Hopp til innhold

Sverige reagerer på munnbindbot – vil ikke at nasjoner skal snikfotografere hverandre

VAL MÜSTAIR (NRK): Sverige, Russland og Frankrike bøtelegges for brudd på munnbindreglene i Tour de Ski. Sverige vurderer å anke – og advarer mot at nasjonene skal begynne å rapportere hverandre til juryen.

Anders Byström, landslagssjef Sverige

VIL IKKE FOTOGRAFERE ANDRE: Sveriges landslagssjef Anders Byström vil ikke hjelpe FIS i jakten på «maskesyndere», men ber alle følge reglene.

Foto: Terje Haugnes / NRK

Det var etter lørdagens etappe i Tour de Ski juryen bestemte at Sverige, Russland og Frankrike får 250 sveitserfranc (drøyt 2500 kroner) i bot for brudd på koronaprotokollen.

– Vi informerte på lagledermøtet for to dager siden om at det var siste muntlige advarsel, og at vi ville begynne med bøter og å vurdere å inndra akkrediteringer. I går ga vi bøter til noen nasjoner. Vi gir det til nasjonen og ikke til individer, fordi vi mener dette er et kollektiv ansvar, sier renndirektør Pierre Mignerey i Det internasjonale skiforbundet (FIS) til NRK søndag formiddag.

Russlands landslagstrener Markus Cramer synes boten er helt grei.

– Jeg synes det er riktig, for FIS snakker om denne regelen på lagledermøtet hver dag. Nå må alle skjønne og akseptere at vi må følge reglene. Det er bra at de følger med, og når noen ikke følger reglene, må det sanksjoneres, sier Cramer.

Vil diskutere med juryen

Sveriges landslagssjef Anders Byström er derimot kritisk til boten svenskene har fått.

– Det tilfellet vi hadde, var en smører som kom inn fra skitest og bare skulle bytte ski. Man skal ikke ha munnbind når man er ute og går på ski, det var vanskelig for ham å kunne ha det på, sier Byström, som ikke har signert boten da NRK snakker med ham.

– Godtar dere boten?

– Jeg vet ikke om det går an å anke, men vi får diskutere med juryen. Vi har sett FIS-personer her som heller ikke har hatt maske ordentlig på, så det er viktig at vi har en bra diskusjon med juryen om hva som gjelder, sier han.

Markus Cramer, Russland

AKSEPTERER: Russland og Markus Cramer.

Foto: Terje Haugnes / NRK

Byström understreker at han er glad for at FIS tar smitteverntiltakene på alvor, og innrømmer at han ikke er like imponert over alle nasjoner. Likevel er han skeptisk til at FIS nå har begynt å dele ut bøter basert på bilder som sendes inn til juryen.

– Hadde blitt feil

– Det blir en slags «maske-gate» her nå, og det synes jeg er litt synd. Det er bedre at vi fokuserer på sporten, sier han.

– Jeg har sett mange her i dag som ikke har hatt på seg maske. Skulle jeg fotografert alle dem og sendt inn til juryen, så hadde det blitt feil. Det viktigste er at alle ser alvoret og at vi får en tour uten smitte, sier Byström, som derfor ber juryen droppe truslene om å inndra folks akkrediteringer.

– Der skal vi ikke havne. Dette er en konkurranse vi vil at alle skal være med på. Om man blir fratatt akkreditering fordi man ikke har hatt munnbind, er vi på feil vei. Da får man heller snakke med dem det gjelder, sier han.

Renndirektør Mignerey opplyser til NRK at Sverige, og alle andre, har mulighet til å anke juryens avgjørelse til et appellutvalg.

Siste nytt

 • Golfstjernens advokat: – Han vil nekte straffskyld

  Golfstjernen Scottie Scheffler erkjenner ikke skyld i å ha overfalt en politimann i forbindelse med PGA-mesterskapet i Louisville onsdag, sier hans advokat.

  Scheffler har hele tiden kalt politisaken han er involvert i en stor misforståelse.

  – Han vil nekte straffskyld, sier golfstjernens advokat Steve Romines.

  Scheffler ble arrestert fredag ​​morgen lokal tid da han var på vei til Valhalla Golf Club for å spille andre runde av PGA-mesterskapet. På veien måtte han passere en politiveisperring, der en mann hadde mistet livet etter å ha blitt påkjørt av en buss.

  Scheffler forsøkte å kjøre opp på fortauet og rundt sperringene da han ble stoppet av en politimann. I stedet for å stoppe tråkket han ifølge politiet på gasspedalen, slik at en tjenestemann som var i kontakt med bilen gikk over ende.

  Den andre runden av PGA-mesterskapet endte med å bli utsatt.

  Omgitt av fans som hadde på seg «Free Scottie»-T-skjorter fullførte Scheffler tredjerunden fem slag under par lørdag. Han deler fjerdeplassen i den prestisjetunge majorturneringen foran avslutningen.

  Ifølge politiet ble politibetjent Bryan Gillis påført skader som førte til at han måtte på sykehus i episoden med Scheffler. Han fikk behandling for skader i knær og håndledd.

  Ifølge advokat Romines fulgte Scheffler politiets instrukser ved veisperringen. Han gikk ikke til angrep på noen tjenestemann, heter det i en uttalelse.

  – Han oppførte seg slik han ble fortalt av en annen trafikkbetjent, og han kjørte en bil som var tydelig merket som en spillerbil. Flere vitner har bekreftet at han ikke gjorde noe galt, og at han gjorde akkurat som han ble fortalt, sier Romines.

  En talsmann for den lokale påtalemyndigheten sier til TV-stasjonen WDRB at de «fortsatt samler inn informasjon i Mr. Schefflers sak».

  Straffeparagrafen som Scheffler er anklaget for å ha brutt har en strafferamme på inntil ti års fengsel. (NTB)

  2024 PGA Championship - Round Two
  Foto: ROSS KINNAIRD / AFP
 • Stenshorne viste muskler etter mareritthelg – VM-poeng røk som følge av tidsstraff

  Martinius Stenshorne imponerte fra et vanskelig startspor under Formel 3-runden på Imola søndag. En tidsstraff knuste likevel håpet om VM-poeng.

  18-åringen startet kun fra 15. startspor i løpet etter en svært utfordrende kvalifisering. Søndag viste Stenshorne helt andre takter.

  Hitech-føreren fant tidlig et solid tempo og avanserte plass etter plass i feltet. Til slutt passerte han målstreken som nummer ti. Det ville normalt gitt ett viktig VM-poeng, men like før slutt kom beskjeden om at nordmannen var ilagt ti sekunders straff.

  Straffen kom etter en episode med en konkurrent. Nøyaktig hva som skjedde, var ikke umiddelbart klart. Dermed falt Stenshorne til det som til slutt ble en 14.-plass i løpet.

  Stenshorne
  Foto: NTB
 • Ancelotti håper på kontraktsforlengelse for veteraner

  Verken Luka Modric (38) eller Toni Kroos (34) har enn så lenge skrevet under på nye Real Madrid-kontrakter. Carlo Ancelotti er likevel alt annet enn bekymret.

  Den meritterte midtbaneduoen har vært toneangivende brikker på de hvitkleddes midtbane i en årrekke. Siden 2014 har Modric vært bidragsyter til fem Champions League-titler, mens Kroos har vært med å vinne fire.

  For ett år siden hersket det lenge usikkerhet rundt hvorvidt Modric og Kross kom til å forlenge sine avtaler. Med kun fem dagers mellomrom valgte til slutt midtbaneduoen å bli med videre på lasset.

  Nå både tror og håper Real-sjef Carlo Ancelotti at begge tar en ny sesong på Santiago Bernabéu.

  – Jeg er alltid optimistisk. Det er imidlertid saker som ikke betyr noe for oss akkurat nå. Vi er fokuserte på det vi er nødt til å gjøre. Det inkluderer to La Liga-kamper. Alt som handler om framtiden diskuteres etter finalen, sa Ancelotti på en pressekonferanse før søndagens seriekamp mot Alexander Sørloths Villarreal.

  (©NTB)

  KSYp6DkzijY
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal