Hopp til innhold

Favoritten måpte da han fikk beskjed om norsk gull: – Hæææ? Foss?!

Tobias Foss (25) sjokkerte alle under temporittet i sykkel-VM og tok et historisk gull. Selv tempofavoritten måtte gni seg i øynene.

Tobias Foss

REAGERTE: Remco Evenepoels (til høyre) ble mildt sagt forbløffet da han innså at Tobias Foss kom til å ta VM-gull i Australia.

Foto: WILLIAM WEST / AFP / Zuma Press / Dirk Waem

– Hææææ? Foss?!

Remco Evenepoels intervju med belgiske Sporza har blitt en stor snakkis i sykkelmiljøet etter at Tobias Foss tok et senasjonelt VM-gull i Australia.

Da han innså at Foss vant tempoen, måtte han måpe.

– Jeg hadde ennå ikke fått høre navnet Foss i øret, sa Evenepoels til Sporza.

Intervjuet har gått som en farsått i sosiale medier. Men Evenepoels understreker at han unner nordmannen VM-gullet.

– Jeg synes det er veldig bra for han og for sykkelsporten at en «ny» mann blir verdensmester. Jeg tror den beste syklisten vant i dag, sier Evenepoel til TV 2, som først omtalte det det spesielle intervjuet med tempofavoritten.

BILDER FRA TV 2

BILDER FRA TV 2

Men han forventet altså at en av kanonene skulle trekke det lengste strået.

– Man vet at Foss kan kjøre gode temporitt, men i dette feltet med ryttere forventer du hovedsaklig å se Küng, Ganna og meg selv i toppen, sier den belgiske syklisten.

Pappa Foss: – Han godt hvem Tobias er

Pappa Alf Magne Foss så tempoen foran TV-skjermen. Han fikk med seg intervjuet med Evenepoel.

– Det er vel at han var ganske overbevist om at par skulle slå ham foran Tobias. Men han vet godt hvem Tobias er. Det var vel overraskelsen over at han tok det, sier han til NRK.

Alf Magne Foss

STOLT: Det var en svært fornøyd far som så sin sønn ta VM-gull søndag.

Foto: NRK

Han påpeker at ting tydet på at også belgieren var i god form.

– Det er ikke en belgier i en dårlig form, for han har ytet maks og han hadde en god dag. Det var ikke bare tilfeldigheter, sier pappa Foss.

Han innrømmer at det var en del følelser da han innså at det kom til å gå veien. Han så temporittet sammen med søsteren til Tobias Foss.

– Det var hyl, skrik og en stor klem i sofaen. Så fikk vi hengt opp flagget etter hvert, sier Foss.

– Kom og vekk meg opp!

Den norske syklisten kjørte et superløp og kunne se én etter én sykle inn til svakere tider på VMs temporitt i Australia. Da samtlige ryttere hadde passert målstreken til røde tider, var VM-gullet et faktum for Foss.

– Det føles som jeg er i en slags drøm. Det er så jeg ikke tror på det. Det er helt uvirkelig. Jeg fikk riktignok signaler underveis på at beina var gode, men dette er mer enn jeg noensinne kunne drømt om. Jeg skal prøve å nyte øyeblikket, men først må det gå opp for meg, sa 25-åringen etter løpet.

Det skulle bli et sekunddrama om seieren. Foss endte til slutt 2,95 sekunder foran sveitsiske Stefan Küng og 9,16 sekunder foran Remco Evenepoel, som tok sølvet og bronsen.

Kom og vekk meg opp! Jeg vet ikke. Dette er den desidert beste tempoen min så langt i karrien. At det skulle bli gull ... det hadde jeg ikke tenkt en gang. Det føles helt ko-ko, sa VM-vinneren til TV 2.

UCI Road World Championships 2022

JUBEL: Det ble et sekunddrama da Foss tok tempogull i Australia.

Foto: STRINGER / Reuters

– Vært kjempefornøyd med topp ti

– Vi hadde tårer i øynene da han kjørte over målstreken, fordi vi synes han kjørte så bra. Det gnistet av den tempoen. Det har nok ikke sunket inn helt enda. Det er helt ikonisk. Norsk idrettshistorie, sa sportssjef Kurt Asle Arvesen til TV 2.

Foss hadde et mål før VM-tempoen om en topp-fem-plassering, men at topp-ti også var godkjent.

Foss
Foto: WILLIAM WEST / AFP

– Jeg hadde vært kjempefornøyd med topp ti, og håpet på topp-fem med en perfekt dag. Det kommer til å bli spesielt å bære regnbuetrøya, og jeg skal prøve å hedre den som best jeg kan.

Første tempomedalje på 27 år

Thor Hushovd var den siste nordmannen før Foss som hadde klart gull-bragden i et sykkel-VM – også den gang i Australia. Det var i 2010.

Det er vanvittig imponerende. Det er en generasjon som kommer nå, og Tobias er en av de. At det ble seier, hadde jeg ikke sett for meg det. Det er ekstremt overraskende, sa Hushovd til TV 2.

Cycling, World Championships, day 7, Men Under 23 Road Race
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Foss er første nordmann noensinne som har tatt medalje på tempoen siden rittet for herrer kom på programmet i 1994. Før det historiske gullet var Norges beste resultat på herresiden i tempo Andreas Leknessunds 13.-plass fra 2020.

Jeg er ikke helt «nobody», men jeg er 50 prosent «nobody». At det er et lite sjokk, det tror jeg. En liten overraskelse, tipper jeg det var, spøkte 25-åringen videre.

– Ut-av-kroppen-følelse

På Vingrom, hjemme hos familien Foss, var det en stolt far som satt og så sønnen ta VM-gull på TV-skjermen:

– Jeg skjønte ved første passering at gutten er i form. Tobias har syklet en del tempo her i livet, så han er ikke en type som sprekker, sier Alf Magne Foss til NRK.

Naturlig nok var han og resten av familien i ekstase da de så sykkelesset kjøre inn til en supertid.

– Hadde han fått bronse, hadde vi vært like oppe i dag. Men vi skjønte at dette gikk veien, og på slutten når han (Küng) kom inn to-tre sekunder bak, ble det klemming, roping og hyling i sofaen her.

– Det er jo en ut-av-kroppen-følelse. Vi har hengt opp flagg, fortsetter pappa-Foss.

En rekke profiler har gratulert Foss med seieren, inkludert sykkelstjernen Primoz Roglic.

Siste nytt

  • Medier: 23 kinesiske svømmere fikk delta i OL tross positive dopingprøver

    23 kinesiske svømmere skal ha fått grønt lys til å konkurrere under OL i Tokyo til tross for at de testet positivt for doping. Konklusjonen var at testene var forurensede.

    Det er skriver blant annet Daily Telegraph, New York Times og ARD.

    De aktuelle svømmerne testet positivt for det forbudte stoffet trimetazidin.

    Prøvene med hjertemedisinen ble avgitt under en treningsleir som ble gjennomført noen måneder før starten av Tokyo-lekene i 2021. Mesterskapet ble som kjent utsatt ett år som følge av covidpandemien.

    Kinesiske antidopingmyndigheter konkluderte innledningsvis med at dopingtestene inneholdt avvikende analytiske funn (AAF), men frikjente senere svømmerne for straff etter at undersøkelser viste at testene var utsatt for såkalt kontaminering.

    De kinesiske svømmerne med 30 medlemmer vant seks medaljer i Tokyo, inkludert tre gull.

    Daily Telegraph skriver at Verdens antidopingbyrå (Wada) og Det internasjonale svømmeforbundet ble varslet om de positive prøvene, men at også de stilte seg bak konklusjonen om at de positive testresultatene var forårsaket av forurensing.

    (NTB)

    Winter Olympics Salt Lake City
    Foto: Rick Bowmer / AP
  • Fiasko for Hamilton – røk rett ut i Kina-kvalifisering

    Den britiske superstjernen Lewis Hamilton får et blytungt utgangspunkt i søndagens Formel 1-løp i Shanghai etter å ha endt tredje sist i lørdagens kvalifisering.

    Mercedes-føreren fikk kjempeproblemer allerede i den første av tre kvalifiseringsrunder og klarte ikke ta seg videre til omgang to. Til slutt hadde han bare to førere bak seg.

    Hamilton forsøkte å sette en rask rundetid på tampen av åpningsomgangen, men gjorde en stor feil og tapte mye tid. Dermed måtte han slukøret sette kursen for paddocken.

    – Er dette årets dårligste kvalifisering for Hamilton? Det må jo være det? Sa Viaplay-ekspert Henning Isdal.

    – Vi ser at Toto Wolff er sur, supplerte kommentator Atle Gulbrandsen med henvisning til Mercedes-teamsjefen.

    Hamilton selv beklaget egen kjøring over teamradioen.

    (NTB)

  • Opprykk til A-VM for paralandslaget

    Fredag kveld sikret Norges paralandslag i hockey opprykk til A-VM etter å ha knust Sverige 3-0.

    Lørdag har Norge mulighet til å sikre gull i B-VM når de møter Tyskland til finale. Kampen spilles i Skien Fritidspark.

Sendeplan

Kl. Program Kanal