NRK Meny
Normal

Svindal satt ut av mystisk allergi - klarte nesten ikke åpne øynene

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Aksel Lund Svindal (31) reiser hjem til Norge og dropper onsdagens OL-øvelse i storslalåm. Alpinstjernen sliter med voldsom allergi.

Aksel Lund Svindal

Aksel Lund Svindal reiser hjem fra Sotsji.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

Sochi Olympics Alpine Skiing Men

Aksel Lund Svindal har hatt et skuffende OL. Nå reiser han hjem.

Foto: Lee Jin-man / Ap

Fakta er at jeg har levert to av mine dårligste konkurranser til nå i sesongen her i Sotsji, og har dermed måttet se på hvorfor det har skjedd. Den eneste forskjellen jeg ser, er at jeg er allergisk mot et eller annet, sier Aksel Lund Svindal til NRK.no.

Alpinstjernen har fått medisiner mot plagene, men føler seg likevel slapp og ikke i form. Derfor har Svindal sammen med støtteapparatet tatt beslutningen om å forlate Sotsji og reise hjem.

– Fornuftig å reise hjem

Det var imidlertid en opplagt Svindal som møtte pressen i Sotsji mandag formiddag. Han forteller at det føles «helt greit» å dra tidligere hjem enn planlagt, men legger ikke skjul på at allergien har satt han ut av spill.

– Jeg måtte ta allergisprøyte for første gang. Det hjalp, men jeg ble ikke akkurat i toppform. Jeg fikk i hvert fall opp øynene, det gjorde jeg ikke de første dagene, sier Svindal.

Han er bare én av flere norske OL-deltakere som har vært plaget av allergiske reaksjoner under lekene.

– Det er utfordringer med allergi for flere utøvere. Det har det vært hele perioden, sier sjeflege for den norske OL-troppen, Fredrik S. Bendiksen, til NTB.

Han kan ikke gi noe svar på hva som er bakgrunn for problemene.

– Det er ikke pollenallergi, for pollen er det ikke mye av her. Enten er det byggestøv eller en form for partikler som gir utslag i en allergilignende reaksjon. En del utøvere har fått medisiner for det, sier Bendiksen.

Flere av de norske hockeyspillerne skal også ha slitt med allergiplager. Dette var tydelig under 6–1 tapet mot Finland, der målvakt Lars Haugen hadde store problemer med nettopp dette.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Aksel Lund Svindal

Aksel Lund Svindal er en populær mann blant norsk og internasjonal presse i Sotsji.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

Satser alt på verdenscup

Svindal ligger på andreplass i verdenscupen denne sesongen. Nå håper han å få overskuddet han trenger til slå Marcel Hirscher i sammendraget.

– Når jeg har hatt såpass mange middelmådige dager her, er det bedre å se realiteten i øynene og forberede seg til dagene som kommer, sier Svindal.

Han var storfavoritt i utfor, og «skulle» bli den første nordmannen noensinne til å vinne OL-gull i øvelsen. Dessverre ble han bare nummer fire.

Mattias Mayer vant utforen foran Christof Innerhofer. Kjetil Jansrud tok bronsen.

Som tittelforsvarer i super-G klarte Svindal bare en 7.-plass under søndagens konkurranse der lagkameraten Kjetil Jansrud tok gullet.

Svindal har tidligere uttalt at det var marginene som ikke var på hans side under de to konkurransene. Det er først i dag han forteller om allergiproblemene.

– Jeg har vært knappe tre tiendedeler fra to medaljer, så det er marginer. Jeg har følt at jeg har vært god nok for medaljer, men det var jeg ikke. De eneste endringene jeg har gjort er å ta allergimedisiner – midt på vinteren. Det har jeg ikke gjort før, sier han.

Siste nytt

 • Seriesølv til Kjelling og Drammen

  Etter 30-26-seier over Bækkelaget er seriesølvet sikret for Drammens håndballherrer. Nå er det klart at Arendal ikke kan ta igjen Kristian Kjellings menn i kampen om sølvet.

  Seriemester Elverum tok seier nummer 19 onsdag med 25-21 over Haslum.

  Kvartfinale håndball Elverum-Drammen.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Storhamar én seier unna finale

  Storhamar slo Frisk Asker 4–1 borte, og kan bli klar for NM-finale om de vinner fredagens kamp mot Frisk. Storhamar leder 3–1 i kamper.

  Josh Nicholls (2), Mikael Zettergren og Jacob Berglund scoret for Storhamar. Cato Cocozza scoret for Frisk Asker.

  NM Ishockey 1. Semifinale: Storhamar - Frisk Asker
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Karamoko klar for FKH

  22 år gamle Benjamin Karamoko har signert for Haugesund.

  Karamoko er midtstopper, og kommer fra franske St. Etienne. Han har signert treårskontrakt med klubben.

  Sportssjef Jostein Grindhaug, Benjamin Kantie Karamoko og agent Traore Aboubakar
  Foto: FKH

Sendeplan

Kl. Program Kanal