Hopp til innhold

Tre uker før VM studerer Northug OL-løypa

LYGNA (NRK): Det ser tøft ut for Petter Northug å skrape sammen en VM-form. Men bildene fra prøve-OL gir Northug håp for framtida.

Petter Northug er usikker på VM-formen - og er allerede igang med å forberede seg til neste store mål: OL i Pyeong-chang. 
Mens Northug og resten av norgeseliten kjempa om NM-gull i helga, ble det arrangert prøve-OL i Sør-Korea.

SE VIDEO: Petter Northug har allerede begynt å tenke på OL neste vinter.

– Det er det som er positivt nå at prøve-OL er verdenscup og går på TV, så du får sett løpene. Det betyr faktisk en del når man skal gjøre et arbeid mot løpene, sier Northug til NRK etter å ha gått sitt tredje NM-løp på tre dager.

Svaret han fikk der var at tida fram til VM i Lahti om mindre enn tre uker kan bli for kort til å finne toppformen. Northug innser nå at den innledende sprinten, der han har friplass, kan bli hans eneste VM-løp.

Da gjør det noe med humøret at løypene der det skal være OL om et år er som skreddersydd for ham.

Løype for spurterne

– Fellesstartløypene virker å ikke være så tøffe, særlig de klassiske traseene er lette, såpass lette at man kan se for seg at løperne kan stake på blanke ski. Det ser ut som ei løype der det er vanskelig å gå ifra underveis. Så her må man trimme avslutningsegenskapene, analyserer NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

– For løpere som har spurten inne – typer som Petter Northug, for eksempel – så er dette ei ypperlig løype i fellesstart, understreker han.

– Det gjør ikke meg noe. Jeg får bare være forberedt på at det blir kjørt hardt i tremil uansett, slik fellesstartene blir gått nå, sier Northug.

Mens fellesstartløypa er lett, er det stikk motsatt med sprintløypa.

– Sprintløypene i OL må være noe av det tyngste vi har sett i internasjonal sammenheng, og det setter store krav til kapasitet. Det er ei sprintløype som kan være bra for tradisjonelle distanseløpere og løpere som er gode i diagonalgang, sier Torgeir Bjørn.

OLY-2018-PYEONGCHANG-SKI

SLIK SER DET UT: Her skal verdens beste langrennsløpere kjempe om OL-gull neste vinter.

Foto: JUNG YEON-JE / AFP

Tøff sprint

Også det passer Northug ypperlig. For mens Northug normalt har lavere utholdenhetskapasitet enn de sterkeste distanseløperne, har han høyere kapasitet enn spesialsprinterne.

Det viste han da han løp fra konkurrentene i diagonal og ble sprintverdensmester i Falun for to år siden.

– Jeg så sprintfinalen fra prøve-OL. Det så ut som det var tøffe løyper, så det er ingen tvil om at der må man være god i diagonal og ha kapasitet, konstaterer Northug.

Det får også vinterens komet Johannes Høsflot Klæbo til å smile.

– Det ser ut som det er tøff sprintløype og lang diagonalbakke der, så det blir spennende å se, sier han til NRK.

– Johannes Høsflot Klæbo har både utholdenheten og spurten og avslutninga inne til å kunne beherske ei sånn løype veldig bra, bekrefter Torgeir Bjørn

Sportsnyheter

gLcod8jQhBs

Sendte rørende hilsen til sin avdøde datter: – Det ble en spesiell dag

27. november er en dato Luis Enrique aldri glemmer. Søndagens kamp mot Spania fikk derfor en svært spesiell ramme for Spania-treneren.

Siste nytt

 • Poengløs Zuccarello i Wilds 4-3-seier over Coyotes

  Det ble ingen målpoeng for Mats Zuccarello da Minnesota Wild vant 4-3 over Arizona Coyotes på hjemmeis i NHL søndag kveld.

  Dermed slo Wild tilbake etter fredagens forsmedelige 3-4-tap for Toronto Maple Leafs. Da både scoret og assisterte Zuccarello til ingen nytte.

  Nordmannen står med 20 målpoeng på 21 kamper denne sesongen.

  Kirill Kaprizov sendte vertene i ledelsen åtte minutter inn i første periode etter pasning fra Joel Eriksson. Sam Steel doblet Wilds ledelse i andre periode, før Nick Schmaltz reduserte for Coyotes.

  36 sekunder inn i tredje periode økte Jared Spurgeon Wilds ledelse, før Matthew Boldy la på til 4-1 etter pasning fra Kaprizov.

  Lawson Crouse reduserte til 4-2, tre minutter før full tid, før Janis Jerome Moser virkelig gjorde det spennende da han satte inn 4-3-målet. Men det ble med det for gjestene som til slutt måtte se seg slått. «Zucca» fikk 19.22 minutter på isen.

  Søndagens kamp var Wilds femte kamp på rad hjemme De skal spille ytterligere to på hjemmeis før neste bortetur. Edmonton Oilers venter i neste kamp 2. desember. (NTB)

  Coyotes Wild Hockey
  Foto: Stacy Bengs / AP
 • Skaanes mister også verdenscuphelgen på Lillehammer

  Langrennsløper Marte Skaanes sier at kommende helgs verdenscuprenn på Lillehammer utgår for hennes del, melder Adresseavisen.

  – Jeg har hatt en litt seig feber og hodepine etter at jeg ble smittet, men nå begynner jeg å bli bedre, sier Skaanes til Adresseavisen.

  Skaanes fikk korona etter sesongåpningen på Beitostølen og gikk glipp av verdenscupåpningen i Finland. Nå ryker nok en helg.

  – Det kommer for tidlig, sier landslagsløperen om Lillehammer-helgen.

  Ettersom Skaanes vant skandinavisk cup sist sesong, har hun friplass i verdenscupen før jul.

  – Vi holder de andre helgene før jul åpne foreløpig, sier hun.

  Det er verdenscuprenn på Beitostølen og i sveitsiske Davos før jul. (NTB)

  10km friteknikk kvinner
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Kilde nære ny seier i Canada

  Alexander Aamodt Kilde jaktet sin andre seier på to dager, men kjørte inn til andreplass og 37 hundredeler bak seirende Marco Odermatt under super-G-rennet i Lake Louise søndag.

  – Det var noen porter jeg ble litt utålmodig. Samtidig følte jeg at momentet her nede dabbet litt av. Det var ikke samme følelsen som i går, og det ble ingen dobbel, så da ryker barten dessverre, sa Kilde til Viaplay.

  Mauro Caviezel var uheldig under super-G-rennet og falt stygt inn i nettingen i Canada.

  – Det er forferdelige bilder. Det ser ut som han mistet litt fokus der, også plutselig klappet skiene sammen, sa Viaplays ekspert Kjetil Jansrud.

  Sveitseren kom seg omsider på beina, men hadde tydelige skader i ansiktet. Han ble fraktet i helikopter for videre sjekk.

  Adrian Smiseth Sejersted gikk aggressivt ut fra start og var bare 51 hundredeler bak Odermatt ved andre sektor, men ble litt for ivrig og kjørte ut. Det samme gjorde Markus Nordgård Fossland, mens Henrik Røa endte på en 48. plass. Østerrikske Maythias Mayer ble nummer tre.

  Kilde startet sesongen på best mulig vis lørdag, da han briljerte i sesongåpningen og gikk til topps i utforrennet i Lake Louise. Kilde hadde aldri vært på pallen tidligere i den canadiske byen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Derfor er Qatar-VM omdiskutert 02:43
Neste