Hopp til innhold

Frykter beintøffe løyper kan ødelegge for Northug

VAL DI FIEMME (NRK.no): VM-løypene i Val di Fiemme er fulle av bratte bakker. Det passer dårlig for Petter Northug og ypperlig for rivalene Dario Cologna og Aleksandr Legkov, ifølge NRKs langrennsekspert.

northug

Petter Northug er nødt til å holde følge med rivalene i de stupbratte motbakkene i Val di Fiemme. Hvis ikke kan VM gi en mager medaljesamling.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Det er ingen hemmelighet at Northug er aller best i lett terreng. Skulle man skreddersydd en løype for ham, ville den sett ganske annerledes ut enn de i Val di Fiemme, sier NRKs langrennskommentator Jann Post.

Jann Post

NRKs langrennskommentator Jann Post mener VM-løypene i Val di Fiemme passer Aleksandr Legkov og Dario Cologna perfekt.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Løypenettet som skal brukes under VM består blant annet av en rekke motbakker.

– I klassisk er noen av de så bratte at de er helt på grensen til at man kan gå avslappet i diagonal stil, sier Post.

Ekstrem kapasitet

Northug sanket tre VM-gull både i Liberec i 2009 og i Holmenkollen for to år siden. Post er ikke overbevist om at det blir like mange triumfer i det kommende verdensmesterskapet.

To av nordmannens argeste konkurrenter trives nemlig svært godt i bratte løyper.

– Løypene i Val di Fiemme passer spesielt godt for Dario Cologna og Aleksandr Legkov. De er noe lettere og har ekstremt stor kapasitet, mener Post.

– Må beholde troen

Petter Northug innser at løypen kan bli en utfordring, og da spesielt på femmila.

Femmilsløypa ligger nemlig helt på maksgrensen av antall høydemeter, og det er første gang at løperne skal gå den traseen.

– Det er en løype med mange motbakker. Det kommer til å bli seigt. Da gjelder det å beholde troen hele tiden og å klare å holde seg fremme i tetgruppen, sier Northug til NRK.

Northug

– Det kommer til å bli seigt, sier Petter Northug om å gå motbakkene i Val di Fiemme.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

Han har trent en god del klassisk diagonalgang i motbakker inn mot VM, for å være best mulig forberedt til de bratte stigningene.

– I tillegg har landslaget visualisert Val di Fiemme-løypene mye i oppkjøringen. Der vet vi at Petter er god, sier landslagssjef i langrenn, Vidar Løfshus, til NRK.no.

Han mener det er liten grunn til å frykte at Northugs rivaler skal dra nytte av de tøffe VM-løypene.

– Det er bare tull! Petter har alle forutsetninger for å klatre like godt som Cologna, Legkov og co. Selv om bakkene er bratte, er de kortere enn hva som for eksempel var tilfellet i Holmenkollen, sier Løfshus.

– Minst to gull

Løfshus

Vidar Løfshus mener det er tull at motbakkene i Val di Fiemme er en ulempe for Petter Northug.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Dersom Northug klarer stå imot i bakkene og henge på konkurrentene hele veien inn mot mål, er de sjanseløse. Det mener Jann Post.

– Cologna og Legkov er såpass treige at i en spurt kommer de til kort mot en Northug i form, sier NRKs langrennskommentator.

Etter Tour de Ski, som ble avsluttet nettopp i Val di Fiemme, uttalte Northug at han var svært sliten. Mange har satt spørsmålstegn ved om han kom til å få formen på plass før mesterskapet.

– Jeg syns han har vist styrke i det siste, blant annet da han vant sprinten i Sotsji i februar, sier Post.

Han mener at dersom Northug er i toppslag, er han i stand til å vinne minst to gullmedaljer.

– Northug har vunnet i løypene i Val di Fiemme før, når han har hatt gode ski og god form. Men det er mange konkurranser, og han klarer ikke å vinne alle. Han kommer nok ikke hjem med fem medaljer, men to gull tror jeg er realistisk, avslutter Post.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal