Hopp til innhold

Trakk seg fra idrettsstyret i protest – mottar takk fra russisk stjerneskudd

Øyvind Watterdal trekker seg som varamedlem i Norges idrettsforbunds styre på bakgrunn av utestengelsen av russiske og hviterussiske utøvere fra idrettsarenaen. Avgjørelsen blir godt tatt imot av den russiske langrennsstjernen Veronika Stepanova.

Veronika Stepanova og Øyvind Watterdal

TREKKER SEG: Øyvind Watterdal trekker seg som varamedlem i Idrettsstyret med umiddelbar virkning.

Foto: NRK/NTB

Watterdal er tidligere skiorienteringsløper og har sittet som Astrid Uhrenholdt Jacobsens vararepresentant i idrettsstyret. Nå har han meddelt resten av styret at han trekker seg fra sin rolle i styret. Dette skriver Watterdal i en e-post NRK har fått tilgang til:

«Avgjørelsen tas med bakgrunn av NIFs oppfordring om å utestenge russiske og hviterussiske utøvere og mangelen på involveringen av UK (utøverkomiteen) under avgjørelsen. Det er en avgjørelse som er i sterk strid med mine verdier og oppfatning om hva idrett skal være. Derfor har jeg besluttet at jeg ikke ønsker å representere eller bli assosiert med denne avgjørelsen gjennom å trekke meg».

Russlands nye langrennsstjerne, Veronika Stepanova, setter pris på at nordmannen tar avstand fra utestengelsen av russiske utøvere.

– Jeg er ikke så heldig å kjenne herr Watterdal personlig, men er glad for å se at ikke alle i Vesten, spesielt Norge, støtter den ulovlige og umoralske avgjørelsen om å utestenge russiske utøvere fra internasjonale konkurranser fordi vi er russere, skriver Stepanova på sin Telegram-kanal.

– Din oppsigelse fra idrettsstyret i protest mot ekskluderingen, er et sterkt skritt som jeg setter pris på.

Beijing Olympics Medal Ceremony

GULL: Veronika Stepanova var en del av stafettlaget som tok gull under OL i Beijing.

Foto: Gregory Bull / AP

– Sterk motstander av krigen

26. februar avgjorde Norges idrettsforbund at de ønsket utestengelse av all russisk og hviterussisk idrett i et ekstraordinært idrettsstyremøte.

Watterdal understreker at standpunktet på ingen måte må tolkes som støtte til Russlands krigføring eller president Vladimir Putin.

– Jeg er sterk motstander av den pågående krigen og kjenner personlig ukrainere som er både over og under bakken som har det fælt, sier Watterdal til NRK.

Han mener imidlertid at beslutningen om å utestenge russere og hviterussere er forhastet.

– Det er en ekstremt stor avgjørelse. Det var på trappene med Paralympics og verdenscupen, og man må kanskje ha litt is i magen. Man trenger ikke gjøre som alle andre gjør.

Forventer negative tilbakemeldinger

I tillegg til å være vararepresentant i idrettsstyret, er Watterdal nestleder i utøverkomiteen i Norges idrettsforbund. Utøverkomiteen ledes av Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Han vil fortsette vervet i utøverkomiteen ut perioden sin, men har ikke planer om å fortsette etter at den snart går ut.

Watterdal sier at avgjørelsen om å trekke seg ikke er ment for å legge press mot idrettsstyret. Det handler om personlig overbevisning.

– Jeg har ingen forventninger at det skal føre til noe, men dette gjør jeg for egen samvittighet, for å stå opp for mine russiske kolleger og kunne stå og se dem i øynene, sier Watterdal.

Han tror det blir ulike reaksjoner på avgjørelsen.

– Jeg har fått positive tilbakemeldinger fra de jeg har sendt melding til internt. Det var også en i Idrettsstyret som sa at han respekterer avgjørelsen selv om han er uenig.

Men han mener også at utøverkomiteen burde blitt involvert i diskusjonene som ledet opp til beslutningen.

– Vi har ikke hatt anledning til å diskutere, for vi har ikke blitt invitert. Jeg har vært imot politiske demonstrasjoner på premiepallen. Generelt vil jeg ikke blande politikk og idrett, så er det sikkert andre som mener det er mye politikk i idretten. Men det er ingen unnskyldning, mener Watterdal.

Åpningsrenn langrenn Beitostølen : 10 km kvinner

MISTER VARA: Astrid Uhrenholdt Jacobsen er foreløpig uten vara i Idrettsstyret.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Dette betyr altså at Jacobsen står uten varamedlem inntil utøverkomiteen velger en ny vara. NRK har foreløpig ikke lyktes å få en kommentar av henne.

Slik svarer Kjøll

Idrettspresident Berit Kjøll synes det er leit at Watterdal nå trekker seg som varamedlem. Norges idrettsforbund hevder på sin side at utøverkomiteen ble involvert i debatten om russere og hviterussere skulle utestenges.

– Utøverkomiteen er representert i idrettsstyret, men meldte frafall til idrettsstyremøtet da vedtaket ble fattet 26. februar. Idrettsstyret er vedtaksført når et flertall av medlemmene møter, svarer Kjøll i en e-post til NRK.

Kjøll

SVARER WATTERDAL: Idrettspresident Berit Kjøll.

Foto: Terje Pedersen

– Watterdal argumenterer med russiske utøvere fratas muligheten til å demonstrere på idrettsarenaen «som norsk idrett er så opptatt av». Dette var ikke noe som ble diskutert før utøverne ble utestengt, skriver Kjøll.

– Vedtaket ble fattet i lys av flere internasjonale sanksjoner som ble iverksatt mot russiske myndigheter fra andre europeiske land, EU og USA. Vedtaket skal bidra til at det sittende regimet i Russland ikke skal kunne benytte russiske idrettsprestasjoner internasjonalt for regimets propagandaformål. Vi er glade for at flere store internasjonale idrettsorganisasjoner har fremmet likelydende vedtak i etterkant, skriver Kjøll.

– Watterdal hadde inntrykk av at beslutningen om å utestenge russere og hviterussere var forhastet. Hva sier du til det?

– Jeg opplever ikke det. Norge har fått gode tilbakemeldinger på å være raskt ute med et tydelig standpunkt i denne saken, og vi registrerer at andre land og internasjonale idrettsorganisasjoner har fattet likelydende vedtak i etterkant.

Siste nytt

 • Seier i åpningskampen for Mol og Sørum

  Sandvolleyball-duoen Anders Mol og Christian Sørum sørget for norsk seier i den første kampen i verdenstouren. De ferske verdensmesterne vant i strake sett i Sveits.

  Det var en jevn åpning på det første settet, men de norske stjernene vant til slutt 21-12 på enkelt vis. Nordmennene fikk en tidlig ledelse i andre settet, men Metral og Haussener utlignet til 17-17 til stor jubel fra publikum.

  Dermed ble det en spennende avslutning på settet, men nordmennene var sterkest og vant 22-20.

  Den norske stjerneduoen har vunnet både EM, VM og OL. De står med to seirer i verdensserien. (NRK/NTB)

  Sommer-OL i Tokyo 2021
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Tilskuerrekorden knuses i EM

  Foran onsdagens åpning av fotball-EM for kvinner er det solgt 517.000 billetter til kampene. Det er over dobbelt så mye som den forrige rekorden.

  Vertsnasjon England møter Østerrike i åpningskampen på gigantarenaen Old Trafford i Manchester. Den er utsolgt med 75.000 ventede tilskuere på tribunen.

  Også finalen på nasjonalarenaen Wembley er utsolgt. Der skal 90.000 overvære kampen om hvem som blir årets europamester.

  Ifølge Det europeiske fotballforbundet (Uefa) er det i alt hittil solgt 517.000 billetter til sluttspillet. Den forrige rekorden sto på 240.045 og ble satt i Nederland i 2017. Fire år før der ble 216.888 billetter solgt til EM-sluttspillet i Sverige.

  – Hvem hadde trodd det om en kvinneturnering? Det er helt fantastisk, sier sjefen for kvinnefotball i Uefa Nadine Kessler, ifølge TT. (NTB)

  Norge- New Zealand (2-0) i fotball for kvinner
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Hegerberg rangert som EMs beste spiller av svensk storavis

  Ada Hegerberg topper svenske Aftonbladets liste over de 49 beste spillerne i årets fotball-EM for kvinner. Norge har to blant topp tre.

  «Et av mesterskapets mest etterlengtede comeback. Etter å ha sagt nei til landslaget i 2017, er Ada Hegerberg tilbake. Den norske spissen har en tung skadeperiode bak seg, men har i løpet av våren vist at hun fortsatt er en verdensstjerne». er Aftonbladets dom av den norske superstjernen.

  Og vi skal ikke lenger ned enn til 3.-plass for å finne neste nordmann. Caroline Graham Hansen har imponert stort i Barcelona, og ifølge den svenske avisen er det bare nederlandske Vivianne Miedema som skiller de norske stjernene.

  Den spanske Barcelona-stjernen Alexia Putellas ble på forhånd sett på som den beste spilleren i EM av flere store medier, men hun måtte melde forfall tirsdag etter at hun slet korsbåndet på trening. (NTB)

  Em i fotball for kvinner 2022
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste