Canada kan bli historiske

For 16 dager siden hadde aldri Canada tatt OL-gull på hjemmebane. Søndag kan de ta sitt 14. og bli historiske.

Canadas Denny Morrison og Lucas Makowsky

GULL: Canadas Denny Morrison og Lucas Makowsky tok gull for Canada i lagtempo på skøyter sammen med Mathieu Giroux. Canada har 13 gull før OLs siste dag. Tar de ett gull til blir de historiske.

Foto: Todd Korol / Scanpix/Reuters

Alexandre Bilodeau

DEN FØRSTE: Kulekjøreren Alexandre Bilodeau ble den første canadier som tok gull på hjemmebane da han vant herrenes kulekjøring.

Foto: Mike Blake / Scanpix/Reuters

Dersom Canada vinner ishockey-finalen søndag tar de sitt 14. OL-gull i dette mesterskapet , det har ingen nasjon klart tidligere i et vinter-OL.

Norge, som tok 13 gull i Salt Lake City (2002), og Sovjetunionen som gjorde det samme i Innsbruck i 1976, er de to landene som har toppet den historiske medaljelisten hittil.

Kritikk

Men selv om den canadiske OL-troppen er i ferd med å levere et historisk mesterskap, er den canadiske OL-presidenten, Chris Rudge, blitt kritisert for manglende resultater.

Chris Rudge

KRITIKK: Medaljeforventningene til Canada var skyhøye før Vancouver-OL, og hjemmenasjonens OL-president, Chris Rudge, måtte tåle mye kritikk da resultatene lot vente på seg i starten av mesterskapet.

Foto: Richard Lam / Scanpix/AP

Forventingene til de hjemlige utøverne var skyhøye og kritikken satt løst tidligere denne uken da den canadiske OL-troppen etter 12 mesterskapsdager ikke hadde vunnet flere medaljer enn hva de hadde på tilsvarende tidspunkt under OL i Torino.

- Vi må vente med å dømme til lekene er over. Det er brutalt å foreta en obduksjon når pasienten fortsatt er sprell levende, sa Rudge da og pekte på at mange av de beste medaljesjansene ventet mot slutten av uken.

Optimistisk målsetting


Rudge visste hva han snakket om, for i øvelser som curling, parallellstorslalåm og kvinnenes ishockey, ble det som forventet canadisk gull. Det trengte Canada som i flere år har satset millioner på et toppidrettsprogram, som skulle sørge for medaljedrøss på hjemmebane.

Sidney Crosby

GULL?: Sidney Crosby og det canadiske ishockey-landslaget sørger for et historisk OL for Canada dersom de slår USA i ishockey-finalen søndag.

Foto: Gene J. Puskar / Scanpix/AP

Målsettingen før mesterskapet skal ha vært 34 medaljer, men med to OL-øvelser igjen (hockey-finalen og 5-mila) står nasjonen med 25. Da hjelper det at gullfangsten kan gjøre hjemmenasjonen historisk, og hva er vel mer populært enn om hockey-heltene sørger for nettopp det med seier over USA.

PS! Det var i sommer-OL i Montreal i 1976 (fem sølv, seks bronse) og i vinterlekene i Calgary i 1988 (to sølv, tre bronse) Canada ikke maktet å ta sitt første OL-gull på hjemmebane.

Siste nytt

 • Kvadruppel bogey øydela for Hovland

  På 17 hol storspela Viktor Hovland i golfturneringa i Florida, og var på veg mot det heilt store. Då hadde han sju under par, inkludert fem strake birdiar, og åtte under par samanlagt etter to dagar. Han låg på sjetteplass.

  Men på det siste holet møtte han veggen. Han brukte åtte slag på par 4-holet, ein kvadruppel bogey. Sju under par blei til tre under for dagen.

  Han var likevel på 15-plass då han var ferdig med runden, men ikkje alle konkurrentane var ferdige.

 • Birkebeinerrennet avlyst også i år

  Også i år er Birkebeinerrennt avlyst på grunn av korona og smittefrykt.

  Arrangørane melder at restriksjonanen gjorde det umogeleg å arrangere det tradisjonsrike rennet frå Rena til Lillehammer. Det skulle ha gått 20. mars.

  – Det er trist å bli tvinga til å avlyse for andre år på rad, seier dagleg leiar Eirik Torbjørnsen.

  Eliteløparane som skulle delteke, får eit erstatningsrenn ved Åre i Sverige.

  Birkebeinerrennet 2016
  Foto: Geir Olsen/BIRKEN
 • VG: To positive koronaprøver i VM

  To mennesker som er akkrediter til VM har testet positivt for koronaviruset og er isolert i Oberstdorf. Det bekrefter mediesjef Miriam Frietsch overfor VG.

  Arrangøren vil ikke svare på om de to positive prøvene gjelder utøvere, ledere eller mediefolk som er på plass i VM-byen.

  Ifølge Frietsch er det gjennomført 9000 prøver siden VM startet. Antallet inkluderer både hurtigtester og ordinære PCR-tester.

  VM på ski 2021 i Oberstdorf
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal