NRK Meny
Normal

Tabbe ga Tande vekker – nye grep skal sikre VM-seier

OBERSTDORF (NRK): VM-leder Daniel-André Tande mener han er blitt mer profesjonell og bedre rustet til å forsvare en ledelse denne sesongen.

Tande fra Kongsberg

I LEDELSEN: Daniel-André Tande etter første dag i VM i Oberstdorf.

Foto: Matthias Schrader / AP

– Det handler om måten jeg håndterer alle ting på som en idrettsutøver, egentlig. Jeg er blitt flinkere på matvanene, bedre søvnhygiene – jeg har lært mye fra feil jeg gjorde i fjor, sier Tande til NRK.

Kongsberg-hopperen vinker og smiler til ivrige norske supportere blant folkehavet i Oberstdorf. Etter to solide hopp leder 23-åringen med 10,9 poeng ned til hjemmefavoritten Richard Freitag før avslutningen lørdag.

Dermed øker også forventningene og presset, noe Tande har fått kjenne på kroppen tidligere.

– Prøver å forbedre meg

Tande trekker selv frem utstyrsblemmen i Bischofshofen, hvor Tande rotet bort en mulig hoppukeseier etter å ha glemt å feste bindingen ordentlig.

– Da var jeg langt fremme i tankegangen og ikke til stede da jeg skulle gjøre noe så enkelt som å feste en binding. Jeg prøver å forbedre meg på alle mulige fronter, sier Tande.

– Ble det en vekker?

– Ja, man kan jo for så vidt kalle det det, smiler Tande.

Tande mislykkast totalt. Landar på 117 meter. Hoppuka er borte.

BINDING-KLUSS: Det gikk galt for Tande under hoppuka i fjorårets sesong.

23-åringen svarte med å gjøre flere grep før denne sesongen. Allerede i sommer samarbeidet Tande med Olympiatoppens ernæringsfysiologer for å være bedre rustet gjennom en hel sesong.

– Da gikk det hovedsakelig på å komme seg opp i vekt og få riktig næring. Ellers har det vært å finne et balansert kosthold, slik at det ikke skal være for mye variasjoner gjennom dagen, forklarer Tande.

Når det gjelder søvnrutiner, har Tande faktisk kuttet antall timer.

– Må være i angrep

– Jeg var på gode 10–12 timer før, men nå er jeg kommet mer inn i en normal døgnrytme på rundt 8 timer. Hvis jeg sover lenger ut på dagen nå, blir jeg ødelagt. Det er deilig å være tilbake i en litt mer normal døgnrytme og føle at man har energi fra morgenen av, sier Tande.

Landslagssjef Alexander Stöckl mener Tande nå har bedre forutsetninger for å hoppe om en seier lørdag.

Hoppuka 2017-18

LANDSLAGSTRENER: Alexander Stöckl.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Absolutt. Fordi han er mer profesjonell, særlig med tanke på kosthold, søvntimer og forberedelser til renn. Det er mer profesjonelt nå kontra i fjor. Det vil føre til at han har et høyere energinivå og klarer å fokusere bedre når det teller, sier Stöckl, som mener forberedelsene nå handler om å slappe av og fylle på med energi.

Tande understreker imidlertid at han ikke har planer om å forsvare en ledelse.

Han vil angripe.

– Jeg ser på det som at jeg har lyst til å ha det gøy og hoppe langt på ski. Skal jeg hoppe langt i en skiflygingsbakke, må jeg være i angrep. Jeg er fortsatt i en angrepsposisjon, sier 23-åringen.

SKI JUMPING-4HILL/

JUBLER: Daniel-André Tande.

Foto: DOMINIC EBENBICHLER / Reuters

Siste nytt

 • Bøkko går lagtempo

  Håvard Bøkko ersatter Sindre Henriksen på lagtempoen. Det bekrefter landslagssjef Sondre Skarli til NRK. Henriksen hadde store problemer på kvartfinalen. De to andre på laget er Sverre Lunde Pedersen og Simen Spieler Nilsen.

  Bøkko
  Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
 • Kasai sikter mot to nye OL

  Noriaki Kasai deltok i sitt første OL i 1992, og ble tidenes eldste OL-medaljør i Sotsji-lekene for fire år siden. Selv om det ikke har blitt noen medaljer i Sør-Korea, så sikter han videre, skriver Eurosport. Hvis japaneren gjennomfører målet sitt vil han være 53 år når han hopper under OL i 2026.

  Kasai
  Foto: LEHTIKUVA / Reuters
 • Gull-Krüger: – Surrealistisk

  Simen Hegstad Krüger viste frem OL-medaljene da han landet på Gardermoen mandag.

  – Hele OL har vært en surrealistisk opplevelse. Jeg trenger noen dager for å lande litt. Jeg tror fortsatt ikke helt at medlajene er mine når jeg ser på dem, sier han.

  Simen Hegstad Krüger
  Foto: MARTIN JUTKVAM

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang