Hopp til innhold

Transkvinner nektes deltakelse i kvinneklassen i friidrett

Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) har avgjort at transkvinner som gikk gjennom puberteten som mann, ikke får delta i framtidige konkurranser i kvinnekategorier.

Det var forbundspresident Sebastian Coe som opplyste om endringene torsdag. Forbudet vil gjelde fra 31. mars.

– Avgjørelsen ble tatt sammen med 40 medlemsland, våre utøvere, trenere og sammen med utøverkomiteen, sa Coe, ifølge Sky Sports.

Det nye regelverket rammet transkvinner som gikk gjennom puberteten som mann.

WA har også halvert testosteronnivået (DSD) for kvinnelige utøvere.

Transpersoner i idretten har vært et hett tema de siste årene. Blant annet skaper de strenge testosteronreglene problemer for transpersoner.

I fjor bestemte både Det internasjonale svømmeforbundet (Fina) og Det internasjonale rugbyforbundet at transpersoner ikke får delta i kvinneklassen.

Etter at transkvinnen Lia Thomas vant collegemesterskapet i svømming for kvinner i mars i fjor, etter å ha tidligere deltatt som mann, har debatten om transkvinner i idretten skutt fart. (NTB)

Verdensmesterskapet i friidrett 2022
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Siste nytt

 • VM i ishockey: Latvia slo USA i bronsefinalen

  Det latviske ishockeylandslaget slo til med VM-bronse ved å beseire USA 4-3 søndag. For amerikanerne røk medaljehåpet i forlengelsen.

  Kristians Rubins ble matchvinner etter 1.22 minutters spill i «sudden death», skriver NTB.

  IIHF World Ice Hockey Championship 2023 - Bronze Medal - United States v Latvia
  Foto: LEHTIKUVA / Reuters
 • Verstappen suveren i kaosløp

  Max Verstappen (Red Bull) startet i beste startspor og var aldri truet i kampen om seieren i legendariske Monacos Grand Prix til tross for regnvær.

  Lite skjedde i første halvdel av løpet, men med 28 runder igjen ble det spenning da regnet begynte å dryppe over banen. Asfalten ble etter hvert såpeglatt, og førerne ble tvunget til å bytte dekk.

  I flere runder var det kaotiske tilstander på gatebanen i fyrstedømmet, og førerne hadde store problemer med å manøvrere seg rundt banen, skriver NTB.

  Monaco F1 GP Auto Racing
  Foto: Luca Bruno / AP
 • Jon Amund Vold vant brødreduellen – ble nummer tre

  Jon Amund Vold padlet inn til 3. plass i K1 5000 meter under verdenscupen i Poznan. Storebror Eivind Vold fulgte på plassen bak.

  Jon Amund Vold klokket inn på 21.31,67. Det var 32,33 sekunder bak den overlegne danske vinneren Mads Brandt Pedersen. Portugisiske Fernando Pimenta ble nummer to, skriver NTB.

  Padlebrødrene Vold til finale i Poznan.
  Foto: Norges Padleforbund / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste