Hopp til innhold

Favoritten måpte da han fikk beskjed om norsk gull: – Hæææ? Foss?!

Tobias Foss (25) sjokkerte alle under temporittet i sykkel-VM og tok et historisk gull. Selv tempofavoritten måtte gni seg i øynene.

Tobias Foss

REAGERTE: Remco Evenepoels (til høyre) ble mildt sagt forbløffet da han innså at Tobias Foss kom til å ta VM-gull i Australia.

Foto: WILLIAM WEST / AFP / Zuma Press / Dirk Waem

– Hææææ? Foss?!

Remco Evenepoels intervju med belgiske Sporza har blitt en stor snakkis i sykkelmiljøet etter at Tobias Foss tok et senasjonelt VM-gull i Australia.

Da han innså at Foss vant tempoen, måtte han måpe.

– Jeg hadde ennå ikke fått høre navnet Foss i øret, sa Evenepoels til Sporza.

Intervjuet har gått som en farsått i sosiale medier. Men Evenepoels understreker at han unner nordmannen VM-gullet.

– Jeg synes det er veldig bra for han og for sykkelsporten at en «ny» mann blir verdensmester. Jeg tror den beste syklisten vant i dag, sier Evenepoel til TV 2, som først omtalte det det spesielle intervjuet med tempofavoritten.

BILDER FRA TV 2

BILDER FRA TV 2

Men han forventet altså at en av kanonene skulle trekke det lengste strået.

– Man vet at Foss kan kjøre gode temporitt, men i dette feltet med ryttere forventer du hovedsaklig å se Küng, Ganna og meg selv i toppen, sier den belgiske syklisten.

Pappa Foss: – Han godt hvem Tobias er

Pappa Alf Magne Foss så tempoen foran TV-skjermen. Han fikk med seg intervjuet med Evenepoel.

– Det er vel at han var ganske overbevist om at par skulle slå ham foran Tobias. Men han vet godt hvem Tobias er. Det var vel overraskelsen over at han tok det, sier han til NRK.

Alf Magne Foss

STOLT: Det var en svært fornøyd far som så sin sønn ta VM-gull søndag.

Foto: NRK

Han påpeker at ting tydet på at også belgieren var i god form.

– Det er ikke en belgier i en dårlig form, for han har ytet maks og han hadde en god dag. Det var ikke bare tilfeldigheter, sier pappa Foss.

Han innrømmer at det var en del følelser da han innså at det kom til å gå veien. Han så temporittet sammen med søsteren til Tobias Foss.

– Det var hyl, skrik og en stor klem i sofaen. Så fikk vi hengt opp flagget etter hvert, sier Foss.

– Kom og vekk meg opp!

Den norske syklisten kjørte et superløp og kunne se én etter én sykle inn til svakere tider på VMs temporitt i Australia. Da samtlige ryttere hadde passert målstreken til røde tider, var VM-gullet et faktum for Foss.

– Det føles som jeg er i en slags drøm. Det er så jeg ikke tror på det. Det er helt uvirkelig. Jeg fikk riktignok signaler underveis på at beina var gode, men dette er mer enn jeg noensinne kunne drømt om. Jeg skal prøve å nyte øyeblikket, men først må det gå opp for meg, sa 25-åringen etter løpet.

Det skulle bli et sekunddrama om seieren. Foss endte til slutt 2,95 sekunder foran sveitsiske Stefan Küng og 9,16 sekunder foran Remco Evenepoel, som tok sølvet og bronsen.

Kom og vekk meg opp! Jeg vet ikke. Dette er den desidert beste tempoen min så langt i karrien. At det skulle bli gull ... det hadde jeg ikke tenkt en gang. Det føles helt ko-ko, sa VM-vinneren til TV 2.

UCI Road World Championships 2022

JUBEL: Det ble et sekunddrama da Foss tok tempogull i Australia.

Foto: STRINGER / Reuters

– Vært kjempefornøyd med topp ti

– Vi hadde tårer i øynene da han kjørte over målstreken, fordi vi synes han kjørte så bra. Det gnistet av den tempoen. Det har nok ikke sunket inn helt enda. Det er helt ikonisk. Norsk idrettshistorie, sa sportssjef Kurt Asle Arvesen til TV 2.

Foss hadde et mål før VM-tempoen om en topp-fem-plassering, men at topp-ti også var godkjent.

Foss
Foto: WILLIAM WEST / AFP

– Jeg hadde vært kjempefornøyd med topp ti, og håpet på topp-fem med en perfekt dag. Det kommer til å bli spesielt å bære regnbuetrøya, og jeg skal prøve å hedre den som best jeg kan.

Første tempomedalje på 27 år

Thor Hushovd var den siste nordmannen før Foss som hadde klart gull-bragden i et sykkel-VM – også den gang i Australia. Det var i 2010.

Det er vanvittig imponerende. Det er en generasjon som kommer nå, og Tobias er en av de. At det ble seier, hadde jeg ikke sett for meg det. Det er ekstremt overraskende, sa Hushovd til TV 2.

Cycling, World Championships, day 7, Men Under 23 Road Race
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Foss er første nordmann noensinne som har tatt medalje på tempoen siden rittet for herrer kom på programmet i 1994. Før det historiske gullet var Norges beste resultat på herresiden i tempo Andreas Leknessunds 13.-plass fra 2020.

Jeg er ikke helt «nobody», men jeg er 50 prosent «nobody». At det er et lite sjokk, det tror jeg. En liten overraskelse, tipper jeg det var, spøkte 25-åringen videre.

– Ut-av-kroppen-følelse

På Vingrom, hjemme hos familien Foss, var det en stolt far som satt og så sønnen ta VM-gull på TV-skjermen:

– Jeg skjønte ved første passering at gutten er i form. Tobias har syklet en del tempo her i livet, så han er ikke en type som sprekker, sier Alf Magne Foss til NRK.

Naturlig nok var han og resten av familien i ekstase da de så sykkelesset kjøre inn til en supertid.

– Hadde han fått bronse, hadde vi vært like oppe i dag. Men vi skjønte at dette gikk veien, og på slutten når han (Küng) kom inn to-tre sekunder bak, ble det klemming, roping og hyling i sofaen her.

– Det er jo en ut-av-kroppen-følelse. Vi har hengt opp flagg, fortsetter pappa-Foss.

En rekke profiler har gratulert Foss med seieren, inkludert sykkelstjernen Primoz Roglic.

Sportsnyheter

Warholm

Warholm stivnet og tok VM-sølv: – Kun fornøyd med gull

Karsten Warholm jaktet det første norske gullet i innendørs-VM siden 1995, men kom til kort på oppløpet.

Siste nytt

 • Klæbo overlegen i Lahti

  Johannes Høsflot Klæbo var, ikke overraskende, i en helg egen klasse på herrenes sprintprolog i Lahti.

  Nordmannen vant med hele 2,28 sekunder ned til franske Lucas Chanavat. Erik Valnes ble nest beste norske på en 8. plass, godt over fem sekunder bak Klæbo.

  Håvard Solås Taugbøl, Harald Østberg Amundsen og Even Northug tok seg også videre.

  Hakket mer uventet var det kanskje at spanjolen (!) Jaume Pueyo tok seg videre. Han endte som nummer 23. på prologen, 8 sekunder bak Klæbo. Pueyo representerte Spania under OL i Beijing der han ble nummer 37 på sprinten.

  Pueyo slo også et par nordmenn på sprinten: Verken Matz William Jenssen eller Ansgar Evensen tok seg videre til finalerundene som starter klokken 12.10.

  Johannes Høsflot Klæbo i Lahti
  Foto: BILDBYRÅN
 • Prologsjokk i Lahti: Jessie Diggins slått ut

  Den amerikanske sprintdronningen Jessie Diggins ble slått ut av sprintprologen i Lahti.

  Den amerikanske sprinteren, som leder verdenscupen sammenlagt og som ligger på fjerdeplass sammenlagt i sprintcupen, havnet utenfor topp 30 - og dermed ute.

  Diggins var 15 hundredeler unna å ta seg videre.

  – Dette er dagens store overraskelse, sier NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

  Diggins var 11,85 sekunder bak Jonna Sundling, som var suveren i prologen. Hun vant med hele 1,57 sekunder foran landskvinne Linn Svahn.

  De svenske dominerte prologen og ser ut til å bli vonde å møte denne søndagen. De fire beste i prologen var svenske. Kristine Stavås Skistad ble nummer fem.

  Flere nordmenn ble slått ut i prologen. Maria Hartz Melling, Julie Bjervig Drivenes og Lotta Udnes Weng havnet alle utenfor topp 30.

  – I dag har jeg bare meg selv og takke. Jeg er skuffet. Er langt bak og det er for dårlig. Jeg er for svak, for treig og for dårlig teknisk, sier en svært selvkritisk Lotta Udnes Weng til NRK.

  – Det er litt tungt å ryke ut her, det er jo det. Jeg hadde håpet på mer enn det, sier hun.

  Mathilde Myrhvold og Julie Myhre slår følge med Skistad til finalerundene, som starter klokken 11.45.

  Jessie Diggins var helt utslitt etter løpet, men leder Tour de Ski med 45 sekunder.
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • LeBron James nådde utrolig milepæl 

  Superstjernen LeBron James fortsetter å trollbinde basketballsirkuset. Natt til søndag norsk tid passerte han vanvittige 40.000 poeng i NBA-karrieren.

  Milepælen ble nådd i den andre perioden i hjemmekampen mot Denver Nuggets. James klarte kunststykket i sin 1.475. ordinære seriekamp.

  – Det er selvfølgelig kult, særlig når du tar historien til denne ligaen i betraktning. Det er så mange store spillere som har spilt her, så det er stort, sa James etter kampen.

  For Los Angeles Lakers sin del endte det imidlertid med nederlag.

  39-åringen vokste fram som en superstjerne allerede før han slo gjennom i NBA.

  – For første gang på lenge har jeg sett reklamene som ble spilt før debuten min. Det er ganske sykt å tenke på hva slags forventninger det var til meg da jeg var 18 år.

  James har i tillegg bokført 10.847 målgivende pasninger i sin karriere. Det er fjerde best i NBA-historien.

  (©NTB)

  Lakers Suns Basketball
  Foto: Matt York / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal