Hopp til innhold

Svensk hockey-fiasko

Sveriges hockey-eventyr i OL er slutt. I kvartfinalen tapte de 3-4 for Slovakia.

Slovakia sender Sverige ut
Foto: Claudiao Bresciani / Scanpix

Savnet "plan B"

Ett døgn tidligere slet Slovakia med å slå Norge 4-3 i omspillet. Norges overmenn i omspillet ble for sterke også for de regjerende svenske OL-mestrene.

- Jeg er "oerhört besviken". Denne matchen skulle vi ha tatt. Men vi kom bakpå og måtte slåss hele tiden. De spilte stort defensivt og gav oss alle slags problemer, sa en meget skuffet kaptein Daniel Alfredsson, som ikke ville svare på om han nå slutter på landslaget.

Video: Se Slovakias seiersmål:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- De hadde presset på seg

- Når du spiller mot de regjerende mestrene, er alt presset på dem. Vi ventet på sjansene våre og gjorde det meste ut av dem, sa Slovakias Marian Gaborik, som scoret kampens første mål.

Det er første gang å åtte år at Sverige ikke kommer til semifinalen i et stort mesterskap. Sist var i OL i 2002, da det ble tap 3-4 for Hviterussland i kvartfinalen. I OL for fire år siden gikk de helt til topps etter finaleseier over Finland.

- Det var utvisningene som drepte oss i dag, sa Henrik Sedin til SVT. To av de slovakiske scoreingene kom i overtalsspill.

Sverige gikk gjennom gruppespillet uten poengtap. Men mot ekstremt effektive slovaker gikk det galt, til tross for at Sverige vant skuddstatistikken 29-14.

Svenske TV-kommentatorer poengterte at Sverige savnet en "plan B" for spill i en kamp der de lå bakpå hele tiden. Derfor klarte de aldri å komme tilbake.

37 sekunder

Etter en jevnspilt, men tam og innholdsløs førsteperiode, løsnet det i den andre. Slovakene sjokkerte med å kontre inn 2-0 i løpet av 37 sekunder.

Ved det første målet protesterte de svenske spillerne. De mente at en slovak slo kølla ut av hendene på Sveriges målvakt Henrik Zetterberg. Men dommerne var av en annen mening.

Men Sverige er en hockey-stormakt, og slo tilbake mindre enn fem minutter seinere. Patrick Hörnqvist og Henrik Zetterberg brukte nøyaktig like lang tid - 37 sekunder - på å utlikne til 2-2.

Men 48 sekunder før perioden var over sendte Pavel Demitra slovakene i ledelsen på nytt, og snaut midtveis i tredje periode økte Tomas Kopecky til 4-2.

Denne gangen tok det litt lengre tid - 38 sekunder - før svenskene scoret og reduserte, nå ved Daniel Alfredsson.

Sverige tok totalt over i den siste halvdelen av perioden, men det hjalp ikke. Slovaklia forsvarte seg med alle midler i de siste minuttene - akkurat som mot Norge kvelden før.

Nå blir det Slovakia som møter Canada i semifinalen fredag. Den andre semifinalen går mellom USA og Finland. Sistnevnte slo Tsjekkia 2-0 i sin kvartfinale.

Siste nytt

 • Villa forlenger med suksesstreneren

  Unai Emery har skrevet under en ny kontrakt med Premier League-klubben Aston Villa. Den nye avtalen til manageren strekker seg til 2027.

  Emery har ledet Birmingham-klubben med stor suksess etter at han tok over for Steven Gerrard i november 2022. I skrivende stund ligger laget på fjerdeplass i Premier League med fire kamper igjen. Dermed kan klubben sikret sin første mesterligadeltakelse på over 40 år.

  Emery sier til klubbens nettsider at han er veldig fornøyd med å forlenge avtalen sin.

  – Vi nyter tiden i Villa, og vi har en flott gruppe med spillere. Jeg og mitt trenerteam deler visjonen til eierne, og de er veldig støttende og respektfulle. Strukturen er på plass for at vi skal fortsette å utvikle klubben, sier spanjolen. (NTB)

  7ZFc-Z9Pon8
  Foto: AP
 • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

  Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

  Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

  – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

  – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

  Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

  Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

  – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

  776131836
  Foto: GLYN KIRK / AFP
 • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

  Det bekrefter Nilsson til SVT.

  – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

  For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

  – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

  Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

  – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

  Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

  – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

  Stina Nilsson
  Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal