Hopp til innhold

Thorkildsen til finalen med et nødskrik

Andreas Thorkildsens (31) finaleplass hang i en tynn tråd etter to av tre kvalifiseringskast. Men i aller siste forsøk fikk han «treff».

Andreas Thorkildsen kastet 83.95 i siste omgang. Kommentatorer: Karen-Marie Ellefsen og Vebjørn Rodal

VIDEO: Se Thorkildsens kvalifiseringskast i friidretts-VM!

– Jeg har aldri lagt skjul på at dette er altfor tidlig på dagen for meg, smiler Thorkildsen til NRK etter den dramatiske spydkvalifiseringen.

Thorkildsen - med kniven på strupen - brente til med 83,05 meter i tredje og siste omgang, og er dermed direktekvalifisert til lørdagens spydfinale.

Men frem til da var kvalifiseringen svært dramatisk for nordmannen.

Lettelsen lyste av treneren

Åsmund Martinsen

Åsmund Martinsen tørket svetten etter Thorkildsens tredjekast.

Foto: Skjermdump / NRK

Thorkildsen kom skjevt ut og var avhengig av et godt kast i siste omgang for å kvalifisere seg. Før sisteomgangen hadde han ikke vært i nærheten av kvalifiseringsgrensen.

Så kastet han. På tribunen satt trener Åsmund Martinsen og gjorde en tydelig tørke-svette-av-pannen-bevegelse da Thorkildsens sistekast slo i bakken nærmere 85 metersstreken enn 80 metersstreken og lurte seg over kvalifiseringsgrensen.

Det lo Thorkildsen godt av.

– Se på Åsmund! Han var nok mer nervøs enn meg. Det er ikke uvanlig at jeg bruker tre kast på å kvalifisere meg, sa Thorkildsen da han fikk se trenerens reaksjon.

– Jeg trengte ikke å kaste langt. Jeg trengte bare å kaste langt nok, sier Thorkildsen.

Trøblet i starten

31-åringen har hatt for vane å slite i kvalifiseringer, og også denne gangen trøblet han i starten. Hans første kast gikk rett opp og rett ned og landet på i overkant av 75 meter. Thorkildsen valgte imidlertid å tråkke over linjen for å markere kastet som «dødt».

– Førstekastet slo ut negativt, og slo over. Det var nok kraft i det ellers, beskriver Thorkildsen.

Det andre kastet landet på 79,45 meter - altså tre meter og fem centimeter bak den offisielle kvalifiseringsgrensen på 82,50 meter.

Da begynte usikkerheten begynte så smått å bre seg i ansiktet på trener Åsmund Martinsen som satt på tribunen. Andrekastet holdt til en foreløpig 9.-plass - og kun de 12 beste går til finalen.

Men så - i siste forsøk - kom det forløsende «treffet».

– Tredjekastet var bra. Jeg trengte bare en liten meter ekstra fra forrige kast, så det var ikke så vanskelig. Der kjente jeg i hvert fall at det var i nærheten av å sitte. Så får vi håpe kroppen responderer enda bedre i finalen, sier en uvanlig sprudlende Thorkildsen til NRK.

– Kjente du presset før den siste omgangen?

– Jeg er vant til å måtte bruke tre kast, så presset tenkte jeg ikke så mye på. Det gikk som forventet, sier den rolige sørlendingen.

VIDEO: Se intervju med Thorkildsen etter kvalifiseringen

Andreas Thorkildsen syntes kvalifiseringen startet altfor tidlig. Thorkildsen mente kroppen ikke var våken, men at det var en lengde han burde kontrollere. Reporter: Line Andersen

VIDEO: Andreas Thorkildsen: - Det var altfor tidlig for meg. Reporter: Line Andersen.

Pitkämäki er favoritt

Tero Pitkämäki og Vitezslav Veselý, de to store forhåndsfavorittene, kvalifiserte seg begge til finalen. Pitkämäki kastet 84,39 meter og var med det lengst av alle, mens Veselý tok seg videre med 81,51 m.

– Veselý virker veldig sterk. Det samme gjør Tero. Spesielt Pitkämäki er veldig stabil, sier Thorkildsen om sine argeste konkurrenter.

Tittelforsvarer Mathias de Zordo, som snøt Andreas Thorkildsen for VM-gullet i 2011, er skadet og deltar ikke i konkurransen.

Les også: Thorkildsen: – Ikke hatt fullklaff på to år

VIDEO: Se Andreas Thorkildsens første kvalifiseringskast

Andreas Thorkildsen hadde ikke en god start på dagens spydkast konkurranse. Kommentatorerer: Karen-Marie Ellefsen og Vebjørn Rodal

VIDEO: Se Andreas Thorkildsens første kast i spydkvalifiseringen.

Siste nytt

  • Molde møter Sarpsborg i cupen – VIF trakk HamKam

    Molde skal opp mot Sarpsborg i jakten på kvartfinaleplass i årets fotball-NM.

    Molde slo Hødd 3-1 onsdag og sikret seg en plass i den fjerde runden.

    Lillestrøm overrasket og slo Bodø/Glimt 4-2 onsdag. «Fugla» møter Strømsgodset i den neste fasen. Kampene spilles 8. mai før det blir et opphold fram til høstsesongen.

    Vålerenga slo ut Tromsø på hjemmebane onsdag og får ny hjemmekamp når HamKam kommer på besøk.

    I alt åtte eliteserielag er ute av årets cup. I tillegg til Molde og Lillestrøm er Fredrikstad, KFUM Oslo, HamKam, Strømsgodset, Viking og Sarpsborg 08 videre.

    Molde vant cupen i fjor med 1-0-seier over Glimt.

    Alle kampene:

    Eidsvold Turn – Sandnes Ulf

    Stabæk – Bryne

    Strømsgodset – Lillestrøm

    Raufoss – Fredrikstad

    Vålerenga – HamKam

    Lysekloster – KFUM

    Molde – Sarpsborg

    Levanger – Viking (NTB)

    Molde
    Foto: NTB
  • Hoelgaard på tiendeplass i Frankfurt

    Markus Hoelgaard ble beste nordmann i éndagsrittet Eschborn-Frankfurt onsdag. Det tradisjonsrike rittet ble som vanlig arrangert 1. mai og er et ritt som Alexander Kristoff har vunnet flere ganger tidligere.

    Løypa har de siste to utgavene blitt gjort hardere og opp Feldberg for andre gang måtte Kristoff slippe. Det norske Uno-X-laget satt da med Ådne Holter, Søren Wærenskjold, Odd Christian Eiking og Markus Hoelgaard i feltet.

    Wærenskjold måtte slippe i rittets siste stigning og til slutt ble det en spurt fra en gruppe på 36 ryttere. Der var Maxime Van Gils best og vant foran Alex Aranburu og Riley Sheehan.

    Hoelgaard ble nummer ti i spurten, mens Holter og Eiking kom inn til henholdsvis 28. og 29. plass.

    Markus Hoelgaard
    Foto: Fredrik Hagen / NTB
  • Vålerenga videre i cupen: Første hjemmeseier på 227 dager

    Vålerenga rykket på dramatisk vis ned i fjor. Mye av grunnen var at de slet stort på hjemmebane i Oslo, hvor de kun vant tre av 18 kamper (15 seriekamper, to cupkamper og én kvalifiseringskamp).

    Også årets sesong har startet dårlig på hjemmebane, med ett poeng på de to første seriekampene.

    Onsdag fikk Vålerenga endelig juble for seier igjen på hjemmebane, deres første hjemmeseier siden de slo Aalesund i serien 17. september i fjor.

    I etterkant av det hadde de spilt åtte hjemmekamper uten seier, før de altså kunne innkassere cupavansement etter 1-0 mot Tromsø.

    Simen Juklerød scoret kampens eneste mål med et godt plassert skudd i første ekstraomgang.

    For Tromsø fortsetter katastrofe-starten på sesongen. Fjorårets bronsevinner i Eliteserien har tapt samtlige fire kamper i Eliteserien til nå i år og er nå også slått ut av cupen.

    Vålerenga

Sendeplan

Kl. Program Kanal