Hopp til innhold

Sykkelsporten kan snu i spørsmålet om transkvinner – tema etter omstridt seier

Debatten om transkjønnede utøvere i kvinnekonkurranser er tilbake på agendaen i sykkelmiljøet. Et forbud kan komme, skriver The Telegraph.

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) endret og strammet inn reglene for transkvinner så sent som i fjor. Siden har friidretten og svømmesporten nektet utøvere som gikk gjennom puberteten som mann, å konkurrere internasjonalt i et felt med kvinner.

Nå kan syklingen gå i samme retning. Torsdag bekreftet UCI at transkjønnede syklister igjen er oppe til diskusjon med utøvere og nasjonale forbund.

«Vi er enige om å ta debatten og gjøre en eventuell avgjørelse på neste styremøte i Glasgow i august», sto det i en uttalelse.

Det skal være delte meninger i UCI-hierarkiet om å innføre et forbud, erfarer The Telegraph.

Utviklingen skjer under en uke etter at amerikaneren Austin Killips (27) ble tidenes første transkjønnede rytter til å vinne en etappe og ritt sammenlagt på UCI-nivå på kvinnesiden. Seieren kom på siste dag av Tour of the Gila i New Mexico.

Etterpå takker hun konkurrentene og sykkelsporten for støtten.

– De viser at Twitter ikke er det virkelige livet, sa Killips.

Men etter rittet har kritikken hardnet til. USAs tredobbelte OL-sølvvinner Inga Thompson har anklaget UCI for «å ta livet av kvinnesykling».

(©NTB)

Sykkel: Tour of Scandinavia
Foto: Terje Pedersen / NTB

Siste nytt

 • Verdenslaget vant Laver Cup

  Verdenslaget fullførte utklassingen av Europa i Laver Cup i tennis med seier i doublekampen som innledet søndagen.

  Ben Shelton og Frances Tiafoe slo Hubert Kurkacz og Andrej Rublev 7-6 (74), 7-6 (7-5). Dermed kan ikke de tre gjenstående singlekampene berge Europa-laget fra tap.

  USA har vunnet åtte av de ni første oppgjørene i prestisjeduellen. Casper Ruuds seier over Tommy Paul lørdag er eneste lyspunkt for de europeiske tennisspillerne.

  Det gis ett poeng for seier første dag, to annen dag og tre tredje dag. Med 13-2 til Verdenslaget etter søndagens doublekamp vil tre europeiske seirer bare gi ni poeng til.

  Casper Ruud er satt opp mot Taylor Fritz i den første singlekampen søndag. (NTB)

  Z1smcaGNZ0o
  Foto: AP
 • Real Madrid tapte byderbyet – ned fra tabelltoppen

  Real Madrid gikk på sitt første poengtap i La Liga i høst da Atlético vant byderbyet i den spanske hovedstaden 3-1.

  Alvaro Morata og Antoine Griezmann ga hjemmelaget to måls ledelse med hver sin scoring før det var spilt 20 minutter.

  Toni Kroos skapte ny spenning med sitt reduseringsmål. Real Madrid jublet et øyeblikk for utligning rett før pause, men Antonio Rüdiger var offside i forspillet før Eduardo Camavinga satte ballen i mål.

  Morata økte ledelsen rett etter sidebytte, med sitt annet hodemål i kampen.

  Tapet gjør at Real Madrid falt til 3.-plass, ett poeng bak Barcelona og sensasjonslaget Girona. De har begge 16 poeng på seks kamper. (NTB)

  jPJnz7bo2oE
  Foto: AP
 • Østigård holdt nullen med Napoli

  Leo Skiri Østigård spilte hele kampen da Napoli spilte 0-0 mot Bologna i Serie A søndag. Målgarantisten Victor Osimhen bommet på straffe.

  Straffemuligheten kom etter 72 minutter, men den ellers så sikre nigerianeren skjøt utenfor. Straffen kom etter at Riccardo Calafori handset inne i 16-meteren.

  Før det hadde både Osimhen og den georgiske vingstjernen Khvicha Kvaratskhelia skapt muligheter for Napoli uten å score.

  Den norske midtstopperen har til vanlig måttet ta til takke med benkeplass for den regjerende seriemesteren, men skader i forsvaret har gitt ham sjansen. (NTB)

  zw8ekksJibs
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Ustoppelige Pellegrino 00:35
Neste