NRK Meny
Normal

Tabbe ga Tande vekker – nye grep skal sikre VM-seier

OBERSTDORF (NRK): VM-leder Daniel-André Tande mener han er blitt mer profesjonell og bedre rustet til å forsvare en ledelse denne sesongen.

Tande fra Kongsberg

I LEDELSEN: Daniel-André Tande etter første dag i VM i Oberstdorf.

Foto: Matthias Schrader / AP

– Det handler om måten jeg håndterer alle ting på som en idrettsutøver, egentlig. Jeg er blitt flinkere på matvanene, bedre søvnhygiene – jeg har lært mye fra feil jeg gjorde i fjor, sier Tande til NRK.

Kongsberg-hopperen vinker og smiler til ivrige norske supportere blant folkehavet i Oberstdorf. Etter to solide hopp leder 23-åringen med 10,9 poeng ned til hjemmefavoritten Richard Freitag før avslutningen lørdag.

Dermed øker også forventningene og presset, noe Tande har fått kjenne på kroppen tidligere.

– Prøver å forbedre meg

Tande trekker selv frem utstyrsblemmen i Bischofshofen, hvor Tande rotet bort en mulig hoppukeseier etter å ha glemt å feste bindingen ordentlig.

– Da var jeg langt fremme i tankegangen og ikke til stede da jeg skulle gjøre noe så enkelt som å feste en binding. Jeg prøver å forbedre meg på alle mulige fronter, sier Tande.

– Ble det en vekker?

– Ja, man kan jo for så vidt kalle det det, smiler Tande.

Tande mislykkast totalt. Landar på 117 meter. Hoppuka er borte.

BINDING-KLUSS: Det gikk galt for Tande under hoppuka i fjorårets sesong.

23-åringen svarte med å gjøre flere grep før denne sesongen. Allerede i sommer samarbeidet Tande med Olympiatoppens ernæringsfysiologer for å være bedre rustet gjennom en hel sesong.

– Da gikk det hovedsakelig på å komme seg opp i vekt og få riktig næring. Ellers har det vært å finne et balansert kosthold, slik at det ikke skal være for mye variasjoner gjennom dagen, forklarer Tande.

Når det gjelder søvnrutiner, har Tande faktisk kuttet antall timer.

– Må være i angrep

– Jeg var på gode 10–12 timer før, men nå er jeg kommet mer inn i en normal døgnrytme på rundt 8 timer. Hvis jeg sover lenger ut på dagen nå, blir jeg ødelagt. Det er deilig å være tilbake i en litt mer normal døgnrytme og føle at man har energi fra morgenen av, sier Tande.

Landslagssjef Alexander Stöckl mener Tande nå har bedre forutsetninger for å hoppe om en seier lørdag.

Hoppuka 2017-18

LANDSLAGSTRENER: Alexander Stöckl.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Absolutt. Fordi han er mer profesjonell, særlig med tanke på kosthold, søvntimer og forberedelser til renn. Det er mer profesjonelt nå kontra i fjor. Det vil føre til at han har et høyere energinivå og klarer å fokusere bedre når det teller, sier Stöckl, som mener forberedelsene nå handler om å slappe av og fylle på med energi.

Tande understreker imidlertid at han ikke har planer om å forsvare en ledelse.

Han vil angripe.

– Jeg ser på det som at jeg har lyst til å ha det gøy og hoppe langt på ski. Skal jeg hoppe langt i en skiflygingsbakke, må jeg være i angrep. Jeg er fortsatt i en angrepsposisjon, sier 23-åringen.

SKI JUMPING-4HILL/

JUBLER: Daniel-André Tande.

Foto: DOMINIC EBENBICHLER / Reuters

Siste nytt

 • Lyon henter Denayer

  Franske Lyon har signert Jason Denayer fra Manchester City. Prisen skal angivelig være på 96 millioner kroner. 23-åringen klarte aldri å slå ordentlig gjennom på Citys førstelag og har nå signert en fireårskontrakt med den franske Ligue 1-klubben.

  Jason Denayer
  Foto: Emmanuel Dunand / AFP
 • NFF støtter Ceferin i UEFA-valget

  NFF og de fem andre nordiske fotballforbundene stiller seg bak nåværende UEFA-president Aleksander Ceferin under neste års presidentvalg i Roma i februar. Avgjørelsen ble tatt under et møte for de nordiske fotballforbundene i Helsingfors i helgen.

  SOCCER-WORLDCUP/CEFERIN
  Foto: Pierre Albouy / Reuters
 • Hodgson raser mot teatralsk Salah

  I kampen mellom Liverpool og Crystal Palace gikk Mohamed Salah over ende i feltet etter nærkontakt med Mamadou Sakho og fikk straffe. Palace-manager Roy Hodgson mener Salah falt lett. – Hvis det var et straffespark så har spillet endret seg til noe ugjenkjennelig.

  Premier League - Crystal Palace v Liverpool
  Foto: John Sibley / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
Sport i dag
NM fotball: Kolbotn - Klepp
NM fotball: Trondheims-Ørn - Sandviken
NM Fotball: Trondheims-Ørn-Sandviken
Sport i dag