Hopp til innhold

Trakk seg fra idrettsstyret i protest – mottar takk fra russisk stjerneskudd

Øyvind Watterdal trekker seg som varamedlem i Norges idrettsforbunds styre på bakgrunn av utestengelsen av russiske og hviterussiske utøvere fra idrettsarenaen. Avgjørelsen blir godt tatt imot av den russiske langrennsstjernen Veronika Stepanova.

Veronika Stepanova og Øyvind Watterdal

TREKKER SEG: Øyvind Watterdal trekker seg som varamedlem i Idrettsstyret med umiddelbar virkning.

Foto: NRK/NTB

Watterdal er tidligere skiorienteringsløper og har sittet som Astrid Uhrenholdt Jacobsens vararepresentant i idrettsstyret. Nå har han meddelt resten av styret at han trekker seg fra sin rolle i styret. Dette skriver Watterdal i en e-post NRK har fått tilgang til:

«Avgjørelsen tas med bakgrunn av NIFs oppfordring om å utestenge russiske og hviterussiske utøvere og mangelen på involveringen av UK (utøverkomiteen) under avgjørelsen. Det er en avgjørelse som er i sterk strid med mine verdier og oppfatning om hva idrett skal være. Derfor har jeg besluttet at jeg ikke ønsker å representere eller bli assosiert med denne avgjørelsen gjennom å trekke meg».

Russlands nye langrennsstjerne, Veronika Stepanova, setter pris på at nordmannen tar avstand fra utestengelsen av russiske utøvere.

– Jeg er ikke så heldig å kjenne herr Watterdal personlig, men er glad for å se at ikke alle i Vesten, spesielt Norge, støtter den ulovlige og umoralske avgjørelsen om å utestenge russiske utøvere fra internasjonale konkurranser fordi vi er russere, skriver Stepanova på sin Telegram-kanal.

– Din oppsigelse fra idrettsstyret i protest mot ekskluderingen, er et sterkt skritt som jeg setter pris på.

Beijing Olympics Medal Ceremony

GULL: Veronika Stepanova var en del av stafettlaget som tok gull under OL i Beijing.

Foto: Gregory Bull / AP

– Sterk motstander av krigen

26. februar avgjorde Norges idrettsforbund at de ønsket utestengelse av all russisk og hviterussisk idrett i et ekstraordinært idrettsstyremøte.

Watterdal understreker at standpunktet på ingen måte må tolkes som støtte til Russlands krigføring eller president Vladimir Putin.

– Jeg er sterk motstander av den pågående krigen og kjenner personlig ukrainere som er både over og under bakken som har det fælt, sier Watterdal til NRK.

Han mener imidlertid at beslutningen om å utestenge russere og hviterussere er forhastet.

– Det er en ekstremt stor avgjørelse. Det var på trappene med Paralympics og verdenscupen, og man må kanskje ha litt is i magen. Man trenger ikke gjøre som alle andre gjør.

Forventer negative tilbakemeldinger

I tillegg til å være vararepresentant i idrettsstyret, er Watterdal nestleder i utøverkomiteen i Norges idrettsforbund. Utøverkomiteen ledes av Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Han vil fortsette vervet i utøverkomiteen ut perioden sin, men har ikke planer om å fortsette etter at den snart går ut.

Watterdal sier at avgjørelsen om å trekke seg ikke er ment for å legge press mot idrettsstyret. Det handler om personlig overbevisning.

– Jeg har ingen forventninger at det skal føre til noe, men dette gjør jeg for egen samvittighet, for å stå opp for mine russiske kolleger og kunne stå og se dem i øynene, sier Watterdal.

Han tror det blir ulike reaksjoner på avgjørelsen.

– Jeg har fått positive tilbakemeldinger fra de jeg har sendt melding til internt. Det var også en i Idrettsstyret som sa at han respekterer avgjørelsen selv om han er uenig.

Men han mener også at utøverkomiteen burde blitt involvert i diskusjonene som ledet opp til beslutningen.

– Vi har ikke hatt anledning til å diskutere, for vi har ikke blitt invitert. Jeg har vært imot politiske demonstrasjoner på premiepallen. Generelt vil jeg ikke blande politikk og idrett, så er det sikkert andre som mener det er mye politikk i idretten. Men det er ingen unnskyldning, mener Watterdal.

Åpningsrenn langrenn Beitostølen : 10 km kvinner

MISTER VARA: Astrid Uhrenholdt Jacobsen er foreløpig uten vara i Idrettsstyret.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Dette betyr altså at Jacobsen står uten varamedlem inntil utøverkomiteen velger en ny vara. NRK har foreløpig ikke lyktes å få en kommentar av henne.

Slik svarer Kjøll

Idrettspresident Berit Kjøll synes det er leit at Watterdal nå trekker seg som varamedlem. Norges idrettsforbund hevder på sin side at utøverkomiteen ble involvert i debatten om russere og hviterussere skulle utestenges.

– Utøverkomiteen er representert i idrettsstyret, men meldte frafall til idrettsstyremøtet da vedtaket ble fattet 26. februar. Idrettsstyret er vedtaksført når et flertall av medlemmene møter, svarer Kjøll i en e-post til NRK.

Kjøll

SVARER WATTERDAL: Idrettspresident Berit Kjøll.

Foto: Terje Pedersen

– Watterdal argumenterer med russiske utøvere fratas muligheten til å demonstrere på idrettsarenaen «som norsk idrett er så opptatt av». Dette var ikke noe som ble diskutert før utøverne ble utestengt, skriver Kjøll.

– Vedtaket ble fattet i lys av flere internasjonale sanksjoner som ble iverksatt mot russiske myndigheter fra andre europeiske land, EU og USA. Vedtaket skal bidra til at det sittende regimet i Russland ikke skal kunne benytte russiske idrettsprestasjoner internasjonalt for regimets propagandaformål. Vi er glade for at flere store internasjonale idrettsorganisasjoner har fremmet likelydende vedtak i etterkant, skriver Kjøll.

– Watterdal hadde inntrykk av at beslutningen om å utestenge russere og hviterussere var forhastet. Hva sier du til det?

– Jeg opplever ikke det. Norge har fått gode tilbakemeldinger på å være raskt ute med et tydelig standpunkt i denne saken, og vi registrerer at andre land og internasjonale idrettsorganisasjoner har fattet likelydende vedtak i etterkant.

Siste nytt

 • Ruud møter Nishioka i Shanghai

  Japanske Yoshihito Nishioka blir Casper Ruuds motstander i 2. runde i ATP1000-turneringen i tennis i Shanghai.

  Nishioka slo tyske Daniel Altmaier med 4-6, 6-3 og 7-6.

  Ruud har møtt Nishioka to ganger. Nordmannen slo ham i strake sett i ATP1000-turneringen i Madrid i 2021, men tapte 1-2 i kvartfinalen i Seoul i fjor.

  Ruud er seedet som nummer åtte i Shanghai-turneringen.

  ATP 500 - China Open
  Foto: FLORENCE LO / Reuters
 • Får ekstra renn i Kitzbühel

  Verdenscuphelgen i Kitsbühel får et ekstra utforrenn. Det skjer etter at den nye lagkombinasjon-grenen ble utsatt til neste år.

  Det melder flere medier, blant annet sveitsiske Heute og østerrikske Kronen Zeitung.

  Lagkombinasjonen skulle etter planen avholdes for første gang denne sesongen. Også for kvinnene blir lagkombinasjonen erstattet med et ekstra renn, for dem i Crans Montana.

  FIS (Det internasjonale skiforbundet) skriver på sine nettsider at lagkombinasjonen ble diskutert i lang tid på et komitémøte i september, men at de landet på at de trengte mer tid på å analysere og jobbe med detaljerte regler for øvelsen.

  De skriver videre at det fortsatt er planen å implementere øvelsen i store arrangementer i fremtiden.

  Verdenscuprenn i Kitzbühel
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Skadd Nusa ikke med mot Bodø/Glimt

  Antonio Nusa (18) sliter fortsatt med en skade og var ikke med i Brugge-troppen som drar til Bodø for Conferenceliga-møtet mot Bodø/Glimt.

  Bruggetrener Ronny Deila hadde ikke med hans navn i troppen. Det melder Eurosport, som viser til uttaket på Brugges nettsider.

  De norske stjerneskuddet debuterte på landslaget med scoring og målgivende pasning i kampen mot Jordan tidlig i september. Han har derimot slitt med ryggplager og derfor ikke spilt de fire siste kampene til Brugge.

  – Det er et spørsmålstegn ved Nusa om hvor han er i løypa. Han trener, men får han ingen kamper før samlingen, blir det vanskelig, sa Ståle Solbakken da han presenterte troppen til EM-kvalifiseringskampene mot Kypros og Spania senere i oktober.

  Bodø/Glimt innledet gruppespillet i Conferenceligaen med 0-0 borte mot Lugano. Brugge spilte 1-1 hjemme mot Besiktas i gruppe D. (NTB)

  Antonio Nusa
  Foto: BRUNO FAHY / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste