NRK Meny
Normal

Canada kan bli historiske

For 16 dager siden hadde aldri Canada tatt OL-gull på hjemmebane. Søndag kan de ta sitt 14. og bli historiske.

Canadas Denny Morrison og Lucas Makowsky

GULL: Canadas Denny Morrison og Lucas Makowsky tok gull for Canada i lagtempo på skøyter sammen med Mathieu Giroux. Canada har 13 gull før OLs siste dag. Tar de ett gull til blir de historiske.

Foto: Todd Korol / Scanpix/Reuters

Alexandre Bilodeau

DEN FØRSTE: Kulekjøreren Alexandre Bilodeau ble den første canadier som tok gull på hjemmebane da han vant herrenes kulekjøring.

Foto: Mike Blake / Scanpix/Reuters

Dersom Canada vinner ishockey-finalen søndag tar de sitt 14. OL-gull i dette mesterskapet , det har ingen nasjon klart tidligere i et vinter-OL.

Norge, som tok 13 gull i Salt Lake City (2002), og Sovjetunionen som gjorde det samme i Innsbruck i 1976, er de to landene som har toppet den historiske medaljelisten hittil.

Kritikk

Men selv om den canadiske OL-troppen er i ferd med å levere et historisk mesterskap, er den canadiske OL-presidenten, Chris Rudge, blitt kritisert for manglende resultater.

Chris Rudge

KRITIKK: Medaljeforventningene til Canada var skyhøye før Vancouver-OL, og hjemmenasjonens OL-president, Chris Rudge, måtte tåle mye kritikk da resultatene lot vente på seg i starten av mesterskapet.

Foto: Richard Lam / Scanpix/AP

Forventingene til de hjemlige utøverne var skyhøye og kritikken satt løst tidligere denne uken da den canadiske OL-troppen etter 12 mesterskapsdager ikke hadde vunnet flere medaljer enn hva de hadde på tilsvarende tidspunkt under OL i Torino.

- Vi må vente med å dømme til lekene er over. Det er brutalt å foreta en obduksjon når pasienten fortsatt er sprell levende, sa Rudge da og pekte på at mange av de beste medaljesjansene ventet mot slutten av uken.

Optimistisk målsetting


Rudge visste hva han snakket om, for i øvelser som curling, parallellstorslalåm og kvinnenes ishockey, ble det som forventet canadisk gull. Det trengte Canada som i flere år har satset millioner på et toppidrettsprogram, som skulle sørge for medaljedrøss på hjemmebane.

Sidney Crosby

GULL?: Sidney Crosby og det canadiske ishockey-landslaget sørger for et historisk OL for Canada dersom de slår USA i ishockey-finalen søndag.

Foto: Gene J. Puskar / Scanpix/AP

Målsettingen før mesterskapet skal ha vært 34 medaljer, men med to OL-øvelser igjen (hockey-finalen og 5-mila) står nasjonen med 25. Da hjelper det at gullfangsten kan gjøre hjemmenasjonen historisk, og hva er vel mer populært enn om hockey-heltene sørger for nettopp det med seier over USA.

PS! Det var i sommer-OL i Montreal i 1976 (fem sølv, seks bronse) og i vinterlekene i Calgary i 1988 (to sølv, tre bronse) Canada ikke maktet å ta sitt første OL-gull på hjemmebane.

Siste nytt

 • Toronto sikret kamp syv

  Toronto Maple Leafs slo Boston Bruins 3–1 i den sjette kampen i NHL-sluttspillet, og utlignet til 3–3 i kamper.

  Den syvende og avgjørende sluttspillkampen spilles i Boston i morgen.

  Toronto Maple Leafs
  Foto: Frank Gunn / AP
 • NFL-stjerne satser videre

  Den amerikanske quarterbacken Tom Brady (40) tar en ny sesong med New England Patriots i amerikansk fotball. Det melder hans agent til ESPN. Brady har vært proff i 18 år og har de fleste rekordene i NFL, blant annet med flest Super Bowl-seire (fem).

  SPO-FBN-SUPER-BOWL-LII---PHILADELPHIA-EAGLES-V-NEW-ENGLAND-PATRI
  Foto: Patrick Smith / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag
Mesterligaen: Semifinale Liverpool - Roma