Svindal: - Jeg kan vinne

I Lake Louise har Aksel Lund Svindal kjørt sitt kanskje beste utforrenn noensinne, og det var her han vant sitt aller første verdenscuprenn. Derfor tror han seier er mulig.

Video V-cup alpint utfor menn

Verdenscup alpint utfor menn i kanadiske Lake Louise.

– Jeg skal være med og kjempe i toppen, og jeg er en av dem som kan vinne. Men det er utendørsidrett, så du vet aldri hva som skjer, sier Aksel Lund Svindal til NRK før rennet i Lake Louise.

I fjor klaffet nesten alt i utforløypene i Lake Louise, og Svindal ble nummer to i rennet som akkurat som i år var sesongens første i utfor.

– Jeg har aldri kjørt så bra som den dagen, sier han om rennet nå.

Plasseringen kom på tross av at vær- og føreforhold førte til at de to viktige treningssamlingene i New Zealand og Chile før fjorårssesongen ble enten avlyst eller kraftig amputert. Svindal fikk dermed svært liten tid til å teste utstyret etter at han byttet skiprodusent.

Vant i 2003

Det var også i disse kanadiske fjellene nordmannen vant sitt livs første verdenscuprenn - for åtte år siden i morgen. Dengang var det i super-G.

– Jeg husker det var en rå dag. Med en gang jeg kom i mål tenkte jeg «ah, jeg håper det blir pallplassering». Jeg husker jeg ble stående i målområdet veldig lenge og lure på om noen kunne ta meg igjen, sier han om rennet nå.

Vellykket sesongoppkjøring

Aksel Lund Svindal

Aksel Lund Svindal er blant favorittene i lørdagens utfor i Lake Louise.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Mens fjorårets andreplass kom på tross av dårlige sesongforberedelser, har det vært helt annerledes i år.

Før denne sesongen har både testingen av ski og treningssamlingene i utlandet vært betydelig mer vellykket. I tillegg har han allerede vært to uker i USA og trent i forhold som likner dem som møter ham i utforløypa i Lake Louise.

– Utfor i verdenscupen får man liksom bare kjørt når det er utfor i verdenscup - du får aldri prøvd det ellers. Du må stenge av et helt skisenter og vanne fra topp til bunn, og i Sveits er omtrent hele militæret i aksjon for å få det til.

– Så å teste sånne forhold er ikke reelt bortsett fra når det er verdenscup. Funker det første dagen, så er det greit. Funker det ikke, så må du gamble, sier han.

Sviktet dagen etter

For hans del var dette blant forklaringene til de varierende resultatene i fjorårets sesong.

– Etter den første dagen i Lake Louise i fjor tenkte jeg at dette kom til å bli bra. Dagen etter var det helt snudd på hodet (Svindal ble nummer 29 i super-G). Det handler om dårlige forberedelser.

– Når du kommer til midten av november, så er det bare å ta det utstyret du har. Du står ikke over renn for å trene, så du tar det du har og går for det, sier han.

Siste nytt

 • Vålerenga mister kapteinen

  Daniel Fredheim Holm (33) spiller sin siste kamp for VIF mot Ranheim på lørdag. Det er dog ikke sikkert at han legger fotballskoa på hylla for godt. – Jeg har lyst til å spille mer fotball, men ikke i eliteserien, sier han til vif-fotball.no.

  Eliteserien fotball 2018: Vålerenga - Bodø/Glimt
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Disse kan bli årets spiller

  Norges Fotballforbund (NFF) har i dag nominert kandidater til å bli årets spiller i Eliteserien og Toppserien.

  Eliteserien:

  Andre Hansen (Rosenborg), Eirik Hestad (Molde), Birger Meling (Rosenborg).

  Toppserien:

  Guro Reiten (LSK), Ingrid Syrstad Engen (LSK), Ajara Nchout Njoya (Sandviken).

  Prisen deles ut på Fotballfesten 2018 førstkommende søndag.

  Birger Meling
  Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK
 • Boksetrener døde i brann

  Den polske boksetreneren Andrzej Gmitruk omkom i en brann i hjembyen Hipolitow natt til tirsdag.

  Gmitruk var trener for det norske bokselandslaget fra 1988-1998 og igjen fra 2006 til 2008.

  Brannen etterforskes nå av polske myndigheter.

  BOKSING OL JOHNSON
  Foto: PER-KRISTIAN ERIKSEN / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag