Hopp til innhold

To hjertestanser og flere kollapser i svensk storløp

Flere deltakere er kjørt til sykehus grunnet kollaps i storløpet «Göteborgsvarvet». Løpet omtaler seg selv som verdens største halvmaraton, og 50.000 deltakere står på startstreken.

23 stykker er sendt til sykehus. Arrangøren bekrefter til NRK at det dreier seg om to hjertestanser.

– For to av dem er tilstanden alvorlig, sier Fanny Edstam, pressekontakt på Sahlgrenska sykehus til SVT.

– Det er tydeligvis en del som har undervurdert varmen og at det er såpass varmt, sier Jack Waitz til NRK.

Han jobbet med eliteklassen i arrangementet med 50.000 løpere på start.

Det var 25–26 grader og stekende hete i Göteborg lørdag.

– Det er mange som ikke har drukket nok, sier en sykepleier til SVT.

– Det er mai, veldig mye pollen i lufta og så kommer den kraftige varmen i tillegg. Det er ikke mange som er vant til det, sier Waitz.

– Det er et fantastisk opplegg med hensyn til førstehjelp og medisinsk assistanse, veldig imponerende, sier Waitz, som sier rundt 100 stykker jobber med medisinsk hjelp under arrangementet.

Flere løpere drikker under Göteborgsvarvet
Foto: BILDBYRÅN

Siste nytt

 • Uefa tar grep før EM – alle VAR-avgjørelser skal forklares til tilskuerne

  Under sommerens fotball-EM i Tyskland vil tilskuerne få forklart VAR-avgjørelsene på storskjerm, opplyser Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

  Sjefen i Uefas dommerkomité, Roberto Rosetti, opplyste om grepet onsdag.

  Skjermene på hver enkelt EM-arena skal gi de frammøtte tilskuerne tekniske forklaringer på VAR-dommernes avgjørelser. Et eksempel på en forklaring kan ifølge Rosetti høres slik ut:

  «Straffespark på grunn av hands. Tysklands nummer ni berører ballen med venstrehånden, som er i en unaturlig posisjon, over skulderen og ut fra kroppen».

  Under kvinnenes fotball-VM i 2023 ble samtlige VAR-avgjørelser forklart muntlig før spillet ble satt i gang igjen.

  Rosetti opplyste samtidig at hoveddommerne vil forklare avgjørelsene til lagenes kapteiner. Andre spillere eller trenere som utfordrer dommeren eller krever en forklaring, vil bli straffet med gult kort.

  Den ovennevnte regelen resulterte i to gule kort i Champions League-finalen. Det samme var tilfelle i europaligafinalen, mens det ble delt ut ett gult kort for brudd på regelen i conferenceligaen.

  Dersom et lag har keeperen sin som kaptein, vil en av de andre utespillerne få anledning til å oppsøke dommeren.

  (NTB)

  Rohit Saggi
  Foto: Scott Heppell / AP
 • Messi om fremtiden: – Redd for at alt skal ta slutt

  Fotballmagikeren Lionel Messi (36) nærmer seg slutten på karrieren, men er ikke klar til å legge skoene på hylla helt ennå.

  Det fortalte han i et sjeldent intervju med argentinske ESPN onsdag.

  – Jeg er ikke klar for å forlate fotballen. Men ja, per i dag tror jeg at Inter Miami blir min siste klubb, sa Messi.

  Etter å ha etablert seg som en av historiens beste spillere for Barcelona mellom 2004 og 2021, gjorde Messi overgang til Paris Saint-Germain i 2021.

  Etter to år i den franske hovedstaden ble argentineren i fjor sommer klar for David Beckhams MLS-klubb, hvor han har notert seg for 25 mål og 16 målgivende på 29 kamper.

  – Det var et vanskelig valg å forlate Europa for å komme hit, men det faktum å ha vunnet VM hjalp meg til å se annerledes på ting, sa Messi.

  Messi vurderer nå å være med å prøve å forsvare VM-tittelen for hjemlandet sitt i 2026, før han avslutter sin utrolige karriere.

  – Jeg har gjort dette hele livet mitt. Jeg elsker å spille fotball. Jeg nyter alle treningene og kampene. Jeg er litt redd for at alt skal ta slutt, sa 36-åringen.

  Messi har rekorden som den med flest Ballon d'Or-trofeer med sine åtte utmerkelser.

  (NTB)

  TMBpEqnUlbM
  Foto: AP
 • Nytt landslag trenger spillere

  Flaggfotball er på OL-programmet om fire år for første gang. Det ferske norske landslaget er på jakt etter utøvere til å representere Norge i USA i 2028.

  – Flaggfotball er en fersk idrett, og Norge har en reell sjanse til å komme seg til OL. Dette er en unik mulighet for mannen og kvinnen i gata til å faktisk delta i OL, sier Jørgen Benestad-Johansen, sportssjef i Norges Amerikanske Idretters Forbund (NAIF).

  Reglene

  Flaggfotball er en variant av amerikansk fotball:

  Alle spillerne bærer et belte med to flagg rundt livet, og når et av disse nappes ut, stoppes spillet. Fysisk kontakt er ikke tillatt. Ellers er reglene, og ikke minst den ekstremt hurtiggående taktikken, stort sett de samme som i vanlig amerikansk fotball.

  NFL-superstjernen Patrick Mahomes har tidligere sagt at han gjerne spiller på det amerikanske laget i flaggfotball under OL i Los Angeles.

  – Jeg ønsker definitivt å være med på det. Men jeg har sett noen av de som spiller flaggfotball, og de er litt raskere enn meg, har Mahomes uttalt.

  (NTB)

  R3YpTbcIKME
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal