NRK Meny
Normal

Canada kan bli historiske

For 16 dager siden hadde aldri Canada tatt OL-gull på hjemmebane. Søndag kan de ta sitt 14. og bli historiske.

Canadas Denny Morrison og Lucas Makowsky

GULL: Canadas Denny Morrison og Lucas Makowsky tok gull for Canada i lagtempo på skøyter sammen med Mathieu Giroux. Canada har 13 gull før OLs siste dag. Tar de ett gull til blir de historiske.

Foto: Todd Korol / Scanpix/Reuters

Alexandre Bilodeau

DEN FØRSTE: Kulekjøreren Alexandre Bilodeau ble den første canadier som tok gull på hjemmebane da han vant herrenes kulekjøring.

Foto: Mike Blake / Scanpix/Reuters

Dersom Canada vinner ishockey-finalen søndag tar de sitt 14. OL-gull i dette mesterskapet , det har ingen nasjon klart tidligere i et vinter-OL.

Norge, som tok 13 gull i Salt Lake City (2002), og Sovjetunionen som gjorde det samme i Innsbruck i 1976, er de to landene som har toppet den historiske medaljelisten hittil.

Kritikk

Men selv om den canadiske OL-troppen er i ferd med å levere et historisk mesterskap, er den canadiske OL-presidenten, Chris Rudge, blitt kritisert for manglende resultater.

Chris Rudge

KRITIKK: Medaljeforventningene til Canada var skyhøye før Vancouver-OL, og hjemmenasjonens OL-president, Chris Rudge, måtte tåle mye kritikk da resultatene lot vente på seg i starten av mesterskapet.

Foto: Richard Lam / Scanpix/AP

Forventingene til de hjemlige utøverne var skyhøye og kritikken satt løst tidligere denne uken da den canadiske OL-troppen etter 12 mesterskapsdager ikke hadde vunnet flere medaljer enn hva de hadde på tilsvarende tidspunkt under OL i Torino.

- Vi må vente med å dømme til lekene er over. Det er brutalt å foreta en obduksjon når pasienten fortsatt er sprell levende, sa Rudge da og pekte på at mange av de beste medaljesjansene ventet mot slutten av uken.

Optimistisk målsetting


Rudge visste hva han snakket om, for i øvelser som curling, parallellstorslalåm og kvinnenes ishockey, ble det som forventet canadisk gull. Det trengte Canada som i flere år har satset millioner på et toppidrettsprogram, som skulle sørge for medaljedrøss på hjemmebane.

Sidney Crosby

GULL?: Sidney Crosby og det canadiske ishockey-landslaget sørger for et historisk OL for Canada dersom de slår USA i ishockey-finalen søndag.

Foto: Gene J. Puskar / Scanpix/AP

Målsettingen før mesterskapet skal ha vært 34 medaljer, men med to OL-øvelser igjen (hockey-finalen og 5-mila) står nasjonen med 25. Da hjelper det at gullfangsten kan gjøre hjemmenasjonen historisk, og hva er vel mer populært enn om hockey-heltene sørger for nettopp det med seier over USA.

PS! Det var i sommer-OL i Montreal i 1976 (fem sølv, seks bronse) og i vinterlekene i Calgary i 1988 (to sølv, tre bronse) Canada ikke maktet å ta sitt første OL-gull på hjemmebane.

Siste nytt

 • Ingen Stina Nilsson i Toblach

  En forkjølet Stina Nilsson deltar ikke i de to verdenscuprennene i langrenn i Toblach til helgen.

  Nilsson vant sprinten i Davos sist lørdag. I søndagens 10 kilometer i fri teknikk endte hun på 31.-plass.

  Verdenscup ski nordiske grener.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Ødegaard ute med brudd i foten

  Martin Ødegaard vil ikke spille mer for nederlandske Heerenveen før jul. 18-åringen har pådratt seg et brudd i foten. Det bekrefter pappa Hans Erik Ødegaard til Aftenposten mandag.

  – Det er et brudd oppe på den ene vristen, sier Ødegaard til avisen.

  Martin Ødegaard går dermed glipp av de siste tre seriekampene før julepausen.

  Martin Ødegaard
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Sørloth og Wikheim med nye mål

  Alexander Sørloth og Gustav Wikheim var involvert i samtlige mål da Midtjylland vant 4-0 over Randers i dansk superliga mandag.

  Sørloth ga Midtjylland ledelsen etter 32 minutter. Wikheim toppet kvelden med å sette inn kveldens fjerde mål.

  Pressetreff før Norge - Nord Irland
  Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal