Hopp til innhold

Trakk seg fra idrettsstyret i protest – mottar takk fra russisk stjerneskudd

Øyvind Watterdal trekker seg som varamedlem i Norges idrettsforbunds styre på bakgrunn av utestengelsen av russiske og hviterussiske utøvere fra idrettsarenaen. Avgjørelsen blir godt tatt imot av den russiske langrennsstjernen Veronika Stepanova.

Veronika Stepanova og Øyvind Watterdal

TREKKER SEG: Øyvind Watterdal trekker seg som varamedlem i Idrettsstyret med umiddelbar virkning.

Foto: NRK/NTB

Watterdal er tidligere skiorienteringsløper og har sittet som Astrid Uhrenholdt Jacobsens vararepresentant i idrettsstyret. Nå har han meddelt resten av styret at han trekker seg fra sin rolle i styret. Dette skriver Watterdal i en e-post NRK har fått tilgang til:

«Avgjørelsen tas med bakgrunn av NIFs oppfordring om å utestenge russiske og hviterussiske utøvere og mangelen på involveringen av UK (utøverkomiteen) under avgjørelsen. Det er en avgjørelse som er i sterk strid med mine verdier og oppfatning om hva idrett skal være. Derfor har jeg besluttet at jeg ikke ønsker å representere eller bli assosiert med denne avgjørelsen gjennom å trekke meg».

Russlands nye langrennsstjerne, Veronika Stepanova, setter pris på at nordmannen tar avstand fra utestengelsen av russiske utøvere.

– Jeg er ikke så heldig å kjenne herr Watterdal personlig, men er glad for å se at ikke alle i Vesten, spesielt Norge, støtter den ulovlige og umoralske avgjørelsen om å utestenge russiske utøvere fra internasjonale konkurranser fordi vi er russere, skriver Stepanova på sin Telegram-kanal.

– Din oppsigelse fra idrettsstyret i protest mot ekskluderingen, er et sterkt skritt som jeg setter pris på.

Beijing Olympics Medal Ceremony

GULL: Veronika Stepanova var en del av stafettlaget som tok gull under OL i Beijing.

Foto: Gregory Bull / AP

– Sterk motstander av krigen

26. februar avgjorde Norges idrettsforbund at de ønsket utestengelse av all russisk og hviterussisk idrett i et ekstraordinært idrettsstyremøte.

Watterdal understreker at standpunktet på ingen måte må tolkes som støtte til Russlands krigføring eller president Vladimir Putin.

– Jeg er sterk motstander av den pågående krigen og kjenner personlig ukrainere som er både over og under bakken som har det fælt, sier Watterdal til NRK.

Han mener imidlertid at beslutningen om å utestenge russere og hviterussere er forhastet.

– Det er en ekstremt stor avgjørelse. Det var på trappene med Paralympics og verdenscupen, og man må kanskje ha litt is i magen. Man trenger ikke gjøre som alle andre gjør.

Forventer negative tilbakemeldinger

I tillegg til å være vararepresentant i idrettsstyret, er Watterdal nestleder i utøverkomiteen i Norges idrettsforbund. Utøverkomiteen ledes av Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Han vil fortsette vervet i utøverkomiteen ut perioden sin, men har ikke planer om å fortsette etter at den snart går ut.

Watterdal sier at avgjørelsen om å trekke seg ikke er ment for å legge press mot idrettsstyret. Det handler om personlig overbevisning.

– Jeg har ingen forventninger at det skal føre til noe, men dette gjør jeg for egen samvittighet, for å stå opp for mine russiske kolleger og kunne stå og se dem i øynene, sier Watterdal.

Han tror det blir ulike reaksjoner på avgjørelsen.

– Jeg har fått positive tilbakemeldinger fra de jeg har sendt melding til internt. Det var også en i Idrettsstyret som sa at han respekterer avgjørelsen selv om han er uenig.

Men han mener også at utøverkomiteen burde blitt involvert i diskusjonene som ledet opp til beslutningen.

– Vi har ikke hatt anledning til å diskutere, for vi har ikke blitt invitert. Jeg har vært imot politiske demonstrasjoner på premiepallen. Generelt vil jeg ikke blande politikk og idrett, så er det sikkert andre som mener det er mye politikk i idretten. Men det er ingen unnskyldning, mener Watterdal.

Åpningsrenn langrenn Beitostølen : 10 km kvinner

MISTER VARA: Astrid Uhrenholdt Jacobsen er foreløpig uten vara i Idrettsstyret.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Dette betyr altså at Jacobsen står uten varamedlem inntil utøverkomiteen velger en ny vara. NRK har foreløpig ikke lyktes å få en kommentar av henne.

Slik svarer Kjøll

Idrettspresident Berit Kjøll synes det er leit at Watterdal nå trekker seg som varamedlem. Norges idrettsforbund hevder på sin side at utøverkomiteen ble involvert i debatten om russere og hviterussere skulle utestenges.

– Utøverkomiteen er representert i idrettsstyret, men meldte frafall til idrettsstyremøtet da vedtaket ble fattet 26. februar. Idrettsstyret er vedtaksført når et flertall av medlemmene møter, svarer Kjøll i en e-post til NRK.

Kjøll

SVARER WATTERDAL: Idrettspresident Berit Kjøll.

Foto: Terje Pedersen

– Watterdal argumenterer med russiske utøvere fratas muligheten til å demonstrere på idrettsarenaen «som norsk idrett er så opptatt av». Dette var ikke noe som ble diskutert før utøverne ble utestengt, skriver Kjøll.

– Vedtaket ble fattet i lys av flere internasjonale sanksjoner som ble iverksatt mot russiske myndigheter fra andre europeiske land, EU og USA. Vedtaket skal bidra til at det sittende regimet i Russland ikke skal kunne benytte russiske idrettsprestasjoner internasjonalt for regimets propagandaformål. Vi er glade for at flere store internasjonale idrettsorganisasjoner har fremmet likelydende vedtak i etterkant, skriver Kjøll.

– Watterdal hadde inntrykk av at beslutningen om å utestenge russere og hviterussere var forhastet. Hva sier du til det?

– Jeg opplever ikke det. Norge har fått gode tilbakemeldinger på å være raskt ute med et tydelig standpunkt i denne saken, og vi registrerer at andre land og internasjonale idrettsorganisasjoner har fattet likelydende vedtak i etterkant.

Siste nytt

 • Kolstad tok første stikk i sluttspillfinalen – slo Elverum 30-28

  Kolstad fikk sterk motstand av Elverum i første finale i håndballsluttspillet, men ledet hele kampen på vei mot seier 30-28 i Trondheim Spektrum.

  Det ligger mesterligaplass i potten i sluttspillfinalen, som avgjøres i best av tre kamper. Kolstad har grepet om CL-billetten etter første kamp.

  Magnus Abelvik Rød (8 mål) og keeper Torbjørn Bergerud (14 redninger) var toneangivende i onsdagens kamp.

  Rød har meldt seg uaktuell til OL etter at han brakk foten under EM i januar. På tribunen satt landslagssjef Jonas Wille og så Rød herje. Han scoret på sine åtte første avslutninger i kampen.

  – Jeg var langt nede mentalt i januar og har ikke spilt så mye den siste tiden, men i dag var det bra. Jeg fikk en god start og fikk til spillet mitt. Det er deilig å levere i en viktig match, sa Rød til TV 2.

  – Han er vanskelig å stoppe. En verdensklassespiller, sa Bergerud om lagkameraten.

  Med tomålsseier kan Kolstad avgjøre finalen lørdag. Da møtes lagene i Elverum, mens en eventuell 3. og avgjørende kamp spilles onsdag 29. mai i Trondheim. (NTB)

  Eliteserien i Håndball 2023/2024: Elverum - Kolstad
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Ingvaldsen med årsbeste

  Håvard Bentdal Ingvaldsen løp inn til årsbeste i Marseille med tiden 45.45 på 400 mester.

  Løpet i Frankrike holdt til en annenplass.

  I fjorårets VM sjokkerte han verden da han løp inn til tiden 44,39 i forsøksheatet. Det var nordisk rekorde og kun seks hundredeler unna den europeiske rekorden.

  Nå venter både EM og OL i sommer.

  – Jeg kjenner meg veldig bra, bedre enn i fjor, sa han til NRK tidligere i år.

  Håvard Bentdal Ingvaldsen under Nordenkampen i Bærum Idrettspark
  Foto: NTB
 • Casper Ruud til kvartfinale i Genève

  Casper Ruud måtte ut i tre sett for å slå Sebastian Ofner på grusen i Genève. Han kom hardt tilbake etter en fæl periode i kampen.

  Avansementet kom med sifrene 4-6, 6-2, 6-2. Seieren betyr at Ruud skal ut i kvartfinale mot argentineren Sebastian Baez. Begge de to foregående møtene har gitt norsk seier.

  Det startet lovende for Ruud. Han tok ledelsen 2-0, men så stokket det seg. Ofner brøt umiddelbart tilbake, og fire game senere lyktes han igjen.

  Ofner vant det første settet 6-4, men med presset på seg slo Ruud tilbake i det andre settet.

  I tredje sett fortsatte Ruud storspillet fra det andre, og vant nok en gang 6-2. Dermed tok han seg av Ofner, som er rangert som nummer 45 på verdensrankingen. Der ligger Ruud på 7.-plass.

  Onsdagens kamp var Ruuds første etter at han for snart to uker siden forsvant ut av Masters-turneringen i Roma på grunn av ryggtrøbbel.

  Ruud vant for to år siden ATP250-turneringen i Genève. (NTB)

  Casper Ruud
  Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal