NRK Meny
Normal

Sverige klare for OL-finale

Sverige snudde semifinalen mot Finland og er klare for OL-finale i ishockey. Erik Karlsson ble den store helten for «Tre Kronor» med sin matchvinnerscoring

 Lundqvist

Sverige jublet vilt for finaleplass etter 2-1-seieren over Finland.

Foto: GRIGORY DUKOR / Reuters

 • Sverige – Finland 2–1
Sochi Olympics Ice Hockey Men

Den svenske stjernekeeperen Henrik Lundqvist storspilte for Sverige.

Foto: Mark Humphrey / Ap

Sverige har tidligere spilt i fire OL-finaler i ishockey for menn. To ganger har det endt med sølv, to ganger med gull.

Fredag sikret «Tre Kronor» seg en ny finaleplass etter en snuoperasjon mot Finland.

Forrykende periode

Etter en målløs første periode ordnet Olli Jokinen finsk ledelse 6.17 ut i midtperioden. Det var den perioden som skulle vise seg å være verdt inngangspengene for Sotsji-publikummet.

Drøye fem minutter etter finnens scoring, utnyttet Loui Eriksson dårlig forsvarsspill og utlignet for «Tre Kronor».

Kort tid etter klinte Erik Karlsson til fra distanse. Svensken fikk kjempetreff og pucken gikk via Kari Lehtonen og i mål. 2-1!

Finland med sluttspurt

Fem minutter ut i tredje periode var Sverige og Carl Hedin nær ved å øke til 3–1. Mats Zuccarello Aasens lagkompis i New York Rangers skjøt godt, men Lehtonen reddet mesterlig.

Mot slutten av perioden satte Finland inn en real sluttspurt. Blåtrøyene hadde åtte avslutninger på mål, men klarte ikke å overliste Sveriges superkeeper Henrik Lundqvist, og dermed er Sverige klare for finale.

Svenskene slo også Finland i det innledende gruppespillet i OL, da med 4–2. Det har også blitt seirer mot Sveits, Latvia og Slovenia på veien mot finalen.

Om Sverige går hele veien til sitt tredje OL-gull, vil det bli lagets annen suksess på et år. Under VM på hjemmebane i 2013 tok laget gull etter finaleseier over finaledebutant Sveits.

Sverige møter enten USA eller Canada i finalen. De møtes i semifinalen klokken 18 fredag kveld.

Siste nytt

 • Canada slått av Tyskland

  Canadas hockeylag nådde ikke finalen i OL etter et sensasjonelt nederlag for Tyskland i semifinalen fredag. Tyskland vant 4-3 og møter OUR i finalen søndag. Bronsekampen mellom Canada og Tsjekkia spilles lørdag.

  Tyskland hockey
  Foto: Jung Yeon-je / AFP
 • Kristoff nummer åtte etter velt

  Alexander Kristoff fikk en tung fredag i Abu Dhabi Tour. Syklisten endte på åttendeplass på den 3. etappen av rittet etter at han endte i asfalten 45 kilometer før målgang. Tyske Phil Bauhaus knep seieren. Kristoffer Halvorsen ble nummer 13, mens Sven Erik Bystrøm trillet inn som nummer 38.

  Alexander Kristoff
  Foto: Giuseppe Cacace / AFP
 • OUR klare for hockeyfinale

  De russiske hockeyherrene er klar for OL-finalen etter 3-0-seier over Tsjekkia i semifinalen. Nikita Gusev, Vladislav Gavrikov og Ilja Kovaltsjuk scoret målene for OUR.

  I finalen venter Canada eller Tyskland.

  Pyeongchang 2018 Winter Olympics
  Foto: Grigory Dukor / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal