Hopp til innhold

Svensk profil opprørt etter «Janteloppet»: – Nesten et mordforsøk

Max Novak tok en sterk tredjeplass i lørdagens Ski Classic-renn. Men svensken er irritert på det som skjedde på den andre runden – som han tror kan ha kostet ham seieren.

d

– Jeg skal ikke si så mye, jeg kommer bare til å si noe dumt.

Det sier den svenske Team Aker Dæhlie-løperen Max Novak til NRK etter at han ble nummer tre på det 100 kilometer lange Janteloppet lørdag formiddag.

– Nesten et mordforsøk

Novak var frustrert, svært frustrert, over det som skjedde underveis i løpet som er sesongens siste renn i Ski Classics.

– På andre runden, jeg vet ikke om dere fikk det med på TV, men det var en liten hendelse der. Nesten et mordforsøk. Jeg slo skulderen, den ble helt død. Jeg var på gråten og tenkte løpet var over, sier Novak til NRK.

Max Novak

OPPGITT: Max Novak hadde en bitter følelse etter å ha havnet på tredjeplass i Janteloppet.

Foto: Terje Haugnes / NRK

På spørsmål om hva som skjedde, sier Novak at han gikk i bakken og slo skulderen etter å ha vært involvert i et fall.

– Det var helt umulig å unngå å bli felt. Jeg slo skulderen, jeg kunne ikke røre den. Jeg trodde det var over der. Jeg sto helt stille i bunnen av bakken og gråt nesten, sier han.

Men så tenkte jeg, «faen, jeg må komme meg opp». Jeg testet (skulderen) litt, og den gjorde vondt, men da jeg kom inn i det tok jeg igjen teten. På den neste runden gikk jeg ifra, men så kom neste smell da Lager157 gled ifra. Det svir i dag, det gjør det altså, sier han.

Det var nemlig de to Lager157-løperne Torleif Syrstad og Runar Skaug Mathisen som tok første- og andreplassen foran Novak lørdag.

Max Novak

OPPRØRT: Max Novak fikk skulderproblemer etter et fall i Janteloppet lørdag.

Foto: NRK

Ifølge Novak var det Lager157-smører Petter Myhlback, tidligere smøresjef for det svenske landslaget, som forårsaket ulykken på andrerunden.

Uhellet oppsto i langesonen der drikke utleveres underveis i rennet.

– Har sagt beklager til Max

Overfor NRK forteller Myhlback at de to har skværet opp etter rennet.

– Jeg har snakket med Max nå i etterkant og det er sånn som kan skje i en tett langesone. Det som skjer er at løperne trykkes ut på min bakside, ettersom det går så jævlig fort. Det er ikke sånn at jeg står mellom sporene. Det er et uhell, en «race incident» i servicesonen. Det er bare å beklage, det er sånn som skjer og jeg har sagt beklager til Max, hvis jeg har noe å beklage. Det er ikke noe rart her, men det er kjedelig når det skjer, sier han til NRK.

– Hvordan skjedde det?

– Det var i servicesonen der det gikk ekstremt fort. Det gikk veldig, veldig fort.

Petter Myhlback

SKVÆRET OPP: Petter Myhlback har pratet med Novak etter rennet.

Foto: Terje Haugnes / NRK

Myhlback, som også er pappa til stortalentet Alvar (ble nummer 23 i Janteloppet), mener det er lite han kunne gjort annerledes.

– Det er aldri gøy, men jeg vet ikke om jeg er hele hjernen bak det der. Jeg har ikke sett det på TV eller noen ting. Men vi var mange involvert, det var mange serviceteam der, jeg vet ikke, sier han.

Det er fortsatt vanskelig å si akkurat hva som skjedde da uhellet oppsto.

– Nei, det var flere som ramlet der, jeg så det ikke. Jeg var aldri borti noen, jeg hadde aldri noen kroppskontakt med noen som helst, sier Petter Myhlback.

Novak er opptatt av å få frem at han er full av beundring for sine to overmenn lørdag, men tror han hadde hatt en sjanse om både uhellet uteble og skiene hans hadde vært bedre.

– Jeg vil ikke ta noe ifra dem når det gjelder prestasjonen, for det krever mye å gå rundt her, men jeg kjente meg jæklig sterk i dag. Det hadde vært artig å få en seier, sier han.

Janteloppet vinnere på podiet

TOPP TRE: Janteloppets tre beste herrer på podiet.

Foto: Terje Haugnes / NRK

Syrstad til topps

Det var altså Torleif Syrstad som vant Ski Classics-finalen med en imponerende prestasjon. I meget tøffe forhold med bløt og løs snø vant 30-åringen fra Lundamo med en margin på to minutter og 50 sekunder til Mathisen.

– Jeg har hatt ett fall, tre stavbytter og gått feil. Det er fantastisk å ta det likevel, det gikk ikke helt strøkent underveis i dag, sier Syrstad til NRK etter seieren.

Dermed ble det dobbeltseier på hjemmebane til årets vinnere av Vasaloppet (Syrstad) og Marcialonga (Mathisen). De to Lager 157-løperne koblet grep om løpet mot slutten, men Mathisen klarte ikke å henge på Syrstad.

– Det tyngste løpet jeg har gått, sa Syrstad i målområdet.

Birken-vinner Andreas Nygaard tok 4.-plassen bak Max Novak.

I kvinneklassen ble det en klar seier til Emilie Fleten. Hun ledet med over åtte minutter da tre firedeler av løpet var unnagjort.

– En fantastisk dag. Jeg må bare takke smørerne, de gjorde en fantastisk jobb, sier hun til NRK.

null
Spiller nå
Kvestet til blods av knotter, endte opp med ti sting 00:43
Neste

Siste nytt

  • Suverene Vipers til semifinale i sluttspillet

    Vipers Kristiansand knuste Gjerpen 33-19 og tok seg enkelt til finale i håndballsluttspillet.

    Dermed fikk sørlendingene en opptur etter lørdages smertelige 23-30-tapet mot Györ i den første kvartfinalen i Mesterligaen.

    I hjemlige turneringer går det derimot som det pleier for Vipers. Klubben har allerede vunnet serien uten poengtap og tatt hjem nok en NM-pokal. Sluttspillet står igjen.

    Anna Vjakhireva ble Vipers' toppscorer med sju mål på ni skudd mot Gjerpen i Skienshallen. Gjestene ledet «bare» 15-11 til pause.

    Fra før har Storhamar og Sola tatt seg videre. De slo ut henholdsvis Oppsal (29-28 og 39-27) og Fredrikstad (30-24 og 37-21).

    I den siste kvartfinaleserien blir det en tredje kamp. Molde sørget for det med 32-27 i mandagens hjemmemøte med Larvik. Det første oppgjøret ga LHK-seier 35-29. (NTB)

    Anna Vjakhireva
    Foto: NTB
  • Kolstad til ny sluttspillfinale – delte meninger om rødt kort

    Kolstad er i rute til å forsvare titteltrippelen i norsk håndball. Trønderne tok seg overlegent videre til finalen i sluttspillet etter to seire over Drammen.

    I den første kampen vant Kolstad 32-26, og i mandagens returoppgjør i Drammen ble det 28-23-seier for bortelaget.

    Dermed vant Kolstad semifinalen sammenlagt 60-49.

    Kort tid før pausen fikk Drammens nøkkelspiller August Storbugt rødt kort etter at Sander Sagosen dundret i parketten.

    TV 2s håndballekspert Bent Svele mente dommeravgjørelsen var helt riktig.

    – Bildene lyver ikke. Det er i mine øyne et klokkeklart rødt kort, sa Svele på direkten.

    Kjelling hadde et helt annet syn på saken.

    – Det er et latterlig rødt kort. Han løper i ham, og det er selvfølgelig en tominutter. Men med rødt kort er vi ute i stygt spill og forferdelige ting. Det er en skulder som treffer ham, sa DHK-treneren til TV 2 i pausen.

    – Jeg skjønner at det er vondt for stakkars Sander som får den i ansiktet. Rødt kort er sikkert korrekt på mange måter. Men når vi har det fysiske nivået vi ligger på her, synes jeg det blir teit, fortsatte Kjelling.

    Storbugt forklarte episoden med at han forsøkte å ta seg forbi Kolstads robuste forsvarsblokk.

    – Det er kjempeuheldig og kjempetrist. Jeg gir dommer en mulighet til å dømme. Det er veldig synd at jeg treffer ham i ansiktet. Det er ikke med vilje, sa han til TV 2.

    ØIF Arendal tar imot Elverum i den andre semifinalen tirsdag etter å ha tapt bortekampen knepent 35-36.

    Tidligere i sesongen har Kolstad vunnet både serien og NM. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB
  • Nadal videre etter lang Madrid-kamp

    Rafael Nadal (37) fikk en pangstart, men måtte likevel svette litt for å nå åttedelsfinalen i tennisturneringen Madrid Open.

    Spanjolen vant 6-1 i det første settet mot Pedro Cachin fra Argentina og så ut til å få en komfortabel reise til neste runde. I stedet tok kampen en ny vending.

    Nadal ble brutt to ganger i settet som fulgte. Han lå under 1-4, men Cachin greide ikke å holde på overtaket. Mange brudd kom tett, og spillerne måtte ut i tiebreak.

    Der tapte Nadal 5-7. Et tredje sett ble spilt for å kåre en vinner, og der viste den gamle gruskongen rutine og vant 6-3. Oppgjøret varte i litt over tre timer.

    I neste runde skal Nadal opp mot Jiri Lehecka. Den unge tsjekkeren er nummer 31 på verdensrankingen, mens Nadal er helt nede på 512.-plass som følge av et langt skadeavbrekk.

    Nylig var Nadal tilbake i konkurranse for første gang på over tre måneder. Trolig er han inne i sitt siste år som elitespiller. (NTB)

    Rafael Nadal
    Foto: OSCAR DEL POZO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal