Hopp til innhold

Tallknusernes dom: Disse tar medalje og disse rykker ned

Norsk Regnesentral spår at Rosenborg havner utenfor topp tre. Samtidig tror NRK-ekspert at et nyopprykket lag kan overraske.

Kristian Eriksen, Ola Solbakken

HVORDAN ENDER DET?: Klarer Edvard Tagseth og Rosenborg topp 3? Rykker Kristian Eriksen og HamKam ned? Og vinner Ola Solbakken og Glimt overlegent igjen? Spørsmålene er mange før årets eliteseriesesong.

Foto: NTB

Det er som å kaste terning. Du vet ikke hva du får med HamKam, sier Aleksander Schau.

Om kort tid sparkes Eliteserien i gang når HamKam tar imot Lillestrøm på Briskeby. Det er knyttet stor spenning til hva de hvite og grønne fra Hamar kan få til etter 13 sesonger utenfor det gode selskap.

NRKs fotballekspert, Aleksander Schau, tror Hamar-laget blir en joker i årets sesong.

De har måttet erstatte en god stopper, men samtidig er det en enorm glede på Hamar over å være i Eliteserien. Jeg får nesten sitere den gamle Liverpool-spilleren Phil Thompson: «Det er kål eller kaviar». Jeg har prøvd å spå det mange ganger, men jeg får det ikke til, sier Schau.

Aleksander Schau

EKSPERT: Aleksander Schau.

Foto: Truls Antonsen / NRK

Briskeby-laget har vært en av de store snakkisene før comeback-sesongen. Det er mye takket være storscoreren Kristian Eriksen som lenge har vært sterkt ønsket av Rosenborg.

Men HamKam har nektet å slippe ham, og lørdag starter 27-åringen på topp for hjemmelaget.

At de har beholdt Kristian Eriksen, er ekstremt viktig for dem, sier Schau.

Men hvor sannsynlig er det egentlig at Eriksen og HamKam holder plassen?

OBOS-ligaen fotball 2021, HamKam - Raufoss

SNAKKIS: HamKams Kristian Eriksen flørtet med Rosenborg før sesongen, men ble til slutt værende på Hamar.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Tallknuserne om HamKams muligheter

Norsk Regnesentral har spilt hele årets eliteserie 5.000.000 ganger på en datamaskin og beregnet 5.000.000 tilsvarende tabeller. Deretter har de talt opp hvor mange ganger Bodø/Glimt kommer på førsteplass, andreplass og så videre. Det har gitt tallknuserne sannsynligheten for plassering for hvert enkelt lag.

OBOS-ligaen fotball 2021, HamKam - Raufoss

COMEBACK: HamKam-spillerne Kristian Eriksen og Aleksander Melgalvis Andreassen (bak).

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Ifølge prognosene er det mest sannsynlig at Aalesund og Jerv rykker direkte ned. Samtidig har tallknuserne kommet frem til at det er en 46,8 prosents sjanse for at HamKam rykker ned (enten direkte eller via kvalik).

HamKam-profil Aleksander Melgalvis Andreassen er tydelig på at de ønsker å motbevise alle som tror laget går rett ned.

– Det første målet vårt er å holde oss i serien, men det langsiktige målet er å prøve å etablere oss som en eliteserieklubb. Vi kommer til å jobbe steinhardt, vi, sier Melgalvis til NRK.

Eliteserien 2021: Mjøndallen - Bodø/Glimt 0 - 3

JUBEL: Tallknuserne spår at det blir mye Glimt-jubel på Aspmyra denne sesongen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Vinner Glimt igjen?

Melgalvis tror det skal mye til for at eliteseriegullet ikke havner i Bodø også denne sesongen.

Jeg har vanskeligheter for å se at noen kan utfordre Bodø/Glimt i år. De ser solide ut og har vært i sesong i noen uker med europa-kamper, cupkamper og walkover og det som er. Jeg tror det blir vanskelig å ta Bodø/Glimt i år, sier HamKam-spilleren.

Aleksander Schau spår også at det blir mye jubel på Aspmyra denne sesongen, men han skulle gjerne ha sett at klubben hentet inn én eller to spillere til.

– Alle tror vel at Glimt tar det. De har en stor tropp, men kanskje ikke så bred som mange skal ha det til. Vi får se. Det er fortsatt noen dager igjen å hente spillere. Man gir nok ikke opp Erik Botheim med det første der oppe. Det lukter fugl nå, men får dem inn Botheim lukter det julekalkun, sier Schau.

Melgalvis og Schau får ikke overraskende støtte fra matematikerne hos Norsk Regnesentral. De har regnet ut at det er 60,5 prosent sannsynlig at Glimt tar gullet. De tror videre at Molde og Viking følger på de neste plassene.

Kick off event seriestart eliteserien i fotball

TUNG OPPKJØRING: Kjetil Rekdal har hatt en tøff oppkjøring med Rosenborg.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Rosenborg utenfor pallen

Noe mer overraskende er det kanskje at tallknuserne tror Rosenborg kun har 3 prosent sjanse for å ta seriegullet. De blir spådd en fjerdeplass.

NRK-ekspert Carl-Erik Torp tror gullhungrige trøndere bare kan glemme at Rosenborg utfordrer Glimt om seriegull allerede på første Rekdal-forsøk.

– Det virker helt urealistisk at RBK kan være med og kjempe om gullet. Ja, treningskamper er treningskamper, og ting endrer seg fort, men jeg har ikke sett noe som helst i vinter som tyder på at det er i ferd med å løsne skikkelig for dem. Ting kan skje, det er mange gode spillere i RBK, men det har vært sjokkerende resultater i vinter, sier Torp.

HamKam mot Lillestrøm og alle andre eliteseriekamper, kan du som alltid følge på NRK Sport på radio.

Siste nytt

 • Sjansesløsing da HamKam og Lillestrøm delte poengene

  Verken HamKam eller Lillestrøm fikk ballen i mål i mandagens eliteseriekamp på Briskeby. Hedmarkingene står uten seier på sine fem siste seriekamper.

  HamKam kom til mandagens hjemmekamp med fire strake serietap i bagasjen. Lillestrøm på sin side tapte nylig cupfinalen mot Brann. På Briskeby var det nok av sjanser, men ingen av lagene greide å sette ballen i nettmaskene. (NTB)

  Eliteserien 2023: HamKam - Lillestrøm
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Ohi-mål og Evjen-assist mot Nordsjælland

  Ohi Omoijuanfo markerte seg med scoring og Håkon Evjen med assist da Brøndby vant 5-1 hjemme over Nordsjælland i det danske sluttspillet mandag kveld.

  Resultatet førte til at Brøndbys erkerival FC København er seriemester en runde før slutt.

  Ohi sendte vertene i ledelsen allerede etter to minutter, og Mathias Kvistgaarden økte til 2-0 midtveis i første omgang. Fire minutter etter pause satte dansken inn sitt andre mål for kvelden etter å ha blitt spilt opp av Evjen. (NTB)

  Fotball, privatlandskamp: Irland - Norge (1-2)
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Stabæk med to utvisninger i seier over VIF

  Stabæk påførte Vålerenga 2-1-tap på Nadderud i Eliteserien mandag. Videodømming ble tatt i bruk tre ganger og resulterte i et omdiskutert mål og to utvisninger

  Kasper Høgh sendte Stabæk i føringen da han styrte ballen i mål ved bakerste stolpe etter åtte minutter. Drøyt ti minutter før hvilen doblet Høghs spissmakker Mushaga Bakenga ledelsen. Bildene i etterkant viste at 30-åringens brukte hånden da han dempet ballen. Det ble gjort en VAR-sjekk, men målet ble likevel stående.

  Fem minutter etter pause traff Stabæk-kaptein Fredrik Krogstad beinet til Seedy Jatta. Dommeren delte først ut det gule kortet, men etter å ha sett situasjonen på VAR-monitoren ble det omgjort til rødt.

  Ti minutter før slutt fikk også Tobias Pachonik rødt kort for en hands i feltet.

  Stefan Strandberg reduserte fra straffemerket for gjestene, men VIF greide aldri å fullførte opphentingen, skriver NTB.

  Eliteserien 2023: Stabæk - Vålerenga (runde 8)
  Foto: Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste