Hopp til innhold

– Armstrongs tidligere lagkamerater innrømmer doping

Fem tidligere lagkamerater av dopingtiltalte Lance Armstrong har innrømmet doping, ifølge en nederlandsk avis. Nå vitner alle fem mot sin tidligere lederstjerne.

George Hincapie Lance armstrong

Lance Armstrongs (t.h.) mangeåroge lagkamerat, George Hincapie (t.v.), har innrømmet å ha dopet seg.

Foto: PHILIPPE WOJAZER / REUTERS

George Hincapie

George Hincapie sykler årets Tour de France, her på den første etappen. Han sykler for BMC-laget og er hjelperytter for fjorårets Tour-vinner Cadel Evans. Thor Hushovd er også på BMC-laget, men nordmannen sykler ikke årets Tour de France.

Foto: BOGDAN CRISTEL / Reuters
Levi Leipheimer

Levi Leipheimer er en av outsiderne i årets Tour de France. Her fra den tredje etappen.

Foto: JOEL SAGET / Afp

Fire av de fem lagkameratene er fortsatt aktive og sykler i disse dager Tour de France.

Blant dem er amerikanske George Hincapie som hjalp Armstrong til alle hans sju seire i Tour de France og som var en nær venn av Tour-kongen.

De tre andre skal være amerikanerne Levi Leipheimer, Christian Vandevelde og David Zabriskie.

  • Les oversikt over anklagene mot Armstrong nederst i saken.

Garmin-sjefen skal ha vitnet

Det er den nederlandske avisen De Telegraaf som kommer med de nye og dramatiske avsløringene torsdag.

Avisen hevder at de fire rytterne og den mektige Garmin-sjefen Jonathan Vaughters er blant flere som nå har vitnet i dopingsaken mot Lance Armstrong.

Hevder straffen blir utsatt

Samarbeidet mellom den amerikanske antidopingmyndigheten, USADA, og Armstrongs tidligere lagkamerater er et gjennombrudd i etterforskningen, mener TV 2s sykkelkommentator Johan Kaggestad.

Men det som kan se ut som en avtale mellom USADA og rytterne som har innrømmet doping skaper også reaksjoner i sykkelmiljøet.

Ifølge De Telegraf slipper nemlig de fire aktive syklistene umiddelbar utestengelse.

– Utrolig nok har USADA (den amerikanske antidopingmyndigheten) arrangert dette slik at de ikke blir utestengt før etter sesongen, står det i artikkelen til den nederlandske avisen, ifølge cyclingnews.com.

Dermed får de fire både de lov til å fullføre årets Tour de France og også sykle Spania Rundt, men de skal ikke delta i sommerens OL.

De Telegraaf hevder imidlertid at de fire utestenges fra all konkurranse i seks måneder etter sesongen. Dét gjelder ikke Garmin-rytterne, påstår sykkelaget Garmin.

– Utestengelsen stemmer ikke

Da nyheten ble kjent torsdag gikk Garmin-sjef Jonatjan Vaughters ut og hevdet at De Telegraf tar feil når det gjelder utestengelsen til Garmin-rytterne Christian Vandevelde og David Zabriskie.

– Angående den nederlandske artikkelen: Ingen på laget til Slipstream Sports (Garmin, journ.anm.) har fått seks måneders utestengelse. Verken i dag eller i fremtiden, skriver han på Twitter.

Vaughters skal selv ha vitnet mot Armstrong, antageligvis fordi han syklet sammen med Armstrong i US Postal-laget på slutten av 90-tallet og hjalp Armstrong frem til 40-åringens første Tour de France-seier i 1999.

Siktet

Den amerikanskeantidopingmyndigheten, USADA, siktet formelt Lance Armstrong for doping i midten av juni og etter å ha samlet informasjon fra Armstrongs tid i lagene US Postal (1996-2004), Discovery Channel (2005-2007), Astana (2009) og Radioshack (2010).

Tidligere har også Floyd Landis og Tyler Hamilton hevdet at Armstrong har brukt doping, men det er atskillelig mer troverdig at George Hincapie vitner mot sin nære venn.

Aldri testet positivt

I et 15 sider langt skriv fra USADA utdypes anklagene mot Armstrong og en rekke andre personer i sykkelmiljøet. Ti vitner skal ha bidratt til opplysningene som er kommet fram, men vitnenes navn har til nå vært hemmeligholdt.

Lance Armstrong har vunnet Tour de France sammenlagt sju ganger, men har aldri testet positivt. Han har hele tiden avvist beskyldningene mot seg. Ifølge Washington Post kan han nå miste alle de sju Tour-titlene.

Kommenter denne saken under faktaboksen

Siste nytt

  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål tre minutter ut i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal