Hopp til innhold

Johaug gråt da hun forlot datteren – nå testes realismen i en VM-satsing

Therese Johaug gjør konkurransecomeback både i langrenn og løping. Men det er hvordan hun klarer seg uten datteren Kristin som avgjør om hun satser mot VM på hjemmebane.

Therese Johaug på Beitostølen

PRØVER IGJEN: Therese Johaug forbereder seg for første gang på to år til å gå skirenn.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Det er ikke lenger en hemmelighet at Therese Johaug vurderer å satse mot VM-femmila i Trondheim neste vinter, 9. mars 2025. Hun har 14 VM-gull fra før, men fristes av å prøve å ta nummer 15 på en distanse som ikke fantes for kvinner sist hun var aktiv.

Overfor NRK bekrefter 35-åringen at hun akkurat nå tester ut realismen i en ny toppsatsing.

Det er to ting hun ønsker å finne ut av. Det ene er hvordan hun ligger an fysisk. Det andre er hvordan hun vil takle å være borte fra datteren Kristin, som ble født 17. mai i fjor.

Det betyr jo mye å se hvordan formen er, og om det er reelt mulig eller ikke. Og kanskje mest det å på kjenne på samvittigheten på hjemmebane og hvordan det er, sier hun.

Therese Johaug på Beitostølen

TRENER MYE: Therese Johaug trente over 60 timer i januar, og føler fysikken sitter bedre enn teknikken.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Tuting

Grytidlig onsdag morgen reiste Johaug fra Oslo for å jobbe som ekspertkommentator for NRK under Ski-NM Beitostølen. Etter NM reiser hun videre til Sveits for å gå sitt første skirenn siden Skarverennet for snart to år siden.

Det betyr at hun ikke ser datteren på halvannen uke. Kristin ble født 17. mai i fjor og er med andre ord drøyt ni måneder gammel. Tidligere har de ikke vært lenger borte fra hverandre enn halvannet døgn.

therese johaug

BLE MOR: 17. mai i fjor fikk Therese Johaug datteren Kristin.

Foto: Eirik Fure / NRK

Det var jo tuting, sier Johaug om avskjeden.

Det begynte med tuting for mange dager siden. Men det har gått overraskende greit så langt i dag, konstaterer hun etter å ha gjennomført en to timer lang treningsøkt i NM-løypene.

– Lyst til å gå fort

Johaug trener systematisk, og har gjort det en god stund. I januar ble det over 60 timer. Det er toppidrettstrening, ikke mosjonistaktivitet. Hun legger grunnlaget for en VM-satsing.

Hun skal ikke konkurrere på Beitostølen, men neste helg er hun altså tilbake i konkurranse i det 17 kilometer lange Engadin Frauenlauf. Aller helst skulle hun gått Engadin skimaraton en uke senere, men det passet rett og slett ikke inn.

Når jeg først har et startnummer på brystet, så har jeg lyst til å gå fort, det skal jeg innrømme, sier hun.

1. mai skal hun løpe Grue halvmaraton. Der skal det også gå fort.

Målet er å springe på rundt 1.10, sier hun.

Det er verdt å nevne at det bare er fire norske kvinner gjennom tidene som har løpt under den tiden: Ingrid Kristiansen, Grete Waitz, Stine Larsen og Karoline Bjerkeli Grøvdal. Kravet for deltakelse i sommerens friidretts-EM er 1.10.30.

Therese Johaug på Beitostølen

KAN GÅ NM-TREMILA: Therese Johaug vurderer å melde seg på NM del 2.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Vurderer NM-start

Johaug er heller ikke fremmed for tanken på at det kan bli flere skirenn innen den tid. Hun bekrefter at det kan bli aktuelt å stille i NM-tremila på Lillehammer 23. mars.

Ja, det hadde vært moro å ha prøve seg, bekrefter hun.

Hvordan hun klarer seg i konkurransene, vil gi henne viktige svar på det fysiske nivået. Men at hun i det hele tatt stiller opp, skyldes også at hun allerede har noen svar.

De siste ukene har hun gjennomført flere tester.

Da får man i hvert fall et ærlig svar på hvordan formen er, sier hun.

Hva er svaret?

Svaret er at jeg er et stykke bak der jeg har vært, men det er ikke «halvgæli», heller. Så ut fra den treningen jeg har trent og hvordan det siste året har vært, så er jeg fornøyd, sier Johaug.

På spørsmål om en mer detaljerte rapport fra en fast løpetest på mølle Johaug ofte har brukt, smiler hun bare og sier «ingen kommentar».

NRK kjenner likevel til at denne testen antyder at hun rent fysisk allerede tilhører den ypperste verdenseliten i langrenn.

Therese Johaug og Helene Marie Fossesholm

TRENER SAMMEN: Therese Johaug og Helene Marie Fossesholm har dratt hverandre fram i vinter-

Foto: Anders SKjerdingstad / NRK

– Vil være helt der oppe

En som har trent mye med Therese Johaug den siste tiden, er Helene Marie Fossesholm. Også hun er hemmelighetsfull.

Det har jeg sett at Therese har vært bra. Hvor bra, det trenger ikke jeg å uttale meg om, smiler hun.

Fossesholm vil heller ikke si om Johaug bør satse mot VM neste vinter, men hun legger ikke skjul på hva hun håper.

Vinter-OL i Beijing 2022: Medaljer. Therese Johaug.

HAR VUNNET ALT: Tre OL-gull. 14 VM-gull. 82 verdenscupseirer. Det er Therese Johaugs fasit – så langt. Nå kan det bli mer.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

For min del håper jeg at hun skal gå skirenn igjen. Hun har jo vært den desiderte beste. Og jeg tror hvis hun kommer tilbake så tror jeg fortsatt hun vil være helt der oppe. Men det må jo være fordi hun har lyst til selv, sier Fossesholm, som selv går sitt første skirenn for vinteren torsdag.

Da er Therese Johaug på jobb for NRK. Men om de neste månedene gir de svarene hun håper, kan det være at ekspertrollen i denne omgang blir mer kortvarig enn hun hadde sett for seg.

Therese Johaug er tilknyttet NRK som langrennsekspert. NRKs redaksjonelle vurderinger gjøres uavhengig av dette.

Siste nytt

 • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

  Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

  Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

  Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

  Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

  Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

  Championship - Leeds United v Hull City
  Foto: Craig Brough / Reuters
 • Kokte over i derby - tre røde kort på overtid da Inter tok ligatittelen

  Inter kunne mandag juble for sin 20. Serie A-tittel. Veteranen Francesco Acerbi (35) ledet an i 2-1-seieren over byrival Milan på San Siro – i en kamp som tok fullstendig fyr på overtid.

  Inter hadde før mandagens duell vunnet fem strake Milano-derby siden september 2022. Milan måtte holde byrivalen til minst uavgjort om ikke Inter skulle sikre ligatittelen.

  Men de svart- og rødkledde greide aldri komme helt tilbake i kampen etter å ha havnet under 0-2. Dermed tok Inter sin sjette strake seier mellom lagene i alle turneringer.

  Med seieren klatrer Inter opp på 20 serietitler, noe som er én mer enn byrivalen. Milan tok sin 19. triumf i 2022. Juventus har vunnet klart flest med sine 36, men det er fire år siden sist Torino-laget vant Serie A.

  På overtid ble det bråk opptil flere ganger. Først da Theo Hernández (Milan) og Denzel Dumfries (Inter) barket sammen. De begge ble deretter utvist. I etterkant måtte også Davide Calabria (Milan) forlate banen da han slo Davide Frattesi i ansiktet i feltet.

  Det er første gang en Serie A-tittel blir sikret i Milano-derbyet. Inter-spillerne jublet vilt etter kampslutt, og tilskuere i begge leirene felte tårer. (NTB)

  Serie A - AC Milan v Inter Milan
  Foto: Alessandro Garofalo / Reuters
 • Haaland kom til kort – Djokovic vant prestisjepris

  Erling Braut Haaland var blant de nominerte, men Novak Djokovic stakk av med prisen som årets mannlige idrettsutøver for 2023 på Laureus-seremonien mandag.

  Laureus Sports Awards har vært delt ut siden 2000. Den omtales som idrettens Oscar-utdeling. Årets seremoni var lagt til den spanske hovedstaden Madrid.

  I kampen om Laureus-prisen hadde Haaland konkurranse av Djokovic (tennis), Mondo Duplantis (friidrett), Noah Lyles (friidrett), Lionel Messi (fotball) og Max Verstappen (Formel 1).

  Messi vant prisen i fjor etter at han ledet Argentina til VM-tittelen.

  Fotballstjernen Aitana Bonmatí fikk prisen som årets kvinnelige idrettsutøver. Barcelona-spilleren var sentral for Spania da de gikk til topps i VM i Australia og New Zealand. (NTB)

  Laureus World Sports Awards
  Foto: Violeta Santos Moura / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal