NRK Meny
Normal

Svensk hockey-fiasko

Sveriges hockey-eventyr i OL er slutt. I kvartfinalen tapte de 3-4 for Slovakia.

Slovakia sender Sverige ut
Foto: Claudiao Bresciani / Scanpix

Savnet "plan B"

Ett døgn tidligere slet Slovakia med å slå Norge 4-3 i omspillet. Norges overmenn i omspillet ble for sterke også for de regjerende svenske OL-mestrene.

- Jeg er "oerhört besviken". Denne matchen skulle vi ha tatt. Men vi kom bakpå og måtte slåss hele tiden. De spilte stort defensivt og gav oss alle slags problemer, sa en meget skuffet kaptein Daniel Alfredsson, som ikke ville svare på om han nå slutter på landslaget.

Video: Se Slovakias seiersmål:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- De hadde presset på seg

- Når du spiller mot de regjerende mestrene, er alt presset på dem. Vi ventet på sjansene våre og gjorde det meste ut av dem, sa Slovakias Marian Gaborik, som scoret kampens første mål.

Det er første gang å åtte år at Sverige ikke kommer til semifinalen i et stort mesterskap. Sist var i OL i 2002, da det ble tap 3-4 for Hviterussland i kvartfinalen. I OL for fire år siden gikk de helt til topps etter finaleseier over Finland.

- Det var utvisningene som drepte oss i dag, sa Henrik Sedin til SVT. To av de slovakiske scoreingene kom i overtalsspill.

Sverige gikk gjennom gruppespillet uten poengtap. Men mot ekstremt effektive slovaker gikk det galt, til tross for at Sverige vant skuddstatistikken 29-14.

Svenske TV-kommentatorer poengterte at Sverige savnet en "plan B" for spill i en kamp der de lå bakpå hele tiden. Derfor klarte de aldri å komme tilbake.

37 sekunder

Etter en jevnspilt, men tam og innholdsløs førsteperiode, løsnet det i den andre. Slovakene sjokkerte med å kontre inn 2-0 i løpet av 37 sekunder.

Ved det første målet protesterte de svenske spillerne. De mente at en slovak slo kølla ut av hendene på Sveriges målvakt Henrik Zetterberg. Men dommerne var av en annen mening.

Men Sverige er en hockey-stormakt, og slo tilbake mindre enn fem minutter seinere. Patrick Hörnqvist og Henrik Zetterberg brukte nøyaktig like lang tid - 37 sekunder - på å utlikne til 2-2.

Men 48 sekunder før perioden var over sendte Pavel Demitra slovakene i ledelsen på nytt, og snaut midtveis i tredje periode økte Tomas Kopecky til 4-2.

Denne gangen tok det litt lengre tid - 38 sekunder - før svenskene scoret og reduserte, nå ved Daniel Alfredsson.

Sverige tok totalt over i den siste halvdelen av perioden, men det hjalp ikke. Slovaklia forsvarte seg med alle midler i de siste minuttene - akkurat som mot Norge kvelden før.

Nå blir det Slovakia som møter Canada i semifinalen fredag. Den andre semifinalen går mellom USA og Finland. Sistnevnte slo Tsjekkia 2-0 i sin kvartfinale.

Siste nytt

 • Dansk konflikt midlertidig løst

  Danmarks fotballforbund (DBU) og Spillerforeningen er blitt enige om en delavtale som gjør at kvinnelandslaget spiller VM-kvalifisering mot Kroatia tirsdag.

  Spillerne har nektet å trene og spille, derfor er kampen mot Sverige i kveld avlyst.

  Etter Kroatia-kampen skal partene forhandle videre om en permanent avtale. Da skal også FIFPro og UEFA være med som meglere, melder Danmarks Radio.

  Pernille Harder
  Foto: Patrick Post / AP
 • Everton-bråk blir politisak

  Politiet i Liverpool opnar etterforsking av bråket på Goodison Park under Evertons kamp mot Lyon i går kveld, melder BBC.

  Bråket involverte både spelarar og tilskodarar. Ein av tilskodarane gjekk inn i tumultane med eit barn på armen.

  Everton har i dag bannlyst denne tilskodaren frå Goodison Park.

  Bråk Everton - Lyon
  Foto: OLI SCARFF / AFP
 • Putin inviterer Blatter til VM

  Tidlegare FIFA-president Sepp Blatter seier at han kjem til å reise til fotball-VM i Russland neste år etter å ha blitt invitert av president Vladimir Putin, melder telegrambyrået AFP.

  FIFA har tidlegare utestengt Blatter i seks år etter at han i 2015 blei dømd for korrupsjon.

  Blatter var FIFA-president då Russland i 2010 blei tildelt 2018-VM.

  Sepp Blatter og Vladimir Putin
  Foto: Maxim Shipenkov / Ap

Sendeplan

Kl. Program Kanal