i antall kilometer gått på én og samme tur, men i «hemmelighet» hadde brødrene Aukland og Joar Thele lagt ut på langtur. På 31 og en halv time gikk de 516 kilometer.

Joar Thele (t.v.), Anders Aukland og Jørgen Aukland etter målgang
Foto: Privat

– Vi hadde fortsatt litt mer å gå på, men det var på tide å komme seg hjem, sier Anders Aukland til NRK på telefon fra Nordmarka.

Der har Aukland, broren Jørgen og lagkompis Joar Thele tatt den siste tidens rekordjakt i langrennsmiljøet til nye høyder de siste 31 timene.

På den tiden har trioen unnagjort utrolige 516 kilometer. Det er over fem mil lengre enn den korteste veien mellom Oslo og Bergen.

Aldri har noen gått lengre på én og samme skitur enn det.

– Vi gjorde det mye for opplevelsen. Det var ganske rått, men det er langt, altså. Målet var å gå den lengste skituren som er gjort, sier Aukland.

– Vi lå ikke på bakken da vi var ferdig, men vi ville ta rekorden. Vi var fornøyde på slutten, da vi hadde gått så lenge og stått i skidressen i 31 timer, forteller Aukland om den utrolige turen.

Rekordholderne har gått en runde på cirka seks kilometer ved vannet Gjerdingen i Nordmarka siden klokken 13.00 lørdag.

– Det er helt sykt. De var overraskende pigge etter å ha gått så langt, sier Ole Kristian Bøen, som er servicemann i Team Ragde Eiendom, til NRK.

Med seg på forsøket hadde trioen to hjelpere, et smørebord og forsyninger til en 30 timer lang tur.

Anders Aukland under langrennsåpningen på Beitostølen i 2019

HARDHAUS: Anders Aukland, her under langrennsåpningen på Beitostølen i 2019.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er Anders Aukland i et nøtteskall. Broren er jo likedan, men han var litt skeptisk for han har ikke helt det fysiske grunnlaget som før, men han har det mentale på plass. Joar er jo samme typen og elsker det når det er langt og hardt, sier Bøen.

Kilometerkrigen

Turen er den siste i rekken av ekstremt lange turer av både verdenscup- og langløpere.

Det hele startet med Hans Christer Holund, Johan Tjelle og Sjur Obrestad Gabrielsen forrige helg som gikk over 200 kilometer på 11 timer. Siden har en rekke andre store navn fulgt etter.

Holund

FØRST: Hans Christer Holund og Johan Tjelle satte i gang kilometerkrigen forrige lørdag da de gikk over 200 kilometer.

Foto: Privat

Mandag denne uka kom det mange trodde var en endelig rekord for vinteren. Joar Thele og Anders Aukland brukte i underkant av 18 timer på å gå 320 kilometer på ski og avslørte kilometerkrigen mellom langrennsløperne.

Men Eirik Asdøl var ikke skremt. Lørdag kveld gikk han i gang med en 24 timer lang tur for å slå verdensrekorden i antall kilometer gått på én og samme tur. Etter nesten 19 timer og 376 kilometer bak seg sa kroppen stopp og 27-åringen måtte gi seg, men kunne smykke seg med en uoffisiell norsk rekord.

Asdøl

UTSLITT: Eirik Asdøl gikk til han nesten mistet synet når han prøvde seg på verdensrekorden i antall kilometer gått på én og samme tur.

Foto: Ola Kvisle

Men i all hemmelighet hadde langløpsspesialistene Anders Aukland og Joar Thele også lagt ut på en lengre tur lørdag.

Inspirert av Asdøls verdensrekordforsøk og Bjørn Løkkens rekord på 500 kilometer fra 1983 la trioen i vei rundt vannet Gjerdingen i Nordmarka. Målet var å sette en rekord som blir stående minst like lenge.

Thea Krokan Murud fra samme lag som Aukland-brødrene og Thele, Ragde Eiendom, gikk denne helgen 347 kilometer på 24 timer.

Thea Krokan Murud tilbakela denne helgen 347 kilometer på 24 timer

SYNLIG BEVIS: Pulsklokken viser at Thea Krokan Murud i helgen tilbakela 347 kilometer på 24 timer.

Foto: Privat

– Galskap satt i system

Langløpssesongen og verdenscupsesongen ble kraftig amputert av koronaviruset. En rekke renn ble avlyst, som Birken, Reistadløpet, Skarverennet og verdenscupavslutningen i Canada og USA.

Derfor har løperne lett etter nye mål for å holde motivasjonen oppe. NRKs langrennskommentator, Jann Post, er imponert over innsatsen som har blitt lagt ned den siste uka.

– Det er tydelig at dette er måten å konkurrere på nå om dagen. Det viser hvor ekstremt godt disse trener ellers. Nå gjør de det tidobbelte av hva de er vant til. Det viser litt om hva som er mulig. Men det er ekstremt. Det er like mye en kamp i mental styrke, det å klare å innta næring over tid, som det handler som den fysiske kapasiteten.

Jann Post

GALSKAP: NRKs langrennskommentator, Jann Post, er imponert over innsatsen som legges ned, men mener det hele er et tegn på litt galskap.

– Men det er galskap satt i system. Så får vi håpe de kan inspirere folk til å holde seg i aktivitet, uten at folk ellers trenger å være så ekstreme, sier NRKs friidretts- og langrennskommentator, Jann Post.

Siste nytt

 • Lüthcke forlater LSK Kvinner

  Midtstopper Casandra Lüthcke (19) forlater LSK Kvinner og Toppserien for spill i danske Brøndby. Lüthcke slutter seg til laget i august.

  Det opplyser LSK på sine nettsider.

  Lüthcke debuterte for LSK Kvinner i 2020 og har fått med seg 20 kamper i Toppserien for kanarifuglene. I tillegg har det blitt én kamp i mesterligaen. Fra 1. august ikler hun seg Brøndby-drakt.

 • Slettum klarte EM-kravet

  Elisabeth Slettum (35) viste storform under Boysen Memorial på Bislett og klarte EM-kravet på 400 meter hekk.

  Slettum løp inn på tiden 55,77. En tid kun Amalie Iuel (54,72) og Line Kloster (54,99) har løpt raskere enn i Norge.

  Det er en forbedring på 1,5 sekund fra hennes tidligere personlige rekord (57,35).

  Med løpet kom hun seg også under EM-kravet på distansen, som lyder 55,85.

  Slettum kvalifiserte seg nylig til VM på 200 meter og har blitt tatt ut på det norske stafettlaget på 4x400 meter. (NTB)

  Friidrett: Boysen memorial 2022
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Ruuds doublekamp i Wimbledon utsatt

  Casper Ruud må vente til fredag med å fullføre doublekampen sammen med sin makker William Blumberg. Regnet satte en stopper torsdag.

  Ruud og William Blumberg var godt i gang med kampen mot Nicolas Barrientos og Miguel-Angel Reyes-Varela da regnet kom for fullt i London.

  Været ga seg ikke, og kampen skal etter planen spilles ferdig fredag. Stillingen er 1-1 i sett. I det tredje settet er det 1-0 til Ruud/Blumberg før det skal avgjøres hvem som tar seg til åttedelsfinale.

  Ruud er ute av singleturneringen i Wimbledon etter tap for Ugo Humbert i 2. runde.

  Britain Wimbledon Tennis
  Foto: Alberto Pezzali / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste