Stöckl legger seg flat etter hoppdressfadesen: – Kan ikke forklare

RUKA/OSLO (NRK): Først ble to nordmenn disket fra dobbel ledelse etter første omgang. Så slo de andre nordmennene knallhardt tilbake og vant tilsynelatende dobbelt. Før en ny disk ødela dobbelseieren.

KONTROLL: Her er Marius Lindvik i dresskontrollen. Han får først grønt signal, så blir han disket

Laster innhold, vennligst vent..

Det var de nye hoppdressene som helte en diger dose malurt i begeret på en dag der de norske hopperne virkelig overbeviste. Men det ble norsk seier til slutt likevel.

Daniel Andrè Tande slo til med 142 meter i andre omgang og hoppet seg opp fra sjuendeplass til seier.

Robert Johansson og Johann André Forfang lå på henholdsvis første- og andreplass etter første omgang i Ruka, men ble diskvalifisert etter en tur hos dresskontrolløren.

Robert Johansson
Foto: Agencja Gazeta / Reuters

Da det så ut som om Marius Lindvik hadde sikret Norge dobbelseier, ble også han disket. Også det på grunn av dressen, men han hoppet med en annen dress enn de andre.

– Jeg vet ikke hvorfor han også ble disket. Det må vi finne ut, sa landslagssjef Alexander Stöckl til NRK. – Det er rart.

– Var noen ute etter Norge, slik Forfang sa til oss i pausen?

– Nei, det er ikke sant. Jeg forstår at han sier det, men det er ikke riktig. Jeg må snakke med ham om det.

Også slovenske Peter Prevc ble disket etter andre omgang. Dermed var to av de tre som opprinneleg var på pallen, disket.

– Robert hoppet fantastisk godt med den hvite dressen i Wisla, og Johann hopper bra her, da blir det litt all «eyez on me», på de norske utøverne, sa NRK-ekspert Johan Remen Evensen etter den første omgangen.

For hoppdressene til det norske laget ble et tema i finske Ruka i kveld.

Robert Johansson slo til med 138 meter og 144,5 poeng i sitt første hopp. Så kom Johann André Forfang med et hopp på 137 meter og 141,6 poeng.

Mener dresskontrolløren pirker

De to nordmennene ledet etter den første omgangen, så kom beskjeden om at de var disket.

– Hvorfor ble du disket?

– Nei, akkurat det vet jeg ikke. Vi ble tatt på luftgjennomstrømning. Vi har virkelig gjort vårt og prøvde å gjøre dressen lovlig på luft, og så finner man alltids et punkt, Johann André Forfang til NRK.

Iu88GdeNa7I forfang

DISKET: Johann André Forfang var nummer to etter første omgang. Robert Johansson ledet, men begge blir tilskuere i andre omgang. Nordmennene ble disket for ureglementert hoppdress.

Foto: Terje Pedersen

– Det er en liten sirkel som blåser gjennom dressen. Den er ikke mer enn ti centimeter i diameteren. Den plasserer du på stoffet og så måler den hvor mye luft som går gjennom. Så var det ett eller to punkter som var for lave på luft, og da begynner man å pirke veldig spør du meg, sier Johan Andre Forfang.

– Dette er utrolig kjipt. Vi ble tatt fra muligheten til å få en topp-plassering, sa Forfang i pause.

Topp-plassering ble det, takket være Daniel André Tandes kjempehopp i finaleomgangen. Likevel er det den triple diskinga på grunn av hoppdressene som ødela stemninga.

NRK-ekspert raser: – Ute etter Norge

NRKs hoppekspert Johann Remen Evensen støtter Forfang, og kaller dressblemmen for flisespikkeri.

– Det er så utrolig små marginer det er snakk om her. Det er luftgjennomstrømning de har blitt tatt på begge to, og for å si det først og fremst da, alle nasjonen som hopper her i dag kjøper og ordner dresser som er for lave på luftgjennomstrømning, for så å jobbe de akkurat inn slik at de blir godkjente, forklarer Johan Remen Evensen.

– Det virker det som de blir testet på uvante steder, hvor de aldri har blitt testet før, og da må jeg si meg litt enig med Johann. Da er de litt ute etter å ta dem, legger Evensen til.

Han tror også at Norges nye superdress har blitt lagt merker til av andre enn bare konkurrentene.

– Det er tydelig at FIS har fått med seg det, og går ordentlig i sømmene for å finne en feil. Det irriterer meg litt. For hvis du går ordentlig i sømmene på alle utøverne, så finner du et eller annet å ta dem på. Så er det selvfølgelig kjedelig at det skjer med våre to norske som gjør en så god omgang.

Men midt i all diskvalifiseringa tok altså Daniel André Tande sin andre seier av to mulige i sesongstarten. Etter et ikke optimalt hopp under rufsete forhold i første omgang, smelte han til med 142 meter i et kjempehopp i finaleomgangen.

– Han hadde de dårligste forholdene av de sist startende i første omgang, men var hadde de beste forholdene i andre omgang, sa Stöckl.

Se Daniel André Tandes seiershopp:

Siste nytt

 • Hvas til finale med ny rekord

  Tomoe Zenimoto Hvas forbedra sin eigen norske rekord og kvalifiserte seg greitt til finalen på 200 meter medley i kortbane-EM. Den nye norske rekorden er nå på 1.53,74. I går blei 19-åringen nummer fem i finalen på 100 meter, nå får han moglegheiten til revansje i finalen på den doble distansen i kveld.

  Tomoe Hvas
  Foto: Claudio Bresciani/TT / Claudio Bresciani/TT
 • Solskjær opprørt over avisforside

  Ole Gunnar Solskjær reagerer sterkt på forsida til den italienske avisa Corriere dello Sport. – Den verste forsida eg har sett, seier Solskjær. Avisa har slått opp eit bilde av dei tidlegare United-spelarane Chris Smalling og Romelu Lukaku med tittelen «Black friday». Dei spelar i kveld mot kvarandre når Roma møter Inter.

  – Eg jobbar ikkje i dykkar bransje, men wow. Me ser mykje rart her også, men ikkje dette. Dette må bli slått ned på, sa Solskjær til det engelske pressekorpset.

  Solskjær seier han har vore i kontakt med begge spelarane.

  – Dei veit dei har støtta vår. Manchester United møter byrival Manchester City laurdag kveld.

  Lukaku og Smalling
  Foto: Skjermdump frå Corriere delle Sport
 • Markeng reiser til Russland

  Thomas Aasen Markeng var med landslaget som reiste til Russland for helgens verdenscuprenn. Men fremme i Russland, ble han sendt i retur. Nordmannen hadde ikke fornyet passet sitt, og med mindre enn seks måneder igjen før det går ut, var det ikke mulig å få visum. Nå har Markeng fått ryddet opp og han setter på ny kursen mot Russland. Dermed rekker hopperen søndagens renn.

  Verdencup i Holmenkollen. Individuelt hopp menn Raw Air
  Foto: Tore Meek

Sendeplan

Kl. Program Kanal