NRK Meny
Normal

Sverige klare for OL-finale

Sverige snudde semifinalen mot Finland og er klare for OL-finale i ishockey. Erik Karlsson ble den store helten for «Tre Kronor» med sin matchvinnerscoring

 Lundqvist

Sverige jublet vilt for finaleplass etter 2-1-seieren over Finland.

Foto: GRIGORY DUKOR / Reuters

 • Sverige – Finland 2–1
Sochi Olympics Ice Hockey Men

Den svenske stjernekeeperen Henrik Lundqvist storspilte for Sverige.

Foto: Mark Humphrey / Ap

Sverige har tidligere spilt i fire OL-finaler i ishockey for menn. To ganger har det endt med sølv, to ganger med gull.

Fredag sikret «Tre Kronor» seg en ny finaleplass etter en snuoperasjon mot Finland.

Forrykende periode

Etter en målløs første periode ordnet Olli Jokinen finsk ledelse 6.17 ut i midtperioden. Det var den perioden som skulle vise seg å være verdt inngangspengene for Sotsji-publikummet.

Drøye fem minutter etter finnens scoring, utnyttet Loui Eriksson dårlig forsvarsspill og utlignet for «Tre Kronor».

Kort tid etter klinte Erik Karlsson til fra distanse. Svensken fikk kjempetreff og pucken gikk via Kari Lehtonen og i mål. 2-1!

Finland med sluttspurt

Fem minutter ut i tredje periode var Sverige og Carl Hedin nær ved å øke til 3–1. Mats Zuccarello Aasens lagkompis i New York Rangers skjøt godt, men Lehtonen reddet mesterlig.

Mot slutten av perioden satte Finland inn en real sluttspurt. Blåtrøyene hadde åtte avslutninger på mål, men klarte ikke å overliste Sveriges superkeeper Henrik Lundqvist, og dermed er Sverige klare for finale.

Svenskene slo også Finland i det innledende gruppespillet i OL, da med 4–2. Det har også blitt seirer mot Sveits, Latvia og Slovenia på veien mot finalen.

Om Sverige går hele veien til sitt tredje OL-gull, vil det bli lagets annen suksess på et år. Under VM på hjemmebane i 2013 tok laget gull etter finaleseier over finaledebutant Sveits.

Sverige møter enten USA eller Canada i finalen. De møtes i semifinalen klokken 18 fredag kveld.

Siste nytt

 • Ingebrigtsen med nytt EM-krav

  Filip Ingebrigtsen løp på 13.30,48 på 5000 meter under et stevne i belgiske Heusden lørdag kveld. 25-åringen kom rett fra fredagens stevne i Monaco, hvor han satte ny Norges rekord på 1500 meter. Lørdag klarte han også EM-kravet på 5000 meter.

  Filip Ingebrigtsen
  Foto: Jasper Jacobs / AFP
 • Koreas første fellesgull på 27 år

  Bordtennisduoen bestående av sørkoreanske Jang Woo-jin og nordkoreanske Cha Hyo Sim gikk helt til topps i en bordtennisturnering avholdt i Daejon. Ikke siden 1991 har et felles koreansk lag tatt gull i en idrett, også da i bordtennis. I april ble det holdt et toppmøte mellom landene hvor de lovet å øke sitt samarbeid innen sport.

  Foto: Hong Hae-in / AP
 • Sterk slutt sikret seier

  Spanske Omar Fraile sikret sin første etappeseier i Tour de France da han gikk til topps på den 14. etappen i årets utgave. På Belgias nasjonaldag så det lenge ut til at det skulle bli belgisk etappeseier, men Fraile ble for sterk opp monsterbakken.

  Tour de France
  Foto: Benoit Tessier / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France 15.etappe og friidrett Diamond League, London
Friidrett: Diamond League fra London
Tour de France 15.etappe og friidrett Diamond League, London
X Games Minneapolis
OL-profiler: Marcus Kleveland
X Games: Skateboard, street