– Armstrongs tidligere lagkamerater innrømmer doping

Fem tidligere lagkamerater av dopingtiltalte Lance Armstrong har innrømmet doping, ifølge en nederlandsk avis. Nå vitner alle fem mot sin tidligere lederstjerne.

George Hincapie Lance armstrong

Lance Armstrongs (t.h.) mangeåroge lagkamerat, George Hincapie (t.v.), har innrømmet å ha dopet seg.

Foto: PHILIPPE WOJAZER / REUTERS

George Hincapie

George Hincapie sykler årets Tour de France, her på den første etappen. Han sykler for BMC-laget og er hjelperytter for fjorårets Tour-vinner Cadel Evans. Thor Hushovd er også på BMC-laget, men nordmannen sykler ikke årets Tour de France.

Foto: BOGDAN CRISTEL / Reuters
Levi Leipheimer

Levi Leipheimer er en av outsiderne i årets Tour de France. Her fra den tredje etappen.

Foto: JOEL SAGET / Afp

Fire av de fem lagkameratene er fortsatt aktive og sykler i disse dager Tour de France.

Blant dem er amerikanske George Hincapie som hjalp Armstrong til alle hans sju seire i Tour de France og som var en nær venn av Tour-kongen.

De tre andre skal være amerikanerne Levi Leipheimer, Christian Vandevelde og David Zabriskie.

 • Les oversikt over anklagene mot Armstrong nederst i saken.

Garmin-sjefen skal ha vitnet

Det er den nederlandske avisen De Telegraaf som kommer med de nye og dramatiske avsløringene torsdag.

Avisen hevder at de fire rytterne og den mektige Garmin-sjefen Jonathan Vaughters er blant flere som nå har vitnet i dopingsaken mot Lance Armstrong.

Hevder straffen blir utsatt

Samarbeidet mellom den amerikanske antidopingmyndigheten, USADA, og Armstrongs tidligere lagkamerater er et gjennombrudd i etterforskningen, mener TV 2s sykkelkommentator Johan Kaggestad.

Men det som kan se ut som en avtale mellom USADA og rytterne som har innrømmet doping skaper også reaksjoner i sykkelmiljøet.

Ifølge De Telegraf slipper nemlig de fire aktive syklistene umiddelbar utestengelse.

– Utrolig nok har USADA (den amerikanske antidopingmyndigheten) arrangert dette slik at de ikke blir utestengt før etter sesongen, står det i artikkelen til den nederlandske avisen, ifølge cyclingnews.com.

Dermed får de fire både de lov til å fullføre årets Tour de France og også sykle Spania Rundt, men de skal ikke delta i sommerens OL.

De Telegraaf hevder imidlertid at de fire utestenges fra all konkurranse i seks måneder etter sesongen. Dét gjelder ikke Garmin-rytterne, påstår sykkelaget Garmin.

– Utestengelsen stemmer ikke

Da nyheten ble kjent torsdag gikk Garmin-sjef Jonatjan Vaughters ut og hevdet at De Telegraf tar feil når det gjelder utestengelsen til Garmin-rytterne Christian Vandevelde og David Zabriskie.

– Angående den nederlandske artikkelen: Ingen på laget til Slipstream Sports (Garmin, journ.anm.) har fått seks måneders utestengelse. Verken i dag eller i fremtiden, skriver han på Twitter.

Vaughters skal selv ha vitnet mot Armstrong, antageligvis fordi han syklet sammen med Armstrong i US Postal-laget på slutten av 90-tallet og hjalp Armstrong frem til 40-åringens første Tour de France-seier i 1999.

Siktet

Den amerikanskeantidopingmyndigheten, USADA, siktet formelt Lance Armstrong for doping i midten av juni og etter å ha samlet informasjon fra Armstrongs tid i lagene US Postal (1996-2004), Discovery Channel (2005-2007), Astana (2009) og Radioshack (2010).

Tidligere har også Floyd Landis og Tyler Hamilton hevdet at Armstrong har brukt doping, men det er atskillelig mer troverdig at George Hincapie vitner mot sin nære venn.

Aldri testet positivt

I et 15 sider langt skriv fra USADA utdypes anklagene mot Armstrong og en rekke andre personer i sykkelmiljøet. Ti vitner skal ha bidratt til opplysningene som er kommet fram, men vitnenes navn har til nå vært hemmeligholdt.

Lance Armstrong har vunnet Tour de France sammenlagt sju ganger, men har aldri testet positivt. Han har hele tiden avvist beskyldningene mot seg. Ifølge Washington Post kan han nå miste alle de sju Tour-titlene.

Kommenter denne saken under faktaboksen

Sportsnyheter

Ingen har scoret fra denne distansen i EM på 40 år: – Er det mulig?!

Alt handlet om tsjekkiske Patrik Schick da Skottland spilte sin første mesterskapskamp på 23 år. Noen vil gå så langt og si at dette er mesterskapets fineste mål til nå.

Siste nytt

 • Casper Ruud dropper Tokyo-OL

  Casper Ruud dropper Tokyo-OL, melder NTB. Ruud kommenterer avgjørelsen slik på Twitter:

  – Etter French Open har det vært noen dager i tenkeboksen, og etter nøye vurdering med mitt team har vi kommet fram til at det ikke blir OL i Tokyo på meg, skriver han i meldingen.

  Det har lenge vært spekulert i om Norges tennisess ville satse på OL i Tokyo, men mandag kom altså bekreftelsen på at han dropper lekene.

  – Jeg er fortsatt ganske ung og både tror og håper jeg kan få deltatt i flere OL i min karriere. Mitt fokus vil være deltakelse i 2024 i Paris. Jeg skal prøve å ta nye steg de neste årene slik at jeg kan være med og kjempe om medaljene der, skriver Ruud videre.

  Ruud røk for Alejandro Davidovich Fokina i tredje runde i Roland-Garros forrige uke. Mandag endte han likevel opp med karrierebeste på ATP-rankingen med en 15.-plass.

  Neste oppgave for 22-åringen blir en gressturnering på Mallorca fra neste uke. Det blir forberedelse til Wimbledon-turneringen, som starter om et par uker.

  Casper Ruud-jubel
  Foto: Gustavo Garello / Gustavo Garello
 •  – Start-treneren har fått sparken

  TV 2 erfarer at Joey Hardarson er ferdig som trener i Start. I tillegg må assistenttrener Mattias Andersson gå, ifølge kanalen. Islendingen fikk jobben i 2019 og har vært i sjefsstolen i sørlandsklubben i nesten to år. Også Fædrelandsvennen melder at Hardarson er sparket.

  rRNIjQn3Vts
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • Snart kan 5.000 gå på fotballkamp

  Fra 17. juni kan inntil 5000 personer slippe inn på idrettsarrangementer utendørs i Norge dersom de har «grønt» koronasertifikat.

  Det kunngjorde helseminister Bent Høie (H) på en pressekonferanse mandag. Antallet på 5000 personer gjelder utendørsarrangementer med faste sitteplasser, og innendørs er det tilsvarende tallet 2500 personer.

  Lite folk på tribunen
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal