Hopp til innhold

Favoritten måpte da han fikk beskjed om norsk gull: – Hæææ? Foss?!

Tobias Foss (25) sjokkerte alle under temporittet i sykkel-VM og tok et historisk gull. Selv tempofavoritten måtte gni seg i øynene.

Tobias Foss

REAGERTE: Remco Evenepoels (til høyre) ble mildt sagt forbløffet da han innså at Tobias Foss kom til å ta VM-gull i Australia.

Foto: WILLIAM WEST / AFP / Zuma Press / Dirk Waem

– Hææææ? Foss?!

Remco Evenepoels intervju med belgiske Sporza har blitt en stor snakkis i sykkelmiljøet etter at Tobias Foss tok et senasjonelt VM-gull i Australia.

Da han innså at Foss vant tempoen, måtte han måpe.

– Jeg hadde ennå ikke fått høre navnet Foss i øret, sa Evenepoels til Sporza.

Intervjuet har gått som en farsått i sosiale medier. Men Evenepoels understreker at han unner nordmannen VM-gullet.

– Jeg synes det er veldig bra for han og for sykkelsporten at en «ny» mann blir verdensmester. Jeg tror den beste syklisten vant i dag, sier Evenepoel til TV 2, som først omtalte det det spesielle intervjuet med tempofavoritten.

BILDER FRA TV 2

BILDER FRA TV 2

Men han forventet altså at en av kanonene skulle trekke det lengste strået.

– Man vet at Foss kan kjøre gode temporitt, men i dette feltet med ryttere forventer du hovedsaklig å se Küng, Ganna og meg selv i toppen, sier den belgiske syklisten.

Pappa Foss: – Han godt hvem Tobias er

Pappa Alf Magne Foss så tempoen foran TV-skjermen. Han fikk med seg intervjuet med Evenepoel.

– Det er vel at han var ganske overbevist om at par skulle slå ham foran Tobias. Men han vet godt hvem Tobias er. Det var vel overraskelsen over at han tok det, sier han til NRK.

Alf Magne Foss

STOLT: Det var en svært fornøyd far som så sin sønn ta VM-gull søndag.

Foto: NRK

Han påpeker at ting tydet på at også belgieren var i god form.

– Det er ikke en belgier i en dårlig form, for han har ytet maks og han hadde en god dag. Det var ikke bare tilfeldigheter, sier pappa Foss.

Han innrømmer at det var en del følelser da han innså at det kom til å gå veien. Han så temporittet sammen med søsteren til Tobias Foss.

– Det var hyl, skrik og en stor klem i sofaen. Så fikk vi hengt opp flagget etter hvert, sier Foss.

– Kom og vekk meg opp!

Den norske syklisten kjørte et superløp og kunne se én etter én sykle inn til svakere tider på VMs temporitt i Australia. Da samtlige ryttere hadde passert målstreken til røde tider, var VM-gullet et faktum for Foss.

– Det føles som jeg er i en slags drøm. Det er så jeg ikke tror på det. Det er helt uvirkelig. Jeg fikk riktignok signaler underveis på at beina var gode, men dette er mer enn jeg noensinne kunne drømt om. Jeg skal prøve å nyte øyeblikket, men først må det gå opp for meg, sa 25-åringen etter løpet.

Det skulle bli et sekunddrama om seieren. Foss endte til slutt 2,95 sekunder foran sveitsiske Stefan Küng og 9,16 sekunder foran Remco Evenepoel, som tok sølvet og bronsen.

Kom og vekk meg opp! Jeg vet ikke. Dette er den desidert beste tempoen min så langt i karrien. At det skulle bli gull ... det hadde jeg ikke tenkt en gang. Det føles helt ko-ko, sa VM-vinneren til TV 2.

UCI Road World Championships 2022

JUBEL: Det ble et sekunddrama da Foss tok tempogull i Australia.

Foto: STRINGER / Reuters

– Vært kjempefornøyd med topp ti

– Vi hadde tårer i øynene da han kjørte over målstreken, fordi vi synes han kjørte så bra. Det gnistet av den tempoen. Det har nok ikke sunket inn helt enda. Det er helt ikonisk. Norsk idrettshistorie, sa sportssjef Kurt Asle Arvesen til TV 2.

Foss hadde et mål før VM-tempoen om en topp-fem-plassering, men at topp-ti også var godkjent.

Foss
Foto: WILLIAM WEST / AFP

– Jeg hadde vært kjempefornøyd med topp ti, og håpet på topp-fem med en perfekt dag. Det kommer til å bli spesielt å bære regnbuetrøya, og jeg skal prøve å hedre den som best jeg kan.

Første tempomedalje på 27 år

Thor Hushovd var den siste nordmannen før Foss som hadde klart gull-bragden i et sykkel-VM – også den gang i Australia. Det var i 2010.

Det er vanvittig imponerende. Det er en generasjon som kommer nå, og Tobias er en av de. At det ble seier, hadde jeg ikke sett for meg det. Det er ekstremt overraskende, sa Hushovd til TV 2.

Cycling, World Championships, day 7, Men Under 23 Road Race
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Foss er første nordmann noensinne som har tatt medalje på tempoen siden rittet for herrer kom på programmet i 1994. Før det historiske gullet var Norges beste resultat på herresiden i tempo Andreas Leknessunds 13.-plass fra 2020.

Jeg er ikke helt «nobody», men jeg er 50 prosent «nobody». At det er et lite sjokk, det tror jeg. En liten overraskelse, tipper jeg det var, spøkte 25-åringen videre.

– Ut-av-kroppen-følelse

På Vingrom, hjemme hos familien Foss, var det en stolt far som satt og så sønnen ta VM-gull på TV-skjermen:

– Jeg skjønte ved første passering at gutten er i form. Tobias har syklet en del tempo her i livet, så han er ikke en type som sprekker, sier Alf Magne Foss til NRK.

Naturlig nok var han og resten av familien i ekstase da de så sykkelesset kjøre inn til en supertid.

– Hadde han fått bronse, hadde vi vært like oppe i dag. Men vi skjønte at dette gikk veien, og på slutten når han (Küng) kom inn to-tre sekunder bak, ble det klemming, roping og hyling i sofaen her.

– Det er jo en ut-av-kroppen-følelse. Vi har hengt opp flagg, fortsetter pappa-Foss.

En rekke profiler har gratulert Foss med seieren, inkludert sykkelstjernen Primoz Roglic.

Siste nytt

 • Drømmescoring reddet Chelsea-seier

  Det måtte magi til for å ta seieren i Graham Potters første Premier League-kamp for Chelsea.

  For det stod lenge 1-1 på tavla borte mot Crystal Palace, men så ville Conor Gallagher det annerledes. Engelskmannen sikret seieren med en drømmescoring, der han curlet ballen i lengste kryss fra 22-23 meter.

  Dermed tok Chelsea en viktig seier, og henger med i kampen om topp fire.

  Før Gallaghers flotte scoring hadde Odsonne Édouard sendt Palace i ledelsen. En halvtime senere scoret Pierre-Emerick Aubameyang i sin Premier League-debut, og sørget for 1-1.

  Gallagher
  Foto: GLYN KIRK / AFP
 • Tangerte 36 år gammel seiersrekke: – Kynisk seier

  Til tross for mange nøkkelspillere ute med skade, fikset Molde nok en seier i årets Eliteserie, denne gangen mot Tromsø på hjemmebane. Det er klubbens ellevte strake seier. Sist gang det skjedde var i 1986.

  – Det sier utrolig mye om det laget her, og den jobben både trenere og spillergruppa gjør. Det er et sterkt kollektiv, og det er bare oss selv som kan stoppe dette, sier målscorer Ola Brynhildsen til Eurosport etter kampen.

  Etter snautt 20. minutter disket han opp med et langskudd som snek seg i mål. Flere mål ble det ikke i løpet av kampen.

  En svak kamp av Molde mente målscoreren, men han er glad for tre poeng.

  – Det viser mentaliteten. Vi klarer å vinne på dårlige dager. Det var en kynisk seier, sier han videre.

  Eliteserien i fotball 2022: Tromsø-Molde
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
 • Liverpool snublet i dramatisk oppgjør

  Liverpool var i ferd med å levere en meget god snuoperasjon da de snudde fra 0-2 til 3-2 på Anfield etter to scoringer av Roberto Firmino og et selvmål av Adam Webster.

  Men Brighton og Trossard ville det annerledes. Belgieren hadde scoret Brightons to første scoringer og scoret like gjerne sitt tredje med mindre enn ti minutter igjen av kampen.

  Dermed ble det 3-3 på Anfield, og Liverpool har kun vunnet to av syv kamper denne sesongen.

  Dagens resultat fører til at Brighton fortsatt er en del av topp fire med sine 14 poeng, mens Liverpool er helt nede på 9. plass med ti poeng – elleve poeng bak serieleder Arsenal.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Peter Byrne / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste