NRK Meny
Normal

Taktisk hodebry for Stöckl før Raw Air – har for mange gode flygere

Raw Air byr på en taktisk utfordring for hoppledelsen. For allerede etter fredagens kvalifisering, kan sammenlagtdrømmen være over for flere av utøverne.

Ski-VM Lahti 2017.

SØLVGUTTER: Daniel André Tande (f.v.), Johann André Forfang, Anders Stjernen og Anders Fannemel tok sølv i VM, men loves likevel ikke plass i den første lagkonkurransen i Raw Air.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Den med høyest poengsum etter 16 hopp (fire kvalifiseringer og seks konkurranser) vinner Raw Air, den norske hoppuka, og sikrer seg millionpremien. At kvalifiseringen gir poeng, er spesielt. Det er det også at man får individuelle poeng i lagkonkurransene.

– Vi kan bare ta ut fire til lørdag, og de som ikke er med, er ferdig med Raw Air, slår Norges trener Alexander Stöckl fast.

Flere poeng i skiflyging

Anders Fannemel

FLYR: Anders Fannemel har verdensrekorden på 251,5 meter, satt i Vikersund i 2015.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Det skaper også ekstra hodebry at det hele avsluttes med skiflyging i Vikersund, og der får man nesten dobbelt så mange poeng som i de øvrige tre bakkene. Og Norges lag er fylt med gode flygere, blant annet verdensrekordholder Anders Fannemel.

– Å ta ut laget lørdag blir vanskelig, for vi må ta ut et lag som kan kjempe for sammenlagtseieren, selv om noen kanskje er litt bak i en storbakke. Siden skiflyging gir så mange poeng, er det viktig at vi ser hvem som er gode til å fly før vi tar ut laget. De har større sjanse til å hente poeng på slutten, forteller Stöckl til NRK.

– Jeg vet at hele det norske laget er gode i skiflyging, så det er tøft å velge noen der. Alle har hoppet over 240 meter og jeg er vel kortest av alle, med 242 meter, så jeg ligger dårligst an enn så lenge, sier verdenscuptreer Daniel-André Tande med et smil.

– Det blir spennende å se hva de gjør. Vi har jo et lag med over gjennomsnittet gode flygere, og siden man kan ta mange flere poeng der, vil nok det prege uttaket, tror Johann André Forfang.

Forventer å måtte trøste

Laget tas ut etter fredagens kvalifisering. Da tror Stöckl noen vil bli skuffet. Han vil ikke garantere at laget som tok VM-sølv i Lahti er garantert plass, heller ikke at å være topp fire blant de norske.

– Jeg må snakke med folk og forklare hvorfor de ikke får plass, sier Stöckl.

Tom Hilde er blant dem som står i fare for å bli vraket til lagkonkurransen.

– Det er jo litt kjedelig for meg, men det er en artig konkurranseform. Men kommer du ikke inn på laget, så hopper man ikke godt nok til å vinne sammenlagt uansett, mener Hilde.

NRKs ekspert Johan Remen Evensen tror sølvlagets gode form, gjør valget greit for ledelsen.

– Men hvis Robert Johansson, som er en god flyger og var nærme i VM, leverer knallsterkt fredag, kan det bli hodebry for Stöckl. Da er det flere ting han må vurdere opp mot hverandre, sier han.

 • Daniel-André Tande, Johann André Forfang, Anders Fannemel, Andreas Stjernen, Robert Johansson, Tom Hilde og Joakim Aune utgjør Norges lag i Raw Air.
 • På den nasjonale kvoten er i tillegg Halvor Egner Granerud, Sigurd Nymoen Søberg, Joachim Ødegård Bjøreng, Fredrik Bjerkeengen, Marius Lindvik og Richard Haukedal plass. Norge kan ha nasjonal kvote i to av de fire rennene.
 • Følg den første kvalifiseringen i Raw Air, fra Holmenkollen, klokken 17.00.

Siste nytt

 • Lillebror Pedersen til Godset

  Sebastian Pedersen (18) gjør som storebror Marcus (27) og blir Strømsgodset-spiller.

  18 år gamle Sebastian er spiss i likhet med broren, og han har skrevet under en kontrakt som binder ham til Strømsgodset ut 2019-sesongen.

  Sebastian Pedersen
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Aamodt Kilde rask på utfortrening

  Aleksander Aamodt Kilde var raskest av de norske under tirsdagens utfortrening i Kitzbühel med en 3.-plass. Aksel Lund Svindal kjørte ned til en 7.-plass, mens Kjetil Jansrud endte på en 16.-plass i gjennomkjøringen. Christof Innerhofer var raskest.

  Aleksander Aamodt Kilde
  Foto: Vincenzo Pinto / AFP
 • Powell ny trener i Sandefjord

  Tidligere Egersund- og Levanger-trener Magnus Powell blir trener i eliteserieklubben Sandefjord. Powell har skrevet under på en toårig avtale. Han erstatter Lars Bohinen, som har tatt over Aalesund.

  Magnus Powell
  Foto: Torstein Bjørkås/NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM håndball menn: Frankrike-Hviterussland
EM håndball menn: Før kampen Norge - Østerrike
EM håndball menn: Norge - Østerrike
EM håndball menn: Norge - Østerrike
EM håndball menn: Norge - Østerrike
EM håndball menn: Norge - Østerrike
EM håndball menn: Etter kampen Norge - Østerrike