Hopp til innhold

Satt ut av kapteinens «pillerus»-historie: – Absurd

Lagvenninnene reagerer og mener det gikk for langt etter at Trine Aaltvedt-Rønning fortalte om hvor mye sovemedisin og smertestillende hun fikk under EM i 2009.

Trine Aaltvedt-Rønning og Leni Larsen Kaurin

SPILTE SAMMEN I MESTERSKAPET: Leni Larsen Kaurin (til høyre), her fra OL i 2008, synes det er absurd å høre historien til tidligere lagvenninne Trine Aaltvedt-Rønning (til venstre) fra EM i 2009.

Foto: NRK / NTB

– Utenfra høres det hele absurd ut, sier Leni Larsen Kaurin, som spilte EM sammen med Aaltvedt-Rønning i 2009.

– Selv kan jeg ikke sette meg inn i hvordan dette var for Trine å leve eller spille med de smertene hun må ha hatt, legger Kaurin til.

Leni Laursen Kurin under EM i 2013

OVERRASKET: Leni Larsen Kaurin, her i aksjon for Norge under EM-finalen i 2013.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Mandag fortalte den tidligere landslagskapteinen Aaltvedt-Rønning om hvordan hun brukte smertestillende i flere perioder i karrieren, men at EM i 2009 var «helt ekstremt».

– Jeg spilte bare kamper og lå på senga. Da starter dagen med Paralgin forte og brexidol. Om det da er kampdag, så er det kampen, hjem for å spise og så sovepiller, sa Aaltvedt-Rønning.

Overfor Heia Fotball sa Aaltvedt-Rønning at hun havnet i en «pillerus» for å døyve smertene av en kneskade.

– Jeg hadde store problemer etter mesterskapet. Du har gått på en evig rus i en måned. Som man helt oppriktig er på en avvenningsbolk etter, der du får abstinenser for du kjenner på at du ikke får sove uten sovepille, fortalte Aaltvedt-Rønning.

– Gleden var litt mer borte

Lagvenninne Solveig Gulbrandsen husker at hun uttrykket bekymring overfor Aaltvedt-Rønning under mesterskapet i 2009

– Hun hadde jo gått på smertestillende ganske mye, og jeg vet ikke om det var det jeg la merke til. Jeg tror det var mer at jeg så at gleden var litt mer borte.

Gulbrandsen sier at Aaltvedt-Rønning elsket å gi alt som fotballspiller, men at presset hun la på seg selv under EM i 2009 ble for stort og derfor måtte få beskjed.

Og selv om Gulbrandsen også presset seg hardt, vil hun ikke si at det var en utstrakt pillebruk blant alle spillerne på landslaget.

– Jeg kan ikke huske at jeg har noe spesifikt å sette fingeren på for min del i den fasen der. Jeg har ikke innblikk i hva som ble sagt mellom det medisinske apparatet og Trine, sier Gulbrandsen.

– Men det er jo ikke noen tvil om at det kanskje gikk for langt i dette tilfellet, legger hun til.

Gulbrandsen Rønning

SA FRA: Solveig Gulbrandsen (venstre) ga klar beskjed til Trine Aaltvedt-Rønning (høyre) under EM i 2009.

Foto: NTB

Anneli Giske, som er utdannet lege, var også en del av EM-troppen i 2009. Hun forteller at hun ikke visste noe om helsetilstanden til andre spillere under mesterskapet, og at det ikke var noe som ble snakket om «i korridorene».

– Jeg opplevde at den oppfølgingen jeg fikk med tanke på belastningsstyring var veldig bra, sier Giske.

– Man strekker strikken langt

Kaurin opplevde heller aldri noe kritikkverdig på landslaget. Men hun kan huske én episode med medisinering gjennom sin lange karriere i ulike proffklubber, som hun har stusset på i ettertid.

I likhet med Aaltvedt-Rønning legger hun også noe av ansvaret for bruken på seg selv.

– Man strekker strikken langt som utøver fordi man vil være med, prestere og vinne, sier Kaurin.

Gulbrandsen kjenner seg igjen.

– Det er jo toppidrett, og toppidrett er ikke sunt, sier den tidligere landslagsspilleren.

Leni Larsen Kaurin, Solveig Gulbrandsen og Trine Aaltvedt-Rønning under OL i 2008.

LAGVENNINNER: Leni Larsen Kaurin (fra venstre), Solveig Gulbrandsen og Trine Aaltvedt-Rønning etter kvartfinaletapet i OL i 2008.

Foto: Lise Åserud / NTB

Tirsdag sa Aaltvedt-Rønning at landslagets medisinske apparat måtte ta sin del av ansvaret for at hun følte seg overmedisinert.

I forbindelse med onsdagens NRK-sak ble John Inge Netland, som var landslagslege for kvinnelandslaget i 2009, forelagt historien og kritikken fra Aaltvedt-Rønning. Han svarte i en SMS:

– Jeg har den største respekt for Trine Aaltvedt-Rønning. Hun beskriver best sine egne erfaringer fra landslaget selv, jeg ønsker ikke å komme med supplerende uttalelser.

Lege Thor Einar Andersen er medisinsk ansvarlig Norges Fotballforbund (NFF).

– Bruk av medisiner i idrett og fotball var mer utbredt tidligere, og det er i dag strengere krav til bruk av medisiner for å dempe ubehag og smerter for å kunne spille fotball, sier Andersen.

Trine Rønning

Fikk abstinenser etter å ha spilt EM for Norge i «pillerus»: – Jeg hadde store problemer

Siste nytt

 • Tottenham leier Timo Werner en sesong til

  Tottenham er blitt enig med RB Leipzig om å forlenge leieavtalen for Timo Werner med en sesong til.

  Spissen har spilt 14 kamper i ulike turneringer og scoret to mål siden han ble hentet til London-klubben i januar.

  I den opprinnelige leieavtalen hadde Tottenham opsjon på å kjøpe Werner for 15 millioner pund i sommer. I stedet leies han hele kommende sesong, og neste sommer har Tottenham en kjøpsopsjon på 8,5 millioner pund,

  Werner mistet de fem siste seriekampene som følge av en hamstringskade. Han har tidligere vunnet mesterligaen, den europeiske supercupen og klubb-VM med Chelsea.

  Tottenham ble nummer fem i Premier League og skal spille i europaligaen neste sesong.

  (©NTB)

  7ePYnBr9wE8
  Foto: AP
 • Ingebrigtsen-rivaler dropper EM

  Josh Kerr og Jake Wightman har vunnet VM på 1500 meter de to siste årene, men ingen av dem stiller til start i årets EM i friidrett.

  Det ble klart etter at det britiske forbundet presenterte EM-troppen sin tirsdag kveld.

  Istedenfor stiller Storbritannia med Adam Fogg og Neil Gourley på 1500 meter.

  Kerr slo Jakob Ingebrigtsen i nordmannens sesongåpning i Eugene i helgen på én engelsk mil. I den forbindelse uttalte Kerr at han ikke hadde bestemt seg for om han skulle delta i EM eller ikke.

  – Akkurat nå er vi der vi ønsker å være, så det er ikke noe vits å presse på, sa Kerr.

  Samtidig har Jakob Ingebrigtsen kritisert rivalene for å ikke konkurrere mer mot ham før OL i Paris, hvor Ingebrigtsen stiller som regjerende mester på 1500 meter. Kerr tok bronsen på øvelsen i forrige OL.

  EM i friidrett arrangeres i Roma fra 7. til 12. juni. Sommerens OL i Paris starter 26. juli, hvor friidrettsøvelsene arrangeres fra 1. til 11. august.

  VEEr5sOE8VI
  Foto: Reuters
 • Magnus Carlsen slo Nakamura i armageddon – leder Norway Chess

  Magnus Carlsen spilte remis mot Hikaru Nakamura i 2. runde i Norway Chess, men vant i armageddon og leder Norway Chess.

  Langsjakkpartiet endte uavgjort etter 36 trekk og snaut tre og en halv time ved brettet.

  – Det ble en direkte pinlig affære der jeg prøvde å spille noe sikkert ganske tidlig, og så greide jeg å overse ... ikke noe langt uti der, men hans neste trekk. Jeg innså med en gang at jeg var ikke i nærheten av å stå bedre. Senere følte jeg at han satt og utspilte meg litt, men jeg fikk heldigvis omgruppert etter hvert og styrt partiet mot noe mer trygt, sa Carlsen til TV 2.

  Carlsen hadde hvite brikker i armageddon og skaffet seg et avgjørende overtak som resulterte i seier etter 50 trekk. Dermed fikk han et ekstra halvpoeng. (NTB)

  Carlsen
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal