Hopp til innhold

Tallknusernes dom: Disse tar medalje og disse rykker ned

Norsk Regnesentral spår at Rosenborg havner utenfor topp tre. Samtidig tror NRK-ekspert at et nyopprykket lag kan overraske.

Kristian Eriksen, Ola Solbakken

HVORDAN ENDER DET?: Klarer Edvard Tagseth og Rosenborg topp 3? Rykker Kristian Eriksen og HamKam ned? Og vinner Ola Solbakken og Glimt overlegent igjen? Spørsmålene er mange før årets eliteseriesesong.

Foto: NTB

Det er som å kaste terning. Du vet ikke hva du får med HamKam, sier Aleksander Schau.

Om kort tid sparkes Eliteserien i gang når HamKam tar imot Lillestrøm på Briskeby. Det er knyttet stor spenning til hva de hvite og grønne fra Hamar kan få til etter 13 sesonger utenfor det gode selskap.

NRKs fotballekspert, Aleksander Schau, tror Hamar-laget blir en joker i årets sesong.

De har måttet erstatte en god stopper, men samtidig er det en enorm glede på Hamar over å være i Eliteserien. Jeg får nesten sitere den gamle Liverpool-spilleren Phil Thompson: «Det er kål eller kaviar». Jeg har prøvd å spå det mange ganger, men jeg får det ikke til, sier Schau.

Aleksander Schau

EKSPERT: Aleksander Schau.

Foto: Truls Antonsen / NRK

Briskeby-laget har vært en av de store snakkisene før comeback-sesongen. Det er mye takket være storscoreren Kristian Eriksen som lenge har vært sterkt ønsket av Rosenborg.

Men HamKam har nektet å slippe ham, og lørdag starter 27-åringen på topp for hjemmelaget.

At de har beholdt Kristian Eriksen, er ekstremt viktig for dem, sier Schau.

Men hvor sannsynlig er det egentlig at Eriksen og HamKam holder plassen?

OBOS-ligaen fotball 2021, HamKam - Raufoss

SNAKKIS: HamKams Kristian Eriksen flørtet med Rosenborg før sesongen, men ble til slutt værende på Hamar.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Tallknuserne om HamKams muligheter

Norsk Regnesentral har spilt hele årets eliteserie 5.000.000 ganger på en datamaskin og beregnet 5.000.000 tilsvarende tabeller. Deretter har de talt opp hvor mange ganger Bodø/Glimt kommer på førsteplass, andreplass og så videre. Det har gitt tallknuserne sannsynligheten for plassering for hvert enkelt lag.

OBOS-ligaen fotball 2021, HamKam - Raufoss

COMEBACK: HamKam-spillerne Kristian Eriksen og Aleksander Melgalvis Andreassen (bak).

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Ifølge prognosene er det mest sannsynlig at Aalesund og Jerv rykker direkte ned. Samtidig har tallknuserne kommet frem til at det er en 46,8 prosents sjanse for at HamKam rykker ned (enten direkte eller via kvalik).

HamKam-profil Aleksander Melgalvis Andreassen er tydelig på at de ønsker å motbevise alle som tror laget går rett ned.

– Det første målet vårt er å holde oss i serien, men det langsiktige målet er å prøve å etablere oss som en eliteserieklubb. Vi kommer til å jobbe steinhardt, vi, sier Melgalvis til NRK.

Eliteserien 2021: Mjøndallen - Bodø/Glimt 0 - 3

JUBEL: Tallknuserne spår at det blir mye Glimt-jubel på Aspmyra denne sesongen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Vinner Glimt igjen?

Melgalvis tror det skal mye til for at eliteseriegullet ikke havner i Bodø også denne sesongen.

Jeg har vanskeligheter for å se at noen kan utfordre Bodø/Glimt i år. De ser solide ut og har vært i sesong i noen uker med europa-kamper, cupkamper og walkover og det som er. Jeg tror det blir vanskelig å ta Bodø/Glimt i år, sier HamKam-spilleren.

Aleksander Schau spår også at det blir mye jubel på Aspmyra denne sesongen, men han skulle gjerne ha sett at klubben hentet inn én eller to spillere til.

– Alle tror vel at Glimt tar det. De har en stor tropp, men kanskje ikke så bred som mange skal ha det til. Vi får se. Det er fortsatt noen dager igjen å hente spillere. Man gir nok ikke opp Erik Botheim med det første der oppe. Det lukter fugl nå, men får dem inn Botheim lukter det julekalkun, sier Schau.

Melgalvis og Schau får ikke overraskende støtte fra matematikerne hos Norsk Regnesentral. De har regnet ut at det er 60,5 prosent sannsynlig at Glimt tar gullet. De tror videre at Molde og Viking følger på de neste plassene.

Kick off event seriestart eliteserien i fotball

TUNG OPPKJØRING: Kjetil Rekdal har hatt en tøff oppkjøring med Rosenborg.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Rosenborg utenfor pallen

Noe mer overraskende er det kanskje at tallknuserne tror Rosenborg kun har 3 prosent sjanse for å ta seriegullet. De blir spådd en fjerdeplass.

NRK-ekspert Carl-Erik Torp tror gullhungrige trøndere bare kan glemme at Rosenborg utfordrer Glimt om seriegull allerede på første Rekdal-forsøk.

– Det virker helt urealistisk at RBK kan være med og kjempe om gullet. Ja, treningskamper er treningskamper, og ting endrer seg fort, men jeg har ikke sett noe som helst i vinter som tyder på at det er i ferd med å løsne skikkelig for dem. Ting kan skje, det er mange gode spillere i RBK, men det har vært sjokkerende resultater i vinter, sier Torp.

HamKam mot Lillestrøm og alle andre eliteseriekamper, kan du som alltid følge på NRK Sport på radio.

Sportsnyheter

Guttormsen millimeter unna skrekkulykke før første VM

Først satte han personlig rekord. I neste forsøk klarte Simen Guttormsen bare så vidt å unngå at lista gikk rett i øyet hans.

Siste nytt

 • Magnus Carlsen stiller i poker-VM i Las Vegas

  Sjakkmester Magnus Carlsen tar neste uke turen til Las Vegas for å delta i poker-VM.

  Carlsen skal delta i hovedturneringen i «World Series of Poker», arrangementet som i praksis er VM i poker, skriver VG.

  Den verdenskjente sjakkspilleren har tidligere deltatt i NM og har spilt litt med venner, men har aldri bevisst trent på kortspillet.

  – Det vil være interessant å gjøre dette en gang i livet. Spille VM. Jeg håper å gjøre en god figur, sier han og påpeker at han er et konkurransemenneske.

  Han understreker at det ikke er realistisk å kjempe i toppen i turneringen, men legger til at det ikke alltid er den beste som vinner.

  Magnus Carlsen
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Vålerenga slått ut av cupen - til tross for strafferedning

  Vålerenga-krise ble et faktum i det de røk ut i cupens tredje runde mot Bodø/Glimt. Ulrik Saltnes ble matchvinner på tampen da Glimt sikret 1-0.

  Vålerengas keeper Magnus Sjøeng får i sin debykamp en strafferedning som var med på å holde hjemmelagets håp oppe helt til siste minutt. Men i det ordinær tid er ute setter Glimt kaptein Saltnes kampens eneste mål, og sørger for at nordlendingene går videre til neste runde i cupen.

  – Vi er inne i en motgangsperiode, så får vi si det slik at vi i dag var opp mot vårt beste mot et godt lag. I den situasjonen vi har vært i, er det en sterk prestasjon fra oss. Utfordringene var de samme som vi har hatt. Vi scorer ikke mål, og vi hadde en del muligheter som burde vært utnyttet bedre, sa Dag-Eilev Fagermo til NRK.

  Sjøeng fikk muligheten som førstekeeper etter at Kjetil Haug ble solgt til Toulouse. Debutanten gjør en mesterlig kamp.

  –Det går på instinkt. Jeg velger riktig side. Det er utrolig deilig å få den der, forteller Sjøeng om strafferedningen.

 • Fuglsang slapp med skrekken – avga falsk positiv

  Den danske sykkelstjernen Jakob Fuglsang trodde sesongens store høydepunkt røk, da han testet poisitivt for koronavirus, kun dager før Tour de France braker løs.

  Dansken har siden den gang testet negativt på to PCR-tester, og ytterligere to antigentester.

  Onsdag ble Fuglasang og resten av hans Israel-Premier Tech presentert foran et stort folkehav i Tivoli i København.

  Det er ellevte gang dansken skal sykle Tour de France. Han har en 7. plass sammenlagt som beste resultat i rittet.

  Switzerland Cycling Tour de Suisse
  Foto: GIAN EHRENZELLER / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste