– Armstrongs tidligere lagkamerater innrømmer doping

Fem tidligere lagkamerater av dopingtiltalte Lance Armstrong har innrømmet doping, ifølge en nederlandsk avis. Nå vitner alle fem mot sin tidligere lederstjerne.

George Hincapie Lance armstrong

Lance Armstrongs (t.h.) mangeåroge lagkamerat, George Hincapie (t.v.), har innrømmet å ha dopet seg.

Foto: PHILIPPE WOJAZER / REUTERS

George Hincapie

George Hincapie sykler årets Tour de France, her på den første etappen. Han sykler for BMC-laget og er hjelperytter for fjorårets Tour-vinner Cadel Evans. Thor Hushovd er også på BMC-laget, men nordmannen sykler ikke årets Tour de France.

Foto: BOGDAN CRISTEL / Reuters
Levi Leipheimer

Levi Leipheimer er en av outsiderne i årets Tour de France. Her fra den tredje etappen.

Foto: JOEL SAGET / Afp

Fire av de fem lagkameratene er fortsatt aktive og sykler i disse dager Tour de France.

Blant dem er amerikanske George Hincapie som hjalp Armstrong til alle hans sju seire i Tour de France og som var en nær venn av Tour-kongen.

De tre andre skal være amerikanerne Levi Leipheimer, Christian Vandevelde og David Zabriskie.

 • Les oversikt over anklagene mot Armstrong nederst i saken.

Garmin-sjefen skal ha vitnet

Det er den nederlandske avisen De Telegraaf som kommer med de nye og dramatiske avsløringene torsdag.

Avisen hevder at de fire rytterne og den mektige Garmin-sjefen Jonathan Vaughters er blant flere som nå har vitnet i dopingsaken mot Lance Armstrong.

Hevder straffen blir utsatt

Samarbeidet mellom den amerikanske antidopingmyndigheten, USADA, og Armstrongs tidligere lagkamerater er et gjennombrudd i etterforskningen, mener TV 2s sykkelkommentator Johan Kaggestad.

Men det som kan se ut som en avtale mellom USADA og rytterne som har innrømmet doping skaper også reaksjoner i sykkelmiljøet.

Ifølge De Telegraf slipper nemlig de fire aktive syklistene umiddelbar utestengelse.

– Utrolig nok har USADA (den amerikanske antidopingmyndigheten) arrangert dette slik at de ikke blir utestengt før etter sesongen, står det i artikkelen til den nederlandske avisen, ifølge cyclingnews.com.

Dermed får de fire både de lov til å fullføre årets Tour de France og også sykle Spania Rundt, men de skal ikke delta i sommerens OL.

De Telegraaf hevder imidlertid at de fire utestenges fra all konkurranse i seks måneder etter sesongen. Dét gjelder ikke Garmin-rytterne, påstår sykkelaget Garmin.

– Utestengelsen stemmer ikke

Da nyheten ble kjent torsdag gikk Garmin-sjef Jonatjan Vaughters ut og hevdet at De Telegraf tar feil når det gjelder utestengelsen til Garmin-rytterne Christian Vandevelde og David Zabriskie.

– Angående den nederlandske artikkelen: Ingen på laget til Slipstream Sports (Garmin, journ.anm.) har fått seks måneders utestengelse. Verken i dag eller i fremtiden, skriver han på Twitter.

Vaughters skal selv ha vitnet mot Armstrong, antageligvis fordi han syklet sammen med Armstrong i US Postal-laget på slutten av 90-tallet og hjalp Armstrong frem til 40-åringens første Tour de France-seier i 1999.

Siktet

Den amerikanskeantidopingmyndigheten, USADA, siktet formelt Lance Armstrong for doping i midten av juni og etter å ha samlet informasjon fra Armstrongs tid i lagene US Postal (1996-2004), Discovery Channel (2005-2007), Astana (2009) og Radioshack (2010).

Tidligere har også Floyd Landis og Tyler Hamilton hevdet at Armstrong har brukt doping, men det er atskillelig mer troverdig at George Hincapie vitner mot sin nære venn.

Aldri testet positivt

I et 15 sider langt skriv fra USADA utdypes anklagene mot Armstrong og en rekke andre personer i sykkelmiljøet. Ti vitner skal ha bidratt til opplysningene som er kommet fram, men vitnenes navn har til nå vært hemmeligholdt.

Lance Armstrong har vunnet Tour de France sammenlagt sju ganger, men har aldri testet positivt. Han har hele tiden avvist beskyldningene mot seg. Ifølge Washington Post kan han nå miste alle de sju Tour-titlene.

Kommenter denne saken under faktaboksen

Siste nytt

 • Gullkampen tilspisser seg i Spania

  Målene uteble da Atlético Madrid beholdt tabelltoppen etter 0-0 borte mot tittelrival Barcelona. Nå har Real Madrid alt i egne hender, for de regjerende mesterne vil være sikret nok en La Liga-tittel om de vinner alle sine fire siste kamper.

  Barcelona ville overtatt serieledelsen og med hjemmeseier på Camp Nou, men nå er de avhengig av at konkurrentene avgir poeng i innspurten. Atlético har 77 poeng mot Barcelonas 75, mens Real Madrid står på 74 med én kamp mindre spilt.

  Spain Soccer La Liga. Lionel Messi.
  Foto: Joan Monfort / AP
 • Haaland jublet for Sancho-scoring

  En skadet Erling Braut Haaland måtte se kampen mot Leipzig fra tribunen, men kunne strekke armene i været da Jadon Sancho satte ballen i mål i det 87. minutt. Med det sikret han 3-2-seier for Dortmund og verdifulle poeng med tanke på mesterligaplass.

  Dortmund åpnet kampen mot Alexander Sørloths Leizig best. Marco Reus satte inn 1-0, og kampens eneste scoring før pause. Så, like etter pause, scoret Sancho hjemmelagets andre og gjorde oppgaven vanskelig for Leipzig.

  Men gjestene slo tilbake. For med et snaut kvarters mellomrom scoret Lukas Klostermann og Daniel Olmo hvert sitt, og dermed var lagene like langt i Dortmund. Men målet til Sancho, tre minutter før ordinær tid, sikret seieren og tre livsviktige poeng for Borussia Dortmund i kampen om mesterligaplass.

  Seieren gjorde samtidig Bayern München til ligamestere. Leipzig på andreplass er sju poeng bak med to kamper igjen, og dermed har de ikke mulighet til å ta igjen Bayern. Dortmund ligger på fjerdeplass med 58 poeng.

  Erling Braut Haaland
  Foto: Leon Kuegeler / AFP
 • Foss med knallsterk Giro-åpning

  Tobias Foss leverte en glimrende tempo og ble nummer tre på første etappe i Giro d'Italia. Han var 13 sekunder bak tempovinneren Filippo Ganna, melder NTB.

  Den 104. utgaven av Giro d'Italia ble innledet med en tempo på 8,6 kilometer i Torinos gater.

  Nordmannen var raskest blant de første startende, og han var i ledelsen i en snau halvtime da han ble straffet av Edoardo Affini. Lagkameraten snek seg to sekunder foran. Ganna var ytterligere ti sekunder raskere.

  Tobias Foss
  Foto: Heiko Junge / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal