– Armstrongs tidligere lagkamerater innrømmer doping

Fem tidligere lagkamerater av dopingtiltalte Lance Armstrong har innrømmet doping, ifølge en nederlandsk avis. Nå vitner alle fem mot sin tidligere lederstjerne.

George Hincapie Lance armstrong

Lance Armstrongs (t.h.) mangeåroge lagkamerat, George Hincapie (t.v.), har innrømmet å ha dopet seg.

Foto: PHILIPPE WOJAZER / REUTERS

George Hincapie

George Hincapie sykler årets Tour de France, her på den første etappen. Han sykler for BMC-laget og er hjelperytter for fjorårets Tour-vinner Cadel Evans. Thor Hushovd er også på BMC-laget, men nordmannen sykler ikke årets Tour de France.

Foto: BOGDAN CRISTEL / Reuters
Levi Leipheimer

Levi Leipheimer er en av outsiderne i årets Tour de France. Her fra den tredje etappen.

Foto: JOEL SAGET / Afp

Fire av de fem lagkameratene er fortsatt aktive og sykler i disse dager Tour de France.

Blant dem er amerikanske George Hincapie som hjalp Armstrong til alle hans sju seire i Tour de France og som var en nær venn av Tour-kongen.

De tre andre skal være amerikanerne Levi Leipheimer, Christian Vandevelde og David Zabriskie.

 • Les oversikt over anklagene mot Armstrong nederst i saken.

Garmin-sjefen skal ha vitnet

Det er den nederlandske avisen De Telegraaf som kommer med de nye og dramatiske avsløringene torsdag.

Avisen hevder at de fire rytterne og den mektige Garmin-sjefen Jonathan Vaughters er blant flere som nå har vitnet i dopingsaken mot Lance Armstrong.

Hevder straffen blir utsatt

Samarbeidet mellom den amerikanske antidopingmyndigheten, USADA, og Armstrongs tidligere lagkamerater er et gjennombrudd i etterforskningen, mener TV 2s sykkelkommentator Johan Kaggestad.

Men det som kan se ut som en avtale mellom USADA og rytterne som har innrømmet doping skaper også reaksjoner i sykkelmiljøet.

Ifølge De Telegraf slipper nemlig de fire aktive syklistene umiddelbar utestengelse.

– Utrolig nok har USADA (den amerikanske antidopingmyndigheten) arrangert dette slik at de ikke blir utestengt før etter sesongen, står det i artikkelen til den nederlandske avisen, ifølge cyclingnews.com.

Dermed får de fire både de lov til å fullføre årets Tour de France og også sykle Spania Rundt, men de skal ikke delta i sommerens OL.

De Telegraaf hevder imidlertid at de fire utestenges fra all konkurranse i seks måneder etter sesongen. Dét gjelder ikke Garmin-rytterne, påstår sykkelaget Garmin.

– Utestengelsen stemmer ikke

Da nyheten ble kjent torsdag gikk Garmin-sjef Jonatjan Vaughters ut og hevdet at De Telegraf tar feil når det gjelder utestengelsen til Garmin-rytterne Christian Vandevelde og David Zabriskie.

– Angående den nederlandske artikkelen: Ingen på laget til Slipstream Sports (Garmin, journ.anm.) har fått seks måneders utestengelse. Verken i dag eller i fremtiden, skriver han på Twitter.

Vaughters skal selv ha vitnet mot Armstrong, antageligvis fordi han syklet sammen med Armstrong i US Postal-laget på slutten av 90-tallet og hjalp Armstrong frem til 40-åringens første Tour de France-seier i 1999.

Siktet

Den amerikanskeantidopingmyndigheten, USADA, siktet formelt Lance Armstrong for doping i midten av juni og etter å ha samlet informasjon fra Armstrongs tid i lagene US Postal (1996-2004), Discovery Channel (2005-2007), Astana (2009) og Radioshack (2010).

Tidligere har også Floyd Landis og Tyler Hamilton hevdet at Armstrong har brukt doping, men det er atskillelig mer troverdig at George Hincapie vitner mot sin nære venn.

Aldri testet positivt

I et 15 sider langt skriv fra USADA utdypes anklagene mot Armstrong og en rekke andre personer i sykkelmiljøet. Ti vitner skal ha bidratt til opplysningene som er kommet fram, men vitnenes navn har til nå vært hemmeligholdt.

Lance Armstrong har vunnet Tour de France sammenlagt sju ganger, men har aldri testet positivt. Han har hele tiden avvist beskyldningene mot seg. Ifølge Washington Post kan han nå miste alle de sju Tour-titlene.

Kommenter denne saken under faktaboksen

Siste nytt

 • Carlsen med remis mot Nakamura

  Magnus Carlsen spilte remis mot Hikaru Nakamura med svarte brikker i storturneringen i St. Louis fredag.

  Dermed er den norske sjakkeneren oppe i 85 strake partier uten tap i langsjakk. Han har imidlertid slitt så langt i St. Louis med fem remis.

  Carlsen
  Foto: Anton Vaganov / Reuters
 • Moberg tar over grønn trøye

  Emilie Moberg vant begge spurtetappene under dagens etappe av Ladies Tour of Norway.

  Dermed kan hun ta på seg den grønne spurt-trøya når hun skal sykle til hjembyen Halden i morgen i den 3. etappen.

  – Det er stas med trøye, det var målet mitt i dag, sier Moberg til NRK.

  Emilie Moberg
  Foto: Team Hitec
 • Johansen forlenger med Fulham

  Stefan Johansen har forlenget sin avtale med Fulham, skriver klubben på sine hjemmesider.

  Den nye kontrakten strekker seg til slutten av juni 2022. Forrige kontrakt ville gått ut til sommeren.

  Stefan Johansen, Fulham FC
  Foto: Allan Klo / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal