Hopp til innhold

Presset og bitter Lance Armstrong tar blotterhevn

Saken som kan strippe Lance Armstrong for alle sine syv Tour de France-titler ruller i gang nå. Selv slår den tidligere sykkelkjempen godt under beltestedet tilbake mot USAs antidopingbyrå.

CYCLING-USA-ARMSTRONG-DOPING-FILES -

UNDER LUPEN - IGJEN: Lance Armstrong har lagt opp som profesjonell syklist, men er fortsatt jaget vilt i antidopingverdenen.

Foto: JOEL SAGET / Afp

Galveston Triathlon

PÅ DYPT VANN: Lance Armstrong har etter at den profesjonelle sykkelkarrieren ble lagt på hylla kastet seg med på triatlon. her under den innledende svømmedelen under en konkurranse i Galveston, Texas, i april i år.

Foto: Michael Paulsen / Ap

– Wow. USAs antidopingbyrå vet å velge dem ut. Her er ett av tre medlemmer i panelet som skal se på saken min, skriver Armstrong på sin Twitter-konto.

Siden han lenker til, er en artikkel på nettsiden abovethelaw.com. Der navngis en eldre jusprofessor, ifølge Armstrong altså en av de som skal etterforske ham, som blotter. Det hevdes at den 70 år gamle jusprofessoren har blottet seg for en kvinnelig student, og tvunget henne til å ta ham på penis.

Som såkalt «hashtag», eller emne på Twitter, bruker Armstrong #protectingcleanathletesandpervs. Oversatt blir det noe slikt som «beskytter rene utøvere og perverse».

Latterliggjør angivere

Grunnen til at Armstrong er bitter, er at han fra de første dopinganklagene kom på 90-tallet alltid har sagt at han er og har vært helt ren. Han sier han aldri har jukset.

Problemet for den mestvinnende Tour de France-syklisten gjennom tidene er bare at mange har hevdet det motsatte. Hver gang har Armstrong brukt sin enorme tyngde og makt til å latterliggjøre de som har kalt ham juksemaker.

– Floyd mistet troverdigheten sin for lenge siden, sa for eksempel Armstrong da Floyd Landis, selv en doper fratatt all ære, beskyldte Lance for å ha brukt EPO.

– Har ti vitner

USADA (USAs antidopingbyrå) sier de har ti vitner mot Armstrong. Vitnelisten består av tidligere lagkamerater og medsammensvorne. USADA skal også ha blodprøver fra 2009 og 2010 som viser bloddoping, ifølge nyhetsbyrået AP.

Det var sent fredag kveld norsk tid at det formelt ble bestemt at det skal innledes sak. Et enstemmig utvalg på tre medlemmer valgte å gå videre med saken etter å ha gått gjennom antidopingbyråets bevis og et tilsvar fra Armstrong.

Kan miste «alt»

37-åringen må møte til høring, der han vil få muligheten til å forsvare seg mot anklagene. Han har hele tiden hevdet sin uskyld.

Hvis Armstrong blir funnet skyldig, risikerer han å miste sine sju Tour de France-titler, som han vant fra 1999 til 2005.

«Doping-konspirasjon»

Saken gjelder ikke bare Armstrong. En haug andre er også dratt inn, deriblant hans tidligere manager Johan Bruyneel. Bruyneel er nå sjef for Radioshack-Nissan-Trek, som lørdag legger ut på treukersrittet Tour de France. Men Bruyneel holder seg borte fra Tour-sirkuset på grunn av den pågående etterforskningen.

Legene Pedro Celaya Lezama, Luis Garcia del Moral og den omstridte «dopinglegen» Michele Ferrari og trener Pepe Marti er også knyttet opp mot det påståtte jukset.

– Armstrong og de andre har vært del av en doping-konspirasjon som involverer lagledere, ansatte, leger og elitesyklister, heter det i et brev fra USADA.

– Galt og grunnløst

I brevet beskyldes Armstrong for bruk, besittelse av og og formidling av forbudte stoffer som EPO, blodoverføring og steroider. Anklagene strekker seg helt tilbake til 1998, etter at han hadde blitt erklært frisk av kreften og like før han tok sin første av syv Tour de France-seire sommeren etterpå.

– Gale og grunnløse påstander, er Armstrong-advokat Robert Luskins knappe kommentar.

40-årige Armstrong la opp som syklist i fjor. Han så på det som en stor seier da en toåring etterforskning mot hans påståtte dopingbruk, gjennomført av føderale agenter, ble avsluttet uten resultat i februar i år.

Nå er det altså antidopingmyndighetene selv som skal gå ham etter i sømmene.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal