Hopp til innhold

Her er tallene som viser at skigutta har svart på kritikken

Før forrige OL var Petter Northug den eneste distanseløperen Norge kunne regne som gullkandidat. Her er statistikken som viser at herrelandslaget stiller betydelig sterkere i årets OL.

Vancouver Olympics Cross Country

Petter Northug vant femmila og tok bronse på sprinten i forrige OL. Han gikk også ankeretappene på stafetten og lagsprinten, som ble herretroppens to andre medaljer - henholdsvis sølv og gull.

Foto: Matthias Schrader / AP

Før og etter OL i Vancouver for fire år siden måtte Norges langrennsherrer tåle kritikk for å være for svake - bak en da 23 år gammel Petter Northug i storslag.

Om man sammenligner verdenscupresultatene fra denne sesongen og for fire år siden ser det ut til at Norges har hevet seg betydelig i mellomtiden og stiller med en langt sterkere tropp under Sotsji-OL. Se listene i faktaboksene til høyre!

Nå har Norge flere løpere som har oppnådd gode resultater, mens listene fra 2010 er et tristere skue, sett med norske øyne.

Fra én til fire på topp ti

SKIING/ Sundby celebrates on the podium as he holds the FIS Tour de Ski trophy after winning the men's FIS World Cup cross-country skiing 9km free final climb pursuit race on the Alpe Cermis in Val di Fiemme

Martin Johnsrud Sundby leder verdenscupen sammenlagt, og er en klar medaljefavoritt på de fleste distanseløpene i OL.

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters
Jens Arne Svartedal

Jens Arne Svartedal var kritisk til nivået på norsk herrelangrenn for fire år siden, men er langt mer positiv i dag.

Foto: Junge, Heiko, Heiko Junge / Scanpix

I midten av januar 2010 hadde Northug 1060 verdenscuppoeng og ledet verdenscupen klart. Man måtte imidlertid 15 plasser ned på listen for å finne neste nordmann bak ham, Ola Vigen Hattestad, som sto oppført med 210 poeng.

Hattestad er regnet som sprinter, noe som forteller litt om tilstanden blant de norske distanseløperne på tidspunktet.

Blant annet lå Odd-Bjørn Hjelmeset på 84.-plass i verdenscupen, men gikk likevel stafetten i OL.

I januar 2014 leder Martin Johnsrud Sundby sammenlagt foran lagkameraten Chris Jespersen. Petter Northug er nummer fire, til tross for at han fikk starten av sesongen spolert av sykdom.

Med Sjur Røthe på en foreløpig åttendeplass har Norge nå fire løpere på topp ti-listen, mot bare én for fire år siden.

Forskjellen er også synlig når man legger sammen antall verdenscuppoeng på den norske topp 15-listen: 4145 i år mot 2654 i 2010.

Svartedal var kritisk til nivået

Jens Arne Svartedal, som selv fikk reise til OL i 2010, har aldri lagt skjul på at han synes herretroppen den gang var altfor svak.

– Jeg var kritisk til det norske nivået den gangen. Det var ikke særlig bra. Det gikk an å komme med i troppen uten å egentlig ha vært i nærheten av en pallplassering, forteller Svartedal, som nå jobber som ekspertkommentator i NRKs langrennssendinger.

I 2010 skapte de manglende resultatene bak Northug mye diskusjon. Under NM samme år uttalte Svartedal følgende til Nettavisen:

– Jeg er en av røkla bak Petter Northug. Bortsett fra han, er det ingen som har prestert på distanserenn. Dere har vært altfor snille med norsk herrelangrenn i år.

Norges langrennsherrer tok flere medaljer i Vancouver-OL, men det var liten tvil om hvem som i all hovedsak sørget for den norske jubelen - nemlig Petter Northug.

Han gikk sisteetappene da Norge tok sølv på stafetten og gull i lagsprint, samt vant gull på femmila og tok bronse på sprinten.

– Northug kan ikke gjøre alt, selv om han nesten gjorde det i dag. Vi må erkjenne at vi ikke er gode nok, og det har vist seg over en del år nå, sa skipresident Sverre Seeberg til Nettavisen.

I etterkant av OL skjedde det flere endringer rundt herrelandslaget, som kanskje har vært med på å gi den gode bredden man har akkurat nå.

«Luksusproblem»

Verdenscuplistene forteller selvsagt ikke alltid hele sannheten, men Svartedal mener likevel statistikken gir et godt bilde av forskjellen på troppene i dag og den gang.

– De norske herrene er blitt bedre og har større bredde. En vesentlig forskjell er at man har fått frem flere som er gode skøytere. I forrige tropp var det mangel på det, og man tok med noen skiskyttere. Denne gangen er troppen mye mer komplett, sier han.

Landslagstrener Trond Nystad kaller bredden i norsk herrelangrenn akkurat nå for «et luksusproblem».

trond

Landslagstrener Trond Nystad innførte større treningsmengder og mer løping.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Jeg føler troppen vi har i dag er veldig sterk. Vi har så mange gode at det har vært vanskelig å ta ut et lag til OL, sier han.

Svartedal sier man ikke skal ta for gitt at det blir flere medaljer i Sotsji enn i 2010, men hovedpoenget hans er at det i dag er langt flere som fremstår som gode medaljekandidater.

– Martin Johnsrud Sundby har jo vært veldig god denne sesongen, og jeg tror og håper Chris Jespersen fortsetter i samme gode stil som han har gjort i det siste, sier han.

– Ikke sikkert det blir flere medaljer

Svartedal peker imidlertid på at selv om det er blitt sanket langt flere verdenscuppoeng, er det fortsatt flere i OL-troppen som har til gode å prestere helt i toppen denne sesongen.

– Det er litt paradoks, for det er noen spørsmålstegn i troppen. Northug har vært syk, og en rutinert mann som Eldar Rønning har ikke prestert så mye til nå i år. Men samtidig består troppen av en del løpere man vet har nivået som kreves inne, og som man får tro klarer å få det ut i OL, sier han.

Nystad tok over som landslagstrener året etter Vancouver-OL. Han gjorde da flere mindre endringer i treningsopplegget. Løperne sluttet blant annet å sykle, og inn kom mye mer løpetrening og et litt forandret høydetreningsopplegg.

– Filosofien er å trene mye, hardt og rett. Vi har lagt vekt på gammeldags trening, med mye løping gjennom hele sesongen og å oppsøke det terrenget man har i konkurranser, forteller han, og legger til:

– Det viktigste er nok at man over tid har fått inn i hjernebarken at den beste forsikringen for gode resultater er å trene mye. Den treningskulturen ser ut til å ha spredd seg til stadig flere.

– Litt tilfeldig

Svartedal tror det er litt tilfeldig at Norge har flere gode løpere nå.

– Det er ingen tvil om at de trener veldig riktig nå, men i mine øyne er det ikke så store forskjeller. Nivået på troppene bruker å gå litt i bølger, og nå er man inne i en god periode. Det er også noe med at flere av de som var med sist, forsatt er med og har fått tid til å utvikle seg, som Johnsrud Sundby, sier han.

Svartedal tror også at det faktisk kan vise seg at landslaget fikk et løft etter at Petter Northug valgte å satse med sitt eget privatlag.

– Da Northug meldte seg ut hadde de ikke ham til å måle seg mot på trening lengre, og da måtte flere ta ansvar for å heve treningsgruppen og sikre at man presterte på toppnivå. Jeg tror det har skapt en innbitthet og et godt miljø, mener han.

Siste nytt

  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal