Tigers utrolige nedtur

​For 14 måneder siden var han verdens beste golfspiller. Nå er Tiger Woods nummer 241 på verdensrankingen. Hva skjedde?

Tiger Woods

Tiger Woods fortviler under torsdagens runde på St. Andrews.

Foto: Peter Morrison / Ap

Se for deg Tiger Woods rundt 2008.

Den karismatiske superstjernen med Gillette-gliset, han som gjerne knuste feltet med over ti slag. Han som hadde vært verdensener 500 uker på rad, var tiårets idrettsmann og allerede hadde vunnet 14 majorturneringer. Han som var så fryktinngytende at motstanderne spilte dårligere bare han var til stede, som var så selvsikker at han alltid vant hvis han ledet før siste spilledag.

Det var Tiger Woods anno 2008.

Dette er Tiger Woods anno 2015:

Begge videoene er fra US Open i juni. Woods endte på en ydmykende 152.-plass av 156 spillere i første runde.

Da han mistet taket på golfkølla og kastet den gjennom lufta, ble det helt stille i kommentatorboksen hos FOX.

– Det der… jeg tror aldri jeg har sett noen gjøre det der, utbrøt tidligere toppspiller Greg Norman etter flere sekunders stillhet.

– Dette er bare vondt å se på.

Det sjokkerende fallet fra toppen

Woods hadde jo egentlig reist seg etter den famøse utroskapsskandalen i 2009. Det tok fire år, men han hadde kjempet seg tilbake til toppen av verdensrankingen. Men i januar spilte han sin verste runde noensinne, og siden det har det gått bratt nedover.

Det var et sjokk da han falt ut av lista med verdens 100 beste spillere i mars. Så toppet han sin rekorddårlige runde med en enda dårligere en i juni.

Nå er han nummer 241 i verden.

Tiger Woods

Et vanlig syn for tiden: Tiger Woods prøver å slå seg ut av en bunker.

Foto: Richard HEATHCOTE / Afp

Som om ikke det var nok med det sportslige: bare i 2015 har han i tur og orden mistet en tann (!) fordi en fotograf dyttet borti ham ved et uhell, det har blitt slutt med alpinkjæresten Lindsay Vonn og det har kommet fram at han skylder eks-kona ufattelige 400 millioner kroner.

Snakk om et «annus horribilis».

– På en morbid måte er det fascinerende å følge med på. Det mest fascinerende i amerikansk idrett de siste 50 årene, skriver Washington Post.

Nå spør golfverdenen seg: Hvor gikk det galt?

Natten da vepsebolet ble åpnet

– Det startet med utroskapsskandalen, sier Magnus Sveen, redaktør i Norsk Golf.

Tiger Woods

Tiger Woods gikk for det meste rundt og gliste på golfbanen da han knuste golfeliten i turnering etter turnering tidlig på 2000-tallet.

Foto: PAUL SANDERS / REUTERS

Fram til 26. november 2009 hadde Tiger Woods levd glansbilde-livet sammen med sin svenske modellkone og sine to barn. Han var selve symbolet på den vellykkede, moderne amerikaneren.

I 2009 ble han den første idrettsutøveren til å runde én milliard dollar i inntekter, ifølge Forbes. Det gjorde ham til verdens nest rikeste afroamerikaner, kun slått av Oprah Winfrey.

Men på én natt ble glansbildet revet i filler.

Det startet med meldinger om at Tiger Woods hadde kollidert med en brannhydrant utenfor luksusvillaen sin. Til slutt, etter flere ukers intens mediedekning, innrømmet han utroskap med en rekke kvinner - og at han var «sex-avhengig».

Tiger Woods

Tiger Woods innrømmer 'sexavhengighet' og utroskap.

Foto: SAM GREENWOOD / Afp

– Jeg var en av dem som trodde han skulle komme seg tilbake ganske raskt. Men alt raknet, sier Magnus Sveen til NRK.

Woods gjorde comeback etter fem måneder, og falt raskt ned til en forbløffende 58.-plass på verdensrankingen. Han kjempet seg tilbake som verdensener i 2013, men vant ingen av de fire store majorturneringene. Og det skulle ikke vare.

Tiger Woods

Et etter hvert ganske vanlig syn: Tiger Woods blir kjørt av banen med skade.

Foto: DONALD MIRALLE / Afp

En skadet, gammel Tiger

Seks år senere lurer ekspertene på om det var noe mer grunnleggende galt med Tiger enn bare den mentale smellen.

Teoriene er mange. Den mest åpenbare: Skader.

Allerede før skandalen kunne man se tegn på at kroppen hans var i ferd med å svikte etter årevis med hard styrketrening. Da han i 2008 vant sin hittil siste majorseier, måtte han i etterkant innrømme at han hadde spilt med en alvorlig kneskade.

Der og da handlet overskriftene om Tigers imponerende seier «på ett bein». Men det var første tegn på at kroppen var i ferd med å si stopp. Ifølge kritikerne hadde han kjørt seg selv for hardt i jakten på Jack Nicklaus rekord på 18 majortitler.

Siden den gang har Woods fått turneringer ødelagt av skader hvert eneste år. Ekspertene sier at han fysisk sett er «en gammel 39-åring».

Hvilket leder oss til årsak nummer to: Tiger Woods er i ferd med å bli gammel.

Dermed har han statistikken mot seg. Under ti prosent av majortitlene siden 1960 har blitt vunnet av spillere over 40 år, ifølge Golf Channel.

Dette vet selvfølgelig Woods. Og en desperat og skadeplaget Tiger, mentalt preget av nedturen og besatt av Nicklaus' rekord, begynte å tukle med suksessoppskriften.

Tiger Woods

Tiger Woods viser tegn på at han nærmer seg 40.

Foto: ROSS KINNAIRD / Afp

Vingle-Tiger

Den tidligere så uovervinnelige Woods har fått en fast unnskyldning etter mislykkede turneringer:

«Jeg har ikke trent inn den nye svingteknikken min ennå».

Han er på sin fjerde trener, og har forandret svingteknikk hele fem ganger de siste årene.

– Det kan være grusomt vanskelig å få musklene til å huske en helt ny teknikk. Det er så små detaljer. Man må ta et steg tilbake for å komme to steg framover, sier Magnus Sveen.

– Geniet hans er blitt trent vekk. Av for mange trenere og for mye informasjon. Han byttet bort geniet sitt mot idéene til andre, sier den respekterte golfjournalisten Brandel Chamblee til Golf Digest.

Å vingle mellom forskjellige løsninger er et klassisk tegn på en idrettsutøver som mangler selvtillit. Og selvtilliten har ikke Tiger Woods hatt siden den natten i 2009.

Familie-Tiger

Hvis man skal øve inn ny teknikk, trenger man først og fremst masse tid. Og fansens håp ligger i at Tiger Woods alltid har vært en av verdens mest hardtarbeidende golfspillere.

Men også der blinker nå varsellampene.

Les bare denne uttalelsen, som han ga til BBC tidligere denne uka:

– Det er vanskeligere nå, fordi jeg ikke har like mye tid til å trene. Barna mine er det viktigste i livet mitt. Da jeg var ung, kunne jeg trene 14 timer om dagen. Nå, med barna og den veldedige organisasjonen min, har jeg mer ansvar. Barna mine er alt for meg. Jeg dropper golf og alt annet for å være sammen med dem, sa Woods.

Det høres umiddelbart sunt ut for personen Tiger. Men for golfspilleren Tiger er det som et dødsstøt å regne, mener flere eksperter.

– Hvis han sier at golf ikke er førsteprioritet, så blir han i hvert fall ikke best igjen. Alle de andre prioriterer det, sier Magnus Sveen.

Og der skulle man tro historien om golfstjernen Tiger Woods slutter. Han er ferdig, sant?

Utrolig nok ikke.

Drømmen om St. Andrews

– Jeg vet noen av dere tror jeg er begravd og ferdig. Men jeg er fortsatt her, rett foran dere, sa Tiger Woods og satte øynene i journalisten.

Det var pressekonferanse før ukens turnering på St. Andrews, og Tiger hadde fått spørsmål om han hadde gitt opp jakten på Jack Nicklaus. Det var starten på en brennende seanse.

– Jeg er fortsatt ung. Jeg er ikke 40 engang, sa han.

– Tror du at du kan vinne her? spurte BBC.

– Absolutt.

– Virkelig?

– Absolutt.

Tiger Woods

Tiger Woods under pressekonferanse før The Open på St. Andrews.

Foto: Jon Super / Ap

Woods hevdet hardnakket at problemene skyldes skader og ny svingteknikk, og at han endelig er i strålende fysisk form. At han nylig leverte sin beste runde på årevis.

Overraskende nok var mange av ekspertene enige med ham.

Før turneringen startet var Woods, nummer 241 i verden, på delt femteplass på bookmakernes lister.

– Hvis han skal snu det, så er det på denne banen, sier Mark Cannizzarro, som har fulgt Tiger for New York Post i en årrekke.

Ingen kjenner St. Andrews-banen som Woods. Han spilte en gang en hel runde i den beryktede vinden uten å treffe en eneste bunker (det er over 100 av dem). Og det stemmer det Tiger sier: Hans forrige turnering var lovende, og han har sett bra ut på trening.

Men andre mener Woods bare lurer seg selv.

– Han høres ut som en mann som har vært alene i villmarken for lenge, skriver den prisbelønte Washington Post-journalisten Sally Jenkins.

Hun peker på flere absurde uttalelser fra Woods – for eksempel at han mente han hadde sjans til å vinne The Masters i år, selv om han var ti slag bak teten.

– Det er helt vanlig for idrettsutøvere å innbille seg at man kan vinne. Men Woods har gått over til et mer desperat territorium, med overdrivelser og selvbedrageri. Hans største hinder er hans egne vrangforestillinger, skriver Jenkins.

Nedturen komplett

Nedturen hans er trolig den mest spektakulære i idrettshistorien. Hvis han kan reise seg igjen, er det nesten for godt til å være sant.

Og det var det også denne gangen.

For da turneringen på St. Andrews startet på torsdag, skjøt Tiger Woods ballen ned i en bekk allerede på første hull. Etter dag én ligger han elleve slag bak teten. Det ble ikke denne gangen. Spørsmålet er om han noen gang kommer til å reise seg.

Tiger Woods

Tiger Woods under The Open på St. Andrews.

Foto: BEN STANSALL / Afp

Siste nytt

 • LSK mister kapteinen sin

  LSK Kvinners kaptein, Anja Sønstevold, har signert for Fleury 91 i den franske toppligaen. Det skriver Romerikes Blad. LSK må dermed klare seg uten Sønstevold når Toppserien starter 3. juli. Sønstevold har 17 landskamper for Norge.

  – Det var egentlig ventet at dette skulle skje. Anja fikk ikke lov til å dra da hun fikk et tilbud i fjor sommer. Derfor lå det litt i kortene at hun ville få dra nå om det kom et tilbud, sier trener Hege Riise til avisen.

  cqPdfRs17Mw
  Foto: Fredrik Hagen
 • Vietnam: Fotball for fulle tribuner

  Fotball-ligaen i Vietnam startet opp fredag etter å ha vært stengt siden mars. Myndighetene tillatter fulle tribuner uten sosial distanse. På en kamp i Nam Dinh var det 30.000 tilskuere. Vietnam har bare hatt 328 smittede og ingen koronadødsfall.

  Fulle tribuner i Vietnam.
  Foto: Kham / Reuters
 • Verdensmester suspenderes

  Den regjerende verdensmesteren på 400 meter for kvinner, Salwa Eid Naser fra Bahrain, er midlertidig suspendert for brudd på meldeplikten. Det opplyser Athletics Inegrity Unit (AIU), friidrettens eget antidopingbyrå, på sin hjemmeside fredag ettermiddag. Hvis man bryter meldeplikten tre ganger i løpet av 12 måneder, er det et brudd på Wada-koden.

  Salwa Eid Naser
  Foto: AHMED JADALLAH

Sendeplan

Kl. Program Kanal