NRK Meny
Normal

Svindal satt ut av mystisk allergi - klarte nesten ikke åpne øynene

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Aksel Lund Svindal (31) reiser hjem til Norge og dropper onsdagens OL-øvelse i storslalåm. Alpinstjernen sliter med voldsom allergi.

Aksel Lund Svindal

Aksel Lund Svindal reiser hjem fra Sotsji.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

Sochi Olympics Alpine Skiing Men

Aksel Lund Svindal har hatt et skuffende OL. Nå reiser han hjem.

Foto: Lee Jin-man / Ap

Fakta er at jeg har levert to av mine dårligste konkurranser til nå i sesongen her i Sotsji, og har dermed måttet se på hvorfor det har skjedd. Den eneste forskjellen jeg ser, er at jeg er allergisk mot et eller annet, sier Aksel Lund Svindal til NRK.no.

Alpinstjernen har fått medisiner mot plagene, men føler seg likevel slapp og ikke i form. Derfor har Svindal sammen med støtteapparatet tatt beslutningen om å forlate Sotsji og reise hjem.

– Fornuftig å reise hjem

Det var imidlertid en opplagt Svindal som møtte pressen i Sotsji mandag formiddag. Han forteller at det føles «helt greit» å dra tidligere hjem enn planlagt, men legger ikke skjul på at allergien har satt han ut av spill.

– Jeg måtte ta allergisprøyte for første gang. Det hjalp, men jeg ble ikke akkurat i toppform. Jeg fikk i hvert fall opp øynene, det gjorde jeg ikke de første dagene, sier Svindal.

Han er bare én av flere norske OL-deltakere som har vært plaget av allergiske reaksjoner under lekene.

– Det er utfordringer med allergi for flere utøvere. Det har det vært hele perioden, sier sjeflege for den norske OL-troppen, Fredrik S. Bendiksen, til NTB.

Han kan ikke gi noe svar på hva som er bakgrunn for problemene.

– Det er ikke pollenallergi, for pollen er det ikke mye av her. Enten er det byggestøv eller en form for partikler som gir utslag i en allergilignende reaksjon. En del utøvere har fått medisiner for det, sier Bendiksen.

Flere av de norske hockeyspillerne skal også ha slitt med allergiplager. Dette var tydelig under 6–1 tapet mot Finland, der målvakt Lars Haugen hadde store problemer med nettopp dette.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Aksel Lund Svindal

Aksel Lund Svindal er en populær mann blant norsk og internasjonal presse i Sotsji.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

Satser alt på verdenscup

Svindal ligger på andreplass i verdenscupen denne sesongen. Nå håper han å få overskuddet han trenger til slå Marcel Hirscher i sammendraget.

– Når jeg har hatt såpass mange middelmådige dager her, er det bedre å se realiteten i øynene og forberede seg til dagene som kommer, sier Svindal.

Han var storfavoritt i utfor, og «skulle» bli den første nordmannen noensinne til å vinne OL-gull i øvelsen. Dessverre ble han bare nummer fire.

Mattias Mayer vant utforen foran Christof Innerhofer. Kjetil Jansrud tok bronsen.

Som tittelforsvarer i super-G klarte Svindal bare en 7.-plass under søndagens konkurranse der lagkameraten Kjetil Jansrud tok gullet.

Svindal har tidligere uttalt at det var marginene som ikke var på hans side under de to konkurransene. Det er først i dag han forteller om allergiproblemene.

– Jeg har vært knappe tre tiendedeler fra to medaljer, så det er marginer. Jeg har følt at jeg har vært god nok for medaljer, men det var jeg ikke. De eneste endringene jeg har gjort er å ta allergimedisiner – midt på vinteren. Det har jeg ikke gjort før, sier han.

Siste nytt

 • Vinduet stengt i Italia

  Etter klokken 20 i kveld kan ikke Serie A-klubbene hente flere spillere denne sommeren. På en rolig siste dag ble det klart at Arsenal-duoen David Ospina og Joel Campbell går til henholdsvis Napoli og Frosinone, Simone Zaza fra Valencia til Torino, mens Diego Laxalt (Genoa) og Samu Castillejo (Villareal) ble presentert som Milan-spillere.

  Klubblegenden Claudio Marchisio er løst fra kontrakten etter 25 år i Juventus.

  Premier League - Arsenal vs Stoke City
  Foto: Hannah Mckay / Reuters
 • Liverpool-stopper klar for Cagliari

  Den tidligere Vålerenga-forsvareren Ragnar Klavan forlater Liverpool til fordel for Serie A-klubben Cagliari. Det bekreftet engelskmennene fredag kveld. Italienerne betaler angivelig drøyt 20 millioner kroner for Klavan.

  Man United Liverpool Soccer
  Foto: Tony Ding / AP
 • Weng slått av 20-åring

  Det ble norsk seier i begge sprintklassene da langrennsløperne fullførte del tre av Toppidrettsveka fredag.

  Vind-løper Mathilde Myhrvold vant A-finalen blant kvinnene foran slovenske Katja Visnar. Heidi Weng knep tredjeplassen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: NM-kveld