Stöckl legger seg flat etter hoppdressfadesen: – Kan ikke forklare

RUKA/OSLO (NRK): Først ble to nordmenn disket fra dobbel ledelse etter første omgang. Så slo de andre nordmennene knallhardt tilbake og vant tilsynelatende dobbelt. Før en ny disk ødela dobbelseieren.

KONTROLL: Her er Marius Lindvik i dresskontrollen. Han får først grønt signal, så blir han disket

Laster innhold, vennligst vent..

Det var de nye hoppdressene som helte en diger dose malurt i begeret på en dag der de norske hopperne virkelig overbeviste. Men det ble norsk seier til slutt likevel.

Daniel Andrè Tande slo til med 142 meter i andre omgang og hoppet seg opp fra sjuendeplass til seier.

Robert Johansson og Johann André Forfang lå på henholdsvis første- og andreplass etter første omgang i Ruka, men ble diskvalifisert etter en tur hos dresskontrolløren.

Robert Johansson
Foto: Agencja Gazeta / Reuters

Da det så ut som om Marius Lindvik hadde sikret Norge dobbelseier, ble også han disket. Også det på grunn av dressen, men han hoppet med en annen dress enn de andre.

– Jeg vet ikke hvorfor han også ble disket. Det må vi finne ut, sa landslagssjef Alexander Stöckl til NRK. – Det er rart.

– Var noen ute etter Norge, slik Forfang sa til oss i pausen?

– Nei, det er ikke sant. Jeg forstår at han sier det, men det er ikke riktig. Jeg må snakke med ham om det.

Også slovenske Peter Prevc ble disket etter andre omgang. Dermed var to av de tre som opprinneleg var på pallen, disket.

– Robert hoppet fantastisk godt med den hvite dressen i Wisla, og Johann hopper bra her, da blir det litt all «eyez on me», på de norske utøverne, sa NRK-ekspert Johan Remen Evensen etter den første omgangen.

For hoppdressene til det norske laget ble et tema i finske Ruka i kveld.

Robert Johansson slo til med 138 meter og 144,5 poeng i sitt første hopp. Så kom Johann André Forfang med et hopp på 137 meter og 141,6 poeng.

Mener dresskontrolløren pirker

De to nordmennene ledet etter den første omgangen, så kom beskjeden om at de var disket.

– Hvorfor ble du disket?

– Nei, akkurat det vet jeg ikke. Vi ble tatt på luftgjennomstrømning. Vi har virkelig gjort vårt og prøvde å gjøre dressen lovlig på luft, og så finner man alltids et punkt, Johann André Forfang til NRK.

Iu88GdeNa7I forfang

DISKET: Johann André Forfang var nummer to etter første omgang. Robert Johansson ledet, men begge blir tilskuere i andre omgang. Nordmennene ble disket for ureglementert hoppdress.

Foto: Terje Pedersen

– Det er en liten sirkel som blåser gjennom dressen. Den er ikke mer enn ti centimeter i diameteren. Den plasserer du på stoffet og så måler den hvor mye luft som går gjennom. Så var det ett eller to punkter som var for lave på luft, og da begynner man å pirke veldig spør du meg, sier Johan Andre Forfang.

– Dette er utrolig kjipt. Vi ble tatt fra muligheten til å få en topp-plassering, sa Forfang i pause.

Topp-plassering ble det, takket være Daniel André Tandes kjempehopp i finaleomgangen. Likevel er det den triple diskinga på grunn av hoppdressene som ødela stemninga.

NRK-ekspert raser: – Ute etter Norge

NRKs hoppekspert Johann Remen Evensen støtter Forfang, og kaller dressblemmen for flisespikkeri.

– Det er så utrolig små marginer det er snakk om her. Det er luftgjennomstrømning de har blitt tatt på begge to, og for å si det først og fremst da, alle nasjonen som hopper her i dag kjøper og ordner dresser som er for lave på luftgjennomstrømning, for så å jobbe de akkurat inn slik at de blir godkjente, forklarer Johan Remen Evensen.

– Det virker det som de blir testet på uvante steder, hvor de aldri har blitt testet før, og da må jeg si meg litt enig med Johann. Da er de litt ute etter å ta dem, legger Evensen til.

Han tror også at Norges nye superdress har blitt lagt merker til av andre enn bare konkurrentene.

– Det er tydelig at FIS har fått med seg det, og går ordentlig i sømmene for å finne en feil. Det irriterer meg litt. For hvis du går ordentlig i sømmene på alle utøverne, så finner du et eller annet å ta dem på. Så er det selvfølgelig kjedelig at det skjer med våre to norske som gjør en så god omgang.

Men midt i all diskvalifiseringa tok altså Daniel André Tande sin andre seier av to mulige i sesongstarten. Etter et ikke optimalt hopp under rufsete forhold i første omgang, smelte han til med 142 meter i et kjempehopp i finaleomgangen.

– Han hadde de dårligste forholdene av de sist startende i første omgang, men var hadde de beste forholdene i andre omgang, sa Stöckl.

Se Daniel André Tandes seiershopp:

Siste nytt

 • Kvinnefotball-liga i Saudi-Arabia

  Saudi-Arabia startar opp ein fotballiga for kvinner, melder fotballforbundet i landet.

  Konservative Saudi-Arabia har lange hatt strenge reglar for kva kvinner får lov til, og det er ikkje meir enn to år sidan dei fekk lov til å vere på tribunen under fotballkampar.

  Fotballigaen er ein del av ei oppmjuking av regelverket, som no gir kvinner tilgang også til mellom anna å køyre bil.

  Saudi-Arabia og kvinnefotball
  Foto: Omar Salem / AFP
 • Kan debutere i super-G i helga

  Henrik Kristoffersen er teken ut til kombinasjon og super-G i Hinterstoder i helga. Om han startar i super-G, blir det debut i øvinga i verdscupen.

  – Eg køyrer kombinasjonen, så køyrer eg super-G om det går bra, seier Kristoffersen til NTB.

  Han jaktar samanlagt siger i verdscupen, der han er 74 poeng bak Aleksander Aamodt Kilde. Kilde stiller også.

  I tillegg skal Kristoffersen køyre storslalåm i Hinterstoder.

  Henrik Kristoffersen i aksjon i slalåmrennet i Schladming
  Foto: Lisi Niesner / Reuters
 • Pappa Filip

  Filip Ingebrigtsen og kona Astrid Mangen Ingebrigtsen er blitt foreldre for første gang. Datteren skal hete Ellie.

  Det skriver friidrettsstjernen selv på Instagram.

  «Møt lille Ellie. Født: 24.02.2020. Status: Skjønnas», skriver han. «PS: Mamma er dødsrå»

  Ingebrigtsen valgte å løpe tre innendørsstevner tidligere i februar for å være ferdig til fødselen.

  FILIP INGEBRIGTSEN.
  Foto: ALI IQBAL TAHIR / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal