Hopp til innhold

Svindal: – Tydelig at Putin vil at det skal være røft

SOTSJI (NRK.no): Alpinistene flyr nesten 70 meter på mest ekstreme hoppet i utforløypa i Sotsji. Aksel Lund Svindal mener det kan bli for mye av det gode.

Aksel Lund Svindal

Aksel Lund Svindal svever nedover utforløypa under torsdagens trening. I dag hoppet han ti meter lenger, forteller han.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Russia Putin Vladimir Putin

Vladimir Putin er alpint-fantast. Her er han avbildet i alpinanlegget i Sotsji, hvor han møtte Aksel Lund Svindal i 2012.

Foto: Ivan Sekretarev / Ap

– Vi hoppet sikkert ti meter lenger i dag enn vi gjorde i går. Hvis det blir ti meter lenger i morgen, da er det for røft, sier Aksel Lund Svindal til NRK.no.

Man skjønner det med én gang man kommer inn i målområdet - alpinanlegget i Sotsji er laget for å imponere.

– Det er tydelig at Putin vil at det skal være røft, gliser Svindal.

Hopper opp mot 70 meter

Spesielt utforløypa, som er en av de tre traséene man kan se fra målområdet, er fryktelig bratt.

Det er ikke så lett å se på TV, men fra bunnen av bakken ser det nesten ut som løypa går rett nedover.

Det er så bratt i det siste henget at en funksjonær ramlet ned hele veien til bunnen da han eller hun mistet fotfestet et par timer før start. Og det er ikke engang det største hoppet.

– Det hoppet du ser her fra bunnen er ekstremt, men det som er over der er enda større. Der går folk opp mot 70 meter, og det er ganske langt, sier Svindal.

Aksel Lund Svindal på Twitter

Aksel Lund Svindal la ut bilde fra toppen av løypa på sin Instagram-profil.

Foto: @asvindal / Instagram

Putin liker rå bakker

Svindal fikk snakke med Vladimir Putin da alpinistene var i Sotsji i 2012, og den russiske presidenten la ikke skjul på at han liker rå alpinbakker.

– Han sa det til oss da vi var her - at han synes alpint og utfor er jævlig tøft, sier Svindal.

Russeren har lagt sjelen i at OL skal imponere, men Svindal mener det kan bli for heftig. I løpet av de tre treningsomgangene har farten økt, og dermed har også svevene blitt lenger og lenger.

– Det kan bli vondt for knærne?

– Ja, for du følger ikke bakken. Du hopper rett ut, og så faller du ned. Siste delen blir jo litt som fritt fall. Det er røft, sier han.

Jansrud koser seg med langhopping

Svindal ble nummer tre på fredagens trening. Kjetil Jansrud, som ble nummer åtte, liker løypa.

– Det er gøy, men det er krevende. Vi kjører kanskje råere partier i Kitzhuel og Bormio, men skjer noe hele veien. Det er lange hopp. Skikkelig lange hopp. På det ene går du 60 meter langt og 15 meter høyt. Og du lander som en murstein, sier Jansrud.

– Det er herlig, det er sommerfugler i magen. Du rekker ikke å nyte det, tempoet er så høyt og man er et steg foran hele tiden. Men utfor henger høyt på moro-lista mi, sier 28-åringen til NRK.no.

– Det er nesten synd du ikke ser alt fra målområdet, for det hadde vært skikkelig spektakulært, avslutter Jansrud.

Aksel Lund Svindal

Aksel Lund Svindal på vei ned det siste hoppet under torsdagens trening.

Foto: OLIVIER MORIN / Afp

Kappet av toppen av kvinnenes hopp

Alpinanlegget i Sotsji, Rosa Khutor, havnet i fokus allerede tidligere i uka. Da var det de kvinnelige utforkjørerne som reagerte.

Den første treningsomgangen ble avbrutt etter bare tre løpere fordi det siste hoppet var for heftig.

– Det var nærmest som om noen sa «Velkommen hit, du er vår testdukke», sa Laurenne Ross, den første løperen, ifølge NTB.

Fredag var det lett å se at hoppet var senket en god del. Jansrud mener arrangørene har fjernet vel mye snø.

– Det var veldig langt, det så jeg da hun ene hoppet. Så det er greit å ta det litt ned, men nå har de skalet av nesten alt. Sikkerheten går først, men jeg er glad i å hoppe, sier Jansrud.

Sportsnyheter

Manchester United

United ydmyket og får slakt – ekspert ber forsvarsstjerne gi seg

Manchester United gikk på sitt 13. tap for sesongen mot Crystal Palace. Spesielt forsvarsvikarene og manageren får sterk kritikk etter det som blir kalt årsverste av storklubben.

Siste nytt

  • Daley klar for sitt femte OL

    Stuper Tom Daley får delta i sitt femte OL, det ble klart da han tirsdag ble presentert som en del av det britiske laget. 29-åringen tok en pause fra sporten etter at han vant gull i forrige OL, men kommer til å delta igjen i Paris-lekene.

    FINA Diving World Cup 2021 and Tokyo 2020 Olympics Aquatics Test Event
    Foto: NAOKI OGURA / Reuters
  • Tidligere OL-utøver drept i krigen i Ukraina

    Vektløfteren Oleksandr Pjeljesjenko er den første OL-utøveren som har blitt drept i krigen i Ukraina, skriver The Guardian.

    Han døde i kamp for å forsvare landet sitt på søndag, det bekrefter den nasjonale OL-komiteen i Ukraina.

    30-åringen ble nummer fire i vektklassen 85 kilo under OL i Rio i 2016. Han har også blitt europeisk mester to ganger.

    «Det er med stor sorg at vi må meddele at i dag sluttet hjerte til den ærede idrettsmesteren i Ukraina, to ganger europeisk mester i vektløfting, å slå» skriver den nasjonale OL-komiteen i Ukraina på Instagram.

    Pjeljesjenko var utestengt fra idretten i perioden 2013 til 2015 som følge av en dopingforseelse. Deretter gjorde han comeback og tok EM-gull i 85-kilosklassen i 2016. Året etter forsvarte han tittelen. I 2018 begikk han et nytt brudd på dopingreglene og sluttet å konkurrere.

    Mer enn 400 ukrainske idrettsutøvere og idrettsledere skal være drept i krigen.

    (NRK/NTB)

    U11uSDVHKrI
    Foto: Afp
  • Moyes ferdig i West Ham etter sesongen

    West Ham bekrefter at David Moyes er ferdig som manager i klubben etter sesongen.

    I en pressemelding mandag kveld skriver Premier League-klubben at Moyes og klubben er enige om å avslutte samarbeidet etter fire og et halvt år.

    – Jeg har virkelig likt å jobbe med alle i West Ham, og vil takke styret for å gi meg sjansen til å lede denne fantastiske klubben, sier Moyes.

    I løpet av sin periode i London-klubben, ledet 61-åringen dem blant annet til seier i Serieligaen forrige sesong. Det var West Hams første store trofé siden de vant FA-cupen i 1980.

    – David har vært ansvarlig for en periode i vår historie med stor fremgang og suksess, og vi er ekstremt takknemlige for hans harde arbeid, engasjement og dedikasjon til rollen, sier styreleder David Sullivan.

    Med to kamper igjen av sesongen ligger West Ham på niendeplass i Premier League.

    Lørdag spiller de sesongens siste hjemmekamp mot Luton. Klubben skriver at Moyes vil få den hyllesten han fortjener fra supporterne ved at avskjeden allerede har blitt opplyst om.

    Samtidig som Moyes bekreftes ferdig i klubben, skriver både BBC og The Athletic at spanske Julen Lopetegui blir ny manager i West Ham.

    57-åringen skal være enig om betingelsene, men har så langt ikke signert papirene. Spanjolen har vært uten jobb siden han ble sparket i Wolverhampton i august i fjor. (NTB/NRK)

    David Moyes
    Foto: Maja Smiejkowska / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal