Hopp til innhold

Trodde ikke hun skulle gå VM – her får hun kontrabeskjeden etter arrangørtabbe

Norge og flere andre nasjoner var sikre på at de hadde maks fem plasser på VM-distansene, men torsdag morgen kom kontrabeskjeden fra IBU. Dermed får Norge seks plasser for både kvinner og herrer på sprinten og på herrenes normaldistanse.

Det betyr at VM-reserve Juni Arnekleiv får ilddåpen i VM allerede på kvinnenes sprint fredag.

– Nå tok du meg på senga. Det var jeg ikke klar over, sier en overrasket Arnekleiv til NRK.

På vei hjem fra en løpetur stoppet NRK henne med gladnyheten. Da visste hun ingenting.

Juni Arnekleiv

OVERRASKET: Juni Arnekleiv.

Foto: Hans Solbakken / NRK

– Hva tenker du om å gå VM-sprint i morgen?

– Det har jeg ikke rukket å tenke på, men det er utrolig gøy hvis det blir tilfelle. At vi slipper at noen blir syke og at jeg får gå. Det er helt supert, smiler Arnekleiv fra øre til øre.

I høyden i italienske Lavazé fikk Endre Strømsheim samme beskjed.

– Det er et sjokk. Helt ekstremt sjokk. Man blir selvfølgelig glad. Først og fremst et sjokk og så kan jeg begynne å glede meg til i morgen etter en treningsdag, sier Strømsheim til NRK i bilen på vei til Oberhof.

Han var på høydesamling med kompis fra IBU-cupen, Vebjørn Sørum, da han plutselig måtte begi seg ut på en syv timers biltur til den tyske VM-byen.

– Det var bare å hastepakke og kaste seg i bilen. Blir en liten treningsdag i morgen og satse på at VM-atmosfæren gjør at man får ut det lille ekstra, sier Strømsheim.

Arrangørtabbe

Årsaken er at det norske landslaget med flere har misforstått reglene om kvoter og antall VM-plasser per nasjon, til tross for at de gjentatte ganger har bedt IBU om en avklaring.

Tidligere har man tolket reglene slik at eneste mulighet for å få seks utøvere, og full kvote, på start var hvis en nasjon hadde fem utøvere topp 15 i verdenscupen samt regjerende mester på distansen fra enten VM eller OL.

Per Arne Botnan på standplass i Oberhof

HEKTISK: Per Arne Botnan fikk det travelt.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK

Men torsdag morgen kom det kontrabeskjed fra IBU. En nasjon kan nå stille med seks løpere på start hvis man har den regjerende mesteren fra VM eller OL og minst én utøver topp 15 i verdenscupen. Det får NRK bekreftet av IBU.

IBU introduserte i fjor sommer en ny regel for utøvere topp 15 i verdenscupen for å sikre at de beste utøverne var på start i VM.

– Nasjonale forbund med utøvere topp 15 i verdenscupen sammenlagt har en rett til å delta i VM, men hvert lands kvote for sprint og normaldistanse kan ikke overskride fem utøvere. Dette kan bli endret til seks utøvere for hvert forbund på grunn av regelen om friplass til den regjerende mesteren, skriver IBU i en pressemelding.

Det betyr dermed at Norge kan stille med seks utøvere på både kvinnene og herrenes sprint/jaktstart og herrenes normaldistanse. Det samme gjelder for Frankrike og Sverige på herrenes sprint/jaktstart ettersom Emilien Jacquelin er regjerende mester på jaktstart fra VM i 2021, og Martin Ponsiluoma er regjerende verdensmester på sprint.

– En tabbe

NRKs skiskytterekspert, Harri Luchsinger, stusser på at IBU ikke har gitt nasjonene beskjed om kvoteplassene.

– Egentlig er det en gladnyhet, men det er rart at dette ikke er kommunisert ut tidligere. Slik jeg leser regelverket er det ikke mulig å tolke det til at Norge har seks plasser uansett. Det er veldig merkelig, mener Luchsinger og fortsetter:

– Jeg vil si det er en tabbe. Hvor vanskelig er det å kommunisere ut dette tidligere? De må gå i seg selv i stedet for å skylde på alle andre.

Sesongstart Skiskyting Sjusjøen

I BIL: Endre Strømsheim satt seg rett i bilen og kjørte til Oberhof da han fikk beskjeden.

Foto: Geir Olsen / NTB

Også Strømsheim kaller det hele en tabbe fra IBU sin side.

– Hundre prosent. Jeg forsto det som at ledelsen prøvde å forhøre seg om dette tidligere og fikk da beskjed om at det ikke var seks plasser. Plutselig i dag får vi vite at det er seks plasser. Det er kjedelig at sjettemann får en veldig alternativ oppladning, sier Strømsheim.

Landslagssjef Per Arne Botnan spurte IBU om antallet VM-plasser senest i Anterselva for omtrent tre uker siden. Men fikk da beskjed om at Norge hadde tolket reglene riktig med at de maks kunne ha fem utøvere på start.

– Vi har lest regelen mange ganger og spurt om det stemmer og fått bekreftet det. Da er det litt kjedelig at det ikke er sånn, sier Botnan til NRK.

Han ble først klar over at de kunne ha seks løpere på start da han skulle registrere laget til kvinnenes sprint lørdag.

– Jeg skulle fylle inn, men må registrere én til. Og så kom Christian Winkler og sa «du har jo seks». «Nei, jeg trodde ikke det». Men som sagt, så kom flere. Da er det vel sånn da, sier Botnan.

Les også Lægreids gest imponerte Tandrevold: – Det betyr mye

Skiskyting

Hjemme i Oslo sitter Filip Fjeld Andersen med korona og ergrer seg over at IBU ikke har gitt beskjed tidligere.

– Det er tragikomisk hele greiene. Det var kjipt. Jeg ble forbanna vil jeg si. Kjipt å vite at man egentlig har klart ett av de store målene for sesongen og så sitter man hjemme i stedet med korona, sier Fjeld Andersen til NRK.

Han sier at han ikke hadde dratt til IBU-cup i Obertilliach og blitt smittet der, hvis han visste at han skulle gå VM.

Filip Fjeld Andersen

FORBANNA: Filip Fjeld Andersen.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK

– Det er uproft hele greiene. De sier det har stått i reglene hele tida, men vi har prøvd hele sesongen å få svar om plassene. Senest i Anterselva spurte ledelsen rett ut og fikk beskjed om at det var fem plasser. Det var siste beskjeden vi fikk, før vi fikk kontrabeskjed i dag, forteller Fjeld Andersen.

Kommunikasjonsdirektør i IBU Christian Winkler forteller at den nye regelen ble innført etter VM i Pokljuka. IBU tar selvkritikk for hvordan de har kommunisert ut endringen, og forteller at flere nasjoner ble tatt på senga.

Jeg vil si at det var flere som ble overrasket. Jeg har ikke snakket med alle lag, men noen ble overrasket. Enten visste de ikke om regelendringen, eller så hadde de ikke har lest på reglene nøye nok, sier Winkler til NRK.

Hvor mange kommer til å konkurrere under sprinten?

Det vet jeg faktisk ikke.

Les også Fullt krus – treffer du blink i NRKs VM-konkurranse?

NRK-ekspert Ola Lunde

Full forvirring og overraskelse

For Norge førte beskjeden til full forvirring under herrenes trening på VM-stadion torsdag formiddag. Landslagssjef Per Arne Botnan var i hektisk telefonvirksomhet og ringte til utøvere som nå får en plutselig mulighet i VM.

Situasjonen er mest spesiell på herresiden, der VM-reserve Filip Fjeld Andersen onsdag reiste hjem etter å ha testet positivt for korona. Derfor har sammenlagtleder i IBU-cupen Endre Strømsheim nå blitt kalt inn fra høydetrening i italienske Lavazé.

Også i Oberhof ble oppholdet plutselig snudd på hodet for Arnekleiv som forberedte seg til å være reserve for et hittil sykdomsfritt kvinnelag.

– Det spørs om det blir en litt annen treningsdag enn jeg hadde sett for meg. Litt opp på intensitet og kjenne litt på Birksteig hvis det stemmer det du sier, sier Arnekleiv.

For før hun fikk bekreftelsen fra Botnan, stolte hun ikke helt på NRKs gladnyhet, men gleder seg nå til å få VM-debuten på seniornivå.

Arnekleiv vant den siste sprinten i IBU-cupen i Obertilliach og er nummer syv sammenlagt, men har ikke gått verdenscup denne sesongen.

– Jeg har ikke gått noe skirenn mot eliteløperne i år, så det blir veldig spennende, men jeg tror nivået i IBU-cup i år har vært høyt. Jeg tror med et godt løp at det kan gå greit her også, avslutter Norges sjette kvinne på fredagens sprint.

Den ser du på TV 2 og hører på radiokanalen NRK Sport fredag 14.30.

Les også Våpentrøbbel sjokkerte svenskene – skruene på geværet var løse

Sebastian Samuelsson gråter i skifteområdet etter trøbbel på blandet stafett

Siste nytt

  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som har vært i aksjon har tatt seg videre til tredje runde.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam og Odd tatt seg videre. Strømsgodset og Lillestrøm startet en time senere, og leder henholdsvis 2-0 og 4-0 over Jerv og Strømmen.

    Se Strømmen mot Lillestrøm på NRK 3.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    NM i fotball 2024: Ull/Kisa - Rosenborg
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • 4.-divisjonslag sjokkerte Viking – reddet av Salvesen

    – Me e for go for Viking. Me ska ta dette, det er eg sikker på!

    Meldingen satt løst da Torvastad-forsanger Håvard Førre ble intervjuet rundt timen ut i kampen, like etter at Roy Miljeteig snudde kampen for vertene.

    Stillingen viste 3–2 til den vesle klubben fra Karmøy.

    For selv om Viking tok komfortabelt ledelsen 2–0 mot 4.divisjonslaget som sendte Haugesund ut av cupens første runde, var det ikke over:

    * 45+1 minutter: Georg Grønningen reduserer til 1–2

    * 48 minutter: Fredrik Lippestad utligner til 2–2

    * 53 minutter: Miljeteig snur kampen til 3–2

    – Hva er det Viking driver med?

    NRK-ekspert Carl-Erik Torp satt rystet i studio.

    – Det er veldig vanskelig å forstå. De hadde full kontroll. Jeg klarte ikke å se at de var over midten de første 40 minuttene, sa Torp på direkten.

    Viking forsøkte å påvirke stillingen med et firerbytte etter drøyt timen spilt. Kort tid etter kunne de puste ut.

    Utligningen til 3–3 kom fra Simen Kvia-Egeskog.

    På tampen satte Lars-Jørgen Salvesen 4–3 på straffespark.

    Målet berget han Stavanger-klubben fra en real flause.

    Fotballekspert Jonas Grønner må tatovere seg etter han tapte et veddemål på direkten.
  • Johannessen ødela akillesen – mister OL

    Gøran Johannessen røk akillessenen på mandagens trening, opplyser Kolstad. Han går glipp av håndballturneringen i OL.

    Ifølge trønderklubben er Johannessen ventet å være ute i seks til åtte måneder.

    29-åringen har kjempet seg tilbake på banen etter å ha trøblet med akillesen siden november. Han deltok for Norge i EM i januar.

    Johannessen skal gjennom en operasjon torsdag. Deretter skal han restituere kroppen og hodet før opptreningen tar til.

    – Jeg skal gjøre mitt ytterste for å komme tilbake i godt gammelt Gøran-slag. Samtidig er det et slag i trynet, og mentalt har jeg også en krevende jobb foran meg. Det er aldri lett å være utenfor en gruppe, men laget er min sterkeste støttespiller, sammen med venner og familie, sier Johannessen.

    Stavanger-karen mistet også OL i 2021, da med lyskeproblemer.

    For landslaget står Johannessen med 260 mål på 109 kamper. Han debuterte for Norge i 2015. (NTB)

    Gøran Johannessen
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal