Hopp til innhold

Treneren tok til tårene etter Prevcs ufattelige sesong

25 ganger på pallen. 16 seiere. Nesten 1000 poeng bedre enn andremann i verdenscupen. Ikke rart treneren felte tårer etter Peter Prevcs historisk gode sesong.

SKI-JUMPING-WORLD

HISTORISK GOD: Det kan nok ta lang tid før vi får se en hopper gjennomføre en like god sesong som Peter Prevc har gjort denne sesongen.

Foto: JURE MAKOVEC/AFP / Afp

trener

Slovenia-trener Goran Janus var rørt til tårer over Prevcs og Slovenias prestasjoner i sesongens siste hopprenn.

– Det er fantastisk. Han slår vel det han kan slå av rekorder, vinner det som er og vi er meget imponerte, sier Clas Brede Bråthen, sportssjef for det norske hopplandslaget.

For selv om det norske laget har levert en meget god sesong, har denne sesongen handlet mest om Peter Prevc (23).

Nærmest fullkommen

Sloveneren har rett og slett gjennomført tidenes beste sesong av en skihopper.

 • Prevc vant søndagens sesongfinale og tok dermed sin sekstende seier totalt (inkludert lagseiere). Gregor Schlirenzauer hadde forrige rekord med 15 seiere.
 • Men enda mer utrolig: Prevc har vært på pallen i hele 25 renn. I hoppsporten er vi vant til at selv de beste varierer mye i prestasjon, men dette gjelder tydeligvis ikke for Prevc.
 • Bare én gang i år har han vært utenfor topp ti, og da ble han nummer 11.
 • Han vinner verdenscupen med nesten 1000 poeng (!) mer enn Severin Freund. Kenneth Gangnes ble nummer tre.

– Han er i dag den som er nærmest fullkommenhet. Vi har klart en del ganger å nærme oss, og er stolte over det, sier Bråthen.

I sesongavslutningen søndag var Prevc igjen suveren og tok seieren i skiflygingsrennet foran lagkamerat Robert Kranjec. Kenneth Gangnes ble nummer tre (se full resultatliste nederst i saken).

V-cupfinale hopp

Treneren gråt

Etter seieren i skiflygingsrennet søndag var det rørende scener og mange følelser som utspilte seg. Slovenia-trener Goran Janus tok til tårene da det ble klart at Prevc vant og Kranjec tok andreplassen. Treneren gråt fortsatt da Prevc fikk utdelt verdenscupkula en stund senere.

Prevc selv er en litt beskjeden type og var mest opptatt av å takke alle som har heiet på ham.

– Det har vært en fantastisk sesong. En fantastisk finale. Og nå er jeg litt glad det er over, sier han med et smil i et intervju med arrangøren.

NRK-ekspert Johan Remen Evensen er spesielt imponert over måten Prevc vinner på.

– Det er så imponerende det han gjør. Prevc sitter langt ute på skiene, og det er utrolig vanskelig. Man balanser nesten på knivsegg. Det er utrolig at han gjør det hopp etter hopp, sier Evensen, før han lattermildt understreker:

– Jeg har prøvd det selv. Jeg klarte det vel i én helg eller noe.

Evensen spår at flere nasjoner nå kommer til å prøve å kopiere Prevcs stil før neste sesong.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Uno-X-duo klatret i sammendraget

  Det norske profflaget Uno-X kom seg ikke med i bruddet på den sjette etappen i Critérium du Dauphiné. Dermed startet de en lengre jakt på bruddet, men til slutt var det de tre bruddrytterne Georg Zimmermann, Mathieu Burgaudeau og Jonathan Castroviejo som gjorde opp om seieren.

  Av dem var Zimmermann sterkest, mens en gruppe på 19 ryttere fulgte bak de tre. Der satt både Tobias Halland Johannessen og Torstein Træen og de to Uno-X-rytterne klatret henholdsvis to og tre plasser i sammendraget, til 10. og 13. plass.

  Johannessen ble også nummer ti i rittet i fjor. Da vant han også ungdomstrøya i rittet. Før de siste to etappene er han to sekunder bak Mikkel Bjerg i ungdomskonkurransen.

  Det er en annen danske, Jonas Vingegaard, som leder sammenlagt etter seks av åtte etapper.

  Tobias Halland Johannessen
  Foto: Marit Hommedal / NTB
 • Holmgren Pedersen melder forfall

  Marcus Holmgren Pedersen melder forfall til den kommende landslagssamlingen.

  Backen sliter med en skade. Ifølge NFF var det tatt høyde for forfallet allerede da landslagsuttaket ble presentert på tirsdag. Derfor hentes det ikke inn en erstatter.

  Norge møter Skottland 17. juni på Ullevaal. Kypros venter på samme arena tre dager senere.

  Landskampene blir svært viktige for Ståle Solbakkens menn. Skottland topper gruppa foran Spania, med Norge på 3. plass. Bare de to beste går til EM 2024.

  Fotball, trening med Norges herrelandslag
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Setter samarbeid med Freia på pause

  Først skrev VG at Norges Fotballforbund fjerner Freia-produkter fra kioskene på Ullevaal Stadion og landskamper inntil videre. Nå melder Toppfotball Kvinner i en pressemelding at de setter samarbeidet med sjokoladeprodusenten på pause.

  Årsaken er koblingen til Russland. For i mai satte Ukrainas antikorrupssjonsmyndighet opp en svarteliste over selskaper som skal bidra med inntenker til den russiske statskassen, og Freias eiere Mondelez er ett av disse.

  – Krigen i Ukraina opprører og bekymrer oss alle. NFF står bak UEFAs beslutning om å suspendere alle russiske fotballklubber og landslag fra europeiske turneringer. Da må det også få konsekvenser for produkter som indirekte kan bidra til å finansiere den russiske krigføringen, sier kommunikasjonssjef i NFF, Yngve Haavik, til NRK.

  Toppfotball Kvinner lanserte et nytt samarbeid med Freia i mai, der Ada Hegerberg er blant frontfiguerene.

  – Vi i Toppfotball kvinner, står skulder til skulder med Ukraina og våre fotballvenner i sin frihetskamp mot Russland. Derfor har styret i TFK i dag besluttet å pause kampanjen vi har med Freia, inntil videre. Denne beslutningen skyldes at Mondelez International er ført opp på Ukrainas liste over selskaper som fortsetter å ha virksomheter i Russland, sier daglig leder i Toppfotball kvinner, Hege Jørgensen

  I går ble det kjent at SAS fjerner alle Freia-produkter.

  Trening for kvinnelandslaget i fotball
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste