NRK Meny
Normal

Frykter beintøffe løyper kan ødelegge for Northug

VAL DI FIEMME (NRK.no): VM-løypene i Val di Fiemme er fulle av bratte bakker. Det passer dårlig for Petter Northug og ypperlig for rivalene Dario Cologna og Aleksandr Legkov, ifølge NRKs langrennsekspert.

northug

Petter Northug er nødt til å holde følge med rivalene i de stupbratte motbakkene i Val di Fiemme. Hvis ikke kan VM gi en mager medaljesamling.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Det er ingen hemmelighet at Northug er aller best i lett terreng. Skulle man skreddersydd en løype for ham, ville den sett ganske annerledes ut enn de i Val di Fiemme, sier NRKs langrennskommentator Jann Post.

Jann Post

NRKs langrennskommentator Jann Post mener VM-løypene i Val di Fiemme passer Aleksandr Legkov og Dario Cologna perfekt.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Løypenettet som skal brukes under VM består blant annet av en rekke motbakker.

– I klassisk er noen av de så bratte at de er helt på grensen til at man kan gå avslappet i diagonal stil, sier Post.

Ekstrem kapasitet

Northug sanket tre VM-gull både i Liberec i 2009 og i Holmenkollen for to år siden. Post er ikke overbevist om at det blir like mange triumfer i det kommende verdensmesterskapet.

To av nordmannens argeste konkurrenter trives nemlig svært godt i bratte løyper.

– Løypene i Val di Fiemme passer spesielt godt for Dario Cologna og Aleksandr Legkov. De er noe lettere og har ekstremt stor kapasitet, mener Post.

– Må beholde troen

Petter Northug innser at løypen kan bli en utfordring, og da spesielt på femmila.

Femmilsløypa ligger nemlig helt på maksgrensen av antall høydemeter, og det er første gang at løperne skal gå den traseen.

– Det er en løype med mange motbakker. Det kommer til å bli seigt. Da gjelder det å beholde troen hele tiden og å klare å holde seg fremme i tetgruppen, sier Northug til NRK.

Northug

– Det kommer til å bli seigt, sier Petter Northug om å gå motbakkene i Val di Fiemme.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

Han har trent en god del klassisk diagonalgang i motbakker inn mot VM, for å være best mulig forberedt til de bratte stigningene.

– I tillegg har landslaget visualisert Val di Fiemme-løypene mye i oppkjøringen. Der vet vi at Petter er god, sier landslagssjef i langrenn, Vidar Løfshus, til NRK.no.

Han mener det er liten grunn til å frykte at Northugs rivaler skal dra nytte av de tøffe VM-løypene.

– Det er bare tull! Petter har alle forutsetninger for å klatre like godt som Cologna, Legkov og co. Selv om bakkene er bratte, er de kortere enn hva som for eksempel var tilfellet i Holmenkollen, sier Løfshus.

– Minst to gull

Løfshus

Vidar Løfshus mener det er tull at motbakkene i Val di Fiemme er en ulempe for Petter Northug.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Dersom Northug klarer stå imot i bakkene og henge på konkurrentene hele veien inn mot mål, er de sjanseløse. Det mener Jann Post.

– Cologna og Legkov er såpass treige at i en spurt kommer de til kort mot en Northug i form, sier NRKs langrennskommentator.

Etter Tour de Ski, som ble avsluttet nettopp i Val di Fiemme, uttalte Northug at han var svært sliten. Mange har satt spørsmålstegn ved om han kom til å få formen på plass før mesterskapet.

– Jeg syns han har vist styrke i det siste, blant annet da han vant sprinten i Sotsji i februar, sier Post.

Han mener at dersom Northug er i toppslag, er han i stand til å vinne minst to gullmedaljer.

– Northug har vunnet i løypene i Val di Fiemme før, når han har hatt gode ski og god form. Men det er mange konkurranser, og han klarer ikke å vinne alle. Han kommer nok ikke hjem med fem medaljer, men to gull tror jeg er realistisk, avslutter Post.

Siste nytt

 • Glimt enkelt videre

  Bodø/Glimt ble aldri truet av Melbo i torsdagens cupkamp. Trond Olsen sendte hjemmelaget i ledelsen etter 23 minutter. Jens Petter Hauges to mål og Philip Zinckernagel sikret 4-1-seier.

  Eliteserien fotball: Brann - Bodø / Glimt.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Duell mellom Klæbo og Northug

  Johannes Høsflot Klæbo og Petter Northug fronter en sterkt startfelt under bysprinten i Mosjøen neste lørdag. Også langrennsløpere som Eirik Brandsdal, Niklas Dyrhaug, Andrew Musgrave, Emil Iversen, Håvard Solås Taugbøl og Katrine Harsem er påmeldt.

  NM ski del 2 Alta
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Allsvenskan-spiller dopingtatt

  En Sirius-spiller har avlagt positiv dopingprøve i serieåpningen i Allsvenskan mot Hammarby, skriver Aftonbladet. Klubben fikk beskjed om den positive prøven onsdag formiddag, og torsdag ble spilleren utestengt med umiddelbar virkning.

Sendeplan

Kl. Program Kanal