Hopp til innhold

Frykter beintøffe løyper kan ødelegge for Northug

VAL DI FIEMME (NRK.no): VM-løypene i Val di Fiemme er fulle av bratte bakker. Det passer dårlig for Petter Northug og ypperlig for rivalene Dario Cologna og Aleksandr Legkov, ifølge NRKs langrennsekspert.

northug

Petter Northug er nødt til å holde følge med rivalene i de stupbratte motbakkene i Val di Fiemme. Hvis ikke kan VM gi en mager medaljesamling.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Det er ingen hemmelighet at Northug er aller best i lett terreng. Skulle man skreddersydd en løype for ham, ville den sett ganske annerledes ut enn de i Val di Fiemme, sier NRKs langrennskommentator Jann Post.

Jann Post

NRKs langrennskommentator Jann Post mener VM-løypene i Val di Fiemme passer Aleksandr Legkov og Dario Cologna perfekt.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Løypenettet som skal brukes under VM består blant annet av en rekke motbakker.

– I klassisk er noen av de så bratte at de er helt på grensen til at man kan gå avslappet i diagonal stil, sier Post.

Ekstrem kapasitet

Northug sanket tre VM-gull både i Liberec i 2009 og i Holmenkollen for to år siden. Post er ikke overbevist om at det blir like mange triumfer i det kommende verdensmesterskapet.

To av nordmannens argeste konkurrenter trives nemlig svært godt i bratte løyper.

– Løypene i Val di Fiemme passer spesielt godt for Dario Cologna og Aleksandr Legkov. De er noe lettere og har ekstremt stor kapasitet, mener Post.

– Må beholde troen

Petter Northug innser at løypen kan bli en utfordring, og da spesielt på femmila.

Femmilsløypa ligger nemlig helt på maksgrensen av antall høydemeter, og det er første gang at løperne skal gå den traseen.

– Det er en løype med mange motbakker. Det kommer til å bli seigt. Da gjelder det å beholde troen hele tiden og å klare å holde seg fremme i tetgruppen, sier Northug til NRK.

Northug

– Det kommer til å bli seigt, sier Petter Northug om å gå motbakkene i Val di Fiemme.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

Han har trent en god del klassisk diagonalgang i motbakker inn mot VM, for å være best mulig forberedt til de bratte stigningene.

– I tillegg har landslaget visualisert Val di Fiemme-løypene mye i oppkjøringen. Der vet vi at Petter er god, sier landslagssjef i langrenn, Vidar Løfshus, til NRK.no.

Han mener det er liten grunn til å frykte at Northugs rivaler skal dra nytte av de tøffe VM-løypene.

– Det er bare tull! Petter har alle forutsetninger for å klatre like godt som Cologna, Legkov og co. Selv om bakkene er bratte, er de kortere enn hva som for eksempel var tilfellet i Holmenkollen, sier Løfshus.

– Minst to gull

Løfshus

Vidar Løfshus mener det er tull at motbakkene i Val di Fiemme er en ulempe for Petter Northug.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Dersom Northug klarer stå imot i bakkene og henge på konkurrentene hele veien inn mot mål, er de sjanseløse. Det mener Jann Post.

– Cologna og Legkov er såpass treige at i en spurt kommer de til kort mot en Northug i form, sier NRKs langrennskommentator.

Etter Tour de Ski, som ble avsluttet nettopp i Val di Fiemme, uttalte Northug at han var svært sliten. Mange har satt spørsmålstegn ved om han kom til å få formen på plass før mesterskapet.

– Jeg syns han har vist styrke i det siste, blant annet da han vant sprinten i Sotsji i februar, sier Post.

Han mener at dersom Northug er i toppslag, er han i stand til å vinne minst to gullmedaljer.

– Northug har vunnet i løypene i Val di Fiemme før, når han har hatt gode ski og god form. Men det er mange konkurranser, og han klarer ikke å vinne alle. Han kommer nok ikke hjem med fem medaljer, men to gull tror jeg er realistisk, avslutter Post.

Siste nytt

 • I dag starter EM-kvalifiseringen

  Selv om Norge starter på sin vei mot neste sommers fotball-EM i Tyskland på lørdag, sparkes kvalifiseringen i gang i dag, torsdag.

  Kasakhstan og Slovenia har den aller første kvalifiseringskampen med avspark klokken 16.00.

  Kampene fortsetter deretter klokken 20.45 med oppgjør som Italia mot England, Danmark mot Finland og Bosnia-Hercegovina mot Island.

  Kvalifiseringskampene fortsetter hver dag til og med tirsdag.

  Norge møter Spania i Malaga lørdag kveld før Georgia venter i Batumi tirsdag neste uke. Kypros og Skottland er de to andre nasjonene i Norges gruppe.

  Euro 2024 Qualifying Draw
  Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters
 • Medier: Fristen utsatt for bud på Manchester United

  Klokken 22.00 onsdag kveld skal fristen for å legge inn bud på Manchester United ha gått ut. Men i siste liten beilerne ha bedt om forlenget frist - noe de fikk.

  Det er Qatars Sjeik Jassim Bin Hamad Al-Thani og Ineos-eier Sir Jim Ratcliffe som er med i kampen om å kjøpe den engelske storklubben. Begge to skal ha vært klare til å høyne sine bud i håp om å bli klubbens nye eier, men en stund etter den opprinnelige bud-fristen kunne Sky Sports fortelle at ingen bud hadde kommet inn.

  Det var Raine Group, bankselskapet som håndterer salget for Glazer-familien (de nåværende eierne av Manchester United), som bekreftet dette til Sky Sports.

  The Guardian og The Independent melder det samme.

  Det er imidlertid ventet at både Sjeik Jassim og Ratcliffe kommer med nye bud innen den nye fristen, som foreløpig ikke er kjent.

  Premier League - Manchester United v Southampton
  Foto: PHIL NOBLE / Reuters
 • Ny motstander for Ruud i Miami

  Det blir et nytt bekjentskap for Casper Ruud i den andre runden i Masters 1000-turneringen i Miami. Tennisstjernen skal opp mot belaruseren Ilja Ivasjka.

  Ruud er seedet som nummer tre i Miami og gikk med det direkte til den andre runden i storturneringen.

  Ruud har aldri spilt mot Ivasjka tidligere. Belaruseren er på 80.-plass på verdensrankingen og hadde fem strake tap i forskjellige turneringer før han fikk en opptur i Indian Wells. Der ble det to seirer før han røk i den tredje runden mot finalist Daniil Medvedev.

  29 år gamle Ivasjka var oppe på 40.-plass på verdensrankingen i fjor sommer. Det er hittil høyeste rangering for mannen med én tittel i karrieren.

  Han slo ut tyske Daniel Altmaier i strake sett i sin 1.- rundekamp onsdag.

  Ruud selv har slitt så langt denne sesongen. Verdensfireren har vunnet fire kamper og tapt fem. I Indian Wells sist ble det exit mot 97.-rangerte Christian Garin fra Chile. (NTB)

  Indian Wells Tennis
  Foto: Mark J. Terrill / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste