Hopp til innhold

Tallknusernes dom: Disse tar medalje og disse rykker ned

Norsk Regnesentral spår at Rosenborg havner utenfor topp tre. Samtidig tror NRK-ekspert at et nyopprykket lag kan overraske.

Kristian Eriksen, Ola Solbakken

HVORDAN ENDER DET?: Klarer Edvard Tagseth og Rosenborg topp 3? Rykker Kristian Eriksen og HamKam ned? Og vinner Ola Solbakken og Glimt overlegent igjen? Spørsmålene er mange før årets eliteseriesesong.

Foto: NTB

Det er som å kaste terning. Du vet ikke hva du får med HamKam, sier Aleksander Schau.

Om kort tid sparkes Eliteserien i gang når HamKam tar imot Lillestrøm på Briskeby. Det er knyttet stor spenning til hva de hvite og grønne fra Hamar kan få til etter 13 sesonger utenfor det gode selskap.

NRKs fotballekspert, Aleksander Schau, tror Hamar-laget blir en joker i årets sesong.

De har måttet erstatte en god stopper, men samtidig er det en enorm glede på Hamar over å være i Eliteserien. Jeg får nesten sitere den gamle Liverpool-spilleren Phil Thompson: «Det er kål eller kaviar». Jeg har prøvd å spå det mange ganger, men jeg får det ikke til, sier Schau.

Aleksander Schau

EKSPERT: Aleksander Schau.

Foto: Truls Antonsen / NRK

Briskeby-laget har vært en av de store snakkisene før comeback-sesongen. Det er mye takket være storscoreren Kristian Eriksen som lenge har vært sterkt ønsket av Rosenborg.

Men HamKam har nektet å slippe ham, og lørdag starter 27-åringen på topp for hjemmelaget.

At de har beholdt Kristian Eriksen, er ekstremt viktig for dem, sier Schau.

Men hvor sannsynlig er det egentlig at Eriksen og HamKam holder plassen?

OBOS-ligaen fotball 2021, HamKam - Raufoss

SNAKKIS: HamKams Kristian Eriksen flørtet med Rosenborg før sesongen, men ble til slutt værende på Hamar.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Tallknuserne om HamKams muligheter

Norsk Regnesentral har spilt hele årets eliteserie 5.000.000 ganger på en datamaskin og beregnet 5.000.000 tilsvarende tabeller. Deretter har de talt opp hvor mange ganger Bodø/Glimt kommer på førsteplass, andreplass og så videre. Det har gitt tallknuserne sannsynligheten for plassering for hvert enkelt lag.

OBOS-ligaen fotball 2021, HamKam - Raufoss

COMEBACK: HamKam-spillerne Kristian Eriksen og Aleksander Melgalvis Andreassen (bak).

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Ifølge prognosene er det mest sannsynlig at Aalesund og Jerv rykker direkte ned. Samtidig har tallknuserne kommet frem til at det er en 46,8 prosents sjanse for at HamKam rykker ned (enten direkte eller via kvalik).

HamKam-profil Aleksander Melgalvis Andreassen er tydelig på at de ønsker å motbevise alle som tror laget går rett ned.

– Det første målet vårt er å holde oss i serien, men det langsiktige målet er å prøve å etablere oss som en eliteserieklubb. Vi kommer til å jobbe steinhardt, vi, sier Melgalvis til NRK.

Eliteserien 2021: Mjøndallen - Bodø/Glimt 0 - 3

JUBEL: Tallknuserne spår at det blir mye Glimt-jubel på Aspmyra denne sesongen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Vinner Glimt igjen?

Melgalvis tror det skal mye til for at eliteseriegullet ikke havner i Bodø også denne sesongen.

Jeg har vanskeligheter for å se at noen kan utfordre Bodø/Glimt i år. De ser solide ut og har vært i sesong i noen uker med europa-kamper, cupkamper og walkover og det som er. Jeg tror det blir vanskelig å ta Bodø/Glimt i år, sier HamKam-spilleren.

Aleksander Schau spår også at det blir mye jubel på Aspmyra denne sesongen, men han skulle gjerne ha sett at klubben hentet inn én eller to spillere til.

– Alle tror vel at Glimt tar det. De har en stor tropp, men kanskje ikke så bred som mange skal ha det til. Vi får se. Det er fortsatt noen dager igjen å hente spillere. Man gir nok ikke opp Erik Botheim med det første der oppe. Det lukter fugl nå, men får dem inn Botheim lukter det julekalkun, sier Schau.

Melgalvis og Schau får ikke overraskende støtte fra matematikerne hos Norsk Regnesentral. De har regnet ut at det er 60,5 prosent sannsynlig at Glimt tar gullet. De tror videre at Molde og Viking følger på de neste plassene.

Kick off event seriestart eliteserien i fotball

TUNG OPPKJØRING: Kjetil Rekdal har hatt en tøff oppkjøring med Rosenborg.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Rosenborg utenfor pallen

Noe mer overraskende er det kanskje at tallknuserne tror Rosenborg kun har 3 prosent sjanse for å ta seriegullet. De blir spådd en fjerdeplass.

NRK-ekspert Carl-Erik Torp tror gullhungrige trøndere bare kan glemme at Rosenborg utfordrer Glimt om seriegull allerede på første Rekdal-forsøk.

– Det virker helt urealistisk at RBK kan være med og kjempe om gullet. Ja, treningskamper er treningskamper, og ting endrer seg fort, men jeg har ikke sett noe som helst i vinter som tyder på at det er i ferd med å løsne skikkelig for dem. Ting kan skje, det er mange gode spillere i RBK, men det har vært sjokkerende resultater i vinter, sier Torp.

HamKam mot Lillestrøm og alle andre eliteseriekamper, kan du som alltid følge på NRK Sport på radio.

Sportsnyheter

Fullførte kaos-kamp for tomme tribuner: – Det største sirkuset jeg har sett

Argentina utlignet 16 minutter på overtid. To timer senere ble scoringen annullert for offside, og kampen ble startet opp igjen.

Zhang Yufei

Full doping-ordkrig før OL: – Setter seg selv over resten av verden

23 kinesiske utøvere skal i 2021 ha testet positivt for doping. Nå kaster saken en mørk skygge over OL i Paris.

Canadas kvinnelandslag

Sendes hjem etter OL-skandale: – De som holder på sånn, må straffes

To kanadiere sendes hjem fra OL for å ha spionert på motstanderlaget med drone. NRKs ekspert mener det er mye vanligere å overvåke motstanderen enn folk tror.

Siste nytt

 • Full pott og seier i Ungdomslaget til 20-åring

  Landsskytterstevnet i Steinkjer er for fullt i gang, og onsdag møttes landets beste skyttere på 20 år og yngre til finale.

  Etter kvalifiseringen var det klart for at de 15 beste skulle møtes og kjempe om pokalen i ungdomslaget.

  I finalen var ti av 15 skyttere jenter, og det ble også en jente som gikk seirende ut.

  Julianne Skallerud Brekke fra Råde lå på skive to i finalen. Brekke skjøt strålende og fikk 100 poeng.

  – Det betyr mye, jeg har lagt ned mye jobb i løpet av mange år. Det er veldig stort, sier 20-åringen, som nå kan kalle seg ungdomsmester, til NRK.

  Full pott holdt til seier da Caroline Finnestad Lund (19) på skive én skjøt 99 poeng og ble nummer to.

  Landsskytterstevnet
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
 • Hoelgaard vant i mestertrøya

  Markus Hoelgaard spurtet fra Jimmy Janssens like før mål og sikret etappeseieren på den tredje etappen av sykkelrittet Tour de Wallonie. Det ar Hoelgaards første seier etter at han vant NM-tittelen for en måned siden.

  Seieren er også 29-åringens første proffseier utenfor Norge. Hoelgaard var i utgangspunktet blant Uno-X-lagets antatt sterkeste kort for en god sammenlagtplassering, men har hatt flere uhell.

  På den første etappen falt han 1,1 kilometer før mål, og på den andre tapte han over to minutter etter å ha havnet bak en velt.

  Både lagkameraten Fredrik Dversnes og Team Visma-rytteren Per Strand Hagenes kom inn med et redusert hovedfelt, 43 sekunder bak Hoelgaard.

  Markus Hoelgaard, her fra Arctic Race i 2019.
  Foto: NTB
 • Verdensener i tennis Jannik Sinner trekker seg fra OL i Paris

  Den italienske tennisspilleren Jannik Sinner (22) har blitt nødt til å trekke seg fra OL i Paris på grunn av sykdom.

  Det skriver Sinner selv på X:

  «Etter en god treningsuke startet jeg å føle meg uvel. Jeg brukte et par dager på å trene og under et legebesøk fant vi ut at jeg hadde betennelse i mandlene, og ble sterkt frarådet fra å spille.»

  22-åringen skriver videre at det er en «stor skuffelse å miste lekene, som var én av mine hovedmål denne sesongen».

  Han avslutter med å ønske sine landsmenn lykke til i OL og skriver «Forza Italia».

  Italieneren var regnet som en av de fremste favorittene i singleturneringen ved siden av blant andre Carlos Alcaraz, Novak Djokovic og Casper Ruud.

  Verdensener Sinner har tatt tennisverden med storm de siste to årene. I starten av 2023 var italieneren nummer 15 på verdensrankingen, før en kruttsterk avslutning på året brakte ham helt opp på 4.-plass.

  22-åringen tok med seg momentumet inn i 2024, og i slutten av januar slo han Medvedev i finalen av Australian Open. Siden har det blitt titler i Rotterdam (ATP 500), Miami (Masters) og Halle (ATP 500). Bare Alcaraz (to ganger), Stefanos Tsitsipas og Daniil Medvedev har klart å slå italieneren i 2024.

  Etter Roland-Garros i juni seilet Sinner opp som ny verdensener.

  NRK/NTB

  Jannik Sinner
  Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal