Hopp til innhold

Satt ut av kapteinens «pillerus»-historie: – Absurd

Lagvenninnene reagerer og mener det gikk for langt etter at Trine Aaltvedt-Rønning fortalte om hvor mye sovemedisin og smertestillende hun fikk under EM i 2009.

Trine Aaltvedt-Rønning og Leni Larsen Kaurin

SPILTE SAMMEN I MESTERSKAPET: Leni Larsen Kaurin (til høyre), her fra OL i 2008, synes det er absurd å høre historien til tidligere lagvenninne Trine Aaltvedt-Rønning (til venstre) fra EM i 2009.

Foto: NRK / NTB

– Utenfra høres det hele absurd ut, sier Leni Larsen Kaurin, som spilte EM sammen med Aaltvedt-Rønning i 2009.

– Selv kan jeg ikke sette meg inn i hvordan dette var for Trine å leve eller spille med de smertene hun må ha hatt, legger Kaurin til.

Leni Laursen Kurin under EM i 2013

OVERRASKET: Leni Larsen Kaurin, her i aksjon for Norge under EM-finalen i 2013.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Mandag fortalte den tidligere landslagskapteinen Aaltvedt-Rønning om hvordan hun brukte smertestillende i flere perioder i karrieren, men at EM i 2009 var «helt ekstremt».

– Jeg spilte bare kamper og lå på senga. Da starter dagen med Paralgin forte og brexidol. Om det da er kampdag, så er det kampen, hjem for å spise og så sovepiller, sa Aaltvedt-Rønning.

Overfor Heia Fotball sa Aaltvedt-Rønning at hun havnet i en «pillerus» for å døyve smertene av en kneskade.

– Jeg hadde store problemer etter mesterskapet. Du har gått på en evig rus i en måned. Som man helt oppriktig er på en avvenningsbolk etter, der du får abstinenser for du kjenner på at du ikke får sove uten sovepille, fortalte Aaltvedt-Rønning.

– Gleden var litt mer borte

Lagvenninne Solveig Gulbrandsen husker at hun uttrykket bekymring overfor Aaltvedt-Rønning under mesterskapet i 2009

– Hun hadde jo gått på smertestillende ganske mye, og jeg vet ikke om det var det jeg la merke til. Jeg tror det var mer at jeg så at gleden var litt mer borte.

Gulbrandsen sier at Aaltvedt-Rønning elsket å gi alt som fotballspiller, men at presset hun la på seg selv under EM i 2009 ble for stort og derfor måtte få beskjed.

Og selv om Gulbrandsen også presset seg hardt, vil hun ikke si at det var en utstrakt pillebruk blant alle spillerne på landslaget.

– Jeg kan ikke huske at jeg har noe spesifikt å sette fingeren på for min del i den fasen der. Jeg har ikke innblikk i hva som ble sagt mellom det medisinske apparatet og Trine, sier Gulbrandsen.

– Men det er jo ikke noen tvil om at det kanskje gikk for langt i dette tilfellet, legger hun til.

Gulbrandsen Rønning

SA FRA: Solveig Gulbrandsen (venstre) ga klar beskjed til Trine Aaltvedt-Rønning (høyre) under EM i 2009.

Foto: NTB

Anneli Giske, som er utdannet lege, var også en del av EM-troppen i 2009. Hun forteller at hun ikke visste noe om helsetilstanden til andre spillere under mesterskapet, og at det ikke var noe som ble snakket om «i korridorene».

– Jeg opplevde at den oppfølgingen jeg fikk med tanke på belastningsstyring var veldig bra, sier Giske.

– Man strekker strikken langt

Kaurin opplevde heller aldri noe kritikkverdig på landslaget. Men hun kan huske én episode med medisinering gjennom sin lange karriere i ulike proffklubber, som hun har stusset på i ettertid.

I likhet med Aaltvedt-Rønning legger hun også noe av ansvaret for bruken på seg selv.

– Man strekker strikken langt som utøver fordi man vil være med, prestere og vinne, sier Kaurin.

Gulbrandsen kjenner seg igjen.

– Det er jo toppidrett, og toppidrett er ikke sunt, sier den tidligere landslagsspilleren.

Leni Larsen Kaurin, Solveig Gulbrandsen og Trine Aaltvedt-Rønning under OL i 2008.

LAGVENNINNER: Leni Larsen Kaurin (fra venstre), Solveig Gulbrandsen og Trine Aaltvedt-Rønning etter kvartfinaletapet i OL i 2008.

Foto: Lise Åserud / NTB

Tirsdag sa Aaltvedt-Rønning at landslagets medisinske apparat måtte ta sin del av ansvaret for at hun følte seg overmedisinert.

I forbindelse med onsdagens NRK-sak ble John Inge Netland, som var landslagslege for kvinnelandslaget i 2009, forelagt historien og kritikken fra Aaltvedt-Rønning. Han svarte i en SMS:

– Jeg har den største respekt for Trine Aaltvedt-Rønning. Hun beskriver best sine egne erfaringer fra landslaget selv, jeg ønsker ikke å komme med supplerende uttalelser.

Lege Thor Einar Andersen er medisinsk ansvarlig Norges Fotballforbund (NFF).

– Bruk av medisiner i idrett og fotball var mer utbredt tidligere, og det er i dag strengere krav til bruk av medisiner for å dempe ubehag og smerter for å kunne spille fotball, sier Andersen.

Trine Rønning

Fikk abstinenser etter å ha spilt EM for Norge i «pillerus»: – Jeg hadde store problemer

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal